Arama

Backster Etkisi

Güncelleme: 27 Mayıs 2013 Gösterim: 3.354 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Backster Etkisi
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Backster etkisi Parapsikoloji'de bitkisel algılamayı ya da bitkilerdeki psişik algılamayı ifade eden bir terimdir. Bu alanda ilk incelemeleri gerçekleştiren ve bitkilerin de belli ölçülerde paranormal bir duyarlılığa sahip olduğu varsayımını ilk ortaya atan Cleve Backster’a ithafen bitkisel duyarlılık tepkileri onun adıyla adlandırılmıştır.

Aynı zamanda “yalan makinesi” olarak bilinen aygıtın da mucidi olan Backster’ın bu alandaki ilk önemli çalışması, 1966’da bir ev bitkisinin yapraklarına bağladığı elektrotlar aracılığıyla bitkilerde bir bellek bulunup bulunmadığını deneysel olarak anlama çalışmasıdır. Bir süre sonra daha güvenilir ve daha ayrıntılı bilimsel ölçümler elde etmek üzere, poligraf verileri yerine kalp ve beyin elektrolarını dikkate almaya başladı. Çalışmalarının ilk sonuçlarını “Journal of Parapsychology”nin 1968 kış sayısında yayımladı. Çalışmalarına tıp dünyası ilgisiz kalmamış ve Medical World News dergisi 21 Mart 1969 sayısında Backster’in çalışmalarından övgüyle söz ederek, çalışmalarının tümüyle bilimsel olduğunu bildirmiştir.

Backster’in “hücresel düzeyde ilgel algılama” olarak sözünü ettiği bitkisel duyarlılık günümüzde Backster etkisi ve bitkisel psişizm adları altında incelenmektedir.

Backster’in yalan makinesinin elektrotlarını bitkilere bağlayarak yaptığı ilk deneylerde, makinenin ibresinin insanların heyecan halleri sırasında çizdiği çizgilere benzer çizgiler çizdiğini saptamıştır. Örneğin bir tehdit veya yaşamsal bir tehlike karşısındaki insan ve bitkinin heyecan halleri esnasında ibre aynı zikzakları çizmekteydi. Ayrıca bir bitki önceden bir yaprağını kesmiş olan insan tekrar kendisine yaklaştığında ibre yine bu zikzakları çizmekteydi; yani bitki o kişinin kendisine yaklaşmakta olduğunu hem hissedebiliyordu, hem de o kişiyi unutmamış olduğunu gösteren bir belleğe sahip olduğunu gösteriyordu.
Son düzenleyen _Yağmur_; 27 Mayıs 2013 12:51 Sebep: sayfa düzeni
DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
27 Mayıs 2013       Mesaj #2
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
BACKSTER ETKİSİ
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Yalan makinesini icat eden Clave Backster (ABD), polislerin teknik eğitim ve öğretimiyle görevli bir elektronikçidir. 1966 yılında, verilen suyun bitki tarafından ne kadar sürede emildiğini araştırmak amacıyla ofisindeki devetabanına yalan makinesinin elektrotlarından birini bağladı. Kayıt bandın üzerindeki kağıtta, sorguya çekilen bir insanın heyecanlarını simgeleyen çizgiye çok benzeyen işaretler gördü. Backster, ancak tehdit edilen ya da tehlikede bulunan kişilerin zihinsel ve fiziksel güvenliği, yaşamı söz konusu olunca ortaya çıkan çok şiddetli tepkilerin kaydedilebildiğini biliyordu. Kendi kendine, bitkiyi yaralamayı, düşündü ve kayıt bandının ibresi gayet soğuk bir şekilde zikzaklar çizdi. Devetabanı, bu düşüncesine bir tepkiyle karşılık vermişti.

İşte bu olay Backster’i sonuçları son derece başarılı olan, konuyla ilgili bilimsel araştırmalara yöneltti. Bitkiler insanların duygu ve düşüncelerine karşı tepki gösteriyorlardı. Etraflarında bulunanlardan hoşlanıyorlar, sahipleriyle yüzlerce kilometre öteden bağlar oluşturuyorlar, tehdit anında “kendilerini kaybediyorlardı”.

Bu çalışmalar sonucunda, bitkilerden saptayıcı bir aygıt olarak yararlanmanın, örneğin onları en karmaşık sistemlerin içine koyup sadece bu makinelere ilişkin düşünceleri onlara ileterek, makinelerin işlemesinde kumanda etmesine imkan sağlamalarının mümkün olduğu görülmüştür. Bitkilerde “bitkisel haberleşme”nin ve enerjilerin karşılıklı etkileşiminin incelenmesi ile ilgili araştırmalar devam etmektedir.
Bitkilere ait bir algılama vardır. Bitkilere bir kontrol aygıtı bağlanarak, onların heyecanlarımıza, düşüncelerimize gösterdikleri tepkileri öğrenebiliriz. Bitkiler sevgi, ilgi, şefkat dalgalarını algıladıkları gibi nefret, kin, düşmanlık dalgalarını da alırlar. Gelişimleri üzerinde bu dalgaların etkisi büyüktür. Müzikten özellikle klasik müzikten hoşlanırlar ve gelişimlerine etki eder. Parapsikolojinin bitkilerle ilgili bu araştırmalarından yararlanmak geleceğin önemli bir uygulama alanı olacaktır.

Bu çalışmaların sonucunda bitkilerin çeşitli enerjiler yayınladığı ve onlarla iletişime geçilebileceği ispatlanmıştır. Algılamalarına cevap verebilmektedirler. “Bitkilerin duyarlı bir sinir sistemi olup, konuya göre değişen duyusal bir yaşamları vardır.”



Son düzenleyen _Yağmur_; 27 Mayıs 2013 12:50 Sebep: sayfa düzeni/kaynak bilgisi

Benzer Konular

14 Temmuz 2012 / Misafir Çevre Bilimleri
12 Ağustos 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri