Arama

Arkadhia / Arkadya (Arkadhia Hakkında)

Güncelleme: 5 Ekim 2015 Gösterim: 1.047 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
5 Ekim 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
ARKADHİA, Yunanistan’da nomos, Peloponisos (Mora) yarımadasının orta kesiminde; 4 419 km2; 111 300 nüf. Merkezi Tripolis. Büyük bölümü dağlık olan yörede, Tripolisin bir yol kavşağında bulunmasına karşın, nüfus azalmaktadır. Linyit.
—Tar. Arkadhia (“Ayılar ülkesi"), katı ve ataerkil gelenekleri olan ve hayvancılıkla geçinen insanların yaşadıkları bir ülkeydi. Sparta hegemonyasına karşı direndi. Siteler (Orkhomenos, Mantineia, Tegea vb.) bir konfederasyon halinde birleşti, ama başkent olarak düşünülen Megalo- polis'in (370’te Thebaili Epaminondas tarafından) kurulması, siyasal bir başarısızlık oldu. İ.Ö. III. yy.’da Arkadhia, Akhaia bir- liği'ne girdi; bu birlikte, Polybios ve Phi- lopoimen adında iki megalopolisli seçkin bir rol oynadı. Roma egemenliğinin ardından önce Venediklilerin, sonra Türkler’ in eline geçen Arkadhia, daha sonra Yunanistan krallığı’na katıldı.
Sponsorlu Bağlantılar
*— Güz. sant. Geleneksel olarak, Arkad; hia bir mutluluk beldesini simgelese de, orada ölümün olmadığı söylenemez: Nı- colas Poussin’in (E. Panofsky'nin ünlü araştırmasına konu olan) Arkadhia çobanları adlı tablosu (1650'ye doğr -1655, Louvre) bu düşünceyi işlemektedir. N. Poussin'in bu ünlü tablosu, Arkadhia çobanları ya da Et in Arcadia ego diye de bilinir. Yunanistan'da, masmavi bir gökyüzünün altında, bir çift sevgili, bir zamanlar burada mutlu bir yaşam sürmüş olan bir keşişin mezarını bulurlar. Bir üçüncü kişinin parmağıyla işaret ettiği et in Arcadia ego yazıtını okuyan sevgililer gizemli bir heyecana kapılmışlardır. Ölümle yaşamın bu karşılaşması, klasik transız sanatının en verimli buluşlarından biri sayılır.

Kaynak: MsXLabs.org & Büyük L.

Arkadya, eski Yunanistan’da Mora Yarımadası’nın (Peloponnesos) orta kesiminde dağlık bir bölgenin adıdır. Adını bir mitolojik karakter olan Arcas'dan alır.
Dor istilası zamanında (MÖ 1100-MÖ 1000) işgal edilmemesinden dolayı, Kıbrıs’a yerleşen Yunanlara özgü bir dialekti korumuştur. M.S. 8. yüzyılda Slav kökenli göçmenler ve Osmanlı döneminde Arnavut göçmenlerle etnik yapısı oldukça değişmiştir.

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ad:  GreeceArcadia.png
Gösterim: 112
Boyut:  27.9 KB

🌘 🚀

Benzer Konular

5 Ekim 2015 / Jumong X-Sözlük