Arama

Gelişim Problemleri

Güncelleme: 6 Temmuz 2010 Gösterim: 4.686 Cevap: 0
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
13 Eylül 2008       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Gelişim problemleri

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Gelişim hormonuna somatotropin denir ve bu beynin alt kısmında hipofiz ismi ile anılan iki loplu bir beze tarafından salgılanır. Buradan ayrıca tiroidbezi ve böbreküstü bezelerinide uyaran sinyaller gönderilir. Beyin tarafından hem gelişim hormonu somatotropin ve hemde gelişimi ünleyen somatostatin üretir. Gelişim hormonu somatotropin karaciğeri uyararak , karaciğerin gelişimi uyarıcı maddesi olan somatomedinin salgılanmasını sağlar.

Gelişim hormonu yetersizliğinin sebepleri:
1-) Beyin yeterince gelişim hormonu somatotropin salgılayamaması, beyindeki rahatsızlıklar
2-) Karaciğerin yeterince somatomedin salgılayamaması, karaciğer hastalığı nedeniyle
3-) Hücrelerin karaciğer tarafından salgılanan somatomedini alıp değerlendirememesi
4-) İrsi olarak hasta olma
5-) Hipofiz bezelerindeki herhangi bir hastalık
Gelişim hormonları yetersizliğinin bu sebeplerin haricinde neden olduğu bilinmeyen bir çok başka faktörlerde olabilir.
Gelişim hormonunu yetersizliğinin belirtileri: Gelişim hormonunun yetersizliği aynı zamanda başka rahatsızlıklarında ortaya çıkmasına sebep olabilir ve bunların başında örneğin şeker hastalığı gelir. 1-) Yeni doğan çocuklarda gelişim problemleri ilk önce pek anlaşılmaz ve ancak 3-9. aylar arasında görülür. Bunun en belirgin özelliğidişlerin geç çıkması.
2-) Gelişim hormonunun çok yetersiz olması halinde çocuk kısa boylu ve şişman olur. Hormonun az yetersiz olması halinde çocuklar zayıfça olur.
3-) Bazılarında koku alma duygusu olmayabilir.
4-) Hipofiz bezindeki rahatsızlıklar vücudun ayrıca tiroid bezinde anormal fonksiyonlara, şeker hastalığına, böbreküstü bezelerinde fonksiyon bozukluklarına ve vücudun su ve tuz dengeler bozulabilir.
5-) Ayrıca kemiklerin gelişmesinde bozukluklar, mongoliz (kromozom bozukluğu nedeniyle çocuklarda şaşı bakma, basık burun ve geri zekalılık görülebilir.

Kişisel ne yapılabilir?
1-) Çocuğu boyu ve ağırlığı düzenli olarak ölçülür ve doktorların denetimine başvurulur.
2-) Evde yapılan ölçümler tam sağlıklı olmayabilir, bu nedenle düzenli olarak beli aralıklarla doktor kontrolünün yapılması gerekir.
3-) Çocuk doktorlarının erkek çocuklar ve kız çocuklar için yaşlarına, boylarına, ve ağırlıklarına göre tabelalar vardır. Bu tabelalara bakarak çocuğun gelişimi takip edilebilir.

Gelişim hormonu bozukluklarının tedavisi:
Kısa boylu çocuklar için geliştirilen sentetik somatotropin içeren hormon hapı (human Growth Hormon = hGH) ile tedavi denemeleri yapılmıştır. Bu hapın yorgunluk, dermansızlık, diyabet hastalığı, karaciğer ve kemik tahribatına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle sentetik somatotropin hormon hapı insan sağlığı için zararlıdır. Çinko ve çöreğinde etkili olduğu iddia edilmekte, fakat etkisi ispatlanamamıştır, Fakat Gökçek İksirinin daha etkili olacağı kanaatindeyim, çünkü plakları çözebilecek daha etkili bir ürün yoktur.

Kaynak


Son düzenleyen asla_asla_deme; 6 Temmuz 2010 21:30

Benzer Konular

23 Eylül 2017 / GusinapsE Tıp Bilimleri
30 Ekim 2014 / bluetooth212 Bilgisayar
5 Nisan 2018 / Misafir Cevaplanmış
22 Mayıs 2008 / Bia Taslak Konular
28 Şubat 2016 / Misafir Cevaplanmış