Arama

Yaban Kedisi (Felis silvestris)

Güncelleme: 14 Haziran 2015 Gösterim: 1.806 Cevap: 2
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yaban Kedisi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
260px Wildkatze 002
Avrupa yaban kedisi
(Felis silvestris silvestris)
  • Bilimsel sınıflandırma
    • Alem: Animalia (Hayvanlar)
      • Şube: Chordata (Kordalılar)
        • Sınıf: Mammalia(Memeliler)
          • Takım: Carnivora (Etçiller)
            • Alt takım: Feliformia(Kedimsiler)
              • Familya: Felidae (Kedigiller)
                • Alt familya: Felinae (Küçük kediler)
                  • Cins: Felis
                    • Tür: F. silvestris
                      • Binominal adı Felis silvestris Schreber, 1775
240px Wiki Felis sylvestris


Yaban kedisi (Felis silvestris), kedigiller (Felidae) familyasından bir kedi türü. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında farklı alt türleri ile geniş bir coğrafyada yaygındır. Afrika yaban kedisi alt türü ev kedisinin atası olarak kabul edilir.

Yayılımı

Yaban kedisinin doğal yayılımı Batı Avrupa'da İskoçya'dan, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya'ya ve Hindistan'a kadar uzanır. Ayrıca Afrika'nın tropik ormanları kuşağı haricinde Afrika'nın büyük bir kısmında yaygındır.

Alt türleri

Yerel olarak birçok alt türlerin var olması uzun süre boyunca sınıflandırmasında karmaşıklığa yol açmıştır. Günümüzde klasik olarak üç alt türe ayrılmaktadır.
  • Avrupa yaban kedisi veya Orman kedisi (Felis silvestris silvestris), İngiliz adalarında, Avrupa'da, bazı Akdeniz adalarında ve kısmen Güneybatı Asya'da yaşar ve gür kuyruğu ile dikkati çeker. Postu çok sık tüylüdür ve çizgileri gayet belirgindir.
  • Afrika yaban kedisi (Felis silvestris lybica), Afrika'da, Arap Yarımadasın'da ve Güneybatı Asya'nın Arap Yarımadasına bitişik olan kısmında ve bazı Akdeniz Adalarında yaşar. En mühim özellikleri sivri kuyruğu, kulakların arkasındaki kızıl renk ve fazla belli olmayan çizgileridir.
  • Asya yaban kedisi veya Bozkır kedisi (Felis silvestris ornata), Orta Doğu'dan Orta Asya'ya, Batı Hindistan'a, Kuzeydoğu Çin'den Moğolistan'a kadar yaygındır. Dış görünümü ile Afrika yaban kedisini andırır. Aralarındaki en mühim farkı çizgilerden daha çok benekli olan postudur.
Modern bilimin yaptığı genetik araştırmalar bu sınıflandırmayı desteklemektedir. Ancak Afrika yaban kedisinin merkez ve güney Afrika'da yaşayanları kuzey Afrika ve Orta doğu'da yaşayanlarıdan genetik farkları olduğu ve bunların iki ayrı alt tür olduğu öne sürülmüştür. Bundan dolayı kuzeyde yaşayan alt türe Felis silvestris cafra adı verilmiştir. Çoğu bilimcilerin ayrı bir tür olduğunu savundukları gri kedi de yaban kedisinin Felis silvestris bieti adlı diğer bir alt türü olabilir.

Afrika yaban kedisi tüm ev kedilerinin (Felis silvestris catus) atası olarak kabul edilir. Ancak bazı bilimciler başka alt türlerinde karışmış olabileceğini savunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Mayıs 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
YABANKEDİSİ

Sponsorlu Bağlantılar
Kedigillerden, Avrupa ormanlarında yaşayan yabanıl bir kedi türü (Felis silvestris). Sayısı eskiye oranla azalmıştır. Uzunluğu 60, kuyruğu 25 cm., postu sarıya çalar külrenginde, kuyruğu halkalıdır. Ağaç ve kaya kovuklarında yaşayan, çevik, iyi tırmanan hayvanlardır. Küçük memeliler ve kuşlarla beslenirler. Postları dayanıklıdır, kürkçülükte kullanılır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Haziran 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YABANKEDİSİ a. Zool. Avrupa’da ve Anadolu'da ormanlarda yaşayan, yuvarlak kuyruk uçlu, evcil kediden iri bedenli kedi. (Evcil kediye oranla başı daha iri, köpekdişleri daha gelişmiştir, ama bağırsakları daha kısadır. Erkekleri dişi evcil kedilerle çiftleşebilir. Orman kedisi adıyla da bilinir. Bil. a. Fetiş silvestris; kedigiller familyası.)
Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

20 Kasım 2012 / BrookLyn Zooloji
25 Mayıs 2009 / ahmetseydi Zooloji