Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
SAÇ DÖKÜLMESİ
Saç dökülmesi kadın ve erkeklerde en sık rastlanan estetik sorunlardan biri. Lavaboda, yerlerde ve yastıkta zamanla dökülen saçlarımızı görünce üzülsek de bunların genellikle ölü saçlar olduğunu unutmamız gerekir. Günde 50-80 tane saç telinin dökülmesi normal sayılır. Bundan daha fazla dökülme varsa dermatoloğa başvurmanızda yarar var.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ
- Genetik: Saçın kalitesi, rengi ve uzama yeteneği genellikle genetiktir.
- Mevsim: İlkbahar ve yazın saçlar daha erken uzarken sonbaharda dökülme daha fazla olur.
- Hormonlar: Hormonlar saçın büyüme hızında ve dökülmesinde çok önemli rol oynarlar. Bu hormonlar arasında androjenler (özellikle erkek saç dökülme nedeni testosteron ve DHT) östrojen (menopoz döneminde saçlarda azalma, incelme, hamilelik döneminde ise saçlarda dökülmeye neden oluyor) prolaktin, tiroid (saçın kalitesini etkiler) vardır.
- İlaçlar, radyasyon, kemoterapi
- Stres, beslenme yetersizliği (ruhsal ve fiziksel stres, demir, çinko, bakır, B12, folik asit yetersizliği)
- Travma, yanlış uygulanan kozmetik yöntemler
ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENİ
Genetik (erkek saç dökülmesinin en önemli nedeni) DHT: Erkeklik hormonu yani testosteronun türevi olan DHT, genetik olarak risk taşıyan erkeklerde saç dökülmesinin tek nedenidir. Belirtileri saç tellerinde incelme, saç dökülmesinin artması, başın en üst kısmındaki saçlarda incelme, saçta genel olarak hacim azalması, en üst taraflarda saçların incelmesi. Bu durumda saçlar ilk önce ön kısımdan azalmaya başlar ve bir süre sonra tepe açılır. Dökülen saçların yerinde ise ince tüyler çıkar. Saçın dökülme ve kayıp hızı ise 5-15 sene arasında değişir.
SAÇ DÖKÜLMESİNİN TEDAVİSİ
1. Her şeyden önce saç dökülmenin nedenleri araştırılmalı.
Stres, genetik, beslenme yetersizliği, hormonlar, mevsimsel nedenler, ilaçlar, yanlış uygulanan kozmetik yöntemler, travma gibi etkenler varsa bunlar tedavi edilmeli.
2. Saçlı deride kan dolaşımını arttıran ve kıl foliküllerinin beslenmesini sağlayan ilaçlar.
Kıl köklerini besleyici ve güçlendirici etki sağlayan ilaçlar zayıf yapıdaki saçların dökülmesini engeller.
Minoxidil içeren grup, kılcal damarları genişletir, kan dolaşımını arttırır ve saç follikülerini besler. Bu ilaçları en az 6-12 ay kullanmak gerekir.
Özellikle erkeklerde var olan başka bir seçenek Finasterit’tir, testosteronun DHT‘ya dönüşümünü engeller. Böylece saç dökülmesi önemli derecede durur, incelmiş olan saçlar kalınlaşmaya başlar. Saç dökülmesi konusunda en son çıkan seçeneklerden biridir.
Protein, mineral ve vitaminler (saçların uzaması ve beslenmesi için gerekli unsurlar).
3. Mezoterapi
Saç dökülmesi, saçların zayıflaması ve cansızlaşması gibi durumlarda uygulanabilen bir yöntem. Bu yöntemde çok ince uçlu bir iğneyle ilaçlar, vitamin ve minerallar kıl köklerinin olduğu bölgeye enjekte edilir (biotin, bepanthen, B12, çinko, kükürt, selenyum, demir gibi ilaçlar). Bu ilaçlar deride kan dolaşımını arttırarak saçların dökülmesini azaltır. Saçlar parlaklık ve canlılık kazanır. Seans sayısı problemin yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 5-10’dur. Haftada bir şeklinde uygulanır ve ortalama 15 dakika sürer.
4. Doğru kozmetik ve saç bakım ürünleri SAĞLIKLI SAÇLAR İÇİN NASIL BESLENMELİ, SAÇ DÖKÜLMESİNE İYİ GELEN BESİNLER HANGİLERİ?
B Grubu vitaminler (Folat, B6, B12) B6 kaynakları:
Nohut, somon, yağsız sığır eti, bonfile, derisiz tavuk, patates ( beyaz ve tatlı), yulaf, muz, fındık fıstık, mercimek, salça, arpa, kepekli pirinç, biber, kış kabağı , brokoli, havuç, brüksel lahanası, fıstık ve fıstık ezmesi, yumurta, karides, tofu, kayısı, karpuz, çilek, avakado ve kepekli ekmek
B12 kaynakları:
Kabuklular (istiridye, yengeç), somon, soya sütü, alabalık, ton balığı (konserve light), yağsız sığır eti, köy peyniri, yoğurt (yağsız, az yağlı), süt (yağsız, az yağlı), yumurta, peynir (yağsız, az yağlı)
Folat kaynakları:
Mercimek, börülce, soya fasulyesi, yulaf, şalgam, ıspanak, hardal yeşilliği, yeşil bezelye, enginar, bamya, pancar, yaban havucu, brokoli, ayçiçeği çekirdeği, buğday tohumu, portakal, Brüksel lahanası, papaya, yosun, çilek, böğürtlen, fasulye, karnabahar, Çin lahanası, mısır, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı makarna
Biotin
Biotin; saç derisi ve genel saç sağlığı için önemli bir vitamin, insanın bağırsaklarında doğal olarak üretildiği için ve birçok besinde bulunduğu için eksikliği nadir görülür. Ancak bağırsakla ilgili önemli hastalıklarda biotin eksikliği görülebilir. Biotin saç için önemlidir ama biotin takviyesi almaya gerek yoktur sadece biotinden zengin gıdaları arttırmak gerekir.
Biotin kaynakları: Yumurta, fıstık ve fıstık ezmesi, badem ve badem yağı, buğday kepeği, ceviz, pazı, kepekli ekmek, yabani somon (taze, konserve), peynir (yağsız, az yağlı), karnabahar, avokado, ahududu
Demirden zengin protein
Demir kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşınımına yardımcı olur. Eksikliği halsizlik, yorgunluk, saç dökülmesini beraberinde getirir. İki sebepten dolayı demirden zengin proteini öneriyorum. İlk olarak protein; insan vücudundaki tüm hücrelerin büyüme ve gelişimi için önemlidir. Saç proteinle yapı keratinini alır, keratin olmadığında saç zayıflaşır ve daha yavaş büyür. İkinci olarak da hayvansal kaynaklarda bulunan demir, bitkisel kaynaklı demire göre daha iyi emilir.
Vejetaryenler fasulye, mercimek ve yeşil yapraklı sebzelerden bol miktarda tüketerek demir ihtiyacını karşılayabilirler.
Demir kaynakları: İstiridye, yağsız sığır ve kuzu eti, derisiz tavuk ve hindi, karides, yumurta sarısı, tofu, soya fasulyesi, mercimek, fasulye, barbunya, nohut, börülce, ıspanak, pazı, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, hardal yeşilliği, lahana, brokoli
C vitamini
C vitamini saç köklerine yeterli oksijeni taşıyan demiri temin etmede kullanılır. Ayrıca bitkisel kaynaklı demirin vücut tarafından kullanımını arttırır. Saç kökü, kan damarları ve deri için gerekli kollajen büyümenin sağlanması için gereklidir. C vitamini eksikliği belirtilerinden biri saç köklerinde ufak darbelerde gelişen küçük kızarmalardır. Bu durumdan saçın üretimi de etkilenir. Kol ve bacak kıllarında kendi üzerinde kıvrılmak gibi şekilsizlikler görülebilir. Yoğun C vitamini eksiklikleri kuru, kırılgan saçlara sebep olabilir.
C vitamini kaynakları: Dolmalık biber (tüm renkler), portakal, greyfurt, çilek, ananas, limon, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, kuru fasulye, kivi, kavun, karnabahar, lahana (tüm çeşitleri), mango, beyaz patates, hardal yeşilliği, domates, taze bezelye, kar bezelye, şalgam, ahududu, böğürtlen, karpuz, mandalina, bamya, yaz kabağı, Trabzon hurması.
Beta karoten
Beta karoten vücut içinde A vitaminine dönüştürülerek kullanılır. A vitamini saç hücreleri dahil tüm vücut hücrelerinin büyümesi için gereklidir. A vitamini olmadığında kuru cansız, kepekli saçlar, kuru bir cilt görülür. Ayrıca çok fazla A vitaminin saç kaybına da neden olacağını unutmayın. Tavsiyem A vitamini takviye yani vitamin hapı vs olarak değil zengin Beta Karoten kaynakları ile vücudunuza alın.
Beta karoten kaynakları: Tatlı patates, havuç, balkabağı, lahana, şalgam, kabak, hardal yeşilliği, kavun, kırmızı biber, kayısı, ıspanak, marul, lahana, pazı, su teresi, greyfurt, karpuz, kiraz, mango, domates, kuşkonmaz, kırmızı lahana
Çinko
Bir mineral olan çinko saç büyümesi dahil doku ve organların onarımında yer almaktadır. Düşük çinko düzeyi saç dökülmesi, geç uzama ve kepeğe neden olur.
Çinko kaynakları: Yağsız sığır eti, yengeç, buğday tohumu, derisiz tavuk veya hindi, yağsız kuzu eti, istiridye, ıstakoz, midye, kabak çekirdeği, yoğurt, nohut, barbunya, mercimek, börülce, soya fasulyesi, kuru fasulye, çam fıstığı, kaju fıstığı, fıstık ve fıstık ezmesi, ayçiçeği tohumu, tereyağı, ceviz.
BAKINIZ Saç Hastalıkları