Arama

Mate Yaprağı ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 22 Mayıs 2012 Gösterim: 2.841 Cevap: 3
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mate Yaprağı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır. İlk kullanıcıları Güney Amerika yerlileri olup, sonraları Cizvit rahipleri tarafından düzenli olarak üretilmiş ve uyarıcı etkisi nedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılagelmiştir. Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu özellikleri ile kıtanın milli içeceği halini almıştır.
Mate Çayı, en çok Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden (Ilex paraguayensis) elde edildiği için Paraguay Çayı olarak da biliniyor.
Vücutta yağ emilimini engellemesi, yağların hızlı yakılmasını sağlması ve vücuttan su atılımını kolaylaştırması nedeniyle mate çayı, tüm dünyada obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kafein benzeri özelliklere sahip olmakla birlikte kafeinin kötü etkisine sahip olmaması sebebiyle her yaş için uygun bir içecektir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler için son derece faydalı olan mate çayı, tam etki için günde üç fincan tüketilmelidir.

Mate çayının faydaları
  • Vücuttan su atımını kolaylaştırır, böylece ödem giderici etki sağlar.
  • Yağların hızlı yakılmasını sağlar. Bu nedenle rejimlerde ve obezite tedavisinde sıkça kullanılır.
  • Yüksek orandaki vitamin ve mineral içeriği ile vücuda enerji verir.
  • Dokuları zararlı dış etkenlere karşı koruyarak, yaşlanma etkilerini geciktirir, vücudun direncini artırır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Mayıs 2011       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Mate Yaprağı
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Diğer İsimleri
Ilex paraguarensis, Mate, Yerba mate, Paraguay tea, Brezilian tea ve South American holly.

Botanik Bilgi
Aauifoliaceae familyasına aittir. Orta tropik bir bitki olarak, yüksek sıcaklığa ve yıllık 1500 mm üzerinde yağışa ihtiyaç duyar. Tropikal tepelerinde yetişen bodur bir ağaç türüdür. 12 ay boyunca yaprak dökmeyen bu bitki yerliler tarafından Tanrı’nın Ağacı olarak da anılmakta iken Avrupa’da da Yeşil Altın olarak isimlendirilmiştir. Bunun sebeplerinin başında bitkinin sadece doğal bir enerji kaynağı olması ve vermiş olduğu inanılmaz zindelik gelir.

Yetiştirildiği Yerler
Arjantin, Uruguay, Paraguay ve Güney Brezilya’dır. Güney Amerika’nın milli içeceğidir. Avrupalılar tarafından yerlilerin yeşil altını olarak adlandırılır.

Bilinen Bileşimi
Etkili bir şekilde antioksidan içermektedir. Yerba Mate bitkisi inanılmaz bir şekilde 196 doğal bileşen içermekte ve bunların 144 adedi yeşil çayın da içeriğini oluşturmaktadır.

Faydaları
  • İçeriğindeki antioksidan sayesinde dokuları zararlı dış etkenlere karşı korur.
  • Sindirim kolaylaştırıcı ve bağırsak çalıştırıcı etkiye sahiptir.
  • Diüretik etkiye sahiptir. Bu ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama rejimlerine olumlu katkı sağlar.
  • Açlık duygusu ve aşırı iştahı engeller.
  • Zihinsel aktivitenin artmasına katkıda bulunur.
  • Mükemmel bir enerji kaynağıdır. Vücudun ve zihnin erken yorulmasını engeller.
  • Dokulardaki yağın hızlı yakılmasını sağlar.
Kullanım Şekli
Bir fincan kaynar suya 1-2 kahve kaşığı toz mate konarak çay gibi içilir.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 4 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
8 Haziran 2011       Mesaj #3
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
mate çayına; yeşilçay, biberiye, kekik, funda karıştırmakla meşhur beşi bir yerde çayı yapabilirsiniz
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Mate Nedir?
Mate, Güney Amerika’da yetişen “Ilex Paraguayensis” isimli bitkinin yeşil yapraklarıdır. İlk kullanıcıları Güney Amerika yerlileri olup, sonraları Cizvit rahipleri tarafından düzenli olarak üretilmiş ve uyarıcı etkisinedeni ile çay ve kahve yerine tüketilen günlük bir içecek olarak kullanılagelmiştir Asırlardır Güney Amerika yerlileri tarafından güç ve şifa kaynağı olarak tüketilen Mate çayı, bu özellikleri ile kıtanın milli içeceği. Mate Çayı, en çok Paraguay’da yetişen tropikal bir bitkiden (Ilex paraguayensis) elde edildiği için Paraguay Çayı olarak da biliniyor.

Mate Çayı tüm dünyada obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Vücutta yağ emilimini engelliyor, yağların hızlı yakılmasını sağlıyor ve vücuttan su atılımını kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda kafein benzeri özelliklere sahip fakat kafeinin kötü etkisine sahip değildir. Her yaştan grubu tarafından kullanılabilir. Metabolizması yavaş işleyen kişiler için son derece sağlıklı bir içecektir. Tam etki için günde üç fincan tüketilmelidir.

Mate yaprağı zayıflatır mı?

Mate, 12 ay boyunca yapraklarını dökmeyen bir ağaç türü. Tropik ve yarı tropik iklimlerde yetişir, yerliler ona `Tanrı`nın ağacı` derler, Avrupa`da da `yeşil altın` olarak anılır. Son yıllardaki popüler ismi ise `yağ yakıcı çay`. Paraguay yağmur ormanlarında doğal olarak yetişir, diğer adının `Paraguay çayı` olmasının nedeni de bu.

Yağ yakımını artırıcı, metabolizmayı hızlandırıcı ve enerji verici etkileriyle kilo vermek isteyenler için mükemmel bir yardımcı. Dr, Torben Anderson`un 2004 yılında Danimarka`da Charlottenlund Medical Centre`de 44 sağlıklı şişman insan üzerinde yaptığı deneysel çalışmada, 45 gün boyunca mate yaprağı çayı ve ekstresi kullanan grup ortalama 5 kg kaybetmiş, kontrol grubunda ise kilo kaybı olmamış. Mate yaprağı hakkında yapılmış buna benzer yüzlerce bilimsel araştırma mevcut. Kilo vermeye yardımcı özellikleri yalnızca metabolizmayı canlandırması ve yağ yakımını artırmasıyla sınırlı değil, iştah baskılayıcı etkisi de var.

ENERJİ VE ZİNDELİK
196 etken madde içerir, bunların bir kısmı yeşil çay ile ortak. Enerji ve zindelik hissi verirken, kafein gibi, çarpıntı, ellerde titreme ve tansiyon yükselmesi gibi yan etkilere yol açmıyor, bağımlılık yapmıyor. Enerji ve zindelik verici etkisini temel olarak içerdiği `matein` adı verilen kafein benzeri santral sinir sistemi uyarıcısına borçlu. Çaydaki`teofilin` ve kakaodaki `teobramin` adlı etken maddelerin her ikisini de içeriyor ki bunlar da kişinin kendini daha iyi, canlı, enerjik ve dinamik hissetmesini sağlıyor.

Bünyesinde, A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapıtaşı olan 15 farklı amino asit türü içeriyor. Mate yaprağı aynı zamanda yeşil çaydan daha kuvvetli bir antioksidan ve bu yüksek antioksidan özelliğiyle birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp damar hastalıklarına karşı da koruyucu. Yaşlanmayı geciktirici etkileri de mevcut. llinosis Üniversitesince yapılan araştırmalarda da kanser hücrelerini yavaşlatıcı etkisi saptanmış.

GÜNDE 3 FİNCAN

Peki, nasıl kullanacağız bu pek kıymetli çayı. İsterseniz sade, isterseniz de yeşil çayla harmanlayarak demleyebilirsiniz. Benim tercihim yeşil çayla harmanlamaktan yana, yeşil çayın da sayısız faydalarını göz önüne aldığımızda, günlük çay ihtiyacımızı tek bir çayla karşılayıp, erken yaşlanmaktan kansere kadar birçok istenmeyen durumdan da korumuş oluyoruz, bedenimizi forma sokarken. Porselen demlik tercih edilmeli. Bir porselen demliğe, isteğe göre bir veya iki çorba kaşığı yeşil çay ve mate yaprağı harmanı uygun, beş dakika demlemek de yeterli. Günde 3 fincana kadar içilebilir, 5 kilo verebilirsiniz

Ayda 5 kilo vermek artık çok kolay...
Havaların yavaş yavaş ısınmaya başladığı şu günlerde özellikle bayanların aklına takılan en çetrefilli soru, `Acaba ne yapsam da zayıflasam?` oluyor. Uzmanlara göre kadınların aklına takılan bu sorunun cevabı çok basit: Bitki çayları. Yeşil çay, biberiye, kekik, mate ve funda yaprağı karışımıyla ayda ortalama beş kilo verebilirsiniz.

Baharın ilk günlerindeyiz. Yaza daha üç ay var. Bir başka deyişle kışın aldığınız kilolardan kurtulmanız için üç ay süreniz var. Bu süre yaza sağlıklı ve `fit` girmek için yeter de artar bile. Peki ama nasıl yapmalı, hangi diyetisyene gitmeli, hangi diyetleri günü gününe takip etmeliyiz? Telaşlanmayın! Size bir diyet programı önerecek değiliz. Hemen her aktarda bulabileceğiniz beşi bir yerde formülü ile üç ayda 20 kilo vermeniz mümkün! Nasıl mı? Şöyle: Mate yaprağı, kekik, funda yaprağı, biberiye ve yeşil çaydan oluşan karışımı, günde üç fincan içmeniz yeterli. Biz söylemiyoruz, uzmanlar öyle diyor!

Sağlıklı beslenme ve yaşam uzmanı Dr. Ender Saraç, doğal yollardan kilo vermenin insan sağlığı için büyük önem taşıdığını söylüyor. `Bitki yaprakları, dengeli bir şekilde kullanıldığında vücuttaki yağları yakmaya ve kolesterolü dengelemeye yardımcı oluyor` diyen Saraç, bitki çayı diyetiyle ayda beş kilo vermenin mümkün olduğunu vurguluyor. Sağlıklı yaşam uzmanı, bitki karışımlarından elde edilen zayıflama çayının günlük iki veya üç bardaktan fazla içilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Saraç, "Diyet çayları hazırlanırken bitkiler kaynatılıyor. Bu yanlış bir uygulama. Doğru ve etkili bir bitki çayı hazırlamak isteyenler, suyu kaynattıktan sonra yaprakların demlenmesini beklesin." şeklinde konuşuyor.
Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Taylan Kümeli ise yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte sağlıklı bir bedene sahip olmak isteyenlerin bitki çaylarına yöneldiğini belirtiyor. Toksinlerin doğal yöntemler sayesinde kolayca atılabileceğine dikkat çeken Kümeli, bitki çaylarının içerisine tatlanması için şeker karıştırılmasının yanlışlığına dikkat çekiyor. Bu karışımların bazı hastalarda alerjiye yol açabileceğini hatırlatan Kümeli, `Çabuk zayıflamak için aşırıya kaçmayın.` uyarısını yapıyor.

3 ayda 20 kilo verdiren formül!
Baharın ilk günlerindeyiz. Yaza daha üç ay var. Bir başka deyişle kışın aldığınız kilolardan kurtulmanız için üç ay süreniz var. mate çayı sitesinden alacağınız. beş bitki ile üç ayda 20 kilo vermeye ne dersiniz!
Baharın ilk günlerindeyiz. Yaza daha üç ay var. Bir başka deyişle kışın aldığınız kilolardan kurtulmanız için üç ay süreniz var. Bu süre yaza sağlıklı ve ‘fit` girmek için yeter de artar bile. Peki ama nasıl yapmalı, hangi diyetisyene gitmeli, hangi diyetleri günü gününe takip etmeliyiz?

Telaşlanmayın! Size bir diyet programı önerecek değiliz.Bu siteden bulabileceğiniz beşi bir yerde formülü ile üç ayda 20 kilo vermeniz mümkün! Nasıl mı? Şöyle: Mate yaprağı, kekik, funda yaprağı, biberiye ve yeşil çaydan oluşan karışımı, günde üç fincan içmeniz yeterli.

Beşi bir yerde nasıl hazırlanıyor?
Bir litre kaynamış suya birer çay kaşığı mate, yeşil çay, funda, biberiye ve kekik yaprağı atılır. On dakika demlenmesi bekelenir ve süzülerek içilir.

ENDER SARAÇ: Doğal yollardan kilo vermek, insan sağlığı için büyük önem taşıyor. Bitki çayı diyetiyle ayda beş kilo vermek mümkün. Ancak günde iki ya da üç bardaktan fazla içilmemeli.

TAYLAN KÜMELİ: Son zamanlarda zayıflamak isteyenler bitki çaylarına baş vuruyor. Kış aylarında vücutta biriken toksinler kolayca atılabiliyor. Ancak bu karışımları içerken dikkat edilmeli, aşırıya kaçmamak lazım.

SELAHATTİN DÖNMEZ:S Her şifalı ot, zayıflamaya yardımcı olur mu? Sıkı bir gıda diyetinin yanında günlük iki ya da üç bardak taze demlenmeş bitki çayları da kullanılırsa kilo vermeye yardımcı olur.

Hangi bitki, ne işe yarıyor?

Mate yaprağı: Tüm dünyada obezite tedavisinde kullanılan mate çayı, yağ emilimini engelleyerek vücuttan su atımını kolaylaştırıyor. Her yaşta insanın rahatça kullanabileceği bitki, iştahı kapatarak zayıflamaya yardımcı oluyor.

Yeşil çay: Son yıllarda kullanımı bir hayli artan yeşil çay, vücutta biriken toksinleri atarak sindirimi kolaylaştırıyor.

Funda yaprağı: İyi bir böbrek çalıştırıcı ve idrar sökücü olan yaprak, bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı oluyor.

Biberiye: Yağ eritici ve hazım kolaylaştırıcı bu bitki, vücutta biriken toksinleri atarak ideal bir kiloya kavuşmanızı sağlıyor.

Kekik: Halk arasında yaygın olarak kullanılan kekik, sindirimi kolaylaştırarak vücuttaki fazla suyu atarak kilo vermenizi sağlıyor.

Hazırlanışı:
1 litre kaynar suya malzemeleri koyduktan sonra kaynatmadan 20 dakika demlendirin. Daha sonra süzerek ister sıcak olarak ister soğuk olarak, isteğe göre içine biraz limon sıkarak tatlandırıp içebilirsiniz. 3 gün içerisinde kilo farkını ve etkisini hemen göreceksiniz

Malzemeler:
  • 1 tatlı kaşığı Mate yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı Biberiye
  • 1 tatlı kaşığı Kekik
  • 1 tatlı kaşığı Funda yaprağı
  • 2 tatlı kaşığı Yeşil çay
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

13 Mayıs 2010 / SUNU Sağlıklı Yaşam
3 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
12 Ekim 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
2 Aralık 2009 / Misafir Taslak Konular
26 Aralık 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular