Arama

Böbrek Nakli

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 23 Ekim 2017 Gösterim: 5.010 Cevap: 3
reyan - avatarı
reyan
Ziyaretçi
4 Kasım 2009       Mesaj #1
reyan - avatarı
Ziyaretçi

Böbrek Nakli

Ad:  böbr.nakli.jpg
Gösterim: 689
Boyut:  38.9 KB

1. Canlı vericiden (Yakın ve uzak akraba, eş)
Sponsorlu Bağlantılar
2. 2. Kadavradan
olmak üzere iki kaynaktan yapılır.
Transplantasyon sonrası böbrek fonksiyonlarının hemen yerine gelmesi nedeniyle tüm fizik ve psikolojik bozukluklar düzelir. Ancak, takılan böbreğin vücutca reddi (Rejeksiyon) gibi ciddi bir sorunu da vardır.
Gerekli şartlara uyulmazsa rejeksiyon, transplante böbrek için her zaman bir tehlikedir.

Genel Bilgiler


Aralarında kan bağı olanlarda yapılan böbrek nakli çok kez alıcıda iyi uyum gösterir. Alıcı ve vericinin çok iyi incelenmesi bu başarıyı artırmaktadır. Bu nedenle canlıdan yapılan nakillerin başarı oranı daha fazladır. Son yıllarda tedaviye eklenen yeni ilaçlar kadavradan yapılan nakillerin de başarı oranını artırmıştır. İlaç tedavisi ile düşmeyen tansiyon, iltihap kaynağı olan böbrekler varsa bunlar transplantasyondan 3 4 hafta önce ameliyatla çıkarılır.

BÖBREK TRANSPLANTASYONU


Son evre böbrek yetmezliğinin en uygun tedavi şekli böbrek transplantasyonudur.
Böbrek transplantasyonunda iki organ kaynağı vardır.
1. Canlı verici
2- Kadavra

Canlı Vericiler
1. Derecede akrabalar (Anne, baba, kardeş ve çocuklar)
2. 2. Derecede akrabalar (Hala, amca, dayı, teyze) ve akraba olmayan uygun vericiler (B5 gibi) dir
Kadavra Verici : Beyin ölümü olan sistemik bir enfeksiyon ve kanser vb. olmayan kişilerdir
Kadavra ve canlı vericilerde A-B-0 kan grubu uyumu ve doku ila negatif crossmatch (Rh Faktörü önemli değildir) uyumu gerekir.
Canlı vericilerde, 1 ve 2 antigen uyumsuzluğu (Mismatch) varsa vericiler kabul edilebilir.
Kadavrada ise HLA B ve DR den birer antigen uyumu ile negatif Crossmatch yeterli uyum sayılır.
Transplantasyon öncesi alıcı ve vericilerin tüm tetkikleri tamamlanıp, böbrek transplantasyonunun yapılmasına karar verildiğinde alıcı ve verici hastaneye yatırılır Ameliyattan üç gün önce alıcının bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlara başlanır ve hasta izole edilir. (Tek başına bir odaya alınır)
Ameliyatta, böbrek, hastanın kasık bölgesine takılır.
(Arter, atardamar, Ven-toplardamar) bağlantıları bölgedeki damarlara yapılır, Üreter denen idrar kan ağızlaştırılır
Ameliyat sonrası tüm yaşam süresince devam edecek bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla tedavi devam eder. Hasta ameliyat sonrası 2-3 hafta hastanede yatar, taburcu edildikten sonra periyodik kontrollere gelir.

BÖBREK NAKLİ YAPILAN HASTALAR İÇİN ACİL SORUNLAR KLAVUZU


Böbrek nakli olduğunuz üniteyi günün her saatinde arayabilirsiniz. Transplant koordinatörü size yapmanız gereken her şeyi açıklayacaktır.

1. Ateşiniz yükselirse
2. İlaçlarınızı karıştırır ve dozlarını unutursanız
3. Kısa zamanda aşırı kilo alırsanız (Her gün tartılmanız gereklidir. Bu vücudunuzda aşırı sıvı biriktiğini, idrarla atamadığınızı gösterir)
4. Tansiyonunuz aşırı yükselirse (150/90 ı geçerse)
5. Nefes almada zorluk, sıkışma hissi, kanlı köpüklü balgam, karın ağrısı, kusma, ishal, kanlı idrar ve idrar miktarında Azalma olması durumunda derhal ameliyat olduğunuz kliniği arayınız.

BAKINIZ
Böbrek Yetmezliği ve Tedavi Çeşitleri
Organ Nakli
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 23 Ekim 2017 18:53
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Aralık 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Böbrek Nakli

Genel Bilgiler Böbrek nakli ( transplantasyon ), son dönem böbrek yetersizliğinin en başarılı tedavi şeklidir. Böbrek nakli için gereken böbrek 2 kaynaktan sağlanabilir.
  • Canlı vericiden
  • Kadavradan.
Gerek canlı vericiden, gerekse kadavradan yapılan başarılı böbrek transplantasyonlarında diyaliz tedavilerinde olduğu gibi böbrek fonksiyonlarından bazıları değil, tamamı yerine getirilir. Buna ek olarak, hem tüm böbrek fonksiyonları yerine getirildiğinden, hem de hastalar için sürekli diyaliz işlemlerinin oluşturduğu fiziksel ve psikolojik zorluklar ortadan kalktığından dolayı yaşam kalitesi daha iyidir. İnsan dışında bir canlıdan transplantasyon şu anda mümkün olmamakla birlikte çalışmalar ümit vericidir, iyimser bir tahminle 2020 li yıllarda mümkün olabilir. Türk Nefroloji Derneğinin verilerine göre Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 4000 böbrek nakli yapılmıştır. 1998 yılında 382 böbrek nakli yapılmıştır ve ne yazık ki bunların yaklaşık 1/3’ü kadavra kaynaklıdır. Kadavra kaynaklı böbrek nakli oranı Batı ülkelerinde yaklaşık % 80’dir. Bunun nedeni ülkemizde organ bağışlarının henüz istenilen seviyeye ulaşamamasıdır.
Sponsorlu Bağlantılar

Uygun böbrek seçimi:


Böbrek transplantasyonu yapılabilmesi için alıcı ile verici arasında ABO kan grubu sisteminde uyum olmalıdır; uyum kuralları kan naklindeki gibidir ( O grubu genel verici, AB grubu genel alıcı ); yani O kan grubu herkese böbrek verebilir, AB kan grubu herkesten böbrek alabilir. Rh sisteminin ise bir önemi yoktur; yani Rh negatif bir kişi Rh pozitif bir kişiden böbrek alabilir.

Alıcı ile verici arasında uyum aranan ikinci sistem, doku grubu olarak bilinen HLA sistemidir. HLA sistemi 6. kromozomun kısa kolu üzerinde yerleşmiş doku uygunluk antijenlerini içerir. HLA bölgesindeki antijenler 1. sınıf ( A,B,C ) ve 2. sınıf ( D,DR,DP,DQ ) olmak üzere ikiye ayrılır. Böbrek transplantasyonunda önemli olan A, B ve DR antijenleridir ve her insanda ikişer tane bulunur. Böbrek transplantasyonunda en iyi sonuç doku uygunluk antijenlerinde tam uyum olduğu durumlarda alınmaktadır; vericide alıcıda olmayan DR, B, A antijenleri arttıkça alıcının böbreği reddetme olasılığı artmaktadır.
Son düzenleyen Safi; 8 Temmuz 2016 08:29
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
30 Eylül 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Böbrek Yetmezliğinin Tedavisi Böbrek Nakli


Günümüzde böbrek nakli son derece güvenli ve başarılı bir tedavi yoludur. Bundan 20 yıl önce böbrek nakledildikten sonra uzun yıllar çalışma şansı yarı yarıya iken, günümüzde başarı oranları %98 düzeyine gelmiştir. Bu gelişmenin sağlanmasında gerek böbrek nakli konusundaki tecrübelerin artması gerekse bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların gelişmesi önemli katkı sağlamıştır. Bir diyaliz hastasının hiç şüphesiz sağlıklı ve daha uzun bir hayat sürmesi için böbrek nakli olması gereklidir. Esas önemli konu ülkemizde nakil bekleyen binlerce hastaya uygun böbrek bulunmasını sağlamaktır.
Böbrek Nakli konusunda önemli bazı noktaları değerlendirecek olur isek:

Ben böbrek nakli olabilir miyim?


Aslında tüm diyaliz hastaları böbrek nakli adayıdır. Çünkü diyalizde olmak yerine nakil olmak hemen hemen tüm hastalar için daha uzun ve sağlıklı yaşam anlamına gelir. Ancak ileri kalp hastalığı ve bazı enfeksiyon hastalıkları nakil olmayı engelliyebilir. Diyaliz hastalarının böbrek nakli için uygun bir aday olduğunun değerlendirilmesi için bir organ nakli merkezine baş vurması atmaları gereken ilk adımdır.

Böbrek naklinde başarı oranları nedir?


Hemen hemen herkez nakil olduktan sonra sağlıkla evine gitmektedir. Birinci senenin sonuna gelindiğinde hastaların %95-98 ‘i sağlıklı olarak hayatlarını sürdürür. Üçüncü seneye gelindiğinde %90 beşinci seneye gelindiğinde %80 hasta diyalize girmeden hayatını sürdürür. Kadavradan nakilde ortalama 10 yıl, canlıdan böbrek naklinde ortalama 20 yıl başarı süreleri vardır. Merkezimizde 2010 yılında nakil olan 116 hastanın hepsi sağlıklı çalışan böbrek ile taburcu olmuştur. Bir senelik süre içersinde iki hastamız diyalize geri dönmek zorunda kalmıştır. Merkezimizdeki bu yüksek başarı oranları başarılı bir ameliyat ekibi ve etkili bir nakil sonrası takip programı ile sağlanmıştır.

Yakınım yarım kalırken benim böbreğim de çalışmayabilir!


Hastalarımızın canlıdan böbrek nakli öncesinde eksik bilginin sebep olduğu kaygılarla bize en çok sordukları soruların başında verici olan kişinin yarım kalacağı ve buna karşılık nakledilen böbreğin de %100 çalışma garantisi olmadığı gelir. Bu haklı soruların çok açık yanıtları mevcuttur. Bu açıklamalardan en önemlisi geçtiğimiz 50 yıl içersinde Amerika, Avrupa ve ülkemizde de 300 bin üzerinde canlıdan nakil bizzat sağlık bakanlıklarının kontrolü altında yapılmıştır. Bu olguların istatistiksel sonuçları vericilerde kalıcı bir hasar olmadığını gösterdiği için canlıdan böbrek nakli bugün maddi ve manevi olarak devlettin desteği ile yapılmaktadır. Canlıdan nakilin başarı oranlarına daha önce değinmiştik. Organ naklinde ileri merkezlerde %100 değil ama %98 başarı oranı ile neredeyse mükemmele yakın sonuçlar almak mümkündür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 8 Temmuz 2016 08:30
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Temmuz 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Böbrek nakli için nereden böbrek bulabilirim?


Böbrek nakli için gereken böbrek 2 kaynaktan sağlanabilir.
1. Canlı vericiden: Hastanın anne, baba, kardeş gibi kan bağı olan bir yakını organını bağışlayabilir. Nadiren eşlerin böbrekleri uygun olabilir.
2. Kadavra denilen beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan.

Kardeşlerim böbrek vermek istiyor. İşe nereden başlamalıyız?

Önce kardeşinizde ciddi bir sağlık problemi ve böbrek bağışlamasına engel bir durum olmamalıdır. Böbrek nakli ile bir hastayı iyileştirmek isteyen bir doktor başka bir insanı hasta yapmak istemez.
Böbrek nakli yapılabilmesi için alıcı ile verici arasında ABO kan grubu sisteminde uyum olmalıdır; uyum kuralları kan naklindeki gibidir (O grubu genel verici, AB grubu genel alıcı); yani O kan grubu herkese böbrek verebilir, AB kan grubu herkesten böbrek alabilir. Rh sisteminin ise bir önemi yoktur; yani Rh negatif bir kişi Rh pozitif bir kişiden böbrek alabilir. 
örnek:
Mehmet Bey, Mustafa Bey, Ayşe Hanım ve Fatma Hanım’ın böbrek yetmezliği var, hepsinin kan grupları farklı ve dördünün de kan grupları farklı olan 4 kardeşi var. Bir tablo aracılığı ile kim kime böbrek verebilir bakalım. Kendi kan grubunuzu bularak size böbrek verebilecek kan grubu olan yakınlarınızı seçebilirsiniz. Rh sisteminin böbrek naklinde bir örneği olmadığı için hastaların ve muhtemel böbrek vericilerinin Rh sistemi yazılmamıştır.
52302d1467387623 bobrek yetmezligi ve tedavi cesitleri yet12

Doku grubu uyumu diye bir şey duydum. Bu nedir?
Alıcı ile verici arasında uyum aranan ikinci sistem, doku grubu olarak bilinen HLA sistemidir. HLA sistemi 6. kromozomun kısa kolu üzerinde yerleşmiş doku uygunluk antijenlerini içerir (bu cümle biraz karışık oldu, isterseniz kısaca genetik şifre diyelim). HLA bölgesindeki antijenler 1. sınıf (A,B,C) ve 2. sınıf (D,DR,DP,DQ) olmak üzere ikiye ayrılır. Böbrek naklinde önemli olan A,B ve DR antijenleridir ve her insanda ikişer tane bulunur. Böbrek naklinde en iyi sonuç doku uygunluk antijenlerinde tam uyum olduğu durumlarda alınmaktadır; vericide alıcıda olmayan DR, B, A antijenleri arttıkça (yani DR, B, A uyumsuzlukları oldukça) alıcının böbreği reddetme olasılığı artmaktadır.

Böbrek vericisi olmak için tam uyum zorunlu mudur?
Hayır. Anne veya babadan böbrek naklinde pratik olarak tam uyum söz konusu olamaz çünkü anne ve babamızdan birer A, B ve DR antijen alırız. Son yıllarda çıkan yeni ilaçlar ve böbrek bulmaktaki zorluklar nedeni ile bazı merkezler doku uyumuna daha az dikkat etmektedir. Bu konuda yapılan çalışmalar umut vericidir.

DEVAMI Böbrek Yetmezliği ve Tedavi Çeşitleri
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

25 Ekim 2016 / Mira Tıp Bilimleri
27 Haziran 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri