Arama

Hayvan Hastalıkları - Aktinobasiloz

Güncelleme: 9 Haziran 2015 Gösterim: 1.006 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Haziran 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
AKTİNOBASİLOZ a. (fr. adinobacillo- se). Vet. Actinobacillus lignieresi'den ileri gelen ve sığırlarda dilin iltihaplanması ve sertleşmesiyle belirginleşen hastalık (“kütük dil”).[iyotlu ilaç uygulaması etkili sonuç verir.)

Sponsorlu Bağlantılar
MsXLabs & Büyük L.

🌘 🚀
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Haziran 2015       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Aktinobasilloz dil, regional lenf yumruları, bağ doku ve deri gibi yumuşak dokularda yerleşir. Sığır ve domuzlarda memede görülen bu hastalığın oluşumuna Staphylococcus aureus da katkıda bulunur.

Sponsorlu Bağlantılar
Kesim öncesi muayene bulguları
Kronik seyirli hastalığa, sığır ve koyunlarda rastlanır. Bulaşma, mikropla bulaşmış olan yem, ot, su vs. alınması sonu sindirim yolu ile meydana gelir. Ağız boşluğu mukozası, dil, dudak, diş etlerinde meydana gelen her türlü sert cisim ve infeksiyon yaraları mikrobun kolayca vücuda girmesine neden olur. Hasta hayvanlarda bir veya iki dudakta kalınlaşma görülür. Bu kalınlaşma yanaklar üzerinden mandibulaya doğru uzanabilir, daha sonra birçok küçük apsecikler oluşur. Bu apseciklerin içeriği koyu yeşilimtrak renkte olup deriden dışarı sızan kabuklar oluşturur. Baş ve boyundaki yumuşak dokuların özellikle dil, dudak, faringeal ve maksiller lenf yumrularının şişmesi, apseleşmesi ve granülasyon dokusunun oluşması ile karakterizedir. Hayvanlarda salivasyon, yutma ve çiğneme güçlüğü vardır.

Et muayenesi bulguları
Baş ve boyun deri altı yumuşak dokularında, lenf yumrularında ve dilde içinde koyu kıvamda sarımsı irin bulunan odaklara rastlanır. İnfeksiyon genellikle kemiklere lokalize olmaz. Metastaz durumunda diğer iç organlarda da lezyolara rastlanır. Koyunlarda hastalık genellikle baş ve boyun deri altı dokularında ve çok nadir olarak da dilde lokalize olur.

Etler hakkında karar
Aktinomikoz’da olduğu gibi karar verilir.

Marazi madde seçimi ve gönderme şekli
Bakteriyolojik muayene için aseptik koşullarda alınan apse içeriği steril şişelere konularak laboratuvara gönderilir.



🌘 🚀

Benzer Konular

30 Eylül 2010 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
19 Haziran 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri
23 Kasım 2012 / iceslush Soru-Cevap
1 Mart 2016 / _Yağmur_ Zooloji