Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Organ Bağışı Konusuyla İlgili Görüşü:
Başkanlığım Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 06.03.1980 tarih ve 196 sayılı uzun kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Bu karara göre organ nakli için şu şartlara uyulması gerekmektedir :
* Zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayati bir uzvunu kurtarmak için bundan başka çarenin olmadığının mesleki ehliyet edilmesi
* Hastalığın bu yolla tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması
* Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması
* Tedavisi yapılacak olan hastanın da kendisine yapılacak olan bu nakle razı olması gerekir.
Sizin organınızı verdiğiniz kişinin yaptığı iyilik ve fenalıktan tamamen kendisi sorumludur. Bağış kartınızı yırtıp atmanız yeterlidir.Bu konuda ÖZGÜRSÜNÜZ!!!ULUSAL KOORDİNASYON MERKEZİOrgan ve Doku Nakli Hizmetlerinin başarıyla ulaşılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'na,Milli Eğitim Bakanlığı'na, Üniversitelere,Diyanet İşleri Başkanlığı'na,Gönüllü Kuruşlara,yazılı ve görsel basına ve tüm halkımıza görev düşmektedir.Bu amaçla Sağlık Bakanlığı,Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini (UKS) kurmuştur.Ulusal Koordinasyon Sistemini yürütmek amacıyla Ulusal Koordinasyon merkezi ve buraya bağlı Bölge Koordinasyon Merkezleri oluşturulmuştur.UKS'nin amacı bağışlanan organ ve dokuların tıbbi etik anlayışına uygun, adaletli bir şekilde,en uygun alıcıya naklinin sağlanmasıdır.Ülkemizde, Organ ve Doku Nakli bekleyen tüm hastaların kayıtları UKS içerisinde Ulusal Koordinasyon Merkezi'nde bulunmaktadır.Ulusal Koordinasyon Sisteminin yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olmak üzere;Ankara'da Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi (UKM) ile, Ankara,İstanbul,İzmir,Antalya,Adana ve Kayseri illerinde Bölge Koordinasyon Merkezleri kurulmuştr.Organ Nakli Nedir?Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine,canlı veya ölüden alınan yeni,sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir. Organ ve Doku Nakli HizmetleriTedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar,tüm dünyanın olduğu gibi,ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedir.
Bugün 30.562 kronik böbrek yetmezliği hastası diyaliz cihazlarına bağlı olarak 'bir gün böbrek nakli bulabilmek umuduyla' yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır.Nakli bekleyen hastaların bazıları ise tedavi olabilmek umuduyla yurt dışında çareler aramaktalar. Hangi Organ Dokularının Nakli Yapılmaktadır?Böbrekler sağ ve solda olmak üzere iki tanedir. Dakikada 1 litre kanı süzerek vücudu zararlı maddelerden temizlerler.Ancak bir çok sebepten böbrek dokusu zarar görerek işlevini yapamaz hale gelebilir.Böbrek yetmezliğine bağlı ölümlerin %60'nı oluşturan kronik iltihabı durumda böbrekler fonksiyonlarını kaybederler. Bu durumda böbrek nakli gerekir.Kalp karın tutarak harap eden hastalıklarda kalp görevini yapamamaktadır. Bu hastalar nakil olmaz ise çok kısa sürede hayatlarını kaybetmektedir ve ancak kalp nakli ile yaşamaları mümkündür.Karaciğer karın boşluğunun sağ tarafında yer alır.Karaciğer hücrelerinin tahrip olduğu,siroz,kronik sarılık,karaciğer kanseri gibi tıbbi tedavinin başarısız kaldığı hastalıklarda karaciğer nakli tek çözüm olarak ortaya çıkmaktadır. Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna yaş,boy,kilo gibi kriterlere ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenir.Cins,ırk,din,zengin-fakir ayırımı yapılmaz. Organ Bağışının Dini Yönden Sakıncası Var mı?Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu,3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.
Bu kararda;
Zaruret halinin bulunması,yani hastanın hayatını veya hayati bir organını kurtarmak için bundan başka çarenin olmadığının mesleki ehliyet edilmesi,
Hastalığın bu yolla tedavi edileceğine ilişkin doktor kararının olması,
Doku ve organı alınacak kişinin bu işlemin yapılmış olduğu sırada ölmüş olması,
Organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla yakınlarının rızasının sağlanması, · Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması,
Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak olan nakle razı olması gerektiği belirtilmektedir. Yine aynı kararda "organınızı vereceğiniz kişi yaptığı iyilik ve fenalıklardan kendisi sorumludur" denilmektedir.Kur'an-ı Kerim'de de "Kim bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı" beyan olunmaktadır.(Maide suresi,Ayet 32)
Organ Bağışı Nereye ve Nasıl Yapılır?· - Sağlık Müdürlerinde,
- Hastanelerde,
- Emniyet Müdürlüklerinde (Ehliyet Alımı Sırasında),
- Organ Nakli Yapan Merkezlerde,
- Organ nakli ile ilgilenen Vakıf,Dernek vs.
kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Organ bağışında bulunabilmek için;organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.Organ bağışı yapanların,bu durumdan ailelerini de haberdar etmeleri daha sonra çıkabilecek problemleri önlemek açısından yararlı olacaktır.Organ bağışında bulunan kişilerin organ bağış kartını daima yanında taşıması organ bağışı işleminin karışıklık ve gecikme olmaksızın yerine getirilmesini sağlayacaktır.Kişi organ bağışından vazgeçtiği anda organ bağış kartını taşımaktan vazgeçmeli ve bu kararını ailesine bildirmelidir.