Arama

Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo Hastalığı Tedavisi

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 28 Haziran 2012 Gösterim: 63.490 Cevap: 3
Pollyanna - avatarı
Pollyanna
Ziyaretçi
4 Mayıs 2008       Mesaj #1
Pollyanna - avatarı
Ziyaretçi
Vitiligo Hastalığı (ALA) ve Vitiligo HastalığıTedavisi

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Halk arasında 'Ala' olarak da bilinen bu rahatsızlığın sebebi deriye renk veren hücrelerin görevini yapamamasıdır.

Sinirsel ve genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Genelde hassas yapılı insanlarda sıkıntılı, üzüntülü bir dönemin sonunda ortaya çıktığı görülmektedir.

Vitiligo, yıllarca aynı bölgede kalabildiği gibi, kısa sürede vücudun değişik yerlerine de yayılabildiği görülebilmektedir. Vitiligo tedavisi için çeşitli kremler ve ışık tedavileri önerilse de, mevcut uygulamalarla tedavi şansı çok düşüktür. Vitiligo hastalığı tedavisinde görüldüğü kadarıyla Vitiligo rahatsızlığında kremler, ışık veya krem + güneş tedavileri gibi haricen yapılan uygulamalar netice verememektedir. Vitiligo tedavisi için haricen yapılan uygulamalar mantıksızdır. Çünkü asıl sorun, deriye renk veren hücrelere yeterli sinirsel uyarı gelememesidir. Vitiligo hastalığı tedavisi için haricen yapılan uygulamalarla bu hücreler ne kadar uyarılmaya çalışılsa da yeterli olamamaktadır.

Dikkat: Vitiligo hastalığı'na yakalanan kişiler güneş altında uzun süre kesinlikle beklememelidir. Uzun süre güneş altında beklemenin vitiligolu bölgelerde cilt kanseri oluşma riskini artırdığı tüm dünyaca bilinmektedir.

Vitiligo hastalığının tedavisinde kullanılmasını önerilen 6 adet bitki özünden oluşan damla, 5 cins bitki, saf arı poleni ve bitkisel krem vardır. Vitiligo hastalığı tedavisinde asıl etkiyi damla halinde içilerek kullanılan bitki özleri yapmaktadır. Bunun yanı sıra gramajları ve kaynatma şekilleri ayarlanmış 5 cins bitkinin de içilerek kullanıması gerekiyor.
Ayrıca günde 1-2 çay kaşığı saf arı poleni yendiği zaman Vitiligo hastalığı tedavisinin daha etkili olduğu görülmektedir. Bitki özlerinden oluşan krem de günde 1 defa haricen beyazlık olan bölgelere sürülecektir. Bu kremin etkisi o bölgedeki kan dolaşımını artırmasıdır. Her hastalıkta olduğu gibi vitiligo hastalığı'nın tedavisinde de beslenme düzeni önemlidir. Çay, kahve, sigara, alkol gibi sinir sistemini etkileyen alışkanlıkların çok fazla kullanılması Vitiligo tedavisini ters yönde etkilemektedir.
Vitamin eksikliği, kansızlık sorunu olan kişilerde vitiligo hastalığı'nın daha hızlı yayıldığını görülmektedir. Bu yazılanlar yanlış anlaşılmamalıdır. Vitiligo hastalığı kansızlık çekildiğinden veya çay kahve fazla içildiğinden ortaya çıkmamaktadır. Sadece vitiligo hastalığı'nın artışını hızlandırmaktadır diye düşünülmektedir. Buna bağlı olarak bitkisel Vitiligo tedavisinin yanı sıra belirli bir beslenme düzeni de oluşturularak Vitiligo tedavisi daha başarılı hale getirilebilir.
Bahsedilen bitkisel tedavi sistemi kullanılmaya başlandığında ilk 2 ay içerisinde beyazlık olan bölgelerde renk hücreleri çalışmaya başladıkça deri normal haline dönmeye başlamaktadır. Bu gelişme tamamen sonuç alınacağına işaret etmektedir. Bitkisel Vitiligo hastalığı tedavisi için bu bitkileri toplam 4-6 ay kadar kullanmak gerekmektedir.
Vitiligo hastalığı gerçekten tedavisi zor bir rahatsızlıktır. İlk 2 aylık kullanım süresi içerisinde az da olsa iyileşme görülüyorsa 6 ayda tamamen iyileşecek anlamına gelir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 14:13
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
16 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur.
Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo”nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

1- Vitiligo hastalığının belirtileri nelerdir?

Vitiligo, derinin herhangi bir bölgesinde aniden renksiz(depigmente) alanların görülmesi şeklinde ortaya çıkar ve bu alanların artması ve yayılmasıyla devam eder.

2- Bu hastalık kalıtımsal mıdır?

Vitiligo hastalarının %10 unun ailelerinde de aynı hastalık bulunmaktadır.

3- Bu hastalığın tedavisinde ilaçla tedavi mi yoksa, cerrahi operasyon mu önerirsiniz?

Cerrahi olarak hücre kültürü uygulamaları bulunmaktadır. Ancak gerekli şartların düzenlenmesi ve uygulanması son derece zor bir tekniktir.
Diğer tedaviler ise;

. PUVA ve/veya dar band UVB tedavileri en başarılı sonuç aldığımız yöntemlerdir. Bu yöntem özel ışık kabinlerinde uygulanılmaktadır.
. Küçük bölgelere uygulanan hedefe yönelik ışık tedavisi sistemleri mevcuttur.
. Pimekrolimus, Takrolimus, Calcipotriol, Steroid içeren kremler topikal uygulandığında renk yapmayan melanositler tekrar çalışarak pigment yapımına başlayabilmektedir.
. Bunlara ek olarak Beta karoten gibi deriyi boyayan ilaçlar oral olarak kullanılmaktadır.

4- Tedavi süresi ne kadardır?

Lezyonun genişliği, hastanın cevabının başlaması tedavi süresini etkilemektedir. 2 ay - 2 yıl arası çok değişken sürelerde tüm lezyonların yeniden renklenmesi mümkün olabilmektedir.

5- Hastalığın kesin çözümü var mıdır?

Hastalığın stresle çok yakın ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tamamen düzelmiş olan hastalarda bile stres sonrası yineleme görülebilmektedir.

6- Tedavi sonrası güneşten uzak durmak gerekli midir?

Güneş ışığı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Tedavi sonrasında da güneşin zararı yoktur.

7- Alternatif tedavi seçenekleri nelerdir?

Psikolojik yardım(Psikiatri konsültasyonu, psikoterapiler)her zaman gerekmekte ve tedaviye destek olmaktadır. İyi, doğru uygulanan ve psikosomatik yapıyı bozmaya yönelik gevşeme yöntemleri, yoga, meditasyon, reiki de hastaya zarar vermediği sürece bu yolla etki edebilmektedir. Hastalık bazen kendiliğinden bile gerileyebilmektedir.


8- Bitkisel tedavi yöntemlerini önerir misiniz?

Ağızdan, karoten içeren havuç, portakal vb.’ini vermek dışında bitkisel tedaviler dermatologların ilgi alanına girmemektedir.

9- Lazer tedavisi var mıdır?

Hedefe yönelik ışık tedavi yöntemleri arasında 308 nm. Excimer lazer uygulaması da bulunmaktadır. Ancak lezyonlar vücudun %20’sinden az alanda olmalıdır.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Vitiligo Hastalığı
Vitiligo, normal deri görünümünde, pigment kaybı nedeniyle düzensiz beyaz alanların bulunduğu bir deri durumudur.
Genelde edinilmiş bir durum olarak görülen vitiligo, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Ancak, belirli genetik özelliklere sahip ailelerde hastalığa yatkınlık görülmektedir. Kontrasta bağlı olaraki koyu tenli kişilerde daha belirgindir. Vitiligo'nun nedeni tam bilinmemekle beraber pigment üreten melanosit hücreleri olan melanositlerin deri veya çevre dokulara hasar vermeksizin seçici kaybına bağlı olarak otoimmünite üzerinde durulmaktadır. Bu hastalık Amerika Birleşik Devletleri'nde nüfusun % 1' ini etkilemektedir.
Lezyonlar düz, pigmentasyonsuz ve koyu sınırlı olarak görülmektedir. Sınırlar tam olarak tanımlanabilmektedir, ancak düzensizdir. Sıklıkla etkilenen bölgeler yüz, dirsekler ve dizler, eller ve ayaklar ve genital bölgedir. Ayrıca, travma ve basınç görmüş bölgeler de etkilenmektedir.
Hastalıktan korunma yolları bilinmemektedir.
Semptomlar arasında aile öyküsü belirten vitiligo, birden veya aniden gelişen düz, doğal desenli pigment kaybına uğramış deri bölgeleri görülmektedir.
Fizik muayene ve sorgulama tanı konması için yeterlidir. Ek bir tanı yöntemine başvurulmasına gerek yoktur.
Vitiligo olgularının çoğu tedavi edilmeden deam etmektedir. Mevcut tedavi yöntemleri zor ve tam olarak etkin değildir. Hastalar, fotosensitize edici bileşikler verildikten sonar ultra-viole ışığa maruz bırakılmaktadırlar. Topikal veya oral 8-metoksipsoralen veya trimetilpsoralen tedavileri kısmi pigmentasyon sağlamak amacıyla birden fazla defa verilmelidir.
Hastalığın gidişatı değişkendir. Bazı bölgeler pigmentasyon kazanabilir, fakat yeni diğer bölgeler oluşabilir. Pigmentasyon kaybı ilerleyici olabilir.
Güneş yanığı gibi komplikasyonlar sıklıkla görülebilirken, vitiligo pernisyöz anemi, hipertiroidizm ve Addison hastalığı gibi sistemik hastalıklar ile ilişkili olabilir.
Eğer cildinizde rengin kaybolduğu bölgeler görürseniz, en kısa zamanda aile hekiminize başvurunuz.



Kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
28 Haziran 2012       Mesaj #4
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
VİTİLİGO

vitiligo1

SORU: Vitiligo nedir?
YANIT: Derinin belirli bir kısmında beyaz leke veya lekeler oluşmasıdır. Ancak her beyaz leke vitiligo anlamına gelmemektedir. Kesin tanısı için mutlaka bir deri hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

SORU: Vitiligonun sebebi nedir?

YANIT: Henüz kanıtlanmış kesin bir sebebi yok. Deriye renk veren hücrelerin bilinmeyen bir nedenle yıkımı sonrasında cildin bu bölgesinde beyazlaşma olmasıdır. Bazı kimyasal maddelerin de buna sebep olduğu bilinmektedir.

SORU: Vitiligo kalıtsal bir hastalık mıdır?

YANIT: Kalıtsal değildir ama ailevi yatkınlık olabilmektedir.

SORU: Vitiligo bulaşıcı bir hastalık mı?

YANIT: Hayır, bulaşıcı özelliği yoktur.

SORU: Vitiligo yayılır mı?

YANIT: Bu çelişkili bir konudur. Başlangıcı genellikle yavaş olup, bazen o şekilde kalabilmektedir. Ancak aylar sonrasında lekelerde hızlı bir artış da olabileceğinden hasta mutlaka yakın takip altında olmalıdır.

SORU: Vitiligo kendiliğinden geçer mi?

YANIT: Genellikle tek olan lezyonlar üzerlerinde çillenme göstererek kendiliğinden gerileyebilir ancak artış da olabileceğinden hastalık ortaya çıktığında mutlaka hekime başvurulmalı ve tedaviye başlanmalıdır.

SORU: Vitiligonun iç organlardaki bir hastalıkla ilişkisi var mıdır?

YANIT: İç organlarla ilgili bir hastalık değildir. Ancak vitiligoyla beraber bazı hastalıklar görülebilmektedir: Tiroid bezi hastalıkları, saç kaybı, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları gibi. Ancak tüm bu hastalıklar yönünden mutlak tetkik yapılması gerekmektedir

SORU: Vitiligonun stres, sıkıntı ile bir ilişkisi var mıdır?

YANIT: Kesin kanıtlanmamış olmakla beraber, ağır stres vücudun savunma sistemini etkilediğinden lekeler artabilmektedir. Bu nedenle gereğinde mutlaka psikolojik değerlendirme yapılması gerekmektedir.

SORU: Vitiligonun tedavisi var mıdır?

YANIT: Vitiligo genellikle kozmetik bir sorundur. Çeşitli makyaj malzemeleri ile geçici de olsa fark edilemez hale getirilebilir. Çeşitli tedavi şekilleri vardır. Bunlar hastalığın yaygınlığına, lezyonların yerine, hastanın yaşına göre değişebilir. Ancak tüm tedavi çeşitleri belirli bir zaman almaktadır. (Genelde en az 3 ay)

SORU: Vitiligo hastalığı olan bir kişi nelere dikkat etmeli?

YANIT: Deriye renk veren madde aynı zamanda cildi güneş ışınlarından da korur. Vitiligo lekelerinde bu madde yok olduğu için bu lekeler güneşe karşı korumasız hale gelmiştir. Kolaylıkla güneş yanığı oluşabilir. Aynı sebeple bu lekelerde bazı deri kanserlerine de yatkınlık arttığından mutlaka deri hastalıkları uzmanı bir hekimin önerisinde güneş koruyucu krem kullanılmalı ve mümkünse beyaz lekeler güneş ışınlarından korunmalı. Darbe, çizik ve sürtünme yerlerinde yeni lekeler çıkabilmektedir. Bu nedenle cildin zararlı etkilerden korunması gerekmektedir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
7 Haziran 2015 / serkan serseri Soru-Cevap
11 Şubat 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
4 Şubat 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
5 Mayıs 2012 / beyaz zambak Soru-Cevap