Arama

Formula 1 Sözlüğü - G

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 8 Mayıs 2011 Gösterim: 1.806 Cevap: 0
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
8 Mayıs 2011       Mesaj #1
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
Formula 1 Sözlüğü - G
G Force - G Gücü
Sponsorlu Bağlantılar
Formula 1 pilotlarının özellikle baş ve boyun bölgelerine yüksek hızda viraj alırlarken binen yatay ve dikey çekim gücü.

Grand Prix - Büyük Ödül
Formula 1 yarışlarının her birine verilen ad. Sporun tarihinde “Grand Prix” sözcüğü ilk olarak, “Grand Pride l'Automobile Club de France” adıyla 1906 yılında Le Mans’da kullanılmıştır. Daha sonra motor sporlarının tüm dallarında kullanılmaya başlanmıştır. Ancak FIA’nın, bu adın sadece Formula 1 organizasyonunda kullanılmasını istemesiyle, diğer spor olaylarında resmi olarak kullanımı kaldırıldı.

GP - GP
Bu teknik özellik farklı araç markalarında PS, BG, SAE gibi farklı kısaltmalarla tüketicinin karşısına çıkabiliyor. GP, motorun ürettiği gücün miktarını ortaya koymaya yarayan ölçü birimi anlamı taşıyor. Örneğin, 160 GP ya da 160 SAE söz konusu aracın 160 beygir gücünde olduğunu gösteriyor.

Grid - Başlama Sırası
Sıralama Turları sonucuna göre otomobillerin start öncesi yarışa başlamak için çift sıra halinde yer aldıkları alan. Grid’de, Pol Pozisyonundaki otomobil ile, yandaki sıranın başında olan 2’inci sıradaki otomobil arasında uzunlamasına 8 metre, aynı sıradaki her otomobilin arasında da 16 metrelik mesafe bulunmak zorundadır.

Grip - Tutunma
Otomobilin yol tutuşu veya zemine tutunması. En uygun tutunma, gücün tekerlekler vasıtasıyla en etkin biçimde aktarılmasıyla sağlanır. Etkin tutunmaya en fazla virajlarda ve geçişlerde gereksinim duyulur. Pilotların en çok şikayetettikleri nokta da “tutunma eksikliğidir”. Etkili tutunmada başrolü lastikler oynar. Sırasıyla süspansiyon, şasi dizaynı ve aerodinamik yapı tutunma gücünü etkileyen diğer unsurlardır. Otomobilin tutunma gücü ne kadar yüksekse, virajlarda da o denli hızlı olur.

Grooved Tyre - Oluklu Lastik
FIA kararı uyarınca, 1998 sezonu başından beri kullanılan kuru zemin lastikleri. 1998’e kadar kullanılan Slick lastiklerden bu lastiklere geçişin nedeni ise, geçişlerin daha fazla olması yanısıra, virajlardaki hızın düşürülmesi yoluyla güvenliğin arttırılmasıdır. Oluklu lastiklerde kural gereği lastiğin sırtı boyunca önlerde ve arkalarda 4’er oluk bulunmaktadır. Oluklar lastiğin yere tutunma alanını slicklere oranla %17 azaltır. (Bknz: “Slick Tyres”)

Ground Effect - Yer Etkisi
Otomobilin alt kısmının özel modifikasyonu ile yaratılan bir tür yere yapışma (Downforce). Yer Etkisi, ters uçan bir uçağın kanadından oluşacak akıma benzer. FIA tarafından yapılan bir kural düzenlemesiyle günümüz Formula 1 otomobillerinin alt kısımları düz olup, Yer Etkisi ancak Dağıtıcılar (diffuser) ile elde edilmektedir. Bu sayede otomobilin altından geçen havanın hızı artmakta, dolayısıyla zeminin otomobili vantuz gibi çekme etkisi yaratılmaktadır.

Ground Effects - Yerçekimi Etkisi
Otomobilin altından geçen hava akımı, bu bölgede düşük hava akımına neden olur ve otomobili yere, pist yüzeyine doğru çeker. Otomobil bu gibi durumlarda tersine dönmüş uçak kanadı gibi tepki verir. Ancak hava gücünün cisimleri yukarı doğru kaldırdığı havacılığın tersine, özellikle Formula 1’de, otomobil yere doğru bastırılır. Bu durumda aerodinamik “downforce” arttığından, otomobillerin yüksek hızda viraj almaları kolaylaşır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
9 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
8 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular
8 Mayıs 2011 / RuffRyders Taslak Konular