Arama

Latin Edebiyatı

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 31 Temmuz 2012 Gösterim: 7.715 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
22 Eylül 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Latin Edebiyatı

Sponsorlu Bağlantılar
Romalılar Yunanistan'ı M.Ö. 250'li yıllarda siyasî anlamda egemenlikleri altına aldıktan sonra Lâtin edebiyatı , daha çok Roma'da Yunan kültür ve edebiyatının etkisiyle ve taklidiyle oluşmuştur. Eski Atina'da Yunan sanatçıları daha özgür ortamlarda ürün veriyorlardı. Onlar kendi dönemlerinde yaşayan kişileri, yöneticileri serbestçe hicvedip eleştirebiliyorlardı. Ancak Roma'da Lâtin komedya şairleri bu bakımdan özgür değillerdi.
Lâtin edebiyatının ilk önemli sanatçıları arasında tragedya şairi Ennius (M.Ö. 240-170), komedya şairi Plautus (M. Ö.184) ve Terentius (M.Ö. 159) yer alır. Bunlar Yunan sanatçılarını örnek almışlardır. Daha sonra Lucretius (M.Ö. 98-53) didaktik nazım, Catullus (M.Ö. 78-54) lirik nazım türünde; Vergilius (M.Ö. 70-19) pastoral, epik ve didaktik nazım; Horatius (M.Ö. 64-8) lirik ve didaktik nazım; Ovidius (M.Ö. 43-M.S. 18) lirik nazım türlerinde ve mitolojide; Cicero (M.Ö.106-43) hitabet türünde; Sallustius (M.Ö. 86-34), Titus Livius (M.Ö. 59-M.S. 19) ve Tacitus (54-129) tarih yazıcılığında; Seneca (M.Ö. 4-M.S. 65) da felsefe ve tragedyada önde gelen isimlerdendir.

Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
31 Temmuz 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Latin Edebiyatı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Roma'nın kuruluşuyla başlayan ve Lâtince yazılmış ürünlerden oluşan edebiyat. Lâtin edebiyatı, tanrılar ve atalar adına verilen şölenlerde okunan şiirler ve şarkılardan oluşan Etrüks edebiyatından ve sömürge ilişkileri nedeniyle Yunan edebiyatından etkilenmiştir. Roma'nın kuruluşundan İ.Ö. 2. yüzyıl ortalarına kadar süren dönemde önemli bir edebiyat olayına rastlanmaz. Hukuk metinleri, dua ve şairi belli olmayan şiirler, bu dönemin ürünleridir. Lâtin edebiyatının ilk belirgin ürünleri, Livius Andronicus ve Naevis tarafından verilmiştir. Yunan tiyatrosuna öykünen ilk tiyatro yapıtlarından sonra İ.Ö. 250 - 150 yılları arasında Ennius trajedileriyle, Plautus ve Terentius güldürüleriyle ün yaptılar.

İ.Ö. 1. yüzyılla İ.S. 20. yıla kadar Lâtin edebiyatının en yetkin yapıtları ortaya çıkmıştır. Sezar döneminde Lucretius didaktik şiirlerde, söylev türünde Cicero, yine söylev ve anı türünde Sezar, tarih türünde Sallustius ün kazandılar. Augustus döneminde Vergilius pastoral, epik ve didaktik şiire, Ovidius lirik ve mitolojik şiire, Horatius lirik, satirik ve didaktik şiire en iyi örnekleri verdiler. Titus Livius da bu dönemin ve ayrıca bütün Lâtin edebiyatının en ünlü tarihçisidir.

İ.S. 313 yılına doğru Lâtin edebiyatı yavaş yavaş bütün özgünlüğünü kaybetmeye başlar. Phaedrus fabl yazarı, Martialis epigram şairi, İuvenalis yergi şairi, Seneca felsefeci ve düşünce adamı olarak, Tacitus da tarihçi olarak bu dönemin en ünlü yazarlarıdır. Batı Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Lâtince, bilim dili olarak ve Hristiyanlık ile ilgili metinlerde kullanıldı. Orta Çağ'da da bilim dili olma özelliğini koruyan Lâtince, özellikle Fransa, Hollanda, Almanya ve İtalya'da geçerliydi. Lâtin edebiyatının son temsilcisi olarak Erasmus (1469-1536) gösterilmektedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
31 Temmuz 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Latin Edebiyatı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

Roma'nın kuruluşuyla başlayan edebiyat dönemi. Yunan kültürü ve edebiyatının etkisinde olan bu edebiyat, adeta Yunan Edebiyatı'nın devam niteliğindedir. En verimli ve parlak dönemini MÖ 78 ile M.S. 14 yılları arasında yaşamıştır.
Latin edebiyatı, uzmanlar tarafından 3 dönemde incelenmektedir.
  • Birinci Dönem
Dönem olarak adlandırılamasa da, bu süreçte yazar Plautos'un, konularını Yunan edebiyatı'ndan alan komedyaları Latin edebiyatı'nın oluşmasına ortam hazırlamıştır.
  • I. Sezar Dönemi
Konsül, söylevci Çiçero ile Lucreitus'un yapıtlarının gerçekleştiği dönemdir. Yazarların didaktik üslubu dolayısıyla bir -söylev dönemi- havasında geçmiştir.
  • II. Augustos Dönemi
Latin edebiyatının en büyük 3 şairinin yetiştiği ve eserler verdiği dönem olarak nitelendirilmektedir. Bu dönemde kadın şair Vergilius, Horatius, Ovidius, Titus Livius, Tacitus ve Seneca'nın eserleriyle karşılaşılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

26 Eylül 2014 / Misafir Cevaplanmış
29 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
29 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap