Turunç ve Faydaları
Turunç (citrus aurantium):Sedefotugiller familyasından; 1-6 m boyunda, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi küre şeklinde olup, sarı-turuncu renktedir. 8-12 tane dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılır.Sponsorlu Bağlantılar
- Sinirleri yatıştırır.
- Spazmları giderir.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Şehveti kuvvetlendirir.
- Parfümericilikte kullanılır.
- Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
- Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.
- Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır.
- Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
- Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder.
- Safra, ishal ve kusmayı keser. turkeyarena.com
- Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.
- Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.
- Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır.
- İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.
- Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.
- Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.
- Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir.
- Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.
- Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.