Arama

Lens gözleri bozar mı?

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 17 Temmuz 2016 Gösterim: 13.661 Cevap: 2
kaguyakaz9+ - avatarı
kaguyakaz9+
Ziyaretçi
20 Ağustos 2009       Mesaj #1
kaguyakaz9+ - avatarı
Ziyaretçi
Lens gözleri bozar mı?
Son düzenleyen Safi; 17 Temmuz 2016 18:12
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
20 Ağustos 2009       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi
Normalde bozmaması lazım. Ancak kişisel tecrübelerime ve bilgi birikimime (!) dayanarak şunu söylemek istiyorum ki ; hijyen kurallarına ve kullanım talimatlarına uymayacak şekilde kullandığınızda mutlaka lenslerin zararı oluyor gözlere...

Sponsorlu Bağlantılar
Örneğin günlük lenslerle uyuyakaldığınızda ertesi gün ciddi bir şekilde bunun acısını çekiyorsunuz...Acile bile gitmeniz gerekebilir...

Ayrıca, takmadan ve çıkarmadan önce mutlaka ellerimizin sabunla yıkanması gerekiyor. Bunu ihmal ettiğiniz anda gözlerde enfeksiyon olabiliyor. Zira gözlerimiz çok hassas organlarımız...

Bir de lensleri çıkarıp içine koyduğunuz kaba her seferinde taze lens solüsyonu eklemeniz gerekiyor. Bazen kullanıcılar tasarruf adına birkaç gün aynı solüsyonu kullanıyor ve solüsyonun koruma etkinliği kaybolduğundan gözler yine mikrop kapabiliyor.

Bir de lensler bir yere kadar hava geçiriyor. Dolayısıyla sürekli lens kullanımı sonucu gözleriniz oksijensiz kalabiliyor ve hatta göz kuruluğu denen bi rahatsızlık yaşayabiliyorsunuz. Bu da sürekli batmaya neden olduğundan ister istemez ellerinizle gözlerinizi istem dışı ovmanıza ve de gözlerin tahriş olmasına neden olabiliyor.

Bunların haricinde şuan piayasalarda bilinen lens markalarının, uzak doğu ülkelerinde fason üretilmiş yan-sanayi ürünleri oldukça yayılmaya başladı. Bu lenslerin fiyatları çok uygun olmakla birlikte kaliteleri de çok düşük oluyor. Bu nedenle, lens alırken üretim yerine de dikkat etmenizi önerebilirim. Aksi taktirde kaş yapayım derken göz çıkarmış oluruz Msn Happy

İşte yukarda saydığım tarzda yan sebeplerden dolayı; gözlerimiz bozulabiliyor ya da numaraları büyüyebiliyor.

Son olarak, şayet numaralı lens alacaksanız mutlaka öncesinde bir göz doktoruna muayene olmanızı öneririm. Çünkü lens numarası ile gözlük numaraları aynı olmayabiliyor...Sadece cam numaralarınıza göre gidip kendi başınıza lens almak çok da sağlıklı bir seçim değil açıkçası.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
17 Temmuz 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Kontakt lenslerin dezavantajları
Gözlüklere göre biraz daha masraflıdırlar. Ancak teknolojinin gelişimi sayesinde daha hesaplı kontakt lensler piyasaya sürülmektedir.
Yeni kullanmaya başlayanların belli bir adaptasyon süresi olur. Bu süre yumuşak lens kullananlarda daha az, sert lens kullananlarda daha uzundur.
Kontakt lens kullanımında temizliğe çok dikkat etmek gerekir. İleride anlatılacak olan bazı göz sağlığı sorunları kontakt lens kullananlarda meydana gelebilir. Bazen lensin kullanılamadığı zamanlar olur ve bu zamanlarda gözlük kullanmak gerekebilir.

Bazı gözlerde göz yaşı salgısında artma meydana gelebilir. Bu durum özellikle alışma sürecinde olan kişilerde daha sıktır.
Gözde yabancı cisim hissi. Toz parçacıkları, lens yüzeyinde kirlenme veya çizikler, lensi aşırı uzun süre takma veya lensi çıkarırken gözü zedeleme bu duruma sebep olur. Bu durumda lensinizi çıkarın, temizleyin. Çizik veya yırtık tespit ederseniz lensi takmayınız. Ayrıca lensleri önerilen süreden daha uzun süre takmamaya çalışın.
  • Ağrı.Gözde yabancı cisim hissine sebep olan faktörler ağrıya da neden olabilir. Önerilere dikkat ettiğiniz takdirde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa fazla beklemeden doktorunuza müracaat etmeniz gerekir. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma. Lens yüzeyinde temizleme solusyonu veya sabun kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
  • Gözde kızarma. Gaz geçirgen sert lens kullananlarda alışma sürecinin bir belirtisi olabileceği gibi gözde bir enfeksiyona da işaret ediyor olabilir. Kontakt lense alışmış bir gözde aniden kızarıklık meydana gelmişse hemen doktora müracaat etmek gerekir.
  • Işık hassasiyeti. Yine gaz geçirgen sert lenslerin alışma döneminde olabilir. Ayrıca kornea enfeksiyonunda da ışık hassasiyeti meydana gelebilir.
  • Işık etrafında gökkuşağı ya da hareler görme. Lensin merkezde durmamasından veya korneada ödem oluşmasından kaynaklanabilir.
  • Bulanık görme. Normalde net gördüğünüz bir lensle bulanık görmeye başlamışsanız lensleriniz kirli olabilir. Uzun süreli kullanımda da bulanık görme meydana gelebilir. Bir günlük bir takma süresinden sonra lenslerinizi çıkartınca birkaç saat süre ile bulanık görebilirsiniz. Bu geçici bir şikayettir.
  • Göz yorulması. Uykusuzluk, gözlerin okuma ve çalışmada uzun süre kullanılması sonucunda meydana gelir. Lensleri takma süresini azaltarak gözlerinizi dinlendirmeniz gerekir.
  • Lenslerin korneadan kayması veya düşmesi. Çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Ancak erişkinlerde olması lenslerde bir uygunsuzluğa işaret ediyor olabilir. Doktorunuza danışmanız gerekir.
  • Kornea ülseri. Kontakt lens kullanımda en çok korkulan durumdur. Yukarıda belirtilen durumların çoğuna neden olabilir. Lensi çıkarıp gözünüzü dinlendirmenize rağmen şikayetler geçmiyorsa fazla beklemeden doktora müracaat etmek gerekir. Bu durum tespit edildiğinde bir süre kontakt lens kullanımına ara verip gözünüzün tedavisinin yapılması gerekecektir.
  • Allerji. Kontakt lens kullanımının herhangi bir döneminde meydana gelebilir. Gözlerde kaşıntı, yanma, batma, sulanma ve kızarıklık gibi şikayetler olabilir. Lenslerin çıkarılarak tedavisinin yapılması gerekir.
  • Korneada damarlanma. Lenslerin uygun olmayan şekilde kullanılması, uygun olmayan lens kullanılması ve göz kontrollerinin aksatılması sonucunda meydana gelir. Zamanla görmeyi etkileyebilir ve kontakt lens kullanımını engelleyebilir.
  • Lens kullanırken gözünüze herhangi bir kimyasal madde kaçarsa derhal gözleri bol suyla yıkayın, lensleri hemen çıkartın ve atın. Acilen göz doktorunuza ya da acil servise başvurun.
DEVAMI Göz Sağlığı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Haziran 2007 / virtuecat Genel Galeri
23 Aralık 2006 / Misafir Genel Galeri
19 Mayıs 2014 / Misafir Soru-Cevap
18 Ekim 2008 / volture Taslak Konular
25 Ekim 2006 / kompetankedi Taslak Konular