Alıntı
IGG adlı kullanıcıdan alıntı Arkadaşlar bu telefon hakkında görüşlerinizi,önerilerinizi,sorunlarınızı ,paylaşırsanız sevinirim
Samsung D880 Ürün incelemesi
70 milyon nüfuslu bir ülkedeyiz, en son verilere bakılırsa ülkemizde 61 milyon
cep telefon abonesi bulunuyor ve bu rakam yakın bir zaman içinde de 100 milyona ulaşılacak diye tahmin ediliyor. Bunun anlamı şu: Kesin bir rakam olmasa da, bir çok cep telefon kullanıcısının en az 2 hattı bulunuyor. Hatların hangi GSM operatöründen olması önemli değil, sonuçta bu hatları çalışır halde tutmak için bir cep telefonuna ihtiyacımız var.
İkinci hattın olup olmaması üzerine sohbet etmeye gerek yok, gayet olağan bir durum keza çok sık cep telefonu kullanan birisi, farklı arkadaşları ve ailesi için
uygun tarife sunan bir operatörden hat alıyor. Eski hattını değiştirmek isteyemeyebiliyor, ya da çalıştığı şirketten kullanılması için ikinci hat veriyorlar. Dediğimiz gibi 2. veya 3. hattı ne için, ne amaçla aldığımız artık önemli değil. Önemli olan artık yanımızda 2 veya daha fazla telefon taşımak isteyip istemediğimiz. Bu yüzden özellikle ülkemizde son zamanlarda en popüler cep telefonları arasında çift hattı aynı anda kullanmamıza olanak tanıyanlar var. Bu incelememizde Samsung D880 Duos'u detaylıca inceleyerek, Samsung'un çift GSM hattını aynı anda çalıştırabilen cep telefonunun ne kadar başarılı olduğuna, ihtiyaçları karşılayıp karşılayamayacağına bakacağız.
Çift SIM kartı daha önceden uygulanmıyor muydu? Yenilerde ne var?
Tek SIM kartı ile çalışan cep telefonları çift SIM kartı çalıştırmak üzere modifiye edilebiliyordu ancak buradaki sorun, tüm SIM kartarın aynı anda çalışmamasıydı. Diğer hattı kullanmak için telefonu kapatıp tekrar açmak gerekiyordu ve o an aktif olan hat haricinde size ulaşılamıyordu. Çünkü 2 tane GSM hattını eş zamanlı çalıştırmak için 2 farklı
telefon devresinin olması gerekiyor.
Samsung D880 Duos gibi orijinalinde çift SIM kartı destekleyen, iki telefonun birleştirilip tek paket halinde sunulduğu, yani çift devre taşıyan cep telefonlarının çift GSM hattını nasıl idare ettiği çok merak edilen konulardan birisi. Çünkü bir çok kullanıcı taşıdığı telefon sayısını bire indirmek istiyor ve bu yüzden biz kullanıcılar için
yeni olan çift GSM şebekesini destekleyen telefonların bu işi ne kadar başarılı yaptığı çok merak ediliyor.
Lafı çok fazla uzatmayalım ve merak edilen bir cep
telefonu olan Samsung Duo 880'nin incelemesine başlayalım.
Samsung D880 Duos'un genel özellikleri telefon bilgileri sayfamızda detaylıca bulunuyor.
Özelliklere tekrar göz atacak olursak: - Şebeke: GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
- Boyutlar: 104 x 51 x 18.9 mm
- Ağırlık: 113 g
- Ekran:
- Tipi: TFT, 256.000 renk
- Boyut: 2.3", 240 x 320 piksel
- Kamera: 3.15 MP, 2048×1536 piksel, video, flaş
- Hafıza özellikleri:
- Dahili hafıza: 46 MB
- Genişletilebilir hafıza: Var, microSD
- Telefon rehberi: 1000 kayıt
- Veri iletişim özellikleri:
- Bluetooth: Var, v2.0
- EDGE: Var
- Wireless: Yok
- USB bağantı desteği: Var
- Infrared: Yok
- Multimedya Özellikleri:
- Java MIDP 2.0
- MP3/AAC/AAC+ oynatıcı
- Ajanda
- Eller serbest (handsfree)
- Uçak modu
- Radyo var
- Güncel fiyat: 600 - 630 YTL
Daha detaylı özellik listesi için buraya tıklayın. Telefon özellikleri genelde uzun olduğu için incelemeyi özelliklere boğmaya gerek yok, inceleme içerisinde gerektiği zaman detaylara gireceğiz. Telefonun artılarını ve eksilerini sonuç bölümünde toparlamaya çalışacağız.
Fiziksel Özellikler
Samsung D880 Duos 1.89 cm kalınlığında, 5.1 cm genişliğinde ve 10.4 cm uzunluğunda. Ağırlığı 113 gr. Telefon, Samsung'un klasik sürgülü kapağa sahip modellerinden. Artık yeni cep telefonlarında inceliğe alıştığımız için, Samsung D880 Duos biraz kalın ve genişçe kalıyor. Bunun sebebi de aslında içerisinde iki tane cep telefonunun bulunması. Ancak boyutu rahatsızlık yapacak kadar büyük değil :
Daha önce Samsung telefon kullananlar için D880 Duos'un tuş takımı dizilişi çok tanıdık gelecek. Telefonun üst tarafında bulunan dört yönlü navigasyon tuşu, ana ekranda iken doğrudan wap tarayıcısını açan "
i" tuşu, telefon açma ve kapama tuşları ile menüde işlem yapmanızı sağlayan 2 tuş daha bulunuyor.
Numerik tuş takımı ise telefon geniş olduğundan gayet kolay kullanılıyor. Kısaca özetlemek gerekirse, telefonun tuş takımını kullanmakta, sürgülü kapağı açma ve kapamada herhangi bir sıkıntı bulunmuyor.
Kullanılan ekran 256.000 renk derinliğine sahip 2.3" boyutunda bir TFT. Çözünürlüğü ise 240 x 320 piksel. Görüntünün kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. İnceleme videosunda zaten kaliteyi görüyorsunuz. Çektiğiniz fotoğrafları adam akıllı görmek için tam ekran yapıp öyle izlemeniz gerekli.
Sürgülü kapağı açıp arka tarafa baktığımızda 3 megapiksellik otomatik netleştirme özelliği bulunan kamerayı görüyoruz. Kameranın başarısı konusuna "Fotoğraf & Video Örnekleri" bölümünde değineceğiz.
Telefonun sağ kısmında şarj adaptörü / kulaklık ve fotoğraf çekme tuşu bulunuyor. Samsung'un E390, E250 D820 gibi modellerinde gördüğümüz ince yassı şarj / kulaklık girişi artık değişmiş durumda. Samsung D880 Duos'da daha farklı bir giriş bulunuyor.
Üzerinde işaret olan D880 Duos'un şarj bağlantısı.
Telefonun sol tarafında ise ses açma / kapama tuşu ile hat değiştirmeyi sağlayan tuş bulunuyor.
Samsung D880 Duos'da microSD kart desteği bulunuyor ama kart girişi görünürde yok gördüğünüz gibi. Samsung D880 Duos'un eksi yanlarından birisi de bu: microSD kart yuvası maalesef pilin altında bulunuyor:
Bellek kartını sık değiştirmiyor, dosya transferi için telefonun kendi USB kablosunu kullanıyorsanız elbette sizin için bir sorun teşkil etmeyebilir ancak pratiklik açısından bellek kartının pilini sökmeden takılabilir olması iyi olurdu.
Samsung D880 Duos'un arka ve yan tarafında kaygan olmayan, çizilmeye dayanıklı, nispeten yumuşak bir plastik kullanılmış. Hem telefon üzerinde durması güzel, hem de telefonunuzu masaya koyduğunuzda çizilmesini engelleyecek güzel bir detay:
Tüm detayları videoda gördüğünüz için yazı kısmını detaylı tutmuyoruz.
Telefonla ilgili notlarımızı aktaracak olursak:
Çift SIM kart nasıl kullanılıyor?
D880 içerisinde 2 farklı telefon devresi bulunuyor ve bu sayede iki hattı da aynı anda kullanmak mümkün.
Geldik en merak edilen konuya. Samsung D880 Duos, çift SIM kartı nasıl idare ediyor? Videomuzun 2. dakikasından itibaren bu konuyu anlatmıştık. Videoyu tekrar verelim:
[Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
- Çift SIM kartı takıp telefonu ilk açtığınızda size ufak bir yapılandırma sihirbazı sunuyor ve "varsayılan" hattı seçmeniz isteniyor. Hatlarınızı kısaca isimlendirmeniz mümkün.
- PIN kodu sorarken "Yuva 1 için PIN kodu" veya "Yuva 2 için PIN kodu" diye soruyor. Dolayısı ile hangi slota hangi SIM kartınızı taktığınızı bilmeniz iyi olur, en azından yanlış PIN numarası girmemek için.
- Ana ekranda iki farklı şebeke için de sinyal kuvveti görülüyor.
- Birincil hattı (Primary SIM) değiştirdiğinizde, telefon kapanıp tekrar açılıyor. Bu sadece ana seçimi yaparken; farklı hat ile telefon araması yaparken olan bir durum değil.
- Birinci hattınız ile konuşurken, ikinci hatta telefon geldiğinde "bip" sesiyle uyarılıyorsunuz ve gelen ikinci çağrıyı açtığınızda ilk hattınızdaki çağrı askıya alınıyor. İkinci görüşmeyi kapattıktan sonra diğer hattaki görüşmeye kaldığınız yerden devam ediyorsunuz.
- Son aramalara baktığınız zaman, siz hangi GSM hattı ile arama yaptıysanız, ya da hangi GSM hattına arama geldiyse anlayabiliyorsunuz, zira ufak bir ikon ile belirtilmiş.
- Telefon rehberine girdiğinizde, hem farklı SIM kartların ayrı ayrı telefon rehberine ulaşabiliyorsunuz, hem de tüm SIM kartların rehber kayıtlarının bir arada listelendiği telefon rehberine ulaşabiliyorsunuz. Bu listelemeler için ekstra bir ayar yapmaya gerek yok. Rehbere girince yön tuşları ile geçiş yapılıyor.
- Mesaj yazarken en son aşamada hangi hat ile göndereceğinizi "Şebeke seçim tuşu" ile seçiyorsunuz.
- MMS sadece birincil hat üzerinden gönderilebiliyor. İkinci hat üzerinden MMS göndermek mümkün değil.
- Diyelim ki 2 tane hattınız var: Turkcell ve Avea. Ana hattınızı Turkcell olarak seçtiniz diyelim. Normal şartlarda hiç "şebeke seçim tuşuna" basmazsanız, tüm çağrıları ve mesajları Turkcell ile yaparsınız. Diyelim ki Avea'ya mesaj geldi. Size, 2. hattınızdan mesaj geldiği belirtiliyor ancak cevap vermek istediğinizde Avea üzerinden otomatik göndermiyor. Yani Avea'ya gelen mesaja yine Avea ile yanıt vermeniz gerektiğinde şebeke seçim tuşu ile Avea'yı seçmeniz gerekiyor.
- Internet'e girmeniz gerektiğinde, seçili olan birinci hat üzerinden bağlantı yapılıyor. Telefonun hangi Internet erişimini kullanması gerektiğini Ayarlar->Tarayıcı ayarları kısmında yapabilirsiniz.
- Birincil hat için telefonun ses kayıt özelliği çalışırken, ikincil hat için ses kayıt özelliği çalışmıyor.
Kısacası çift SIM kart kullanım ve yönetiminin başarılı ve sorunsuz olduğunu söylememiz mümkün. Çift hat kullanacak olanlar, Samsung D880 Duos'un işlevselliğini sorunsuz ve kolay bulacaklar. Çift hat kullanımının son derece basit olması, D880 Duos'un en büyük artısı. Tek sorun, ikinci hattın ses kalitesinin ilki kadar iyi olmaması.
Samsung D880 Duos'da yavaşlık var mı?
Çift SIM kartlı telefonlarda merak ettiğimiz konulardan birisi de bu. Telefonun hızının nasıl olduğu, menüde veya rehberde gezinirken, herhangi bir işlem yaparken yavaşlık olup olmadığını merak ediyoruz.
Samsung D880 Duos'da menüde gezinirken, veya ayar yaparken herhangi bir yavaşlık söz konusu değil. Ancak telefon rehberinde hızlıca bir isim araması yapmak istediğinizde, bastığınız tuşların biraz geç tepki verdiğini görüyoruz. Telefon rehberinde çok kayıt olan birisi için bu bir süre sonra can sıkıcı bir hal alıyor.
Mesaj yazarken bu bahsettiğimiz minik gecikme oluşmuyor mesela. Sadece rehberde oluşuyor kısacası.
Kullanım Detayları & Özelliklere Yakın Bakış
Menü videosunu tekrar sunalım:
[Javascript required to view Flash movie, please turn it on and refresh this page]
Çok spesifik olarak telefonun bazı özelliklerine ve detaylarına bakalım. Sorun var mı yok mu diye madde madde not düşelim:
Telefon Özelliği & Konuşma & Ses Kalitesi: Karşı tarafın sesini yankısız ve net şekilde duyuyoruz ancak ses seviyesi biraz düşük geldi. En yüksek seviyede kulaklıkta bir çatlama yok. Karşı taraf sesimizi gayet düzgün alıyor, gürültü engelleme konusunda başarılı. Gelen sesin kalitesi ve şiddeti sadece birincil olan hat için geçerli.
Zil sesi seviyesi ise, eğer MP3'leri zil sesi yapmaya kalkarsanız problemli. Zil sesi olarak atadığınız MP3'lerin ses seviyesi düşük kalıyor. Ama bu sorun .mid dosyalarını kullandığınızda yok. Telefonla gelen zil sesi sayısı da çok az.
Bir diğer önemli notumuz ise, ikinci hat için telefonun ses kayıt özelliği yok. Sadece birincil hat için ses kayıt özelliği çalışıyor.
İkinci hattın ses kalitesi düşük ve ses boğuk mu? Evet!Maalesef bizim de karşılaştığımız bir sorun. Sorun şu: Birincil hat olarak belirlediğiniz hat ile konuşurken ses kalitesinde hiç bir sorun yokken, ikinci hattınız ile yaptığınız görüşmelerde bir kısıklık ve seste boğukluk farkediyorsunuz. İlk başta sorun farklı GSM operatörü kullanmamız ile ilgili sanıyorduk ancak mesela iki hattı da Turkcell ile değiştirip yaptığımız denemelerde, birincil hatta herhangi bir sorun olmadığını, ikincil hatta ses seviyesinde düşüklüğün ve boğukluğun devam ettiğini gördük.İkinci hattın ilk başta sesinin kısık olduğu çok bariz bir şekilde ortaya çıkıyor ama boğukluk hakkında birşey söyleyememiştik. Fakat ses seviyesini servis menüsünden yükseltince, birinci hattaki kalitenin olmadığını gördük.
Farkı görmeniz için iki tane MP3 hazırladık: (Biraz yüksek sesle dinlemeniz gerekli).(İkinci hat için telefonun ses kayıt etme özelliği olmadığından dolayı, kayıtları bir mp3 çalar ile yaptık)
* Birincil hat:
* İkinci hat:
İkinci hattın ses seviyesini yükseltmek mümkün. Yukarıdaki çekim de ses seviyesi yükseltildikten sonra yapıldı. Samsung D880 Duos'un ikinci hatındaki düşük ses seviyesini yükseltmek için yapmanız gerekenler adım adım şöyle:
- Ana ekranda şunları yazın: *#0206*8378#
- Gelen menüden 2. H/W Test seçeneğini seçiyoruz.
- Buradan 2. Audio Settings kısmına geçiyoruz. Daha sonra 15. AUDIO AMP kısmına giriyoruz.
- Gelen menüde şu ayarları ypıyoruz:
- IOM2_NORMAL_1 : 20 (orijinali 18)
- IOM2_NORMAL_2 : 28 (orijinali 26)
- DSP_ISS_RINGER_LOUD_SPEAKER: 29 (Orijinali 24)
- SLAVE_IOM2_NORMAL : 20 (Orijinali13)
- Ayarları kaydedin.
Bu ayarlamadan sonra sesin iyice yükseldiğini göreceksiniz ama ikinci hattın ses kalitesinin netliğini ilk hat kadar berrak olmadığını çok net şekilde farkediyorsunuz.
Telefon Kullanımı & Mesajlaşma: Aranan kayıtlara ulaşmak, cevapsız çağrıları görmek, rehberde gezinmek kolay. Özellikle yaptığınız çağrılarla ile ilgili olarak geçmiş kayıtların da çok detaylı şekilde tutulması önemli avantaj. Sony Ericsson kullanıcılarının alışık olduğu, ana ekranda iken, örneğin 6 tuşuna basılı tuttuğunda, rehberdeki M harfi ile başlayan kayıtlara gitme olayı Samsung'larda şimdilik yok. girdikten sonra M harfine basmak gerekiyor bu iş için.
Güncel Samsung telefonlarda sevdiğim iki kullanım detayı var:
- Diyelim ki telefon rehberine gidip Mehmet adında bir arkadaşınızı arayacaksınız. Ama rehbere girmeye üşeniyorsunuz. Mehmet arkadaşınızın telefonunun son, ilk veya herhangi bir yerinde geçen 2-3 rakamını hatırlıyorsanız, ana ekranda aklınızda kalan numaraları tuşlamanız yeterli. Size o numara bloğunu içeren rehber kayıtlarını aşağıda listeliyor.
- Mehmet arkadaşınızın telefon rehberinde kayıtlı 5 tane farklı numarası olsun diyelim. Cep numarasını aradığınızda eğer ona ulaşılmazsa, size kayıtlı diğer numaralarını gösteriyor ve hızlı bir şekilde ev numarasını arayabiliyorsunuz.
Gelen yazılı mesajlardaki karakter boyutu ise biraz büyük. Bu karakter boyutunu ayarlayabilmek iyi olabilirdi. Mesaj okurken sol taraftaki ses açma kapama tuşları ile yazı boyutunu ufaltmak / büyütmek mümkün.
Tekrar hatırlatalım:
- SMS atarken çift SIM hat özelliğini kullanabiliyorsunuz ancak, MMS atarken sadece birincil hat kullanılabiliyor.
Menü: Klasik Samsung menüsü kullanılmış. Güzel organize edilmişler. Bluetooth gibi ayarlara ulaşmak biraz kafa karıştırıcı ama kullanımının kolay olduğunu söyleyebiliriz. Samsung, yüklediğiniz Java uygulamalara halen ısrarla "oyun" demeye devam ediyor

Menü ile ilgili videomuzu zaten izleyebilirsiniz daha fazla bilgi için.
MP3 & Radyo çalma: D880 Duos'un uçak modu bulunuyor. 3D ses, ekolayzer ayarı yapmanız mümkün. Müzik çalar arka planda şarkı çalabiliyor. Arka planda şarkı çalarken çağrı geldiğinde şarkı otomatik olarak durduruluyor. Çağrı bittiğinde ise, şarkıyı devam ettirip ettirmeyeceğini bize soruyor. Otomatik devam etmiyor yani.
Radyoyu çalıştırmak için kulaklığın takılı olması gerekiyor.
Şarj etme ve pil süreleri: Pil tamamen boşken tam şarj etmek yaklaşık 5 saat sürüyor. Pil kullanım süresi ise kullanıma bağlı olarak değişiyor. Benim denemelerimde, ki iş için telefonu yoğun kullandığımı söyleyebiliriz, 2.5 gün civarında bir kullanım süresi oldu. Bu süre daha da uzun olabilir kullanımınıza göre. Çok MP3 dinlerseniz, çok oyun oynarsanız bu süre kısalır. Amaa z konuşma süreniz varsa daha fazla bir pil süresi elde edersiniz. Kısacası, pil süresinin iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Bazı Samsung telefonları telefon kapalı iken şarj ettiğinizde ekran sürekli yanık kalıyordu. D880 Duos'da bu sorun yok.
Internet'te Gezinme ve Tarayıcı Yetenekleri: Artık hangi telefon olursa olsun, en azından mailleri kontrol etmek için cepten internete girmemiz gerekebiliyor. Java tabanlı telefonlarda genelde WAP destekli bir tarayıcı gelir ve bu tarayıcı ile birlikte WAP destekli siteleri gezersiniz. Opera Mini gibi Java tabanlı minik web tarayıcılarını yükleyerek de, normal web sayfalarını gezebiliyorsunuz.
Samsung D880 Duos ile beraber gelen OpenWave XHTML uyumlu WAP 2.0 tarayıcısı, tüm wap sitelerle uyumlu değil. Türkçe karakter sorunu buluyor. Zaten ön tanımlı olarak gelen Samsung'un melodi ve oyun temalı sitesinde Türkçe karakter kullanılmamış.
OpenWave tarayıcı yerine Opera Mini'yi kullanabilirsiniz. Java tabanlı bu minik tarayıcıyı yüklemek için cep telefonunuzun tarayıcısından "www.operamini.com" sayfasına gitmeniz yeterli. Opera Mini, kendisini "
Uygulamalar -> Java Dünyası" altına yüklüyor. Opera Mini ile hem HTML sayfaları gezmek mümkün, hem de WAP sayfalarını. Eh tabii cep telefonuyla Internet'e giren birisiyseniz, EDGE özelliğinin olup olmaması sizi ilgilendirmeli. Samsung D880 Duos'da Edge desteği var. Edge, kaba bir tabirle GPRS'den daha hızlı Internet bağlantısı sunan bir teknoloji. Ülkemizde tıpkı geniş bant Internet gibi Edge bağlantısı için ödenen ücretler de pahalı. Bu bağlantı tiplerinde, transfer ettiğiniz veri başına para ödüyorsunuz. Dolayısı ile cepten internete girecekseniz, hafifletilmiş versiyonu olan sayfalara girmek cebiniz için daha hayırlı.
Kamera hakkında detaylar: Samsung D880 Duos ile beraber 3 MP'lik kamera geliyor. Otomatik netleştirme özelliği var, Gündüz uygun ışık altında fotoğraflar iş görüyor ancak karanlık ortamlarda bir başarı beklemeyin. Aşağıdaki örnek fotoğraflarda zaten detayları siz de görüyorsunuz.
Fotoğraf çekme fonksiyonu açıkçası epey özelliklerle donatılmış görünüyor. Arka arkaya çekim imkanı, ISO seçimi ve beyaz dengesi ayarı, efektler vs. söz konusu. Gündüz çekilen fotoğraflar idare eder ama hiç bir zaman bir fotoğraf makinası kadar tatmin edici sonuçlar beklemeyin (doğal olarak). Bununla ilgili detayları menü videomuzda gördünüz. Aşağıda ise örnek resimleri görebilirsiniz:
Örnek resimlerden gördüğünüz üzere, D880 Duos'u kamera-telefonu olarak adlandırmak güç.
Kutu İçeriği ve Aksesuarlar Kutu içerisinden çıkanlar:
- D880 Duos'un kendisi
- Şarj adaptörü
- 512 MB Sandisk microSD bellek kartı ve SD kart adaptörü
- Kulaklık
- USB data kablosu
- Kullanım kılavuzu
- Sürücü ve yazılım CD'si
İlk olarak kulaklıktan bahsedelim: Paket içerisinden çıkan kulaklıkta mikrofon da var; yani telefon görüşmelerinizi yapabilirsiniz. Müzik de gayet tabii dinleyebilirsiniz. Kulaklığın anten özelliği de var. Kulaklığı takmadan radyo özelliğinin çalışmadığını tekrar edelim.
Bizdeki Samsung D880 Duos ile Sandisk'in microSD kartı geldi. Bu marka değişebilir, bilginiz olsun.
Samsung D880 Duos'u bilgisayarınıza bağlayarak telefon defterini, mesajları ve diğer dosyaları oradan yönetmeniz mümkün. Kolay bir yazılımla beraber geliyor. Telefonu kart okuyucu gibi kullanıp harici hafızaya MP3 vs. kopyalayabiliyorsunuz.
Sonuç
Detaylı videolar ile telefonun özelliklerini yakından tanıdık. Artık piyasada bol bol çift SIM kart destekleyen telefonları göreceksiniz. Samsung D880 Duos ise bizim incelediğimiz kadarıyla bu konuda gayet başarılı bir örnek. Bir tablo ile artı / eksileri listeyelim:
Artılar:
+ Çift SIM kart özelliği gayet güzel ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Kullanımı son derece kolay.
+ Güzel ve kullanımı kolay menü
+ İyi telefon rehberi yönetimi
+ İyi sayılabilecek pil süresi
Eksileri:
- Telefon rehberinde isim arama biraz yavaş
- Zil sesi olarak atanan MP3'lerin ses seviyesi çok düşük kalıyor
- Bellek kartı pil yuvasının altında, yani takmak için pili çıkartmak gerekli
- İkinci hattın ses kalitesinde sorun var
- Bazı kullanıcılar telefonu kaba bulabilir
- İkinci hat için ses kayıt özelliği yok
Teknofiyat'ta Samsung D880 Duos'un fiyatını aratınca 600-630 YTL civarında sonuçlara ulaşıyoruz. Şimdi bu konu üzerine biraz yorum yapmak lazım:
Bugün 100 YTL'den daha ucuza cep telefonu bulunuyor ve çift telefon taşımaktan rahatsız olmayanlar sadece telefon işlevi gören bu ucuz telefonları tercih ediyor / etmeli. Çift SIM kartlı telefonlar size uygun mu, cevaplanması gereken en önemli soru bu. Eğer benim gibi çift telefon taşımaktan rahatsızlık duyuyorsanız kesinlikle çift SIM kartlı bir telefon sizin işinizi kolaylaştırır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da şu: Çift SIM kartlı telefonlar genellikle en iyi özellikleri bir arada sunan telefonlar değiller. Samsung D880 Duos şimdilik özellik ve sorunsuzluk olarak en iddialı telefonlardan birisi. Yani şirketiniz size bir tane Blackberry verdiyse veya bir PDA taşımak zorundaysanız, çift SIM kartlı telefonlar şimdilik tam ihtiyaçları karşılamayabilir.
Bir diğer kafa kurcalayan konu, çift SIM kartlı telefonların stabil çalışıp çalışmadığı idi. Piyasaya ilk giren çift SIM kartlı ürüne sahip olan General Mobile'in örneğin DS11 ve DST01 ile kullanıcıların memnuniyetsizliğini forumlarda dile getirmesiyle, benzer sorunların diğer çift SIM kartlı telefonlarda da olup olmadığı çok merak ediliyordu. Samsung D880 Duos'da ise merak edilen sorunların olmadığını gördük.
Kısacası, yeni bir cep telefonu alırken ortalama özelliği olan bir cep telefonu alacaksanız ve çift SIM kart desteği olması gerekiyorsa, Samsung D880 Duos şu anda memnun olacağınız çözümlerden birisi. Ancak tek hat kullanacaksanız da kalkıp da bu telefon için 600 YTL vermek anlamlı değil.
Bu arada, zamanla çift SIM kartlı telefonların yaygınlaşacağını ama yakın bir zamanda standart olmayacağını söylemek lazım. Belki Türkiye pazarı için 3 tane SIM kartı destekleyen özel modeller çıkartırlar ama en bol özellikli ve üst seviye telefonlar tek SIM kartı olmaya devam edecek.
Alıntıdır...