Arama

Bingöl

Güncelleme: 1 Ocak 2010 Gösterim: 10.832 Cevap: 3
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
21 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
GENEL BİLGİLER

Sponsorlu Bağlantılar


Yüzölçümü: 8.125 km²



Nüfus: 250.966 (1990)



İl Trafik No: 12



Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer almaktadır. Bu bölgede adı efsanelere geçmiş bu yöreye "Bingöl" adını vermişlerdir. Kaleleri, kayak merkezi ve yüzen adası ile ilgi çeken bir ildir.



İLÇELER



Bingöl (merkez), Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu.



Genç İlçesi: İl merkezine 20 km uzaklıkta olan İlçe sınırları içinde, Sürekli (Diyarbug) köyü sınırlarında Pers Hükümdarı tarafından yapıldığı sanılan Daraheni (Kral kızı) Kalesi kalıntıları ile aynı köy sınırları içinde iki kümbet mevcuttur.



Kiğı İlçesi: İl Merkezinden uzaklığı 150 km'dir. İlçedeki başlıca tarihi yapılar, 1401-1402 'de Akkoyunlu .Fahrettin Kutluk Bey' in oğlu Pir Ali Bey tarafından yaptırılan Kiğı Camii, İlçe merkezinde Eskişehir Mahallesinde Balaban Bey Camii ve çeşmesi ile Çanakçı Köyünde Mürsel Paşa Abidesidir.



Solhan İlçesi: İl merkezine 60 km uzaklıktadır. Hazarşah Köyü Aksakal Mezrası mevkiinde bulunan bir doğa harikası olan Yüzen Ada çok ilginç olduğu, kadar çok da güzel bir yapıya sahiptir. Gölün ortasında bulunan ada, göl üzerinde hareket etmektedir.



Yayladere İlçesi: İl Merkezinden uzaklığı 110 km.dir. İlçede hala birçok orijinal özellikleri bozulmamış olan Cenevizlerden kalma olduğu sanılan tarihi bir kale mevcuttur. Kalkanlı Köyü civarında ise içinde tarihin ilk çağlarında insanların barındığı tahmin edilen duvarları bir çok oyma sanatı ile süslü mağaralar ve bu mağaraların çevrelediği şelale ilgi çekici yerlerdir.



Yedisu İlçesi: İl merkezine olan uzaklığı 140 km. dir. Doğal güzellikleri arasında Şen Köyü şelalesi ve Akımlı'ya bağlı perçivenk mıntıkasında bulunan şelale yer almaktadır.



NASIL GİDİLİR?



Karayolu: Türkiye'nin her yerinden karayolu ulaşımı mümkün olup, Otogar kent merkezindedir.



Otogar Tel : (+90-426) 214 38 48 -214 38 58 -214 38 68



Demiryolu: Genç ilçesinde bulunan istasyon vasıtasıyla doğuda Tatvan'a, batıda ise Elazığ bağlantılı olarak İstanbul'a kadar demiryolu ulaşımı mümkündür.



İstasyon Tel : (+90-426) 411 30 27



Havayolu: Kente en yakın havaalanı Muş ilinde(118 km) bulunmakta olup, Cumartesi ve Pazar hariç Ankara'dan direkt uçak seferleri bulunmaktadır.

COĞRAFYA



Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl ili Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Diyarbakır illeri ile çevrilidir.



İl Merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metre olup, arazi yapısı dağlık ve engebelidir.



İl genelinde yazların sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçtiği karasal iklim şartları hüküm sürmektedir.



TARİHÇE



Bingöl ve çevresi Urartu, Asur, Pers, Roma, Arap, Selçuklu, Saltuk, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. 1936 yılında "Çapakçur" adı ile il olmuş ve adı "Bingöl" olarak değiştirilmiştir.


RuYa - avatarı
RuYa
Ziyaretçi
3 Temmuz 2007       Mesaj #2
RuYa - avatarı
Ziyaretçi
Bingöl adının nereden alındığına dair bir çok efsane vardır. Tarihi boyunca çeşitli medeniyetlerin akımlarının etkisinde kalan il, İslam kaynaklarında Cebel-u Cur adıyla geçmektedir. İslam orduları Diyar-i Bekir ( Diyarbakır ) iline geldiklerinde komutanları Halid Bin Velid, yardımcı komutanlardan Kibes'i Cebel-u Cur ve yöresini fethetmekle görevlendirir. İslam orduları Kibes komutasında bu yöreye girerler. Şimdiki Kuruca (Gazik) köyü üzerinden Palu' ya yönelirler. İslam kaynaklarında Kuruca köyünün güneydoğu mıntıkasında Merel adında bir şehirden bahsedilmektedir. Merel o döneme göre medeni bir şehir görünümündedir . Bingöl İslam kaynaklarında Cebel-u Cur (Çapakçur) adıyla geçmektedir. Burayı fethe gelen Kibes bu yöredeki savslarin birinde, bugün Sultan dağı diye adlandırdığımız dağda şehit olmuştur ve buraya gömülmüştür. o günden bugüne orası Sultan Kibes Ziyareti diye adlandırılmaktadır ve halk tarafından ziyaret edilmektedir.Daha sonra il Palu ilçesine Cevlik adıyla bağlanır. Cevlik halk dilinde "Colig" adıyla tanınır. "Colig" ismi hala etkin bir biçimde halk tarafından kullanılmaktadır.
Çapakçur adının Evliya Celebinin Seyahatnamesinde Büyük İskender tarafından verildiği rivayet edilmektedir. Büyük İskender vücudundaki dayanılmaz ağrılar için nice hekimlere başvurduğu halde şifa bulamaz bunun üzerine Ab-i Hayat suyunu aramaya baslar. Uzun aramalardan sonra bu suyu Bingöl yöresinde bulur ve şifa bulur..Faydasını gördüğü bu suya Cennet suyu anlamına gelen (Makdis Lisanı) Çapakçur adını vermiştir. Doktorlarına; "Sizin çare bulamadığınız ağrılarıma Allah cennet ırmaklarından deva verdi." der. ve Murat nehrinin kenarında kısa zamanda bir kale yaptırır. Bu kaleye Çapakçur kalesi denilmiştir..
Sponsorlu Bağlantılar
Bingöl İli 1844 yılında nahiye olarak Palu ilcesine bağlanır. 1872 yılında Palu ilçesinden ayrılarak Cevlig (Colig) - Çapakçur adıyla ilçe olur. 1936 yılında ayni isimle il merkezi olur. 1945 yılında Bingöl adini alır.

Bingöl’ün tarihi milattan önce 2000 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihten önceki yılları bilinmemektedir. Daha çok çevre illere yaylacılık yapan ilimiz yerleşime dayalı kent merkezi olana kadar çeşitli medeniyetlerin etkisinde kalmıştır ve kalıcı bir statüye kavuşmamıştır.. İlimizde tarihi kalıntıları rastlanmaması bu tezimizi doğrulamaktadır. İlimize bağlı Genç ve Kiğı ilçeleri yerleşik medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu ilçelerimiz il merkezinden ziyade köklu bir tarihe sahiptir. Bu ilçelerdeki tarihi kalıntılar bunu göstermektedir.
Bingöl’ün tarihi daha çok komşu illerin tarihi incelenerek meydana çıkarılmıştır. Van, Bitlis, Ahlat, Diyarbakır, Erzurum, Tunceli şehirleri eski devirlerde bir beyliğe veya bir hükümdara başşehir olmuşlardır. Bingöl yaylaları ise bir otlak olarak bu beyliklere bağlı tutulmuştur.
Tarihçi Heredot bir eserinde Anadolu’yu bir takım bölgelere ayırmış ve her bölgeye ayrı bir isim vermiştir..Bugünkü Diyarbakır, Muş ve Bingöl illerini içine alan bölgeye "Komojen" ismini vermiştir. Bingöl ili Osmanlı zamanında komşu illere bağlı olarak idare edilmiş ancak Cumhuriyet devrinde il haline gelmiştir.
Ovalar
Bingöl'de dağlar orta kısımlarda birbirinden uzaklaşarak genişlemiş ve bu genişleyen yerde Bingöl ovası meydana gelmiştir. Ova şehrin güney doğusuna doğru hafif eğilimle alçalarak devam eder. Bu ovayı bir çok akarsu parçalamıştır. Ayrıca Gayt suyu ile Çapakçur deresinin sürükledikleri çakıllar ovanın bir kısmını kaplamıştır. Ovanın yüzölçümü yaklaşık 80 km2 dır Deniz seviyesinden yüksekliği ise 1150 metredir. Bingöl ovasından başka Genç, Karlıova ve Sancak ovaları gibi küçük ovalarda vardır.

Akarsular
İl sınırları içindeki uzunluğu bakımından en önemli akarsu peri suyudur. Toplam 258 km. uzunluğa sahip peri suyunun il içindeki uzunluğu ise 112 km. dır . Elazığ'da yeşildere civarında Fırat nehrine karışır.
Murat Nehride İlin önemli akarsularından biridir. Vangolunun kuzeyindeki Aladagdan doğar.Bingöl içindeki toplam uzunluğu 96 km.dir. Fırat nehrine karışır. Murat nehrinin bir kolu olan Göynük suyunun başlangıç ve bitiş noktaları il sınırları içinde kalmaktadır.Genç ilçesi yakınlarında Mendo suyu ile birleşerek Murat nehrine karışır.

Göller
Bingöl’de büyük göl yoktur. Ancak çok sayıda küçük gol vardır. Bu göllerin en önemlileri de şunlardır: Kerkis gölü, Zirlir gölü, Sar gölü, Er gölü, Haren gölü, Killi göl, Manastır gölü, Belli göl, Karlı göl ve İçme gölüdür.

Jeolojik Yapı
İl sınırları içinde arazi oldukça engebeli ve yüksektir. Denizden ortalama yüksekliği 1250 metredir. Dağlar çok geniş bir alan kaplar. Türkiye’nin deprem zonları incelendiğinde ilimizin bulunduğu yerden kuzey-doğu ve güney-bati yönünde uzanan bariz fay hatlarının geçtiği görülür. Bölgede çeşitli istikametlere doğru uzanan fay çizgilerine rastlanır.

İklim
Bingöl ili iklim yönünden ilçelere ve topografik duruma göre değişiklikler göstermektedir. Özellikle merkez ve Genç ilçelerinde iklim diğer ilceler göre yumuşak geçmektedir. Buna rağmen il genelinde kara iklimi hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve sert geçer. Yağışlar kisin kar halinde ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ise yağmur halinde görülür.

1971 Depremi
İlde bugüne kadar çok sayıda deprem meydana gelmiştir. 22.05.1971 tarihinde Richter ölçeğine göre 7.1 şiddetinde bir deprem meydana gelmiştir. Bu deprem 906 kişinin ölümüne, 1157 kişinin de yaralanmasına neden olmuştur. Depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 3960 konutun yıkıldığı, 6950 konutun ise ağır hasar gördüğü tespit edilmiştir.


asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Eylül 2008       Mesaj #3
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
binglky5


BİNGÖL
ili, genellikle dağlık ve engebeli bir yeryüzü yapısı olan Doğu Anadolu Bölge-si'nin orta kesiminde yer alır. Adından da anlaşılacağı gibi bu ilimizde pek çok göl vardır. Bingöl Dağlan'ndaki bu göllerin olu­şumuna ilişkin birçok söylence dolaşır. Bun­lardan birine göre Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan ordusuyla bu dağlardaki göllerin yakınında konaklamış. Uşaklarından biri ke­silmiş bir ördeği temizlemek için gölde yıkar­ken, ördek canlanıvermiş ve uçup gitmiş. Göl suyunun abıhayat (ölümsüzlük suyu) olduğu­nu anlayan Uzun Hasan o kadar göl arasında ördeğin yıkandığı gölü bulmak için uğraşmış; bulamayınca da buraya Bingöl adını vermiş. Bir söylence de Köroğlu ile ilgilidir. Köroğlu, bu yöredeki bir gölün suyundan içenin ölüm­süzlüğe kavuşacağını işitir. Babasını da alarak buraya gelir ama aradığı göl bin parçaya bölünerek yitip gitmiştir.

Doğal Yapı

Bingöl ili topraklarının yüzde 80'i yüksekliği
2.500 ile 2.900 metre arasında olan dağlarla kaplıdır. İlin kuzey kesiminde Karagöl ve Şeytan dağları yer alır. Asıl kütlesi Erzurum ilinin güneyi ile Muş ilinin kuzeybatısında yer alan Bingöl Dağları'nın güneybatı uzantısı olan Şerafettin Dağı ilin doğu kesiminde, Akçakara Dağı güney kesiminde, Akdağ ile Karaboğa Dağı da batı kesiminde bulunur. Fırat Irmağı'nın başlıca iki kolundan biri olan Murat Irmağı ilin güneyinde, doğu-batı doğ­rultusunda akar. İlin öbür akarsuları, Murat Irmağı'na Genç ilçesi yakınında karışan Göy­nük Suyu ile il sınırları dışında katılan Peri Suyu'dur. İlde rastlanan düzlük alanlar Karlı­ova, Bingöl ve Genç ovalarıdır. İlin dağlık yörelerinde çok sayıda küçük göl vardır. Söylencelere konu olan bu göller, buzul aşındırması sonucunda ortaya çıkan çukurluk­larda biriken sularla oluşmuş buzul gölleridir.

bingl1fh7



BİNGÖL İLİNE İLİŞKİN BİLGİLER

YÜZÖLÇÜMÜ: 8.125 km2.

NÜFUS: 241.548.

İL TRAFİK NO: 12.


İLÇELER: Bingöl (merkez), Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere.


İLGİ ÇEKİCİ YERLER: Mendo ve Soğuksu mesireleri; Kös Kaplıcası; Kral Kızı (Dara-Hini); Seritarius, Kiğı kaleleri; Ahpik mağaraları; Mürsel Paşa Abidesi.

Eskiden dağlık alanlarda geniş yer tutan meşe ormanları, filizlerinin hayvanlar tarafın­dan yenmesi ve odun elde etmek için düzensiz kesim sonucunda azalmakla birlikte bu ilimiz orman bakımından Doğu Anadolu'nun en Zengin illerinden biridir. Dağların yüksek kesimlerindeki düzlüklerde Alp tipi çayırlar vardır.

Bingöl ilinde kışlar çok sert ve karlı geçer. En çok kış ve ilkbahar aylarında yağış alan ilde kışın sıcaklık — 20°C'nin altına bile düşe­bilir. Murat Irmağı vadisinde iklim daha ılımandır.
Doğu Anadolu kırık kuşağı üzerinde yer alan ilin çeşitli kesimlerinde bugüne kadar birçok şiddetli deprem olmuştur. Son olarak 22 Mayıs 1971'deki depremde yüzlerce insan yaşamını yitirmiş ve Bingöl kenti yeniden kurulmasını gerektirecek ölçüde yerle bir olmuştur.


Tarihi

Bingöl ilinin eski adı Çapakçur'dur. Çapakçur Kutsal Kitap'a (Tevrat-İncil) göre "temiz su" ya da "Cennet Suyu" anlamına gelir. Hitit, Urartu, Med, Pers, Makedonya, Selevkos, Roma, Sasani, Ermeni ve Bizans yönetimle­rinde kalmış olan Bingöl yöresinde yaşayan ilk insan topluluklarının buraya İÖ 1300'lerde geldiği sanılmaktadır. 1071 Malazgirt Sava-şı'ndan sonra Bingöl yaylaları Selçuklular'ın eline geçti. 1243'te Kösedağ Savaşı'nda Selçuklular'ı yenen Moğollar yöreye egemen oldular.

bingl2qb8

Daha sonra Akkoyunlular'a ve Safeviler'e geçen il, 1514 Çaldıran Savaşı'ndan sonra Osmanlı topraklarına katıldı. I. Dünya Savaşı sırasında Rus ordularının saldırısına uğrayan Bingöl, Cumhuriyet'in ilk yıllarında il yapılan Genc'in ilçe merkeziydi. Genç, daha sonra ilçe olarak Elazığ, sonra da Muş'a bağlandı. 1936'da kurulan Bingöl ilinin mer­kezi yapılan Çapakçur'un adı 1945'te Bingöl olarak değiştirildi.

Ekonomi

İl ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Bingöl Dağları'nın yüksek yaylalarındaki su­lak otlaklar hayvancılık için çok elverişlidir; çok sayıda koyun ve kıl keçisi beslenir. Hayvancılık canlı hayvan ticaretine yönelik olduğu için peynir ve tereyağı gibi hayvansal ürünler yeterince elde edilmez. Arıcılıkla uğraşılmasına karşılık modern yöntemler kul­lanılmadığından arıcılık da gelişmemiştir. Bingöl yaylalarında beslenen hayvanlar ge­nellikle Arap ülkelerine satılmaktadır.
Bitkisel üretime elverişli akarsu vadilerin-deki düzlüklerde tarla ve bahçeler vardır. Bu alanlarda buğday, şekerpancarı karpuz ve domates yetiştirilir. İlin önemli bitkisel ürün­lerinden biri de cevizdir.

Toplum ve Kültür

Bingöl ilinde yaşayan halkın toplumsal yapı­sında aşiret ilişkileri etkisini sürdürmekte, ağalık ve şeyhlik kurumlan gücünü korumak­tadır. Kışı Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Şanlıurfa'daki ovalarda geçiren bazı aşiretler, yazın sürülerini Bingöl yaylalarında otlatabil­mek için ağalara yüksek kira bedeli ödemek zorunda kalırlar. Göçerlik nedeniyle çocukla­rı okula gidemeyen bu aşiretlerden bazıları devletin gösterdiği topraklara yerleşmiştir. Okula gidemeyen bu çocuklar Türkçe'yi ve okuma yazmayı ancak askere gidince öğre­nirler.
Bingöl halı ve kilimleri, göz alıcı renkleri ve desenleriyle ilgi çeker. "Cacım" dedikleri cicim kilimlerini battaniye olarak da kulla­nırlar.

İl Merkezi: Bingöl

İlin orta kesiminde yer alan ve iki bölümden oluşan kent Bingöl Ovası'nın kuzeybatısında kurulmuştur. Göynük Suyu'nun kollarından olan ve bugün Bingöl Deresi adıyla anılan Sağ-yer Deresi kıyısındaki eski Çapakçur, kırsal nitelikli, gelişemeyen küçük bir yerleşmeydi. Çapakçur gelişmeye başlayıp nüfusu artınca dere kıyısına ve yamaçlara inen konutlar yapıldı. Dere kıyısına yakın olan evler su baskınına uğrayıp, yamaçtaki evlere de yuka­rıdan taş ve kaya blokları düşmeye başlayın­ca, kentleşmeye başlayan kasabanın buradan taşınmasına gerek duyuldu. 1950'lerde dere yatağının güneyindeki yüksek düzlüğe yeni bir yerleşme kuruldu. Valilik, resmi kuruluş­lar, okullar, devlet hastanesi ve işyerleri bu kesimdedir. Kentin eski bölümündeki evlerin hemen hepsi boştur. 1970'lerde devletçe kent­te depreme dayanıklı konutlar yaptırılmıştır.

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica

Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
1 Ocak 2010       Mesaj #4
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Bingöl ili adından anlaşılacağı gibi içerisinde birçok göl bulundurmaktadır. Yapısı genellikle dağlık olan Bingöl ili Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Bingöl ilinin ilçeleri Adaklı, Genç, Karlıova, Kığı, Solhan, Yayladere ilçeleridir. Bingölde gezilecek yerler arasında Mendo Mesiresi, Soğuksu Mesiresi, Kös Kaplıcası, Dara Hini, Seritarius, Kığı Kaleleri, Mürsel Paşa Abidesi, Ahpik Mağarası sayılabilir.

Benzer Konular

18 Ekim 2013 / Jumong Müzik tr
6 Şubat 2012 / Candy_Girl Türkiye Coğrafyası
14 Ağustos 2012 / buz perisi Türkiye Coğrafyası