
Sponsorlu Bağlantılar
Diğer İsimleri : Eşek Kulağı, Mayasıl Otu, Kafes otu, Symphytum officinale
Botanik Bilgi : Hodangiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir..Karakafes, 1 m kadar boylanabilen, genellik parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Yaprakları geniş bir mızrak şeklinde, uçları sivri, kenarları hafif kertikli, dalgalı, üst yüzeyi yeşil pürtüklü, alt yüzeyi grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri topluca bir sapa bağlı olarak sarkık halde bulunur. Kökleri ise dış yüzeyi koyu kahverengimsi veya siyah, içi sarımsı beyaz renkte ve sümüksüdür.
Yetiştirildiği Yerler : Başta Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile

Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde genellikle nemli çimenlikler ve su kenarlarında yetişir.
Faydaları
Mide rahatsizliklari ve kanamalarinda iyi gelir.Kullanım Şekli : Bitkinin kurutulmuş kök ve yaprak karışımından -3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp
Balgam söktürücüdür.
Bedeni güçlendirici toniktir.
Göğsü yumuşatır ve üst solunum yollarını da temizler.
Damar ve doku büzücü etkileri nedeniyle iç ve dış kanamalarda iyileştiricidir.
Kanı temizler.
Gastrit, onikiparmakbağırsağı ülserleri, ülserli kolit ve mide çeperinin zayıflaması nedeniyle oluşan fıtıklarda güçlü bir iyileştiricidir.
10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma işlemi sürdürülür. Günde üç kere birer bardak içilmelidir.
Karakafesotu yara temizliği, yanık pansumanı ve cildi yumuşatma işlemlerinde de yararlıdır.Kullanım Şekli : Yukarıda verilen tarife uygun olarak aynı karışım hazırlanır. Yara veya yanık yere dıştan uygulanılır.
Felç olan bölgelere lapasi sarildiginda iyi neticeler alinir.Kullanım Şekli :Lapa, Kurutulup toz haline getirilmis köke sicak su ve 1 - 2 damla yag karistirilarak yapilir.
Varis yaralari, romatizmal kas sismeleri, boyun agrilari ve agrili ameliyat yerleri ile bacak derisindeki iltihaplarinda sicak lapasi çok faydalidir.
Karakafesotu etkili bir yara iyileştiricidir.
UYARI : Çok derin yaralarda karakafesotunun uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Çünkü bitki yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluştururken altta kalan yara apse yapabilir.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.