Arama

Mineraller - Zümrüt

Güncelleme: 4 Haziran 2013 Gösterim: 2.432 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
11 Nisan 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Zümrüt
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Zümrüt cam parlaklığında, güzel yeşil renkte saydam ve değerli bir süs taşı ve beril mineralinin bir türüdür. Doğal alüminyum ve berilyum silikatından oluşmuştur. Formülü Be3Al2Si6O18'dir. Özgül ağırlığı 2,67-2,75 arasında değişir. İçindeki krom oksit, zümrüde yeşil rengini verir. Zümrüdün renksiz, pembe, sarı olanlarına "beril" denir. Berilin, Mohs skalasında sertliği yedi veya yedi buçuktur. Yeşil olanları elmastan sonra en sert mineraldir. Işığı kırma ve saçılıma uğratma gücü çok yüksek olmayan zümrüt, yakın değerdeki diğer değerli taşlara oranla fazla parıldamaz. Britanya Kraliyet Mücevherleri de dahil, en kaliteli zümrütler Kolombiya'dan ihraç edilmektedir. Burada zümrütler damarlar içinde kalsit ve pirit ile beraber oluşmuştur. Saf zümrütler çok nadirdir, zümrüt kristalleri genellikle başka mineraller (kapanımlar) ve küçük lekeler içerir. Bunun sonucunda sentetik zümrüt üretimine istek artmıştır. Bu sentetik zümrütlerin özgül ağırlıkları ve refraktiv indeksleri doğal zümrütlere göre biraz daha düşüktür.
Ural zümrütü diye tanınan taş aslında zümrüt değil, grenadır. Brezilya zümrütü ise aslında yeşil turmalin, Cape zümrütü ise prehnittir. Ayrıca akşam zümrütü olarak da anılan taş peridottur ve zümrüt değildir.

Kültürel ve tarihi önemi

Zümrüt eskiçağlardan beri kıymetli taşlar arasında yer almıştır. Mısır'daki zümrüt madenlerinin geçmişi MÖ 1650 yılına kadar uzanır. Zümrüt yüzyıllardır mücevher olarak kullanılmaktadır. Zümrüt geleneksel olarak Mayıs ayının doğum taşı olarak kabul edilmiştir. Ayrıca bazı kültürlerde zümrüt 55. evlilik yıl dönümü için geleneksel bir hediyedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
VIP VIP Üye
4 Haziran 2013       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
VIP VIP Üye
Zümrüt

Sponsorlu Bağlantılar
Cam parlaklığında, yeşil renkte, saydam bir süs taşı. Değerli taşlardan berilin bir türüdür. Zümrüt taşına, dağlık bölgelerdeki kayaçlarda ve genellikle damarlar hâlinde, başka minerallerle birlikte rastlanır. Dünyada zümrüt; Ural Dağlarında, Avusturya Alplerinde, Avustralya’da, Norveç’te, Brezilya’da, Zimbabve’de, ABD’de ve Güney Afrika’daki çeşitli madenlerden çıkartılır. Dünyanın en iyi zümrütüyse Kolombiya’nın başkenti Bogota yakınlarında bulunur.



Benzer Konular

12 Nisan 2011 / _Yağmur_ Ziraat
7 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
6 Aralık 2006 / NihLe Sanat tr
19 Temmuz 2012 / [WoL]bL Edebiyat
6 Mayıs 2010 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri