Arama

Dünya Kentleri: Zanzibar

Güncelleme: 7 Haziran 2015 Gösterim: 1.526 Cevap: 1
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Mart 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Zanzibar, gezilecek yerler, tatil cenneti
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


03 d

Zanzibar; Afrika Kıtası’nın doğusunda Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan özerk yönetilen bir bölge. Ana ada Zanzibar ve Pemba Adası olmak üzere iki adadan oluşan bölgenin başkenti Stone Town. Queen grubunun solisti Freddie Mercury’nin doğum yeri olması ile de ünlü olan Zanzibar, turizmdeki şöhreti kadar dünyanın önde gelen baharat üreticisi olarak da tanınıyor.
Zanzibar, Siraz’dan gelen …ranlı göçmenler tarafından kuruldu. Adı ‘Zencilerin Sahili’ anlamındaki Farsça ‘zangi bar’dan geliyor. 1503 - 1698 yılları arasında Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı denetimine geçti. 1861’de sultanlık, Zanzibar ve Umman olarak ikiye bölündü.

02 d

Ada Sultanlığı, 1890 - 1963 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından atanan vezirler ve valiler tarafından yönetilerek yarı sömürgeleşti. 19 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlık verilen ada, sultan yönetiminde anayasal krallık haline geldi. 1964 tarihinde ise bugün özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya’ya bağlandı.
Zengin tarihin izlerini barındıran ve farklı kültürlerin ahengini tüm çarpıcılığı ile yansıtan başkent Stone Town’un tamamı, UNESCO tarafından dünya mirası listesine alındı. Şehirdeki tarihi binalar, yollar ve sokaklar, yıllar önce olduğu gibi hiç değişmeden günümüze kadar geldi.

01 d

Şehirde, Saray Müzesi, Peace Memorial Müzesi, Tarihi Dispanser, Forodhani Bahçesi, Livingstone’un Ev, Freddie Mercury’nin Evi, ve Pazaryeri, şehrin başlıca görülecek yerleri arasında.
Baharat Turu, Kizimkazi Yunus Turu ve Jozani Ormanı Turu da turistlerin büyük ilgi gösterdiği aktiviteler arasında yer alıyor.Buraya kadar gelmişken Mnemba Adası’nda şnorkel yada dalış yapmadan dönülmez.Zanzibar kıyılarının en iyi korunmuş mercan resiflerinde kaplumbağalar, rengarenk resif balıkları ve mevsimine göre köpekbalığı ve pilot balinaları görme sansınız var.

04 d

Kışın evlenenler çiftler için Zanzibar ideal bir balayı yeri. Aralık-şubat aylarında oldukça sıcak olan ada turkuaz rengi denizi ve 25 ten fazla harika plajlarıyla balayı için adeta cennet bir destinasyon.
Zanzibar’da denizin keyfini, yerel hayatın akışını ve hayvanlar alemini yakından tanıyabileceğiniz aktivitelerle size farklı seçenekler sunuyor.
Ayrıca çevredeki irili ufaklı adalara günlük geziler yapabilirsiniz. Zanzibar’ın en önemli ve dünya mirası olarak kabul edilen Stone Town bölgesini gezip oradaki yapıları ve kültürü keşfedebilirsiniz. Stone Town ve çevresi Zanzibar’ın en eski semti ve eski kölelik zamanından kalma evleri ile çok dikkat çekici.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
7 Haziran 2015       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ZANZİBAR, Hint okyanusu'nda mercan adası, Afrika kıtasına 36 km uzaklıkta; 1 658 km2; 310 000 nüf. Merkezi Zanzibar.

Sponsorlu Bağlantılar
COĞRAFYA. Kıyıları alçak ve bataklık olan adayı bir tepeler zinciri (en yüksek doruğu 216 m) boydan boya aşar. Sıcak ve nemli iklim kıyı ovalarında pirinç tarımının, başka yerlerdeyse hindistancevizi yetiştiriciliğinin (balıkçılıkla birlikte ada ekonomisinin temelini oluşturur) gelişmesine olanak vermektedir —Zanzibar adaları ve Pemba Tanzaniya’nın adalar bölümünü (2 642 km2; 560 000 nüf.), Araplar'ın (°/o 7), Hintliler’in (°/o 4) ve Zencilerle melezlerin (toplam °/o 90) yaşadığı eski Zanzibar dev- leti'rıi oluşturur.

TARİH. Antikçağ’da ve Ortaçağda Araplar’ın ve iranlılar'ın uğradıkları bu adada, IX.-X. yy.’dan beri Araplar ve daha çok Bantu Zencler (bunlar kisvahili konuşurlar) otururlar. Adanın en gönençli zamanı, o dönemde önemi Kilva'nınkine hiç de eşit olmamakla birlikte, XII.-XIII. yy.'lar- dır. Çiftçi ve balıkçı olan Zanzibarlılar Güney-batı Asya ve Güney Arabistan’la çok uzaktan önemli çapta ticaret yaparlardı. Portekizliler burasını Doğu Afrika’ daki egemenliklerinin merkezi yaptılar (1503-1730).
XIX. yy.’ın başında, kıyının hükümdarı olan Maskat imamı (1804-1856) Sait bin Sultan, Zanzibar'ı işgal edip (1830) başkentini oraya taşıdı (1832) ve Mombasa ile Kilva da içinde olmak üzere bütün kıyı kentlerine iktidarını zorla kabul ettirdi. Zanzibar kısa zamanda en büyük ticari merkez oldu, oysa kurulan karanfil üretim işletmeleri bir avuç büyük arap ailesinin elindeydi ve işçi olarak köleler çalıştırılıyordu. 1847’de fiyatlar korkunç bir düşüş gösterince işletmeciler hindistancevizi üretimini geliştirdiler. Sait bin Sultan’ın ölümünde oğlu Macit, Zanzibar sultanı oldu, iç bölümlerde ticaret, özellikle fildişi ve köle ticareti gelişti. (-» TANZANİYA.) Yerli cemaat para babalarının ve yerel etkinlikleri önemli ölçüde geliştiren kapitalist burjuvazinin aracılığıyla önemli bir rol oynadı.

1850'den sonra alman tacirler çıkageldi. İngiltere konsolosu sir John Kirk 1864’ ten başlayarak önce Macit üzerinde, sonra onun yerini alan kardeşi Bargaş üzerinde güçlü bir etki kurdu; ama Ingiltere o zamanlar her türlü siyasi müdahaleye karşıydı. 1873'te Bargaş köle ticaretine son verilmesini onayladı ve içeriye doğru giden ana yol boyunca garnizonlar yerleştirdi.

Deutsche Ost Afrika Gesellschaft’ın temsilcisi Cari Peters, içteki şeflerle birçok pro- tektora anlaşmaları yaptı (1884-85). Bir ingiliz-alman çatışmasından sakınmak için sultanın kıta üzerindeki mülkü Deutsche Ost Afrika Gesellschaft (Tanganyika) ile British East Africa Company (Kenya) [1 kasım 1886 anlaşması] ve İtalya (Somali, 1889) arasına nüfuz bölgelerine ayrıldı. Zanzibar ve Pemba adaları, Delgado burnu ile Tana’nin ağzı arasında kalan kıyı ve birkaç kıyı limanı (Kismayu, Mogadiscio, vb.) ve bunların gerisindeki 10 millik alandan ibaret kalan sultanlık, sonunda kıta üzerindeki bu kıyı topraklarını İngiliz (1887) ve alman (1888) şirketlerine kiralamak zorunda kaldı. Yalnız adalar kendi otoritesi altında kaldığından sultan da Büyük Britanya'nın protektorasını kabullendi (4 kasım 1890); Büyük Britanya protektora hakkını, kıta kıyı bölgesine ve Helgoland’a karşılık ödün olarak Almanya'ya bıraktı. Suahili-Arap muhalefeti 1888-89'da Abu- şiri'nin yönetiminde şiddetli, ancak kısa bir ayaklanmayla ortaya çıktı.

Bununla birlikte, tarım işletmelerinde işçilik yapmak üzere büyük Svahili göçü ortaya çıktı: daha 1888’de sayıları 45 000 Arap ve 18 000 Asyalı'ya karşılık 50 000’e ulaştı. 1897’de kölelik tümüyle kaldırıldı. Halkın çok sevdiği sultan Halife bin Ha- rud 1911’den 1961’e kadar hüküm sürdü. Büyük Britanya 1960’ta Zanzibar'a özerk bir rejim tanıdı ve 1963'te Commonvvealth bünyesinde bağımsızlık ilan edildi; ancak toplumsal durum kilitlenmiş durumdaydı, ekonomik ilişkilerle çapraşık ırk etmenleri olduğu gibi duruyordu.
Sultanın desteklediği arap partisi Zan: zibar Nationalist Party, Şeyh Muhammet Şamte Hamadi’nin kurduğu muhafazakâr hükümette Pemba People's Party ile ortaklaştı. Zencilerin sözcüsü olarak Parlamentoda azınlığı, ama ülkede çoğunluğu temsil eden (temmuz 1963’te oyların °/o 54'ü) ve Şeyh Karume tarafından yönetilen Afro Shirazi Party muhalefeti oluşturuyordu. Uganda kökenli ve mesihçi John Okello hoşnutsuzluğa katalizör oluyordu. C. M. Babu’nun yönettiği Umma partisi ise sol arap muhalefeti ile birkaç afrikalı muhalif grubu bir araya getiriyordu. Bir ayaklanma sonucu sultan Halife ve Başbakanı adadan kovuldu. Köleliğin intikamı olarak girişilen arap kıyımı birkaç hafta içinde 8 000 can aldı. Umma hakem rolü oynamaya çalıştı, Kübalılarla Çinliler'i yardıma çağırdı. Okello'dan kurtulan ve Nyerere tarafından resmen desteklenen Karume bir İngiliz müdahalesinden kork- tuysa da müdahale olmadı. Tek gerçek güç olan Darüsselam hükümeti 22 nisan 1964’te Tanganyika ile birleşmeyi sağladı, yeni birleşik devlet 30 ekimde Tanzaniya* adını aldı, Karume Cumhurbaşkanı yardımcısı oldu.

Kaynak: Büyük Larousse


Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm