Kampçılık
Sponsorlu Bağlantılar
KAMP NEDİR?
Karadeniz bölgesine gittiğinizde Fırtına Deresi'nin benzeri olmayan uğultusu sizi her yerde takip edecek; çıktığınız yaylalarda odun ateşinde demlenen çayınızı yudumlarken hiçbir yerde bulamaycağınız, bölgeye has köy yemeklerini tur arkadaşlarınızla paylaşacaksınız. Kamp süresi sona erdiğinde ve dönüş için hazırlıklar başladığında siz çoktan tur arkadaşlarınızla bir sonraki gezi için sözleşmiş olacaksınız.
Günübirlik doğa turlarının tadı damağınızda kaldıysa, doğayla daha fazla iç içe olmak ve bunu yaparken de işin içine biraz macera katmak istiyorsanız size bu tür aktiviteler düzenleyen acentelerin turlarından birine katılmanızı önerebiliriz. Bu turlar programlarına göre isimlendiriliyor. En önemli ayrım dağcılık sporunu içinde barındıran kamplarla bu tür aktiviteleri programlarına almayan kamplar arasında. Dağcılık sporunun ön planda olduğu turlarda katılımcıların bu sporla ilgili bir eğitim almış olmaları gerekiyor. Sadece eğitim amaçlı düzenlenen bu tarz turlar var. Onlardan birine katılarak bu sporla ilgili teorik ve tabii en önemlisi pratik bilgiler alabilirsiniz. Dağcılık sporu teknik bilgi ve malzeme gerektiren bir spordur. Ne tür malzemeler gerektiğini ve bunların nasıl kullanıldığını bilmek zorundasınız.
Öte yandan dağcılık sporunu programına almayan kamplar; herkesin katılabileceği, teknik bilginin gerekmediği, fakat belli bir miktarda teknik malzemeye ihtiyaç duyulan (Örn: Çadır, uyku tulumu vb.) turlardır. Fakat bir çok acente bu tür malzemelerin tamamına yakınını karşılamakta ve bu malzemelerin kullanımı için ayrı bir ücret talep etmemektedir. Bu malzemelerin listesi gidilen bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Acentenizin rehberlerinden bu konuyla ilgili bilgi almayı unutmayın. Size düşen yürüyüş ayakkabılarınızı, sırt çantanızı ve "Kısa ve Önemli Bilgiler" başlığı altında sıralayacağımız malzemeleri yanınıza almak. Şunu unutmayın ki bu tür turlarda tamamen doğayla başbaşasınız. Çadırda uyuyacak, temizlik ve tuvalet ihtiyaçlarınızı doğanın sunduğu imkanları kullanarak gidereceksiniz. Birçok insan bu şartları duyunca biraz çekinerek bu turlara katılmakta, daha sonra yaşadığı bu küçük çaplı maceradan çok etkilenerek bu turların müdavimi olmaktadır.
KAMP NASIL YAPILIR?
Genellikle hafta sonu düzenlenen kamplar, bayram ya da diğer resmi tatiller değerlendirilerek daha uzun süreli de olabiliyor. Seçilen kamp yerleri daha önce rehberler tarafından belirleniyor. Yani organizasyonun her aşaması planlı ve bilinçli. Seçilen kamp yerleri genellikle su kaynaklarına yakın ve zemin açısından çadır kurmaya elverişli bölgeler. Kamp yerleri kurulurken katılımcıların da bu faaliyetlere katılması sağlanıyor, amaç tura katılanların kendilerini mümkün olduğunca doğaya yakın hissetmelerini sağlamak.
Eğer herhangi bir turla değil, kendi grubunuzla kamp yapmayı düşünüyorsanız ve bu dağcılık tarzında değil daha çok şehir yaşamından bir kaçamak niteliğindeyse unutmamanız gereken en önemli şey, kamp için seçtiğiniz bölgenin jandarmasına kamp yapacağınızı bildirmek. Bu hem sizin güvenliğinizi sağlayacak, hem de gerekli prosedüre uymuş olacaksınız. Ayrıca, "Unutmamanız Gerekenler" bölümümüzde kamp yeri seçimi, gerekli malzemeler gibi konularda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Çadır kurmak, odun toplamak, ateş yakmak bir ekip halinde çalışıp birçok ihtiyacınızı doğadan karşılamak şehir hayatında birçoğumuzun pek rastlamadığı bir yaşam biçimi. Kısa süre de olsa bu yaşam biçimini tatmak sizi rahatlatacak; şehir hayatının getirdiği stresten, gürültüden ve kalabalıktan bir an olsun uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Gün içindeki faaliyetler gidilen yerin özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Akdeniz bölgesine düzenlenen bir turda bu bölgenin benzeri olmayan tarihi kentlerini gezecek, doğal güzelliklerinin keyfine yapacağınız yürüyüşlerle varacaksınız. Karadeniz bölgesine gittiğinizde Fırtına Deresi'nin benzeri olmayan uğultusu her yerde sizi takip edecek, çıktığınız yaylalarda odun ateşinde demlenen çayınızı yudumlarken hiçbir yerde bulamayacağınız bölgeye has köy yemeklerini tur arkadaşlarınızla paylaşacaksınız. Kamp süresi sona erdiğinde ve dönüş için hazırlıklar başladığında siz çoktan tur arkadaşlarınızla bir sonraki gezi için sözleşmiş olacaksınız.
KAMP YERLERİ
Çadır ya da karavanla tatile çıkmaktan hoşlananlar ya da ekonomik olduğundan dolayı bu tarz tatil seçeneğine ilgi gösteren tatilciler için hazırlanan bu bölümde çeşitli kamp yerleriyle ilgili bilgiler bulabilirsiniz. Her hangi bir tura bağlı kalmadan kendi olanaklarınızla ulaşacağınız bu bölgelerde değişik olanaklarla karşılaşabilirsiniz. Kimi kamp yerleri ziyaretçilerinin sıkıntı çekmemsi amacıyla çadırla ya da karavanla konaklamaya uygun hale getirilmiştir. Yapacağınız bir ön araştırma sonucunda tatilinizi daha zevkli bir hale getirebilirsiniz.
GÖKOVA
Muğla-Marmaris devlet karayolu üzerinde ve Muğla'ya 30 Km. uzaklıktadır. Gökova Körfezi, derin kaya plajları dinlenme yerinin güzellikleridir. 60 çadırlık kamp yeri ve 10 adet bungalow kapasitelidir. Ayrıca günlük kullanıma hizmet veren kırgazinosu, büfe, soyunma kabinleri, duşlar, sıhhi tesis kompleksi, otopark, masa, ocak, çeşme vb. tesisler geliştirilmiştir. Mayıs-Ekim arası yoğun kullanım mevsimidir.
KARATAŞ-KUMLUK
Adana ilinin Akdeniz sahilindeki Karataş ilçesine 2 Km. uzaklıkta bulunan dinlenme yerimizde tabii bitki örtüsü olan çam türleri yanında, kumul hareketlerini önlemek için yapılmış okaliptus ve Kıbrıs akasyası ağaçlama sahaları bulunmaktadır. Otopark, masa, ocak, içme suyu, alışveriş ünitesi, kırgazinosu, sıhhi tesis kompleksi, vb. tesisler mevcut olup, 90 çadır-karavan kapasitesi vardır. Mayıs-Ekim arası en uygun kullanma mevsimidir.
ÇAMKORU
Ankara-İstanbul devlet karayolunun 100.Km.sinden güney-batıya ayrılan 8.5 Km.lik asfalt bir yola ulaşılan dinlenme yeri. 25 Hektarlık bir alanı kapsar. Çam ormanlarının oluşturduğu bir dokuya sahiptir. Büfe, yağmur barınağı, wc, çeşme, masa ve serbest oyun alanları geliştirilmiştir. Mayıs-Eylül arası yoğun kullanım mevsimidir.
TAVŞANBURNU
Aydın-Söke-Didim karayolu üzerindedir. Söke'ye 50 Km.dir.Kızılçam, fıstıkçamı ve maki topluluklarından oluşan bitki örtüsüne sahiptir. Milet harabeleri ve Apollo anıtı dinlenme yerinin yakın çevresindeki diğer ilgi noktalarıdır. 88 çadır yeri, kır kahvesi, içme suyu, ıhhi tesis kompleksi, masa, ocak, büfe, otopark gibi tesisler geliştirilmiştir. Dinlenme yerinin kapasitesi 1500 kişi / gündür. Temmuz-Eylül arası ise yoğun kullanım mevsimidir.
GÜZELYALI
Çanakkale-İzmir karayolu kenarında Çanakkale'ye 15 Km. uzaklıktadır. Yol dinlenme parkı hizmeti verilmektedir. Dinlenme yerinin kullanılan kapasitesi 860 kişi/gündür. Mayıs-Ekim arası ise yoğun kullanım mevsimidir.
KEFE YAYLASI
Denizli’ye 34 km uzaklıkta bulunan bu saha orman ve dağ peyzajlarının yanısıra yürüyüş parkurları, çadır ve karavanlı konaklama imkanları, manzara seyir noktaları ile Mayıs-Ekim ayları arasında yoğun olarak kullanılmaktadır. Karavan kamp alanında 38 ünite, çadırlı kamp alanında ise 193 ünite yer almaktadır
İNCEKUM
Antalya-Alanya devlet karayolu üzerindedir. Antalya'ya 120, Alanya'ya 19 Km. uzaklıktadır. Düzenlenmiş 200 çadır-karavan yeri, büfe, kırgazinosu, plaj kabinleri, Anfitiyatro, danışma, kayıt merkezi, sıhi tesis kompleksi ( wc, duş, mutfak, çamaşırhane ) çeşme, masa, ocak, otopark gibi tesisler geliştirilmiştir. Mayıs-Kasım arası en yoğun kullanım mevsimidir.
TANAY
İzmir-Çeşme yolu üzerinde Çeşme'ye 8 Km. uzaklıktadır. Kıalçam, Fıstıkçamı ve sahil Çamları dinlenme yerinin doğal bitki örtüsüdür. Kaliteli plajlar ve çevresindeki turistik tesislerin yakınlığı dinlenme yerine olan ilgiyi artırmaktadır. Halen 100 çadır yeri, sıhhi tesis kompleksi, masa, ocak, çeşme, otopark vb. tesisler mevcuttur. Mayıs-Eylül arası en yoğun kullanım mevsimidir.
ÖZDERE-KALEMLİK
Seferihisar-Selçuk yolu üzerinde, Özdere'ye 2, Gümüldür'e 5 Km. uzaklıktadır. 66 çadır yeri, gazino-kafeterya, masa, çeşme, wc, otopark vb. tesisleri mevcuttur. Mayıs-Eylül arası en fazla kullanma mevsimidir.
ÇUBUCAK
Muğla İlinin Marmaris-Datça ilçe merkezlerini bağlayan devlet karayolu üzerinde, Marmaris'e 23 Km. uzaklıktadır. Denizin hemen kıyısından başlayan ormanları ve plajları sahanın tabii değerleridir. Organize kamp kullanımı yanında günübirlik kulanma tesisleri de geliştirilmiştir. Giriş, danışma, büfe, soyunma kabinleri, duşlar, 4 adet sıhhi tesis kompleksi, kır gazinosu, çamaşır, bulaşık yerleri, bekçi evi, işçi pavyonu, alışveriş ünitesi vb. tesisler yapılmıştır. Dinlenme yerinde 450 çadırlı kamp ve 1000 kişi/gün piknik hizmeti verilmektedir. Mayıs-Eylül ayları en yoğun kullanım mevsimidir.
FAYDALI BİLGİLER:
Kamp yapmaya karar verdiniz. Unutmamanız gerekenler neler? Eğer bu tür aktiviteler düzenleyen acentelerden birinin turuna katılıyorsanız, onlar sizi yanınıza neler almanı gerektiği konusunda bilgilendireceklerdir. Ama yine de aşağıda verdiğimiz kısa bilgiler aklınızda bulunsun. Belki bir haftasonu ailenizi, sevdiklerinizi alıp kendi turunuzu kendiniz düzenlemeye karar verirsiniz.
Eğer kendi başınıza kamp yapmaya karar verdiyseniz, kamp yapacağınız bölgenin jandarmasına mutlaka bildirin. Yolculuğunuzu planlarken bir malzeme listesi hazırlayın ve o listede şunları mutlaka bulundurun:
- Sırt çantası
- Günlük çanta veya bel çantası
- Çadır
- Kazıklar
- Uyku tulumu
- Uyku tulumu iç astarı
- Şişme veya kapalı hücreli köpük mat (uyku tulumunun altına serilir ve yerden soğuk hava gelmesini engeller)
- Fener
- Yedek pil
- Yedek ampul
- Mumluk ve mumlar
- Temizlik malzemeleri (sabun, tuvalet kağıdı, diş macunu ve fırçası vb.)
- Pratik mutfak malzemeleri (plastik tabak, kaşık, çatal, termos, kibrit/çakmak, çaydanlık, tencere, tava vb.) Ayrıca matara, çakı, yürüyüş ayakkabısı, yedek ayakkabı, yağmurluk, yedek giysi ve kişisel malzemelerinizi unutmayın. Yaz aylarında yanınıza mutlaka güneş kremi, havlu, mayo, şapka, güneş gözlüğü alın. Kış aylarında ise yanınıza aldığınız giysilerin kış şartlarına uygun, sizi ısıtacak giyisiler olmasına özen gösterin. Küçük bir not olarak şunu da söyleyelim ki gideceğiniz yöreye göre yanınıza alacağınız malzemelerde değişiklik olabilir. Eğer acente turuna katılıyorsanız geziden önce acentenizden mutlaka bu konuda yardım isteyin.
Çadırlarda evinizdeki konforu bulamayacaksınız. Unutmayın ki amaç sizi şehir hayatından olduğu gibi uzaklaştırmak. Doğayı ve onun şartlarını seveceksiniz.
Yanınıza fotoğraf makinesi ya da kamera almak ve böyle değişik ve güzel bir günde fotoğraf çekip yaşadığınız olayları kameraya çekmek isteyebilirsiniz. Bu sizin için güzel bir hatıra olacaktır. Yalnız küçük bir uyarıda bulunalım bu malzemeleri taşırken dikkatli olmalısınız. Yürüyüşler sırasında dere içinden geçerken ya da küçük kayaların üzerinde yürürken iki elinizi de kullanmanız sizin güvenliğiniz için önemli. Bu tür durumlarda kendi güvenliğinize gereken önemi vermelisiniz. Fotoğraf makinasının ya da kameranın dengenizi bozmasına izin vermeyin.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 12 Şubat 2008 12:01
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....