Arama

Marmaris - Muğla

Güncelleme: 3 Ekim 2013 Gösterim: 2.020 Cevap: 2
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
30 Ekim 2008       Mesaj #1
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
MARMARİS, ülkemizin başlıca turizm yöre­lerinden biridir. Ege Bölgesi'nin güney kesi­minde yer alan Marmaris kasabası, Muğla iline bağlı olan aynı adlı ilçenin merkezidir. İlçe toprakları, Ege Denizi ile Akdeniz'i birbirinden ayırırcasına Anadolu'nun güney­batı kesiminden batıya doğru uzanan büyük bir kara çıkıntısının başlangıç bölümünde yer alır. Üç tarafı denizlerle çevrilmiş olan Mar­maris ilçesi, danteli andıran kıyıları ve çam balıyla ünlüdür. Çok girintili çıkıntılı olan bu kıyılardaki koyların birçoğu bu yörede "bük" ya da "liman" adıyla anılır. Kıyıların açığında birçok ada vardır. Her biri gözler önüne eşsiz güzellikle görünümler seren bu koyların bazı­larında kızıl çam ormanları deniz kıyısın­dan başlar. Marmaris'in önemli bir özelliği de, kıyılarında sığla (günlük) adı verilen bitki topluluklarına rastlanmasıdır. Bu ağaçlardan elde edilen sığla yağı, kozmetik sanayisinde kullanılan değerli bir üründür. İlçe kıyılarında turizme yönelik olarak yapılmış çok sayıda otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi, konut ve pansiyon vardır. Kıyıların ve koyların güzelli­ğini denizden görmek amacıyla teknelerle çıkılan ve Mavi Yolculuk denen uzun deniz gezileri de bu yörede gelenekselleşmiştir. Eskiden daha çok Mavi Yolculuk'a çıkan yerli teknelerin uğrak yeri olan koylarda, Marma­ris'te bir yat limanı yapılmasından sonra yabancı teknelere de sıkça rastlanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Marmaris kasabasının yer aldığı yöre ilk­çağda Physkos adıyla anılırdı. Karya bölgesi­nin güneyindeki Physkos, adını buradaki bir kaleden almaktaydı. Kanuni Sultan Süley­man'ın, Rodos seferi için bu yöreye gelmesin­den sonra kıyı kesimine de yerleşilmeye başlandı. Kanuni tarafında adının Mimaras olarak değiştirildiği söylenen bu yerleşim yerine daha sonra Mermeris dendi. Adı gide­rek Marmaris'e dönüşen kasaba, önü bir yarımada ile bazı küçük adalar tarafından kapatılan bir koyun kuzey kıyısında yer alır.

Yazın Marmaris kasabasının nüfusu birkaç kat artar. Rıhtımdan kalkan teknelerle ilçe kıyıları ve komşu ilçelerdeki görülmeye değer yörelere geziler düzenlenir. Teknelerle gidi­len bazı koylarda su o kadar berraktır ki, denizin derinlikleri açık seçik görülebilir. İlçenin kuzey kıyısı açığındaki Sedir Adası'na da turlar düzenlenir. Eskiden Sideyri adıyla anılan bu ada ender rastlanan ince ve vücuda yapışmayan kumuyla ünlüdür. Sedir Adası' nin bu ayırt edici özelliğinin korunması ama­cıyla buradan kum alınması yasaklanmıştır. Eskiçağda yöreye gelip Sedir Adası'nda deni­ze giren Kleopatra'nın bu kumları Mısır'daki Nil deltasından taşıttığı söylenir.

Eskiden sakin birer dinlence alanı olan İçmeler ve Turunç gibi yöreler 1980'lerde turistik tesislerle dolmuştur. Yazın Marmaris kıyılarında çevre ve deniz kirlenmesi sorunla­rıyla karşılaşılır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
1 Aralık 2008       Mesaj #2
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Cennetten Bir Köşe: Marmaris
Tanrı’nın dokunduğu yeşil ve mavinin tüm tonlarını görebileceğiniz bir belde.
Sponsorlu Bağlantılar
Marmaris; Uzun kıyı şeridindeki inanılmaz koyları, doğal limanları, mavi turları, antik kentleri, yat limanları, su sporları ve tabiat güzellikleri insanın aklını başından alıyor.
Doğa güzellikleri etrafını saran yüksek ve sık çam ormanları, tarihin her devrinden muhteşem kalıntıları ve kültürlerin izlerini bulabileceğiniz Marmaris tarih ve kültür mirası, muhteşem doğası ile Türk ve Dünya Turizm merkezlerinin en önde gelen turizm cennetidir Marmaris.
Gelen turistler içinde kalacak yer sıkıntısı yok. Çünkü her bütçeye uygun gönüllerince tatil yapabilecekleri konaklama yerleri mevcut. Bir zamanların balıkçı köyü Marmaris artık kocaman bir şehir olmuş. Her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yerler bulunmakta…



Son düzenleyen Mira; 3 Ekim 2013 15:02 Sebep: Kırık resim kaldırıldı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
3 Ekim 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Marmaris
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Muğla iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. İlin güneyinde, Datça (eski adı Reşadiye) Yarımadası'nın güneyinde, aynı adı taşıyan daire şekilli bir koyun kuzey kenarında kurulmuştur. Çevresini kapatan ve yoğun bir ormanla örtülü dağlar arasında kalan koy, Batı Anadolu kıyılarımızın en güzel köşelerinden biridir. Muğla üzerinden Batı Anadolu yol ağına çok düzgün bir şose ile bağlıdır. Bu şose Muğla ile Marmaris arasında son derece görkemli ve turizm bakımından ilginç bir doğadan geçer (Sakardağı Geçidi, Gökova Körfezi, yoğun ormanlar). Marmaris, Güneybatı Anadolu kıyılarının en canlı turizm merkezlerinden biridir. İlçe yüzölçümü 866 km2, ilçe nüfusu 53.864, merkez nüfusu 22.664 (1997).
theMira

Benzer Konular

10 Eylül 2009 / Daisy-BT Turizm
23 Aralık 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Şubat 2015 / Jumong Turizm