Arama

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 8 Temmuz 2016 Gösterim: 21.692 Cevap: 3
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
7 Eylül 2008       Mesaj #1
karayel - avatarı
Ziyaretçi

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU


Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  idrar1.jpg
Gösterim: 1348
Boyut:  35.9 KB
Riner sistem enfeksiyonu böbrekler ve mesanenin iltihabıdır. Mesanenin iltihabına "sistit", böbreklerin iltihabına ise "pyelonefrit" denir.

Pyelonefrit sistitten daha az görülmesine rağmen daha fazla zarar vericidir. Sıklıkla üretra (idrarın dışarı atıldığı kanal) dışındaki ciltten bakterilerin mesaneye ulaşması ile oluşur. İdrar yolu iltihabını tedavi etmek, böbrekleri korumak açısından önemlidir.

İdrar yolu iltihaplarının etkeni bakterilerdir. Bakteri mesaneye, idrarın dışarı atıldığı kanaldan girer. Genelde üretra girişini tahriş eden etkenler (bilinen tahriş edici maddeler, banyo köpükleri ve şampuanlardır), bakterilerin buradan içeri girmesini de kolaylaştırır.

Bazı risk faktörleri çocuklarda üriner sistem enfeksiyonuna zemin hazırlar. İdrarın mesaneden üreterler boyunca böbreğe doğru anormal geri kaçışı, üriner sistem tıkanıklıkları, çeşitli anatomik ve fonksiyonel bozukluklar ile enfeksiyona yatkınlık görülebilir. Yabancı cisimler, mesaneye, üreterlere yerleştirilen kateterler, kabızlık, banyo köpükleri ve sünnetsiz erkek çocuklarda fimozis (sünnet derisinin geriye kıvrılmaması) mesanenin bakteri ile temasına neden olur. Okul çocuklarında sık görülen idrarı eve saklama eylemi de idrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerindendir.

Belirtiler:
Alt üriner sistem (sistit) enfeksiyonlarında görülen semptomlar şunlardır:
  • İdrar yaparken yanma, sızı ağrı
  • Sık idrara çıkma
  • Acil işeme isteği
  • Karın alt tarafına ağrı
  • Tuvalete yetişemeden idrar kaçırma
  • Kötü kokulu, anormal renkte, kanlı idrar
Üst üriner sistem enfeksiyonlarından akut pyelonefrit idrar yolu enfeksiyonları içinde en ağır ve böbrekte en fazla hasar bırakan hastalıktır. Özellikle küçük çocuklarda kalıcı hasar ihtimali daha fazladır. İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların yüzde10' unda, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları olan çocukların yüzde25' inde ve vezikoüretral reflülü (böbreklere idrar kaçması) çocukların yüzde30' unda kalıcı böbrek hasarı gelişebilir. En sık görülen semptomlar, titreyerek yükselen ateş, böğür ağrısı, ciddi bulantı ve kusmadır. Bu semptomlara ek olarak sistitizm semptomları da (yukarıda sayılan semptomlar) gözlenebilir.

Tanı Nasıl Konur?
İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalıdır. İdrar öncelikle mikroskop altında incelenir. Kesin tanı idrar kültüründe anlamlı miktarda bakterinin üremesi ile konur. İdrar yolu enfeksiyonu idrar kültürü ile kanıtlandığında, böbreğin tutulup tutulmadığına karar verilmelidir. Yüksek ateş, böğürde hassasiyet, karın ağrısı, bulantı, kusma, titreme görülebilir.

Tedavisi Nasıldır?
İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklara antibiyotik tedavisi hemen başlanmalıdır. Etkin tedavi üriner sistem hasarlanma riskini en aza indirir. Şiddetli enfeksiyonlarda tedavi 10-14 gün sürmelidir. Çocuklarda. üriner semptomların tespit edilme güçlüğünden ve uygun antibiotik tedavisi sonrası, normal radyolojik tetkikler olmasına rağmen özellikle kız çocuklarda enfeksiyonun tekrarlama ihtimalinden dolayı tedaviden sonra düzenli takipler yapılmalıdır.


Son düzenleyen Safi; 8 Temmuz 2016 10:23
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
6 Şubat 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

İdrar yolu enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

  • Doktorunuzu görün ve antibiyotik kullanın.
  • Çok su için.
  • Ateşiniz veya ağrılarınız varsa Tylenol veya Panado gibi bir ağrı kesici alın.
  • Yüzde 100 kızılcık suyu için.
İdrar yolu enfeksiyonları nasıl önlenir?
  • Bakteriyi sisteminizden atmak için her gün bol bol su için.
  • Yüzde 100 kızılcık suyu için veya C vitamini desteği alın.
  • Vajinal ve anal bölgenizi temiz tutun.
  • İhtiyaç duyduğunuz her zaman idrara çıkın.
  • Önden arkaya silin.
  • Banyo yapmak yerine duş alın.
  • Vajinal temizleme malzemeleri ve bayan hijyen spreyleri kullanmayın.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin.
  • Cinsel ilişkiden hemen sonra tuvalete gidin. Cinsel ilişkiden önce sizin ve eşinizin ellerinin (özellikle tırnak içleri) temiz olduğundan emin olun. Vajinal ve anal bölgenizi cinsel ilişkiden hemen sonra komple temizleyin.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Önlenmesinde Sizin Rolünüz


Sponsorlu Bağlantılar
  • Nedenleri kavrayınız.
  • İyi bir kişisel hijyen uygulayınız. (Tuvalet kağıdını önden arkaya doğru silerek kullanınız.)
  • Bakterinin idrar yolundan atılmasına yardımcı olmak için bol miktarda sıvı alınız. (her gün 8-10 bardak su)
  • İdrar hissi oluşunca en kısa sürede ya da her 3 saatte bir mesanenizi boşaltınız. Üretradan girebilecek bakterileri atmak için, cinsel ilişki öncesi ve sonrası mesanenizi boşaltınız.
  • Düzenli olarak C vitamini alınız. Bunun idrarınızın asiditesini artırarak bakteri üremesini zorlaştırdığı düşünülmektedir. C vitamini portakal suyu, limon, greyfurt ve brokolide bol miktarda bulunur.
  • Ayrıca yapılan araştırmalarda kızılcık şerbeti suyunun üriner sistem üzerinde son derece faydalı olduğu tesbit edilmiştir.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyiniz. Pamuklular bakteri üremesine neden olan nemi önler.
  • Vagina içerisini sabunla yıkamayınız. Eğer mutlaka kullanacaksanız kadın-doğum doktorunuzun tavsiye ettiği nötral PH’lı ürünleri tercih ediniz. Tavsiye edilen ürünleri dahi sık kullanmayınız.

Son düzenleyen Safi; 8 Temmuz 2016 10:26
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Temmuz 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

İdrar Yolu Enfeksiyonu


İdrar yolu enfeksiyonu, özellikle kadınlarda sıkça rastlanılan bir sorundur. Çoğu zaman aşırı ağrı ve bazı sıkıntılara yol açabilir. Bazen kendiliğinden geçeceği gibi, bazen de doktorun reçete ile vereceği antibiyotik tedavisi yeterli olmaktadır. Çok sık olmasa da çocuklarda da rastlanılan bir rahatsızlıktır. Basit bir idrar tahlili ile hemen tanı konulabilir. Bu hastalığa neden olan başlıca faktör bakterilerdir.

Vücut tarafından normalde hemen atılabilen bakteriler, bazı durumlarda vücudun savunma mekanizmasını bozarak enfeksiyon oluşumuna yol açabilir. İdrar yolu denildiği zaman böbrekler, mesane, idrar kanalları, üretra aynı anda değerlendirilir. İdrarın bedende oluşarak dışarı atılmasını sağlayan bu bölgeler, alt ve üst idrar yolları diye iki gruba ayrılır. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikropların en bilindiği insan dışkısında var olan E.coli mikrobudur. Mikrobun etki gösterdiği alna göre enfeksiyonun adı değişim gösterebilir.

İdrar yolu enfeksiyonları alt ve üst solunum yollarına bağlı olarak 2 gruba ayrılır;

Alt İdrar Yolu Enfeksiyonları:


Şayet hastada sadece idrar yaparken yanma şikayeti varsa sorun genellikle üretraya ait bir enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Bu durum ''üretrik'' olarak adlandırılır. Bel soğukluğu en önemli nedenidir. Ayrıca cinsel birliktelik anında bulaşabilen mikroorganizmalar neden olmaktadır. Vajinal krem, cerrahi, sonta, kayganlaştırıcı gibi faktörler enfeksiyona neden olabilir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları:


Tedavisi geç kalmış alt idrar yolu enfeksiyonları zamanla mesaneden yukarı doğru çıkarak farklı alanlarda enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyonun böbreklere kadar ulaşması durumu daha da ağırlaştırır. Bu tür tablolar ''pyelonefrit'' olarak tanımlanır. Bu hasta gruplarının acil tedavi olması gerekir. Çünkü çok ciddi boyutlara ulaşabilen bir hastalıktır. Yakınmaların boyutu oldukça şiddetlidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri:


  • Titreme
  • Ateş
  • Mide bulantısı
  • Bel Ağrısı
  • Birden bire başlayan kusma
  • İdrarda bulanıklık ve kan görülmesi
  • Göbek altında ağrı
  • İdrar miktarında değişim
  • Sık sık idrar çıkma

İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri


Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu genellikle sindirim sisteminde mevcut olan bakterilere bağlı olarak gelişir. Şayet bu bakteriler idrarı dışarı atmaya sağlayan üretraya kadar ulaşırsa enfeksiyon kaçınılmaz olabilir.
Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanma meydana geldiği zaman idrar yolu enfeksiyonu açığa çıkabilir. İdrar yolu tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri böbrek taşlarıdır. Oluşan böbrek taşları bakterilerin çoğalacağı bir alan oluşturmuş olabilir.
Kabızlık: Düzenli aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır. İdrarın düzenli atılımı sağlanırsa idrar yolu daha temiz kalır. Fakat bazı durumlarda idrar düzeni bozulabilir. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir faktördür.
Mesanenin tamamen boşalmaması: Şayet mesane tamamen boşaltılamıyorsa ve idrar mesanede çok fazla kalıyorsa bu sorun enfeksiyona yol açan bakterilerin artmasını sağlayabilir.
Genital hijyen: Tuvalet temizliğine gerektiği kadar özen göstermemek enfeksiyon riskini arttırır. Aynı zamanda genital temizlik tuvalet dışında da çok önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek adına yararlı olacaktır.

İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı


İdrar yolu enfeksiyonuna tanı koymak oldukça kolaydır. Uygulanacak laboratuvar testleri ve idrar kültürü tanı için çoğu zaman yeterli olur. İdrar tahlilinde çoğu zaman lökosit ve bakteri görülmesi doğaldır. Tanı için önemli olan idrarın kirli olmamasıdır. Tanı için ilk gelen idrar boşa akıtılmalı, daha sonra ufak bir miktarı idrar kabına alınmalıdır. Bu tip idrarlara ''orta akım'' idrar adı verilir. Antibiyogram ve kültür testinin amacı enfeksiyon ve bakterinin türünü tespit etmektir. Dolayısı ile kullanılacak antibiyotiğe karar verilir. İnatçı enfeksiyonlarda öncelikli olarak altta yatan neden tespit edilmeli, idrar akım ölçümleri alınmalı, sisteskopi ve ilaçlı böbrek filmi uygulanmalıdır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi


İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik tedavisi ile hastaların %80'inde iyileşme sağlanabilir. Bazı vakalarda kültüre ihtiyaç duymadan ya da kültür sonucuna göre farklı türlerden antibiyotik reçete edilebilir. Ağrıyı hafifletmek için spazm çözücü ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Bol sıvı tüketilerek mekanik hijyen sağlanır ve tedavinin başarı oranı arttırılabilir. Üst idrar yolu enfeksiyonu vakalarında hasta hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Nükseden enfeksiyon problemlerinde ilk olarak altta yatan sorunun çözümü için cerrahi gerekebilir. Kasık bölgesinde hakim olan ağrı için sıcak su torbasından yararlanılabilir. Uygulanan sıcak su torbası ile idrarın daha ağrısız bir şekilde dışarı atılması sağlanabilir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

İdrar Yolu Enfeksiyonları:


Patogenez


Mikroorganizmalar üriner sisteme sıklıkla assendan yolla ulaşmakta daha az sıklıkla S. aureus, Candida, M. tuberculosis'te olduğu gibi hematojen veya lenfatik yolla da ulaşabilmektedir. Enfeksiyona yol açmada önemli faktörler mikroorganizmanın virülansı, vajinal ve üroepitelyal hücrelere artmış adherans ve kolonizasyon, mikroorganizmanın kapsül antijeni, pili, fimbria, hemolizin, serum bakterisidal aktivitesine direnç olarak belirlenmiştir.
Bunun aksine idrar akımı, mukozanın antibakteriyel özellikleri, Tamm-Horsfall proteini, idrarın asiditesi, yüksek osmolalitesi ile erkeklerde prostat salgısı koruyucu etki göstermektedir. Kadınlarda üretranın daha kısa olması, perineal yakınlık enfeksiyonu ve kolonizasyonu kolaylaştırmaktadır.

Klinik


İdrar yolu enfeksiyonlarının sınıflamasında üst ve alt üriner sistem enfeksiyonları, semptomatik ve asemptomatik üriner enfeksiyonlar gibi çeşitli tanımlar yer almıştır. Klinikte asemptomatik bakteriüriden, semptomatik komplike ve komplike olmayan pyelonefrite, tekrarlayan enfeksiyonlara değişen birçok tablo şeklinde görülebilirler.
Semptomatik idrar yolu enfeksiyonları: Komplike olmayan sistit, kadınlarda komplike olmayan pyelonefrit, kadın ve erkeklerde komplike idrar yolu enfeksiyonudur. 
Komplike olmayan sistit en sık rastlanan formunu oluşturur, hastada dizüri, pollaküri, idrara sıkışma hissi gibi semptomlar bulunur. Fizik muayenede suprapubik hassasiyet saptanır. Ateş saptanmaz, ancak hastaların %30 kadarında böbrek tutulumu da olabilir. Yaşlılarda üriner sistem enfeksiyonu asemptomatik seyredebilir.
Komplike olmayan pyelonefritte titreme ile yükselen ateş, bel ağrısı, böğür ağrısı, bulantı, kusma şikayetlerine dizüri, pollaküri de eklenebilir ya da son iki bulgunun saptanması koşul değildir. Fizik muayenede kostovertebral açı hassasiyeti bulunur. Hastada lökositoz, sedimantasyon ve CRP yüksekliği saptanır.
Komplike idrar yolu enfeksiyonu, altta yatan ve enfeksiyonu kolaylaştıran ya da tekrarlamasına neden olan yapısal, fonksiyonel ya da anatomik bozukluklar; stentler, taşlar, üriner sisteme uygulanan girişimler, tümörler, nörolojik bozukluklar nedenleri ile gelişir.
Komplike eden durumlar böbrek fonksiyon bozuklukları, pre, intra ve post re- nal nefropatiler, (akut ve kronik böbrek yetmezlikleri, kalp yetmezliği gibi), immuniteyi etkileyen eşlik eden diabetes mellitus, kanser, AIDS, karaciğer yetersizliği gibi hastalıklar olarak gösterilmiştir. Erkeklerde bir kez bile pyelonefrit geçirilse komplike olarak düşünülmeli ve kolaylaştırıcı faktörler araştırılmalıdır.
Asemptomatik bakteriüri şikayeti olmayan hastada birbirini takip eden ve en az 24 saat ara ile alınan 2 idrar kültüründe 105 koloni/mL aynı bakterinin üremesidir. Kadınlarda genç yaşlarda oran %3 , erkeklerde %0.1 gibi düşük iken; 65 yaş üzerinde hastalarda %10 ve üzerindeki oranlara çıkar. Komplike olmayan bakteriüride asemptomatik enfeksiyonların tedavi edilmesi yerini daha virülan bakterilere bırakabileceğinden risk grubu dışında tedavi önerilmez. Asemptomatik bakteriüri gebelerde, ürolojik girişim yapılacak hastada, böbrek transplant hastalarında tedavi edilmelidir. Diabeti olan hastalarda asemptomatik bakteriürinin tedavisinde netlik olmamakla birlikte tedavi etme yönünde eğilim mevcuttur.
Ad:  idrar.JPG
Gösterim: 3589
Boyut:  42.4 KB
Asemptomatik kandidüride risk faktörleri düzeltilmelidir. Antibiyotik kullanımı var ise antibiyotiğin kesilmesi, hasta diabetik ise diabetin kontrol altına alınması, kateter mevcutsa çıkarılması önerilir. Hasta nötropenikse, invazif girişim yapılacaksa flukonazol kullanımı önerilir.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları


Relaps ve reenfeksiyon olarak ayrılabilir. Relaps idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişide ilk 2 hafta içerinde aynı bakterinin aynı suşu ile enfeksiyon gelişmesidir. Re-enfeksiyon ise ilk 6 ay içerisinde farklı bir bakteri ile ya da aynı bakterinin farklı bir suşu ile enfeksiyon görülmesidir.
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarında risk faktörleri son 1 ay içerisinde cinsel temas sıklığı ya da yeni bir partner, spermisidlerin son bir yıl içinde kullanımı, ilk ÜSE geçirme yaşının 15 yaş altında olması, annede ÜSE hikayesinin olması olarak bildirilmiştir. Menapoz sonrası dönemde kadınlarda östrojen eksikliği, laktobasillerin vajen florasından kaybına neden olmakta E. coli kolonizasyonu kolaylaşmaktadır. Tekrarlayan sistitlerde idrar kültürü önerilir.

Tanı


Üriner sistem enfeksiyonu tanısında idrar incelemesi önemlidir. Normalde idrar sterildir. İdrarda bakteri bulunması bakteriüri, lökosit varlığı piyüri olarak adlandırılır. İdrar örneğinin uygun bir şekilde alınmasına dikkat edilmelidir. Özellikle kadınlarda su ile temizlik yapılmalı, silinme önden arkaya doğru yapılmalıdır. İlk idrar dışarı atıldıktan sonra orta akım idrarı örneği alınır. İdrar santrifüj edilerek ya da edilmeden incelenebilir. İdrar yolu enfeksiyonu bulguları olan hastada santrifüj edilmemiş idrarın mikroskopun 40'lık büyütmesinde lam lamel arası incelemede her sahada 1 ve üzerinde lökosit görülmesi ya da kamara ile sayımda milimetreküpte 10 lökosit saptanması idrar yolu enfeksiyonu lehine değerlendirilir. 2000 devirde 5 dakika süre ile santrifüj edilen idrarın 40x büyütme ile incelemesinde her sahada 5-10 lökosit saptanması da bir diğer tanı yöntemidir. Lökosit esteraz pozitifliği de tanıda yardımcıdır.
Santrifüj edilmemiş idrarın gram boyalı preparatında bakteri görülmesi tek bir bakteri varlığı kültürde 105 koloni mikroorganizma üreyeceğine işaret eder.
Sistitten sorumlu olan mikroorganizmaların spektrumu sınırlı olduğundan kadınlarda akut basit sistitte idrar kültürü yapmaya gerek yoktur.
Üst üriner sistem enfeksiyonunun kesin tanısı idrar kültüründe etken mikroorganizmanın üremesi iledir. İdrar örneği orta akım idrarı, ya da suprapubik ya da kateter ile alınır. Örnek alırken sabah ilk idrarının alınmasına, ya da miksiyondan sonra mümkünse 4 saat beklemiş idrar örneği almaya dikkat edilmelidir. Örnek vermeden önce dilüe olmaya neden olacağı için bol sıvı içilmemelidir. Kültürde iki ve daha fazla mikroorganizmanın üremesi kontaminasyon lehine yorumlanabilir. Enfeksiyon bulguları olan bir hastanın idrar kültüründe saf koloni olarak 104 koloni ve üzerinde üreme olması ÜSE lehine yorumlanır. Semptomu olan ve piyürisi saptanan hastada daha az sayıda (1000 koloni altında) bakteri üremesi ya da hiç üreme olmaması steril pyüri olarak adlandırılır. Bu durumda idrar yolu tüberkülozu, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis üretritleri ve herpes vaginitleri gibi diğer bazı etkenler düşünülmelidir.
Akut pyelonefrit gelişen ve hastaneye yatan hastalarda kan kültürü de alınmalıdır. Pyelonefriti olan hastalarda lökositoz, sedimantasyon ve CRP yüksekliği ile idrarda lökosit silendiri saptanmaktadır.
Görüntüleme yöntemleri komplike ÜSE düşünülen, yapısal anomaliden şüphe edilen durumlarda ve tekrarlayan enfeksiyonlarda önerilir. Direkt grafide üriner sistem taşları gösterilebilir. Apse ve diğer patolojilerin saptanması için USG veya batın CT çekilebilir.

Tedavi


ÜSE'larında tedavinin amaçları; tedaviye etkin ve hızlı yanıt oluşması tedavi edilen hastalarda nüksün önlenmesi ile mikroorganizmalarda antimikrobiyallere karşı hızla artan direncin önlenmesidir. Tedavi seçiminde üriner sistem enfeksiyonunun tipinin belirlenmesi önemlidir. Tedavi seçimi başlangıçta ampiriktir. Hastada komplike eden faktörlerin varlığı, antimikrobiyal direnç paterni de göz önüne alınarak tedavi planlanmalıdır. Seçilecek antibiyotiğin idrarda aktif olması, renal parankim, mesanede yeterli idrar konsantrasyonuna ulaşması ve konsantrasyonun uzun sürmesi, olası etken mikroorganizmalara etkili olması, üropatojenlerde direncin prevalansı, bakterisid etkili olma, hasta uyumu, antibiyotiğin dışkı ve vajen florasına etkileri, olası yan etkileri ile maliyet göz önüne alınmalıdır. Antibiyotikler barsak ve perine florasını bozmamalıdır. Üse tedavisinde bir diğer önemli nokta yaşlılarda bakteriyel eradikasyon oranının gençlerden düşük bulunmasıdır.
İdrar yolu enfeksiyonlarında en çok kullanılan ilaçlar TM-SMZ ile kinolonlardır. Üçüncü kuşak sefalosporinlerden seftriakson, sefotaksim, ayrıca aminoglikozidlerden gentamisin parenteral yolla, sefiksim de oral yolla tedavide önerilir. Ancak betalaktamların dışkı ve vajinal floraya da yan etkileri olması kullanımlarını sınırlayabilir. Tedavi verilirken antimikrobiyallere ülke, bölge direncinin bilinmesi önemlidir. Ülkemizde 1999 yılında yapılan çok merkezli çalışmada E. coli suşlarında direnç TM-SMZ'a %22 oranında, siprofloksasine %7 oranlarında belirlenmiştir. Diğer çalışmalarda TM-SMZ direncini %40-50 oranlarında bulan çalışmalar da vardır.

Akut komplike olmayan bakteriyel sistit


Akut sistitli kadınlarda idrar kültürü yapılmadan kısa süreli ampirik antibiyotik tedavisi verilir. TM-SMZ ile 3 günlük tedavi akut sistit olgularında standart tedavi olarak bildirilmiştir (Kanıt düzeyi A-I). TM-SMZ, ofloksasin, tek başına trimetoprim etkileri benzer bulunmuştur (A-I). Norfloksasin, siprofloksasin, gibi diğer kinolonlar muhtemelen benzer etkiye sahiptir (Kanıt A-II). Nitrofurantoin benzer etkiyi
göstermekle birlikte eradikasyonda diğer antimikrobiyallere oranla düşük etkiye sahiptir. 3 günlük tedavide eradikasyonda etkisi TM-SMZ den düşük bulunmuştur. Bir çalışmada nitrofurantoinin 7 güne kadar devam edilmesi önerilmiştir. İdrar konsantrasyonu yüksektir, ancak yüksek serum konsantrasyonuna ulaşmadığından pyelonefrit tedavisinde önerilmez.
Fosfomisin de akut komplike olmayan sistit tedavisinde onaylanmıştır. Ancak tek doz fosfomisinle yan etki oranı yüksek bulunmuştur. Ayrıca tek doz 3 g tedavi bakteriyi eradike etmede ofloksasinden daha az etkili bulunmuştur.
Toplumda TMP-SMZ direncinin %20 üzerinde olduğu durumlarda bu antibiyotiğin ampirik tedavide seçilmemesi önerilir. Ayrıca 3 günlük tedavide beta laktamlar diğer tedavilerden daha az etkili bildirilmiştir (E-I).
Menapoz öncesi dönemde cinsel aktif kadında sistit varlığında tedavi süresi 3 gündür. Gebe ve yaşlı hastada, diabetik hastada, diyafram kullanıyor ise, ÜSE için yakın zamanda antibiyotik kullanımında, genitoüriner sistemde fonksiyonel ya da anatomik anomali durumunda, ürolojik girişim yapılması durumunda komplike sistit olarak kabul edilmelidir. Bu durumda antibiyoterapinin 7 güne sürmesi planlanmalıdır. Gebelerde diğer ilaçların yan etkileri nedeni ile betalaktam grubu antibiyotik seçilmelidir.

Akut pyelonefrit


Genç, sağlıklı, gebe olmayan kadın hastada akut pyelonefrit tablosunda 14 gün antimikrobiyal tedavi uygundur (A-I), hafif veya orta şiddetli olguda güçlü antimikrobiyaller ile 7 güne kadar tedavi yeterli olabilir (B-I). Hafif şiddetli olguda oral kinolonla (A-II) veya duyarlı olduğu biliniyor ise TM-SMZ (B-II) ile tedavi uygulanabilir Eğer gram pozitifler etyolojide düşünülüyor ise amoksisilin ya da amoksisi- lin/klavulanat tek başına kullanılabilir (B-III).
Şiddetli enfeksiyonu olan vakalar hastaneye yatırılmalı ve şiddetli veya komplike pyelonefriti olanlarda parenteral tedavi başlanmalıdır (A-II). Hastanın semptomlarının düzelmesi, ateşin düşmesi durumunda 48- 72 saat sonra oral tedaviye geçilir. Tedavi komplike olmayanlarda 10- 14 gün, komplike olanlarda 14 gün önerilir.
Tedavide parenteral kinolon,veya aminoglikozid ampisilinle birlikte ya da değil, veya 3. kuşak sefalosporin önerilir (B-III). Eğer ön planda gram pozitif koklar düşünülür ise ampisilin/sulbaktam tek başına ya da aminoglikozidle kombine önerilir (B-III).
Pyelonefriti olan hastada ampirik başlanan tedavide idrar kültür sonuçlarına göre uygun düzenleme yapılabilir. Tedavi seçiminde üropatojenlerin toplumdaki antibiyotik duyarlılığı hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. ÜSE'nda özellikle beta laktam ve trimetoprim-sulfametaksazole karşı bilinen direncin yanısıra kinolonlara da giderek artan direnç gözlenmektedir. Kinolonlar tedavide ilk seçenek olmakla birlikte kinolon direnci yönünden hastalar yakından izlenmelidir. Arslan ve ark.nın çok merkezli ÜSE çalışmasında komplike olmayan olgularda kinolon direni %17 olarak bildirilmiştir. ÜSE tedavisinde kullanılan kinolonlar en sık siprofloksasin, diğerleri ofloksasin, norfloksasin (oral yolla ve komplike olmayan ÜSE tedavisinde), enoksasin, levofloksasindir. Ayrıca ampisilinle karşılaştırmada ampisilin direnci daha yüksek ve nüks oranları ampisilinle daha fazladır. Bunun bir nedeni beta laktamlar hızla atılır ve idrarda önemli konsantrasyonda oldukları süre kısadır. İlave olarak vajen ve perianal kolonik floradan gram negatif çomakları temizlemede relatif olarak etkin değildir ve bu nedenle relaps sıktır.
ÜSE tedavisinde bir diğer önemli nokta yaşlılarda bakteriyel eradikasyon oranı gençlerden düşük bulunmuştur.

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu


Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yılda 3 ve üzerinde enfeksiyonu olan hastalarda sürekli her gün ya da haftada 3 kez en az 6 ay süre düşük doz antibiyotik profilaksisi ile önerilir. Bu amaçla TMP-SMZ, trimetoprim, nitrofurantoin, norfloksasin kullanımı önerilmektedir. Günde tek doz 50-100mg nitrofurantoin veya TM-SMZ 150-200mg yatmadan önce önerilebilir. Düşük doz profilaksi sık tekrarlayan, tanımlanmış, tedavi komplikasyonu olmayan hastalarda yapılır.
Kadın hastalarda şikayetlerinin cinsel temasla ilgisi sorgulanmalı, ilişkisi var ise tek doz postkoital profilaksi önerilmelidir.
Yılda 2 kez ve altında enfeksiyonu olan hastalarda yukarıdaki antibiyotiklerin birisini 3 gün süre ile kullanması önerilir.

Özel grupta üriner sistem enfeksiyonları


Gebelerde üriner sistem enfeksiyonları Gebelik döneminde üriner sistem enfeksiyonların tanısı ve tedavisi önemlidir. Düşük doğum ağırlıklı bebek ve erken doğuma yol açabilmektedir. Gebelerde hormonal etkiler dolayısı ile büyüyen uterusun mesaneye basısından dolayı ÜSE ları
kolaylaşır. Üreterlerin peristaltizmi azalır, mesane kapasitesi değişir, bakteriyel ko- lonizasyon kolaylaşır. Asemptomatik enfeksiyonu olan gebelerin yaklaşık %25inde semptomatik ÜSE ortaya çıkar. Doğum sayısının fazlalığı, diabet mellitus, ileri yaşta gebelik, önceki ÜSE ları, anatomik ve fonksiyonel bozukluklar riski arttırır. Etken mikroorganizmalar normal konakta enfeksiyonla benzerdir. E. coli en sıktır, diğer gram negatif bakteriler ve enterokoklar da saptanır. Gebelerde önemli bir bakteri grubu B grubu streptokoklardır.

Gebelik döneminde asemptomatik bakteriürinin saptanması ve tedavisi önemlidir. İdrar kültürü gebelerde ilk başvuru sırasında mutlaka yapılmalı, daha sonraki takiplerinde ve üçüncü trimestirde tekrarlanmalıdır. Gebelerde tedavide ilaç seçimi bebeğin de etkilenmesi nedeni ile önemlidir. Amoksisilin, amoksisilin/klavulanik asid, sefalosporinler güvenle kullanılabilir iken; aminoglikozidler işitme siniri üzerine etkisi, kino- lonlar kıkırdak gelişimine etkileri nedenleri ile tüm gebelik süresince, TM-SMZ ise nöral tüp gelişimini engelleyebileceği için ilk trimestirde ve kern ikterus riski nedenleri ile üçüncü trimestirde kullanılmamalıdır. Nitrofurantoin yeni doğanlarda hemoliz ve G6P-dehidrogenaz eksikliğine neden olur.

Tedavi süresi sistitte ve asemptomatik bakteriüride 7 gün iken, akut pyelonefritte 10-14 gün kadardır. Bakteriyemi varlığında tedavi parenteral önerilir, hafif şiddetli enfeksiyonda oral tedavi önerilecektir. Tedavi sonrası eradikasyonu göstermek için 1-2 hafta içerisinde idrar kültürü alınmalıdır.

Nötropenik hastalarda üriner sistem enfeksiyonları


Nötropenik hastalarda ÜSE insidansı kateter uygulaması gibi uygulanan invazif girişimler nedeni ile artar. Üstelik bu hastalarda dizüri gibi tipik semptomlar ve piyüri görülmeyebilir. Nötropenik hastada asemptomatik ve semptomatik tüm ÜSE ları tedavi edilmelidir.
Renal transplant alıcılarında üriner sistem enfeksiyonları.
Transplant hastalarında ortaya çıkan bakteremilerin önemli bölümünü ÜSE ları oluşturur. Hastalarda ÜSE belirti ve bulgularına rastlanır. Enfeksiyonun ortaya çıkış zamanı önemlidir. Erken dönemde kolaylaştırıcı faktörler kateter uygulaması ve kalış süresi, immunsupresif tedavidir. İlk 3 ayda ortaya çıkan ÜSE'nda tedavi süresi bakteremi ile seyretmesi, pyelonefrit gelişmesi, relaps oranın yüksekliği gibi nedenlerden 6 haftaya kadar uzatılmalıdır. Sonraki enfeksiyonlarda ise 2 hafta tedavi süresi yeterlidir. Relapsa neden olan durumlar mesane işlev bozukluğu, taş, strüktür, anastomoz yerinde sorun olabilir.

Renal transplant hastalarında önemli bir etken de mantarlardır. Kandida enfeksiyonlarında vezikoüreteral alanda mantar topları gelişebilir. Kandidüriler asemptomatik olsa bile tedavi edilmelidir. Ancak diğer bakteriyel etkenlerin neden olduğu asemptomatik enfeksiyonların tedavi edilmesi invazif girişim yapılması dışında tedavi önerilmemiştir.
Transplantasyon sonrası 1 yıl süreli TM-SMZ kullanımının maliyet etkin olduğu bildirilmiştir. Önceden sık ÜSE geçiren, yüksek doz kortikosteroid, siklofosfamid tedavisi alan, ya da diabetik hasta gibi yüksek riskli hastalarda süresiz profilaksi uygulanması önerilmiştir.

Üriner Sistem Enfeksiyonlarından Korunma


  • Asemptomatik bakteriüride belirlenmiş risk grubu dışında tedavi yapılmaması,
  • Komplike olmayan ÜSE'nda uygun antibiyotikle kısa süreli tedavi,
  • Komplike olmayan tekrarlayan ÜSE'nda düşük doz profilaksi ve yeni aşıların geliştirilmesi.
Bağışıklama için 2 farklı ajan vardır. Uro-Vaxom® oral yolla ve Strovac® i.m olarak mevcuttur. Her 2 ajan da komplike olmayan tekrarlayan ÜSE ları için kullanılır. Uro-Vaxom® 18 üropatojenik E. coli suşu için koruyuculuk sağlar. Plasebo ile karşılaştırmada üstünlüğü saptanmakla birlikte antibiyotiklerle karşılaştırmalı çalışma yoktur.
Strovac üropatojenik E. coli, P. mirabilis, M. morganii, K. pneumoniae ve E. faecalis den elde edilen tam hücre bakteriyel ekstraktır. Plasebo ile karşılaştırmada etkili bulunmakla birlikte daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Sonuç olarak, ÜSE larının kısa sürede tanımlanması, uygun antimikrobiyallerle yeterli süre ve dozda tedavi başlanması, üropatojenlere karşı direncin sürekli izlenmesi önemlidir. Risk gruplarındaki hastanın yakından izlenmesi, hastaneye yatış kriterlerinin belirlenmesi, nükslerin önlenmesi esastır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

14 Kasım 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Haziran 2016 / kamyon Tıp Bilimleri
14 Kasım 2016 / nelii Cevaplanmış
8 Temmuz 2016 / mine Tıp Bilimleri
30 Haziran 2016 / Misafir Cevaplanmış