Arama

Saçlarımın dökülmesini nasıl engelleyebilirim?

Güncelleme: 18 Temmuz 2016 Gösterim: 19.946 Cevap: 5
dilek karagöz - avatarı
dilek karagöz
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #1
dilek karagöz - avatarı
Ziyaretçi
Saçlarımın dökülmesini nasıl engelleyebilirim?
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:00
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Düzenli beslenmek gerekiyor


Düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artıyor. Saç dökülmesine neden olan en önemli faktörlerden biri de dengesiz beslenmedir. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine neden oluyor. Sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da neden olmaktadır.
Sponsorlu Bağlantılar

Saçların ne kadar dökülmesi normal karşılanır?


Saçlar 1 ay da yaklaşık 1 santim büyürler. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan saç miktarında azalma olabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Zira dökülenlerin yerine yenileri çıkar.

Hangi durumlarda saçların normalden daha fazla dökülmesi söz konudur?


Stres, ameliyat, doğum gibi durumlardan sonra saç dökülmesi görülebilir. 39 derecenin üzerindeki ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir. Demir eksikliği, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddelerde saç dökülmesine neden olur. Alkol ve sigara tüketimi de saç sağlığını doğrudan etkiler.

Saç dökülmesi şikayeti olanlar öncelikle ne yapmalıdırlar?


Saç dökülmesinden şikayeti olanlar öncelikle hangi sebeple saçlarının döküldüğünü öğrenmek için bir cilt hekimine doktora başvurmalıdırlar. Yapılacak muayene ve laboratuar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbrek üstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.

Saç dökülmesini önlemek için…

  • Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmelidir.
  • B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.
  • Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle eksiklik giderilmelidir.
  • Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalıdır.
  • Stresten uzak durulmalıdır.
  • Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.
  • Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 değerinde bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Saçları sık yıkamak, saç derisinin yağ dengesini bozar ve saçlar daha fazla yağlanır.
  • Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasını önler ve dolayısıyla saç kaybına neden olur. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.
  • Yüksek miktarda A vitamini alınması saç dökümünü tetikler. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.
  • Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak saç dökülmesini önlemektedir.

Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:03 Sebep: Açık linkler kapatıldı :)
haktan - avatarı
haktan
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #3
haktan - avatarı
Ziyaretçi

Saç Dökülmesinin Başlıca Nedenleri


Uzmanlar, Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesini normal sınırlar içerisinde kabul ederken, eğer aşırı miktarda saç kaybı ve saçlarda gözle görülen incelme oluşursa, en kısa zamanda doktora başvurulması gerektiğini bildiriyor.
Tüm toplumlarda saçlarla saç şekillerinin sosyal ve kültürel bir önemi vardır. Saç dökülmesiyle karşılaşan bir kişi, kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayıf görmeye başlayarak, bu durumdan kurtulabilmek için değişik yöntemlere başvurabilir. Ancak, saç dökülmesinin nedeni bulunmadan doğru bir tedavi şekli uygulanamaz. Bu nedenle aşırı saç dökülmesi, saç köklerinde zayıflık ve saç tellerinde incelme şikayetleri bulunanların, deri hastalıkları uzman hekimlerine başvurmaları gerekir. Uzmanların verdikleri bilgiye göre, Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90'ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10'luk kısım ise, 2-3 Ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir. Saç dökülmesinin nedenlerini bilmek hem bilinçli davranarak baştan bazı tedbirler almanızı sağlayacak, hem de bir sorun yaşadığınızda doğru tedavi şekli konusunda sizi yönlendirecektir. İşte sizi bu önemli sorundan kurtaracak saç dökülmesinin başlıca nedenleri.

Uygunsuz saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı: Uzmanlara göre; boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor.

"FIRÇA YERİNE GENİŞ AĞIZLI VE DÜZ UÇLU TARAKLAR KULLANILMALI"
Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar, fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.

Ailesel saç kaybı: Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebinin kalıtsal özellik olduğunu bildiren uzmanlar, bu kalıtıma sahip olan kadınlarda saçlarda azalma görüldüğünü, ancak kellik oluşmadığını belirtiyor. Bu duruma ''erkek tipi kellik'' deniyor ve 10-20-30'lu yaşlarda başlayabiliyor. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamanın saç transplantasyonu dışında henüz mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, hasta için uygun olacak yöntemin doktor tarafından seçilmesi gerektiğinin Altını çiziyor.

Alopesi areata: Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşuyor. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabiliyor. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan neden bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyüyor.

Doğum sonrası: Gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını bildiriyor.

Yüksek ateş, ağır enfeksiyon ve soğuk algınlığı: Hastalıkların, saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiğini belirten uzmanlar, yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebileceğini, ancak zamanla saçların eski halini alacağını bildiriyor.

Tiroid hastalıkları: Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle saç kayıplarının da giderilebileceğini bildiriyor.

Eksik Protein içerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya Anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşuyor ve vücut Proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokuyor. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşuyor. Uzmanlar, bu durumun yeterli miktarda protein alınımıyla düzelebileceğini belirtiyor.

MANTAR HASTALIĞI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
İlaçlar: Uzmanlara göre, bazı ilaçlar geçici bir süre saç dökülmesine neden olabiliyor.
Kanser tedavileri: Bazı Kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini belirten uzmanlar, hastaların saçlarının yüzde 90'ını kaybedebileceklerini, ancak terapi sona erdikten sonra saçların tekrar büyüme göstereceklerini ve eski hallerine döneceklerini bildiriyor.
Doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda saç dökülmesinin ancak kalıtsal yatkınlıkla oluşabileceğine işaret eden uzmanlar, dökülme gerçekleşirse hapların doktor kontrolünde değiştirilmeleri gerektiğini belirtiyor.
Demir eksikliği: Demir eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğuna işaret eden uzmanlar, bazı kişilerin demiri besinsel olarak eksik aldıklarını, bazılarında ise demirin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olduğunu belirtiyor. Bayanlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliğinin daha sık görüldüğünü bildiren uzmanlar, bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar: Büyük cerrahi operasyon geçiren hastaların 1-3 ay içinde aşırı bir Saç Dökülmesifark edebileceklerini belirten uzmanlar, bu durumun birkaç ay içinde geçebileceğini, ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybının ömür boyu devam edeceğini bildiriyor.
Mantar hastalıkları: Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalığının çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.
Saç koparma hastalığı (Trikotilomani): Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:01
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #4
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi
Saç dökülmesi kadın erkek herkes için en büyük sıkıntı nedenlerinden biridir. Saç tellerinin dökülmeden önce ömürleri 5 yıldır. Ama kaşlarımız sadece 3 ay yaşar. Her saç teli ayda yaklaşık 1 cm uzar. Her gün bir miktar saç dökülmesi normaldir. Eğer duş aldıktan sonra her seferinde küvette bol miktarda saç görürseniz, sakın kel olduğunuzu zannetmeyin. Günde 50-100 tane saç telinin dökülmesi çok normaldir. Konu saç dökülmesi olduğunda, akla gelen bazı sorular vardır. Bu soruların yanıtlarını bilerek hareket etmek, bu sorunla mücadelede size yardımcı olacaktır…

ÖNCE NEDENİNİ BULUN


Saç dökülmesine neler neden olur?
Ağır bir hastalık veya ameliyattan 2-3 ay sonra saçlarınız aniden dökülmeye başlayabilir. Bunun nedeni geçirdiğiniz stresli dönemdir ve bu durum geçicidir. Hormonal sorunlar da saçların dökülmesine yol açabilir. Guatr hastalıklarında da saç dökülmeleri olur. Bunlar da tedaviyle düzelir. Öte yandan birçok kadın, doğum yaptıktan 3 ay sonra saçlarının dökülmeye başlamasından dert yanar. Bu da geçici bir durumdur. Kanser ilaçları, doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve fazla A vitamini de saç dökülmesi yapar. İlaçlar kesildiğinde saçlar yeniden çıkar. Saç derisinin mantar gibi iltihapları veya şeker gibi hastalıklar da dökülmelere neden olabilir. Bu yüzden beklenmeyen saç dökülmesi hallerinde, bu durumun altında başka sorunların yatıp yatmadığı araştırılmalıdır.

Erkek tipi kellik nedir?
Bu kalıcı bir durumdur ve erkeklerde saç dökülmesine yol açan başlıca durumdur. Genellikle kalıtsaldır. Ne kadar erken yaşta başlarsa, o kadar fazla olur. Alındaki saç çizgisinden başlar ve kafanın tepesinde genişler. Kadın tipi kellik ise, saçın yaygın olarak seyrelmesi anlamına gelir.

Tedavisi var mıdır?
Nedenine göre vardır. Eğer bunu kullandığınız ilaç yapıyorsa, kesilince düzelir. Bir enfeksiyon veya hormon hastalığı var ise, bunların tedavisi ile geçecektir. Nedeni bilinmeyen erkek ve kadın tipi dökülmeleri yavaşlatmak için bazı ilaçlar mevcuttur. Ancak bunlar doktor tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Faydaları 6 ay sonra ortaya çıkar. Bu yüzden sabırlı olmalısınız. Önlem ve tedaviler işe yaramazsa, son çare olarak saç ekimi, suni saç veya peruklar kullanılabilir. Bu yöntemlerin modern uygulamaları başarılı sonuçlar vermektedir.

RİSK HEP VAR


Şampuanların ya da kremlerin saç çıkarıcı etkisi var mıdır?
Saç dökülmesi hakkında etraftan duyduğumuz şeylerin birçoğu doğru değildir. Bunların başında şampuanların ve kremlerin saç çıkarıcı etkisi olduğu gelir. Oysa bu tür ürünlerin ne saç çıkarıcı, ne de saçı güçlendirici bir etkileri yoktur. Çok sıkı at kuyrukları veya sıcak bigudiler saçları döker. Çok sık ve sert fırçalamak saçları kuvvetlendirmez, tam tersine dökülmeyi artırır. Sık sık yıkamakla saç dökülmez. Saç kurutucular veya sıcak fırçalar da dökülmeyi arttırır. Saç boyası, perma veya spreylerin ise zararı yoktur. Ayrıca babanızın çok saçının olması, sizin kel olmayacağınız anlamına gelmez.
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:04
PsychopatH - avatarı
PsychopatH
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #5
PsychopatH - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.

SAÇ DÖKÜLMESİ


Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde en sık rastlanan estetik sorunlardan biri. Lavaboda, yerlerde ve yastıkta zamanla dökülen saçlarımızı görünce üzülsek de bunların genellikle ölü saçlar olduğunu unutmamız gerekir. Günde 50-80 tane saç telinin dökülmesi normal sayılır. Bundan daha fazla dökülme varsa dermatoloğa başvurmanızda yarar var.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ


  • Genetik: Saçın kalitesi, rengi ve uzama yeteneği genellikle genetiktir.
  • Mevsim: İlkbahar ve yazın saçlar daha erken uzarken sonbaharda dökülme daha fazla olur.
  • Hormonlar: Hormonlar saçın büyüme hızında ve dökülmesinde çok önemli rol oynarlar. Bu hormonlar arasında androjenler (özellikle erkek saç dökülme nedeni testosteron ve DHT) östrojen (menopoz döneminde saçlarda azalma, incelme, hamilelik döneminde ise saçlarda dökülmeye neden oluyor) prolaktin, tiroid (saçın kalitesini etkiler) vardır.
  • İlaçlar, radyasyon, kemoterapi
  • Stres, beslenme yetersizliği (ruhsal ve fiziksel stres, demir, çinko, bakır, B12, folik asit yetersizliği)
  • Travma, yanlış uygulanan kozmetik yöntemler

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENİ


Genetik (erkek saç dökülmesinin en önemli nedeni)
DHT: Erkeklik hormonu yani testosteronun türevi olan DHT, genetik olarak risk taşıyan erkeklerde saç dökülmesinin tek nedenidir. Belirtileri saç tellerinde incelme, saç dökülmesinin artması, başın en üst kısmındaki saçlarda incelme, saçta genel olarak hacim azalması, en üst taraflarda saçların incelmesi. Bu durumda saçlar ilk önce ön kısımdan azalmaya başlar ve bir süre sonra tepe açılır. Dökülen saçların yerinde ise ince tüyler çıkar. Saçın dökülme ve kayıp hızı ise 5-15 sene arasında değişir.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEDAVİSİ


1. Her şeyden önce saç dökülmenin nedenleri araştırılmalı.
Stres, genetik, beslenme yetersizliği, hormonlar, mevsimsel nedenler, ilaçlar, yanlış uygulanan kozmetik yöntemler, travma gibi etkenler varsa bunlar tedavi edilmeli.

2. Saçlı deride kan dolaşımını arttıran ve kıl foliküllerinin beslenmesini sağlayan ilaçlar.
Kıl köklerini besleyici ve güçlendirici etki sağlayan ilaçlar zayıf yapıdaki saçların dökülmesini engeller.
Minoxidil içeren grup, kılcal damarları genişletir, kan dolaşımını arttırır ve saç follikülerini besler. Bu ilaçları en az 6-12 ay kullanmak gerekir.
Özellikle erkeklerde var olan başka bir seçenek Finasterit’tir, testosteronun DHT‘ya dönüşümünü engeller. Böylece saç dökülmesi önemli derecede durur, incelmiş olan saçlar kalınlaşmaya başlar. Saç dökülmesi konusunda en son çıkan seçeneklerden biridir.
Protein, mineral ve vitaminler (saçların uzaması ve beslenmesi için gerekli unsurlar).

3. Mezoterapi
Saç dökülmesi, saçların zayıflaması ve cansızlaşması gibi durumlarda uygulanabilen bir yöntem. Bu yöntemde çok ince uçlu bir iğneyle ilaçlar, vitamin ve minerallar kıl köklerinin olduğu bölgeye enjekte edilir (biotin, bepanthen, B12, çinko, kükürt, selenyum, demir gibi ilaçlar). Bu ilaçlar deride kan dolaşımını arttırarak saçların dökülmesini azaltır. Saçlar parlaklık ve canlılık kazanır. Seans sayısı problemin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 5-10’dur. Haftada bir şeklinde uygulanır ve ortalama 15 dakika sürer.

4. Doğru kozmetik ve saç bakım ürünleri

SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN NASIL BESLENMELİ, SAÇ DÖKÜLMESİNE İYİ GELEN BESİNLER HANGİLERİ?


B Grubu vitaminler (Folat, B6, B12)
B6 kaynakları:
Nohut, somon, yağsız sığır eti, bonfile, derisiz tavuk, patates ( beyaz ve tatlı), yulaf, muz, fındık fıstık, mercimek, salça, arpa, kepekli pirinç, biber, kış kabağı , brokoli, havuç, brüksel lahanası, fıstık ve fıstık ezmesi, yumurta, karides, tofu, kayısı, karpuz, çilek, avakado ve kepekli ekmek

B12 kaynakları:
Kabuklular (istiridye, yengeç), somon, soya sütü, alabalık, ton balığı (konserve light), yağsız sığır eti, köy peyniri, yoğurt (yağsız, az yağlı), süt (yağsız, az yağlı), yumurta, peynir (yağsız, az yağlı)

Folat kaynakları:
Mercimek, börülce, soya fasulyesi, yulaf, şalgam, ıspanak, hardal yeşilliği, yeşil bezelye, enginar, bamya, pancar, yaban havucu, brokoli, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, portakal, Brüksel lahanası, papaya, yosun, çilek, böğürtlen, fasulye, karnabahar, Çin lahanası, mısır, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna

Biotin
Biotin; saç derisi ve genel saç sağlığı için önemli bir vitamin, insanın bağırsaklarında doğal olarak üretildiği için ve birçok besinde bulunduğu için eksikliği nadir görülür. Ancak bağırsakla ilgili önemli hastalıklarda biotin eksikliği görülebilir. Biotin saç için önemlidir ama biotin takviyesi almaya gerek yoktur sadece biotinden zengin gıdaları arttırmak gerekir.
Biotin kaynakları: Yumurta, fıstık ve fıstık ezmesi, badem ve badem yağı, buğday kepeği, ceviz, pazı, kepekli ekmek, yabani somon (taze, konserve), peynir (yağsız, az yağlı), karnabahar, avokado, ahududu

Demirden zengin protein
Demir kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınımına yardımcı olur. Eksikliği halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesini beraberinde getirir. İki sebepten dolayı demirden zengin proteini öneriyorum. İlk olarak protein; insan vücudundaki tüm hücrelerin büyüme ve gelişimi için önemlidir. Saç proteinle yapı keratinini alır, keratin olmadığında saç zayıflaşır ve daha yavaş büyür. İkinci olarak da hayvansal kaynaklarda bulunan demir, bitkisel kaynaklı demire göre daha iyi emilir.
Vejetaryenler fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerden bol miktarda tüketerek demir ihtiyacını karşılayabilirler.
Demir kaynakları: İstiridye, yağsız sığır ve kuzu eti, derisiz tavuk ve hindi, karides, yumurta sarısı, tofu, soya fasulyesi, mercimek, fasulye, barbunya, nohut, börülce, ıspanak, pazı, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, hardal yeşilliği, lahana, brokoli

C vitamini
C vitamini saç köklerine yeterli oksijeni taşıyan demiri temin etmede kullanılır. Ayrıca bitkisel kaynaklı demirin vücut tarafından kullanımını arttırır. Saç kökü, kan damarları ve deri için gerekli kollajen büyümenin sağlanması için gereklidir. C vitamini eksikliği belirtilerinden biri saç köklerinde ufak darbelerde gelişen küçük kızarmalardır. Bu durumdan saçın üretimi de etkilenir. Kol ve bacak kıllarında kendi üzerinde kıvrılmak gibi şekilsizlikler görülebilir. Yoğun C vitamini eksiklikleri kuru, kırılgan saçlara sebep olabilir.
C vitamini kaynakları: Dolmalık biber (tüm renkler), portakal, greyfurt, çilek, ananas, limon, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kuru fasulye, kivi, kavun, karnabahar, lahana (tüm çeşitleri), mango, beyaz patates, hardal yeşilliği, domates, taze bezelye, kar bezelye, şalgam, ahududu, böğürtlen, karpuz, mandalina, bamya, yaz kabağı, Trabzon hurması.

Beta karoten
Beta karoten vücut içinde A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. A vitamini saç hücreleri dahil tüm vücut hücrelerinin büyümesi için gereklidir. A vitamini olmadığında kuru cansız, kepekli saçlar, kuru bir cilt görülür. Ayrıca çok fazla A vitaminin saç kaybına da neden olacağını unutmayın. Tavsiyem A vitamini takviye yani vitamin hapı vs olarak değil zengin Beta Karoten kaynakları ile vücudunuza alın.
Beta karoten kaynakları: Tatlı patates, havuç, balkabağı, lahana, şalgam, kabak, hardal yeşilliği, kavun, kırmızı biber, kayısı, ıspanak, marul, lahana, pazı, su teresi, greyfurt, karpuz, kiraz, mango, domates, kuşkonmaz, kırmızı lahana

Çinko
Bir mineral olan çinko saç büyümesi dahil doku ve organların onarımında yer almaktadır. Düşük çinko düzeyi saç dökülmesi, geç uzama ve kepeğe neden olur.
Çinko kaynakları: Yağsız sığır eti, yengeç, buğday tohumu, derisiz tavuk veya hindi, yağsız kuzu eti, istiridye, ıstakoz, midye, kabak çekirdeği, yoğurt, nohut, barbunya, mercimek, börülce, soya fasulyesi, kuru fasulye, çam fıstığı, kaju fıstığı, fıstık ve fıstık ezmesi, ayçiçeği tohumu, tereyağı, ceviz.

BAKINIZ Saç Hastalıkları
Son düzenleyen Safi; 11 Kasım 2016 03:24
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Temmuz 2016       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Saç dökülmesinin bir çok nedeni olabilir. Kadınlarda demir eksikliği, B vitamini eksikliği, stress gibi bir çok nedeni olabilir. Eğer demir ve vitamin seviyeleriniz normal ise saç derinizde problem olabilir. Sürekli saç dökülmesi sorunu yaşayan birisi olarak hemen her yolu denedim. Son olarak keratin bakım diye bir sitede dökülme seti gördüm. Onu denedim. Çok başarılı bir ürün gerçekten.

Benzer Konular

4 Temmuz 2010 / ema77 Soru-Cevap
21 Temmuz 2009 / jake422 Soru-Cevap