Arama

Miyop nedir, nasıl tedavi edilir?

Güncelleme: 18 Temmuz 2016 Gösterim: 92.457 Cevap: 1
mami403 - avatarı
mami403
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #1
mami403 - avatarı
Ziyaretçi
Miyop nedir, nasıl tedavi edilir?
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 18:55
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
18 Temmuz 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
MİYOPİ
53058d1468860137 miyop miyopi miyop

Sponsorlu Bağlantılar
Göze paralel gelen ışınların retina önünde fokus oluşturmasıdır. Ancak diveıjan gelen ışınlar retina üzerinde fokus oluşturabilirler, yani uzak nokta düzlemi sonsuzla göz arasındadır. Miyopinin derecesi bu uzak nokta yerinin dioptrik eşdeğeridir.
Miyopi terimi eski Yunanca’daki myein (kapalı) ve ops (göz) kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş bir sözcüktür. Bu terim, miyopik kişinin göz kapaklarını daraltıp pinhol etkisinden yararlanarak daha net görmeye çalışmasından esinlenmektedir.
Gallen tarafından kırılma kusuru ve gözdeki sıvıların içeriğindeki anormallik olarak tanımlanmıştır. Kepler 17. yüzyılda gözdeki kırılmanın tarifini yapmış ve miyopik göze gelen paralel ışınların kırıldıktan sonra retina önünde odaklandığını bildirmiştir. Miyop gözün normalden uzun olduğu 18.yüzyılda saptanmıştır. Göz muayene aletlerinin gelişmesi ile konu hakkındaki bilgilerimiz 19. ve 20. yüzyıllarda modern şeklini almıştır.

MİYOPİ NEDENLERİ
Aksiyel Miyopi:
Aksiyel uzunluk 24 mm’den daha fazladır. Kornea ve lens eğriliklerinin normal olmasına ve lensin normal anatomik pozisyonda bulunmasına rağmen gözün ön-arka çapı normalden uzundur.
Eğrilik Miyopisi:
Gözün ön arka uzunluğu normaldir. Korneanın dik olduğu keratakonus gibi olgularda, lensin sferofakideki gibi yuvarlak veya lentikonustaki gibi ön-arka çapının arttığı olgularda görülür.
İndeks Miyopisi:
Lensin içeriğindeki yapısal değişikliklere bağlı olarak kırıcılık indeksi değişir. Nükleer skleroz ve katarakttaki miyopi örnektir.
İyatrojenik Miyopi:
Açlık kan şekerinin yükselmesi veya bazı ilaçların kullanılması ile ortaya çıkan geçici miyopidir.

Miyop tedavisi
Miyop tedavisi yapılabilen bir göz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık gözlerin yakını rahat görebildiği, uzağı net olarak göremediği bir durumdur. Latincede kısık göz anlamına gelen miyop, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin uzağı görmek için gözlerini kısmasından dolayı bu isimle anılmıştır. Genellikle kalıtımsal bir rahatsızlıktır. 8-12 yaş grubunda ortaya çıkarak, erişkinliğe kadar gelişme gösterir.

Gözlerin az ışıkta kullanılması, beslenme hataları, sürekli okuma aktivitesi de bu rahatsızlığa sebep olabilir. Miyop gözün oval bir yapıya sahip olması ve göz merceğinin gelen ışınları retinada odaklaştırmaya yetecek şekilde değiştirememesinden kaynaklanır. Bazı durumlarda da kornea veya göz merceğinin şeklinde meydana gelen değişiklikten kaynaklanabilir. Vücudun büyümesiyle artan bir göz bozukluğu vardır. İlk yıllarda hızlı ilerleme gösterse de, yaşın artmasıyla daha yavaş ilerler. Bu durum hastalık olarak değil, normal sapma olarak değerlendirilmelidir. Kalıtımsal olduğu düşünülürse çocuklar 1-3 yaşlarında mutlaka kontrole götürülmelidir. Erken tespit edilen sapma düzeltilirse, göz tembelliği gelişimine zemin hazırlanmamış olur.

Miyop tedavisi nasıl yapılır?
Kontakt lens ve gözlük kullanmak görüntüyü düzeltebilir. Excimer lazer yöntemi ise rahatsızlığı kesin olarak tedavi eder. Lazer tedavisi yapılabilmesi için gereken koşullar aşağıdaki gibidir.
  • Kişinin 18 yaş üzerinde olması
  • Gözün miyop numarası 10 numaranın altında olması
  • Son bir yıl içerisinde göz numarasının değişmemiş ya da çok az değişmiş olması
  • Gözlerin retina, keratokonus gibi hastalıkları olmaması
  • Romatizma, şeker gibi sistematik rahatsızlığa sahip olmamak gerekir.
Kişiye tedaviden önce tetkik yapılarak göz yapısı incelenmelidir. Lazer herkes için uygun bir tedavi olmayabilir.

DEVAMI Miyop (Miyopi)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Eylül 2013 / metincorlu Soru-Cevap
12 Ocak 2016 / MaKaLeLe Sağlıklı Yaşam
5 Aralık 2012 / Ziyaretçi Soru-Cevap
26 Kasım 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
30 Ekim 2015 / gencosamsun Tıp Bilimleri