Arama

Labada ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 19 Ağustos 2010 Gösterim: 1.979 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Ağustos 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Labada ve Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar
Diğer İsimleri: Evelik, Develik, Rumex patientia, Patience Dock

Labada (rumex patientia): Karabuğdaygiller familyasından; dere kenarlarında ve sulak çayırlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Haziran - Eylül ayları arasında yeşilimtırak renkte küçük çiçekler açar.Köklerinde nişasta, şekerler, reçine ve antrakinon türevleri vardır. Yaprakları sebze olarak yenir. Ev ilaçlarında kökü ve yaprakları kullanılır.Efelek adı da verilen 50 cm boylarında bir bitki olan Labada daha çok dağ, orman ve çayırlarda sulak yerlerde kendiliğinden yetişen bir bitkidir. Nişasta ve yağın yanında C vitamini içerir.

Toplanması-Saklanması: Mayıs’tan, Ağustos’a kadar yaprakları toplanarak kurutulur, yapraklarının çok sulu olması nedeniyle kurutması oldukça zordur. Bu nedenle dikkat edilmezse küflenebilir.

Faydası :
  • Vücudu güçlendirir.
  • İştahı açar.
  • İshali keser.
  • Deri hastalıklarında etkilidir.
  • Çıbanları olgunlaştırır.
  • Yara ve egzamaları iyileştirir.
  • Müshil etkisi gösterir.
  • Mesane tıkanmasını giderir.
  • Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir, ishali keser.
  • Kanı ve bağırsakları temizler.turkeyarena.com
  • Labada Çayı, vücudu rahatlatır ve kuvvet verir.
  • Haşlanıp deriye konursa kaşıntıları azaltır.
  • Egzama ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
  • Kökü kaynatılıp içilirse bütün kaşıntıları keser.
  • Yeşil tohumları kaynatılıp içilecek olursa, anne sütünü artırır.
Labada

Labada Otu Nasıl Kullanılır? Labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Yapraklarından dolma yapılır. Yeşil tohumları kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Kökü kaynatılıp içilirse kaşıntıları giderir. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır.

Bitkinin yapraklan çiğ olarak yenir ya da 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağı konulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen çaydan, günde iki-üç kez birer bardak alınır.Bitkinin yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.

1 litre sıcak suya 30-50 gr. kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır. Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

12 Temmuz 2012 / Misafir Taslak Konular
12 Mart 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular