Arama

Seboreik Dermatit

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 11 Kasım 2016 Gösterim: 7.570 Cevap: 3
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
19 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

Seboreik Dermatit nedir?

Ad:  seboreya1.jpg
Gösterim: 13228
Boyut:  54.1 KB


Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Seboreik dermatit kolaylıkla tedavi edilen yaygın bir hastalıktır. Bu hastalıkta saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü gelişir. Ayrıca göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.

Kepeklenme, yağlanma ve seboreik dermatit aynı hastalık mıdır?

Kepeklenme, saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır, özellikle saçlı deri ve yüzde görülür, kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik dermatit gelişebilir. Seboreik dermatitte ise kızarıklık ve pullanma vardır.

Kimlerde seboreik dermatit görülür?

Bu hastalık 3 yaş grubunda sık görülür: bebekler(konak), orta yaş ve yaşlılarda. Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez bölgesinde görülür ve başka hastalık tabloları ile karışır. Seboreik dermatit diğer yaş gruplarında meydana geldiğinde iyileşip tekrar etme özelliği gösterebilir. Seboreik dermatit yağlı cilde sahip kişilerde sıktır ve akne ve sedef hastalığı ile birlikte görülebilir. Mantar benzeri bir organizmanın seboreik dermatite yol açtığı düşünülmektedir.

Seboreik dermatit diğer hastalıklarla birlikte görülebilir mi?
Seboreik Dermatit bir sinir sistemi rahatsızlığı olan Parkinson hastalığı ile birlikte görülebilir. Hastanede yatan kişilerde ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlarda da görülebilir.

Hastalık ne kadar devam eder?

Seboreik dermatit kendiliğinden iyileşip tekrar edebilir, fakat düzenli tedavi ile bu durum kolaylıkla iyileşir.

Hastalıktan korunulabilir mi ve hastalık tedavi edilebilir mi?

Seboreik dermatitten koruyan veya tamamı ile hastalığı iyileştiren bir tedavi yoktur. Fakat hastalık tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Laboratuar testleri hastalığın tanısında rol alır mı?
Hastalığın tanısı için herhangi bir kan, idrar veya allerji testine ihtiyaç yoktur. Nadir durumlarda seboreik dermatit tedaviye cevap vermediği zaman biyopsi alınır, başka hastalıkların varlığını saptamak için kan tahlilleri yapılabilir.

Bu durum nasıl tedavi edilir?
Bebeklerde uygun şampuanlarla nazikçe şampuanlamak konağı tedavi etmek için faydalıdır. Hafif kortizon içeren krem veya losyonlar, ketakanazol veya ciclopiroks adlı mantar ilaçlarını içeren kremler kullanılabilir. Erişkin hastalar medikal şampuanlar ve daha güçlü kortizonlu kremlerle tedavi edilir. Katran, zink piritione, selenyum sülfit, ketakanazol ve/veya salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler kullanılabilir. Güçlü ilaçların yoğun kullanımı yan etkilere yol açabildiğinden doktorların tavsiyelerine uyulmalıdır.
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 03:01
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
10 Şubat 2013       Mesaj #2
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

İnatçı bir cilt sorunu seboreik dermatit


Deride daha çok aşırı yağlanma olan bölgelerde görülen seboreik dermatit, kızarıklık, sarımtırak kepeklenme ve hafif kaşıntı gibi belirtiler gösterir. Bu soruna yönelik reçete edilen iki ayrı majistral ilacın formülü ve kullanımını yazımızda bulabilirsiniz.
Sponsorlu Bağlantılar

Seboreik dermatit tedavi edilebilir bir deri hastalığıdır. Seboreik dermatit bulaşıcı değildir, kötü tabiatlı değildir ve diyetle ilgisi yoktur. Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya seboreik dermatit denir. Genellikle derinin seboreik alanlarında yerleşen, fakat kesin nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumdaki sıklığı %1-3 gibidir. Bu durum en çok baş derisinde, burun kenarlarında, kaşlarda, göz kapaklarında, kulak arkasında ve göğüs ortasında görülür. Bu alanlara göbek (göbek deliği), koltuk altı, göğüsler ve kasık da eklenebilir. Bu durumdan etkilenen alanlarda kızarıklık ile sarımtırak bir kepeklenme ve yağlanma görülür. Genellikle hafif bir kaşınma yapar. Baş derisinde kızarıklık olmaksızın gelişen sert kepeklenme ile karakterize edilir. Deride iltihaplanma yoktur. Aşırı yağlanmada ise deride fazla yağlılık görülür. Özellikle baş derisi ve yüz kısmında olur. Kırmızılık ya da deride kepeklenme yoktur. Aşırı yağlanmanın bir sonraki boyutu ise seboreik dermatittir. Seboreik dermatitte hem kızarıklık, hem yağlanma hem de kepeklenme görülür. Yüz yerleşiminde eritemli zeminde, daha ince skuamlar vardır. Kaş içleri, burun, yanaklar en sık tutulan alanlardır. Sakal ve bıyık altında da sık olup, kıllar kesilince geriler. Blefarit sık görülür, göz kapak kenarları kırmızı kepeklidir. Kulak arkaları ve içlerinde eritem ve tipik skuamlar vardır, bazen sulkusta fissürler olabilir. Gövdede özellikle erkeklerde göğüs ortasında, daha az olarak da sırt ortasında net sınırlı eritemli, yağlı skuamlı net sınırlı plaklar halindedir. Seyrek olarak koltukaltı ve kasık yerleşimi olur, skuamsız oldukları için yanıltıcıdır. Çok ender durumlarda generalize formlar veya eritrodermi görünümü ortaya çıkabilir.

SEBOREİK DERMATİT KİMLERDE OLUR?
Genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkmakla beraber bu durum her yaşta görülebilir, uzun yıllar artma ve azalma dönemleriyle sürer. Özellikle üç farklı yaş grubunda; bebeklikte, orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür. Bebeklerde, 8-12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir. Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa geçen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir. Bazı bebeklerde seboreik dermatit sadece bez kullanılan yerlerde gelişir; fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilebilir. Diğer yaş gruplarında seboreik dermatit görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur. Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir. Saçlı deri ve kıllı alanları çok seven hastalık, yüzde, göğüs ortası ve sırtta çok sık yerleşir. Görüntüsü bölgeye göre değişebilmekle birlikte tipik görüntü kırmızı turuncu eritemli zeminde yağlımsı, irice skuamlar şeklindedir. Seboreik dermatit daha çok yağlı ciltli ve yağlı saçlı insanlarda görülür. Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de görülebilir. Hastalığın oluşumunda maya benzeri bir organizmanın varlığı düşünülmektedir.

BU DURUMUN BAŞKA HASTALIKLARLA İLGİSİ VAR MI ?
Hastalıkların başka hastalıklarla bağlantısı olması şaşırtıcı değildir. Seboreik dermatit; sinir sistemi rahatsızlıkları, parkinson hastalığı ya da stresli tıbbi sorunlar yaşayan (kalp krizi gibi) insanlarda artabilir. Bu hastalık hastanede hemşire gözetiminde, bakım evlerinde uzun süreli kalanlarda ve bağışıklık sistemi zayıflayan insanlarda da artar. Son yıllarda özellikle kronik seyir gösteren dermatolojik hastalıklarda yaşam kalite değerlendirme çalışmaları hız kazanmıştır. Bu amaçla genel sağlık ölçekleri, dermatolojiye özel ölçekler gibi birçok geçerli yaşam kalite ölçeği kullanılmaktadır. Seboreik dermatit gibi yaşamı tehdit edici olmadıkları için sıkça önem verilmeyen kronik cilt rahatsızlıkları, aslında çok önemli psikososyal rahatsızlıklara neden olabilirler. Seboreik dermatit yaşam kalitesinde belirgin bozulmaya yol açmakta ve seboreik dermatit nedeniyle yaşam kalitesindeki bozulma ne kadar fazlaysa anksiyete ve depresyon düzeyi de o kadar çok olmaktadır. Hastalığın kronik doğası, tedavi süresinin uzunluğu, etkili bir tedavi yönteminin henüz bulunamaması genellikle hastalar için moral bozucudur. Bu hastalığın psikolojik belirtilerini tanımak ve bununla mücadele etmek, gerek hastaların yaşam kalitesini artırmak ve gerekse daha iyi tedavi yanıtı almak açısından önemlidir.

ÖNLENEBİLİR Mİ?

Bu hastalığı önleme ya da tamamen yok etmek mümkün olmayabilir. Zaman zaman nüksler ve alevlenmeler yineleyebilir. Ancak sürekli tedavi başarının öncelikli yoludur. Hastalığın etiyolojisinde predispoze zemin üzerinde en önemli etken Malassezia furfur’dur. Başlangıcı sebse bez aktivitesinin yoğun olduğu pubertede olmakla birlikte seboreyle net ilişkisi bilinmemektedir. Alkol alımı, yoğun emosyonel stres, atopi ve immün sistemin baskılandığı birçok durumda artar ve yayılır. Saçlı deride basit kepeklenme seboreik dermatitin en erken ve en basit belirtisidir. Bu durumun sonrasını perifoliküler eritem ve kızarıklık, kepeklenme artışı ve bu alanların birleşerek yayılması izler. Bazen üst üste kalın tabakalar yapabilir. Eskidikçe daha iri, yağlı skuamlarla tüm saçlı deriye de yayılabilir. Kronik olgularda enflamasyona bağlı saç dökülmesi görülebilir, fakat bu durum geri dönüşlü kabul edilen bir olaydır. Androjenik alopesiyi ne oranda etkilediği belli değildir. Ayırıcı tanıda psöriazis, egzama türleri, yüzeyel mantar hastalıkları, pitriyazis rozea gibi hastalıklarla karışması olasıdır. Çoğu hastalıklar için gerekli olan kan, idrar ve alerji testlerine gerek yoktur. Çok az rastlanan kronik seboreik dermatit hastalığı için bazı deri biyopsi testleri yapılabilir.

BU DURUM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tedavide Malassezia furfur’a etkili olan tüm antimikotikler yararlı olabilir, fakat "ketokonazol" spesifik ilaçtır. Lokal kullanımda çok iyi olduğu gibi sistemik de yararlanılabilir, fakat yan etkileri çok fazladır. Diğer imidazoller, sikloproksolamin, terbinafin, selenyum sülfit, çinko pirition, diğer etkili ilaçlardır. İritasyon yapabileceği için alkolik solüsyonlardan kaçınılmalıdır. Sistemik ıtrakonazol de iyi etkilidir. Ayrıca yerel kükürt ve katran da etkili olup, son zamanlarda benzoyl peroksit ve lityum suksinatin da etkili olduğu bildirilmiştir. Yalnızca çok akut ve şiddetli olgularda kısa süreli lokal steroidler kullanılabilir. Dermatologlar tarafından reçete edilen ve tedaviye yardımcı olan majistral preparatların formülü aşağıdadır.
Asid salisilik 16 g
Huile de ricine 20g
Huile de olive 80 g
Seborede banyodan 30 dk önce saça uygulanır.

Asid salisilik 5g
Huile de cade
(ardıç katranı) 5g
Huile de olive 90g
Saçtaki kabuklanma ve seboreik dermatitte banyodan 30 dk önce uygulanır
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 02:35
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  seboreya2.jpg
Gösterim: 3821
Boyut:  18.7 KB

Seboreik dermatit nedenleri, belirtileri ve tedavisi


Seboreik dermatit ya da yağlı egzama, ilk kez 1887 yılında Paul Gerson Unna tarafından tanımlanan, genellikle sebase gland denilen yağlı hücrelerin yoğun olduğu vücut bölgesini tutan kronik, tekrarlayıcı, eritemli, infiltre, yağlı sarımsı skuamlar ile karakterize, yüzeysel inflamatuar, kendiliğinden azalma ve alevlenme gösteren bir cilt hastalığıdır.

Seboreik dermatit kesinlikle bulaşıcı değildir. Hastalığın en büyük özelliği sebase gland denilen yağlı hücrenin çok daha yoğun olduğu saçlı deri, yüzün T bölgesi, sırt bölgesinin üst kısmı, göğüs bölgesinin ön kısmı, kulak içi ve kulak arkası gibi bölgelerde yerleşim gösteren bir hastalıktır.

Seboreik dermatit – yağlı egzama kimlerde görülür?
Seboreik dermatit nedeni belli olmayan enflamatuvar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumda görülme sıklığı % 1 ve % 3 civarındadır. Seboreik dermatit genellikle ergenlik (adolesan) dönemlerinde ve postadolesan dönemlerinde (20-50 yaşları arasında) meydana çıkar ve uzun yıllar artma, azalma şeklinde devam eder.

Seboreik dermatit erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Hastalığın klinik özeliği hastanın yaşına, hastalığın yerleşim bölgelerine göre, hastalığın alevlenme dönemlerine göre değişkendir. Seboreik dermatit hastalığının yayılma özelliği yoktur.

Seboreik dermatit nedenleri
Seboreik dermatit'in nedeni tam olarak bilinemediği gibi, bir çok faktörün rol aldığı multifaktöriyel bir hastalıktır.

Bu faktörler androjenler, yorgunluk, stres, depresyon, mikroanjiopatik olabilen vasküler bozukluklar, basınç değişiklikleri, mevsim değişiklikleri, giyim, beslenme şekli, besin alerjisi, bağışıklık sisteminin vücutta oluşan antijenlere karşı oluşturduğu anormal durumlar, kadınlarda cinsel üreme kapasitesinin azalarak tamamen ortadan kalktığı hormonal değişiklikler, erkeklerde ise üreme kapasitesinin düşüş gösterdiği 45 -60 yaş dönemi gibi (klimakterik) değişimler gibi faktörler, pityrosporum ovale mantarı ve başka nedenler ile alınan bazı ilaçlar seboreik dermatit hastalığı için risk faktörleri olabilmektedir.

Seboreik dermatit (yağlı egzama) belirtileri
Seboreik dermatit belirtileri arasında yerleşim alanlarında kırmızı üzerinde yağlı ve sarımsı kepeklenmeler ile seyredebilir. Saç derisinde yerleşim gösteren seboreik dermatit genellikle kepeklenme ile karıştırılır fakat saç derisinde kepek daha ince, küçük ve beyazımsı küçük kabuklanmalar şeklindedir, oysa seboreik dermatit saçlı deriye yerleştiği zaman daha büyük geniş alanlarda ve daha sarımsı kabuklar ile kendini gösterir.

Seboreik dermatit hastalığının alevlenme dönemlerinde genellikle yanmalı kaşıntı eşilik eder. Ayrıca kulak arkası, koltuk altı, genital bölge gibi katlantı bölgelere yerleşim gösteren durumlarda bu bölgeler nemli olduğu için kepeklenme görülmez. Bu bölgelerde genellikle fissür denilen geçmeyen ve çatlayan yaralar şeklinde lezyonlar oluşur.

Seboreik dermatit teşhisi
Seboreik dermatit'in klinik görüntüsü diğer egzama hastalıklarına benzeyebilir fakat cildiye (dermatoloji) uzmanlarının yapacağı muayene sırasında yaş dönemleri ve yerleşim bölgeleri nedeni ile diğer egzama hastalıklarından çok daha kolay ayırt edilebilir.

Seboreik dermatit (yağlı egzama) tedavisi
Seboreik dermatit durumuna neden olan faktör pityrosporum ovale denilen mantar olduğu için uygulanan tedavilerde kullanılan tüm prensip bu mantar etkinliğinin sayısını azaltmaya yöneliktir.

Seboreik dermatit tedavisinde içerisinde antifungal denilen mantarlara karşı kullanılan şampuanlar, kremler, losyonlar ve ağızdan alınan ilaçlar kullanılır. Tedavinin genel amacı hastalığın alevlenme dönemlerinin ve hastalığın azaldığı dönemlerin kontrol altında tutmaya yöneliktir. Seboreik dermatit uzun ve kontrollü tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığıdır. Seberoik dermatit hormonal bozukluklar nedeni ile alevlenme gösterdiğinde steroid tedavisi gerekebilir.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
11 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SEBOREİK DERMATİT
Seboreik dermatit problemi sorunu nedir?
Saçlı deri, kaş, göz kapakları, kulak ve göğüs ortasında kırmızı pullu kaşıntılı bir döküntü gelişir. Ayrıca göbek deliği, kalçalar, koltuk altları, göğüs altları ve kasıklar gibi deri kıvrımları da tutulabilir.

Kim görür?
Genelde bebeklerde (Özellikle 2. Aydan sonra ) kafa derisinde ve vücüdun kıvrım yerlerinde görülür. 40 yaş üstü yetişkinlerde de görülür. tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır.

Seboreik dermatit nasıl bir hastalıktır?
Seboreik dermatit saçta kepeklenmeye bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen ama bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. Seboreik dermatit mutlaka doktorlar tarafından ilaçla tedavi edilmelidir. Yoksa Seboreik dermatit ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka Seboreik dermatit iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.

Seboreik dermatit çeşitleri nelerdir.
Akut Seboreik dermatit
Seboreik dermatit genel olarak akut Seboreik dermatit ve kronik Seboreik dermatit tipi olarak iki tipten oluşur. akut Seboreik dermatit 1-6 haftadan kısa sürerken ve kronik Seboreik dermatit tipi 6 haftadan daha uzun sürer. akut Seboreik dermatit belirtileri ve kronik Seboreik dermatit belirtileri genelde farklılık gösterir.. akut Seboreik dermatit nedenleri ve kronik Seboreik dermatit nedenleri genelde farklı olabilir.. akut Seboreik dermatit tedavisi ve kronik Seboreik dermatit tedavisi farlı şekilde olabilir.

Seboreik dermatit nedenleri nelerdir?
Seboreik dermatit sebepleri ve nedenleri arasında bir çok neden sayılabilir Kepeklenme saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır. . Kişiler bu nedenlerden biri yada bir çoğuna bağlı olarak Seboreik dermatit olabilirler. Bu nedenlerin veya sebeplerin engellenmesi Seboreik dermatit gelişimini ve şiddetini otomatikman engeller.

Seboreik dermatit belirtileri nelerdir?
Seboreik dermatit bulguları ve belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin gibi farklı yaş gruplarında farklı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülen Seboreik dermatit belirtileri ve bulguları arasında bir çok neden sayılabilir. Kepeklenme saçlı deride kırmızılık oluşmadan gelişen bir durumdur. Sebore ise derinin aşırı yağ salgılamasıdır. Özellikle saçlı deri ve yüzde görülür. Kepeklenme ve kızarıklık yoktur. Seboresi olan hastalarda seboreik dermatit gelişebilir. Seboreik dermatitte ise kızarıklık olabilir ve sarımsı pullanma vardır. Seboreik dermatit olan bireylerde bu belirtilerin biri yada bir çoğu bulunabilir. Seboreik dermatit belirtiler kişiden kişiye göre farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir. Seboreik dermatit olanlarda uygun bir tedavi ile bu belirti ve bulgularda belirgin düzelme görülür.

Seboreik dermatit tanısı nasıl konulur?
Seboreik dermatit tanısı fizik muayene, laboratuar testleri ve diğer testler ile tanısı tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla konulur. Seboreik dermatit tanısı laboratuar testleri ve diğer testler normal olduğunda sadece fizik muayeneye göre bile tanısı konulabilir. Klinik ve muayene gibi tanı yöntemleri Seboreik dermatit tanısı en sık kullanılan tanı testleridir. Özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen Seboreik dermatit tanısı koymak oldukça zordur.

Seboreik dermatit tedavisi nasıl olur ? Seboreik dermatit şampuanı çözüm?
Ülkemizde ve dünyada kullanılan çeşitli Seboreik dermatit tedavileri vardır. Hekimden hekime bu tedavi seçenekleri farklılık göstermesine rağmen çoğunlukla hastanın klinik bulguları ve belirtilerinin şiddetine göre verilen tedavilerle yüksek oranda düzelme sağlanır.
Ayırıcı tanı yapıldıktan sonra tedavi verilir.

Erişkinlerde kepek veya seboreik dermatit tedavisi :
Öncelikle ketokanazol, selenyum, çinko içeren şampuan ve kremler medikal şampuanlar kullanır. Şiddetli vakalarda kortizonlu katran, zink piritione, selenyum sülfit, salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler tedaviye eklenebilir.

Yetişkinlerde kepek ve seboreik dermatit için aşağıdakilerden birisi kullanılabilir
Ketokonazol: KETORAL® ŞAMPUAN ve KREM
Şampuan
: Haftada 2 kez 2-4 hafta kullanılır. Proflakside haftada 1 kez kullanılır. Saçlar ve hasta bölge şampuanla köpürtülür 3-5 dk beklenir iyice durulanır . Krem: günde bir kez kullanılır.

Selenyum süfit: SELSUN® SÜSPANSİYON
Doz: Günde 1 kez,1 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem bir kez daha tekrarlanır.

Zn piritiyon: SEBOREKS® ŞAMPUAN
Doz: haftada 2-3 kez, 1-2 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem iki kez daha tekrarlanır.

Bebeklerde Seboreik dermatit tedavisi.
Seboreik dermatit (deri iltihabı) kaşıntılı bir hastalık değildir ve bebeği rahatsız etmez. Seboreik dermatit küçük bebeklerin çoğunda yaklaşık iki ay içinde geçer
  • Dermatiti tahriş edebileceğinden sabun kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Sabun yerine parfümsüz banyo yağları kullanılmalıdır.
  • AQUEOUS® ya da SORBOLENE® KREM gibi sade nemlendirici ürünler kullanılabilir.
  • Kabukları çıkarmak için baş derisine haftada birkeç defa ZEYTİN YAĞI İle masaj yapılabilir
Seboreik dermatit geç tedavi edilirse Seboreik dermatit olan kişi hastalık esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Seboreik dermatit olan kişi bu hastalığı hafif şekilde ve kısa sürede geçireceği hastalığı çok daha ağır ve uzun süre geçirebilir. Buda hem hayat konforunu bozabilir hem de iş gücü kaybına neden olabilir.

kaynak: sağlık meydan
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

1 Kasım 2006 / NihLe Tıp Bilimleri