Arama

Miyop (Miyopi)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 13 Şubat 2017 Gösterim: 32.447 Cevap: 5
ıp-HaCkeR-ıp - avatarı
ıp-HaCkeR-ıp
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #1
ıp-HaCkeR-ıp - avatarı
Ziyaretçi

MİYOPİ

Ad:  miyop.jpg
Gösterim: 6946
Boyut:  61.6 KB

Göze paralel gelen ışınların retina önünde fokus oluşturmasıdır. Ancak diveıjan gelen ışınlar retina üzerinde fokus oluşturabilirler, yani uzak nokta düzlemi sonsuzla göz arasındadır. Miyopinin derecesi bu uzak nokta yerinin dioptrik eşdeğeridir.
Sponsorlu Bağlantılar
Miyopi terimi eski Yunanca’daki myein (kapalı) ve ops (göz) kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş bir sözcüktür. Bu terim, miyopik kişinin göz kapaklarını daraltıp pinhol etkisinden yararlanarak daha net görmeye çalışmasından esinlenmektedir.
Gallen tarafından kırılma kusuru ve gözdeki sıvıların içeriğindeki anormallik olarak tanımlanmıştır. Kepler 17. yüzyılda gözdeki kırılmanın tarifini yapmış ve miyopik göze gelen paralel ışınların kırıldıktan sonra retina önünde odaklandığını bildirmiştir. Miyop gözün normalden uzun olduğu 18.yüzyılda saptanmıştır. Göz muayene aletlerinin gelişmesi ile konu hakkındaki bilgilerimiz 19. ve 20. yüzyıllarda modern şeklini almıştır.

MİYOPİ NEDENLERİ


Aksiyel Miyopi:
Aksiyel uzunluk 24 mm’den daha fazladır. Kornea ve lens eğriliklerinin normal olmasına ve lensin normal anatomik pozisyonda bulunmasına rağmen gözün ön-arka çapı normalden uzundur.
Eğrilik Miyopisi:
Gözün ön arka uzunluğu normaldir. Korneanın dik olduğu keratakonus gibi olgularda, lensin sferofakideki gibi yuvarlak veya lentikonustaki gibi ön-arka çapının arttığı olgularda görülür.
İndeks Miyopisi:
Lensin içeriğindeki yapısal değişikliklere bağlı olarak kırıcılık indeksi değişir. Nükleer skleroz ve katarakttaki miyopi örnektir.
İyatrojenik Miyopi:
Açlık kan şekerinin yükselmesi veya bazı ilaçların kullanılması ile ortaya çıkan geçici miyopidir.

MİYOPİ TİPLERİ


Basit Miyopi:


Kırılma kusuru - 6 diyoptriye kadar olan miyopiye genellikle basit miyopi denir. Fizyolojik miyopi, okul çağı miyopisi, benign miyopi gibi isimlerle de anılır. Göz 26 mm’den kısadır. Asya kökenlilerde 4-5 yaş gibi erken dönemlerde, beyaz ırkta ise 7 yaşından sonra ortaya çıkar. Genelde 1 D’ yi aşıncaya ve kişi bulanık gördüğünü fark edinceye kadar olaydan yakınmaz. Türkiye’de okul çağında yapılan çalışmalarda ortalama %24.5 basit tip miyopi saptanmıştır ( %15 - %38 ). Brown ve Krönfeld en çok diyoptrik artışın 13 yaş civarında olduğunu belirtmektedir. Hızlı artış 7 ile 13 yaş arasında görülmekte ve tüm miyopik artışın % 63’ ünü kapsamaktadır. Onüç yaşından sonra senelik artış 0.25 - 0.50 D ilerleme ile 20 yaşında zirve yapar. Bu tip miyopiler 20-25 yaş arasında durgunlaşarak ileri yaşlara kadar sabit kalır.
  • Hafif tip: 0-3 D arasındaki bu tip miyopilere hafif dereceli miyopi denir. Düzeltmeyle görme tama çıkar. Göz dibinde genelde patolojik değişim yoktur.
  • Orta tip: 3-6 D arasındadır. Retina göz dibi normal yapıda olmasına karşın optik sinir kenarının 1/3’ünü geçmeyecek şekilde miyopik kresent görülmeye başlar. Orta dereceli miyoplarda retinanın periferinde %40’a varan değişik tip periferik retinal dejenerasyonlar görülür. Düzeltmeyle görme tama çıkar.

Ara Tip Miyopi:


Otsuka tarafından 1967’de tarif edilmiştir ( 6 ). Erken yaşlarda başlar ve yılda 1 D gibi, değerlerde hızlı bir artış gösterir. Miyopik kresent, dönük disk, incelmiş retina bulguları ile seyreder. Retina dejenerasyonu sıklığı yüksektir, -6.0 D ile -12.0 D arasında seyreder. Ortalama 30 yaş civarında miyopi artışında duraklama olur. Tüm miyoplar içinde görülme sıklığını Mc Carthy % 2-3.2, Matsumara % 5-6, Elçioğlu ise % 8.3 olarak bildirmiştir (7-8-9). Görme keskinliği genelde düzeltmeyle tama çıkmaz.

Dejeneratif Miyopi:


Dejeneratif miyopiye ilerleyici miyopi, malign miyopi ve fort miyopi gibi isimler de verilmiştir. Çeşitli ülkelerde yapılan çalışmalarda dejeneratif miyopi prevalansı geniş varyasyonlar göstermektedir. Ülkemizde bu oran % 0.9’dur. Hemen daima ilerleyici tarzda göz aksiyel uzunluğunun artması ile karakterize olan ve retinada dejeneratif değişikliklerle seyreden miyopi türüdür. Düzeltilmiş görme keskinliği genelde düşüktür. Görme alanı defektleri, gece görme güçlüğü, renk görme defektleri görülebilmektedir. Gözün aksiyel uzunluğu genelde 26 mm’nin üzerine çıkmıştır. Fundustaki değişikliklerin çoğu 26 mm. üzerinde görülmeye başlar. Normal bulgular saptansa bile 30 yaşından sonra glokom gelişebilir. Bunun yanında şaşılık, katarakt ve retina dekolmanı gibi komplikasyonları vardır.

BAKINIZ
Göz Nedir? Gözün Yapısı ve Görevleri
Göz Sağlığı
Oftalmoloji (Göz Hastalıkları Bilimi)

Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:46
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

MİYOP


Gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir.
Sponsorlu Bağlantılar
Hipermetrop gözde, göz küresinin ön-arka çapı normalden kısa olduğu ve mercek eğriliğini (kırma gücünü) belirli bir sınırın ötesinde arttıramadığı için nesneleri odaklayamaz.
Miyop gözde bunun tam tersi bir durum ortaya çıkar. Genellikle göz küresinin ön-arka çapı normalden uzundur ve mercek,belirli bir sınırın ötesinde eğriliğini azaltamaz.

Miyopluk kalıtsal ancak çekinik bir göz bozukluğudur. Bu nedenle, miyop anne babaların çocuklarında her zaman ortaya çıkmayabilir. Ancak ana babanın her ikisi de miyopsa, doğal olarak çocukların da miyop olma olasılığı yüksektir. Miyopluk belirtileri genellikle altı yaşına doğru kendini gösterir. Çocuk küçük yazıları rahat okur ama tahtaya yazılanları okuyamaz. Uzağı görmenin gerekli olduğu oyunlardan kaçınır ve arkadaşlarından ayrı durmayı yeğler. Altı yaşına doğru başlayan miyopluk,büyüme dönemi boyunca ilerlemeyi sürdürür ve vücut gelişimiyle birlikte durur.

Göz küresinin ön-arka çapı normalden daha uzundur. Bu miyopluk türü,gözlükle düzeltilebilir ve genellikle başka bir soruna yol açmaz. Bundan farklı olarak patolojik miyoplukta ise görme kusuru ilerler,ayrıca ağtabakada bazı bozukluklar ortaya çıkar. Miyopluğun türü ve uygun düzeltici camlar tek muayenede saptanamayabilir. Dikkatli ve düzenli muayenelerle hastalığın gidişi izlenerek kesin tanı konur ve uygun tedavi sağlanır.

Radial Keratotomi : Miyopi tedavisinde uzun yıllar kullanılan bu yöntemle kornea üzerinde kesiler yapılarak , korneaya kalın kenarlı mercek şekli verilir.

FotoRefraktif Keratotomi : Excimer laser ışınları yardımıyla, kornea merkezi doku ablasyonu yapılarak düzleştirilir. Kornea epitel katı mekanik yöntemlerle uzaklaştırılır ve fotokerotoktomi yapılır. 6 diyoptriye kadar miyopi tedavi edilebilir. Astigmatizma da miyopi ile birlikte veya tekbaşına , excimer laser ile tedavi edilebilir . Hastanın gözleri operasyondan sonra kapatılır. Epitel dokusu oluşuncaya kadar ( maksimum 48 saat ) hasta ağrı duyar.

Lasik
: ( Laser in situ kerotomileusis ) 10 diyoptriye kadar olan yüksek miyoplarda ve 3- 4 diyoptriye kadar olan hipermetroplarda başarı ile uygulanabilmektedir. Kornea yüzey katları mikrokeratomi ile kaldırıldıktan sonra, stromaya excimer laser uygulanmakta, daha sonra da kaldırılmış kornea katı yerine konmaktadır.

LAZERLE MİYOP AMELİYATIna karar verirken göz önünde bulundurulması gereken hususlar nelerdir:
  • Excimer lazer cerrahisi sonrası refraksiyon kusuru eksik veya fazla düzeltilebilir (yani tedaviye ragmen tekrar gözlük kullanmak gerekebilir).
  • Gözde kamasma hissi, saydam tabakada bulanıklasma, uzun süreli göz damlası kullanma geregi ortaya cıkabilir.
  • Uzun süreli steroidli göz damlalarının kullanılması neticesinde bu olgularda göz tansiyonunda yükselme (glokom) gelisebilir.
  • LASIK uygulaması esnasında kaldırılan parcanın kopması sonrasında göz naklini gerektiren sonuçlar dogabilir.
  • Görmesi tam olarak düzeltilen olgularda 45 yasından sonra yakın gözlügüne ihtiyac dogar. Bunlar tabi ki kesinlik kazanmış hususlar değil sadece olabileceği varsayılmıştı

Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:16
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
9 Kasım 2009       Mesaj #3
ener - avatarı
Ziyaretçi

Miyop Nedir ?


Miyop kısaca uzağı net görememe durumudur. Gözün normalden (24 mm) uzun olması sonucu görüntü retinanın önünde odaklaşır ise bu duruma miyopi (uzağı görememe) denilir. Bir başka ifadeyle ise;

Miyopi, gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur. Bir başka ifadeyle, gözün belirli bir uzaklığın ötesindeki nesneleri odaklayamamasına miyopluk denir. Miyop kelimesi Latince “kapalı göz” kelimesinden gelir çünkü miyop kişiler uzağı daha iyi görmek için gözlerini kısarlar.

Miyoplu göz;
Miyoplarda gözün kırıcı bileşenleri gözün ön-arka çapına göre fazla güçlüdür, veya gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur. Bazen bu her iki durum bir arada bulunabilir. Miyop gözlerde bu nedenle göze paralel gelen ışınlar retinanın önünde göz yuvarlağı içerisindeki bir noktada odaklanmaktadır. Gözün önden arkaya normalden uzun olduğu veya kornea veya merceğin kırma gücünün normalden fazla olduğu için görüntü retina yüzeyinde değil, önünde oluşur.

Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların, retinada odaklanabilmesi için uzağa bakıştan daha çok mercek gücü gerekir, miyop bir gözün kırıcı bileşenleri, diğer bir deyişle mercek gücü fazla olduğu için yakından gelen ışınları retina üzerinde odaklayabilir, işte bu nedenle miyop kişiler yakını net görebilirler.

Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor olarak kabul edilebilir, bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağı için miyoplar uzağı net göremezler.

Miyop genellikle 20 yaşına kadar ilerleyebilir;
Miyopi kendini genellikle okul çağlarında belli eder, miyopi yetişkinlik dönemine kadar bir miktar artış gösterebilir. Genellikle çoçukların net görmediklerine ilişkin bir yakınmaları yoktur, daha çok sınıfta tahtayı göremediklerinde fark edilirler. Miyopi ergenlikten sonra genellikle fazla değişmez, ancak dejeneratif miyopi denilen durumda miyopi erişkin yaşamda da artmaya devam edebilir.

Miyop kişiler uzağı net göremez;
Çoğu miyop uzaktaki nesneleri zor veya bulanık görür. Mesela otoyol tabelaları, sınıfta arka sıralarda tahta net görülmez. Miyoplar televizyona çok yaklaşırlar, gözlerini kısarak bakarlar. Okuma, bilgisayar gibi yakın işlerini rahat yaparlar. Kalıtımsal olabilir ve genellikle 8-10 yaş cıvarı ortaya çıkar. Tipik olarak vücut gelişimine bağlı olarak 20’li yaşlara kadar değişik oranlarda miyop ilerleyebilir. Daha sonra durur veya daha yavaş ilerler.

Miyop olduğunu nasıl anlarım?
Miyopi tanısı, göz doktorunuzun yapacağı muayene sonucunda kesinleşir. Miyopisi olan hastalar her yıl göz muayenesinden geçmelidirler. Numaraların kontrolü dışında retina muayenesi de önemlidir. Retinada oluşan bazı anormallikler ve zayıflıklar miyoplarda sağlıklı topluma göre daha sık görülmektedir. Bunların erken teşhis ve tedavisinde düzenli muayenenin rolü tartışılmaz

Miyop gözlük veya lensle tedavi edilebilir;
Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı “içbükey” camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir.

Miyop lazerle tedavi edilebilir;
Kornea üzerine yapılan “fotorefraktif keratektomi” (photorefractive keratectomy, PRK) ve lazer eşlikli “in situ keratomileusis” (Laser Assisted In Situ Keratomileusis, LASIK) son yıllarda popülerlik kazanmış bazı tedavi yöntemleridir. Miyopla baş etmek zor değildir öncelikle bir doktor muayenesi ile başlayabilirsiniz…
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:29
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Nisan 2010       Mesaj #4
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Miyop tedavisi


Miyop tedavisi yapılabilen bir göz rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık gözlerin yakını rahat görebildiği, uzağı net olarak göremediği bir durumdur. Latincede kısık göz anlamına gelen miyop, bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin uzağı görmek için gözlerini kısmasından dolayı bu isimle anılmıştır. Genellikle kalıtımsal bir rahatsızlıktır. 8-12 yaş grubunda ortaya çıkarak, erişkinliğe kadar gelişme gösterir.

Gözlerin az ışıkta kullanılması, beslenme hataları, sürekli okuma aktivitesi de bu rahatsızlığa sebep olabilir. Miyop gözün oval bir yapıya sahip olması ve göz merceğinin gelen ışınları retinada odaklaştırmaya yetecek şekilde değiştirememesinden kaynaklanır. Bazı durumlarda da kornea veya göz merceğinin şeklinde meydana gelen değişiklikten kaynaklanabilir. Vücudun büyümesiyle artan bir göz bozukluğu vardır. İlk yıllarda hızlı ilerleme gösterse de, yaşın artmasıyla daha yavaş ilerler. Bu durum hastalık olarak değil, normal sapma olarak değerlendirilmelidir. Kalıtımsal olduğu düşünülürse çocuklar 1-3 yaşlarında mutlaka kontrole götürülmelidir. Erken tespit edilen sapma düzeltilirse, göz tembelliği gelişimine zemin hazırlanmamış olur.

Miyop tedavisi nasıl yapılır?


Kontakt lens ve gözlük kullanmak görüntüyü düzeltebilir. Excimer lazer yöntemi ise rahatsızlığı kesin olarak tedavi eder. Lazer tedavisi yapılabilmesi için gereken koşullar aşağıdaki gibidir.
  • Kişinin 18 yaş üzerinde olması
  • Gözün miyop numarası 10 numaranın altında olması
  • Son bir yıl içerisinde göz numarasının değişmemiş ya da çok az değişmiş olması
  • Gözlerin retina, keratokonus gibi hastalıkları olmaması
  • Romatizma, şeker gibi sistematik rahatsızlığa sahip olmamak gerekir.
Kişiye tedaviden önce tetkik yapılarak göz yapısı incelenmelidir. Lazer herkes için uygun bir tedavi olmayabilir.
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:32
Sen sadece aynasin...
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Eylül 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Miyopi


Miyopi bir göz kusurudur. Miyop bir gözün ön arka çapı kırma gücüne göre daha uzundur, bu nedenle göze paralel gelen ışınlar retinanın önünde göz yuvarlağı içerisindeki bir noktada odaklanmaktadır. Miyoplarda, gözün kırıcı bileşenleri gözün ön-arka çapına göre fazla güçlüdür, veya gözün ön-arka çapı gözün kırıcı bileşenlerine göre fazla uzundur. Bazen bu her iki durum bir arada bulunabilir. Yakındaki nesnelerden yayılarak gelen ışınların, retinada odaklanabilmesi için uzağa bakıştan daha çok mercek gücü gerekir, miyop bir gözün kırıcı bileşenleri, diğer bir deyişle mercek gücü fazla olduğu için yakından gelen ışınları retina üzerinde odaklayabilir, işte bu nedenle miyop kişiler yakını net görebilirler. Uzaktan gelen ışınlar 6 metreden sonra göze paralel olarak geliyor olarak kabul edilebilir, bu paralel ışınlar retinada odaklanamayacağı için miyoplar uzağı net göremezler. Miyopluk kalıtsaldır. Akrabalardan birbirlerine geçebilir

Tedavisi


Miyopinin tedavisinde kalın kenarlı –içbükey- camlar kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma kusurunu düzeltmek için kullanılabilir. Kornea üzerine yapılan fotorefraktif keratektomiPRK) ve lazer eşlikli in situ keratomileusis (Laser Assisted In Situ Keratomileusis, LASIK) son yıllarda popülerlik kazanmış bazı tedavi yöntemleridir.
Miyop, Miyopisi olan kişi. Bu kişiler, yakını net görebilirler ancak uzakta net göremezler. Uzakta net görebilmeleri için, kalın kenarlı -içbükey mercekler kullanmaları gerekir.

Derece
Miyopu derecelerine göre sınıflandıralım:
  • Düşük miyop, -3.30 ve daha az miyoplarda.
  • Orta miyop, Bu tür miyopta, -3.30 ila -6.00 arasındaki miyoplarda. Bu orta derece miyopda, daha çok renk dağılımı semptomları veya glokom olasılığı vardır.
  • Yüksek miyop, Bu tür de -6.00 ve daha yukarısıdır. Bu tiplerde, yüzen cisimler, gölgeye benzeyen şekiller ki (onlar ayrı ayrı gözükür) veya kümeler halinde görüş alanında gözükürler. Yaklaşık olarak, miyopların %30'unun yüksek miyop hastası olduğu bilinmektedir.
Başlama yaşı
Miyopluğun bazı dönemlerde başlama yaşı:
  • Doğuştan miyopluk, çocuk miyopu olarak bilinir.Doğum da başlar, çocukluğa kadar devam eder.
  • Gençlik miyopu, 20'li yaşlarda ortaya çıkar.
  • Okul çağı miyopu, Çocukluk esnasında, özellikle okul çağı yıllarında ortaya çıkar. Bu şekil miyopta, göz çalışma esnasında yakına bakmaktan yorulur.
  • Yetişkinlikte miyop
  • Erken yetişkinlikte, 20 ila 40 yaşları arasında başlar.
  • Geç yetişkinlikte, 40 yaş sonrasında görülür.
Son düzenleyen Safi; 18 Temmuz 2016 19:18
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Şubat 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı

Miyopiye Neden Olan Hücre Bulundu!


Bilim adamları, retinada işlev bozukluğu meydana geldiğinde miyopiye (uzağı görememe) neden olabilecek bir hücre keşfetti. ABD'nin Northwestern Medicine Feinberg Tıp Fakültesi'nden araştırmacılar, kapalı alanlarda ve gün ışığından uzakta harcanan zamana bağlı olarak retinada meydana gelen işlev bozukluğu söz konusu olduğunda miyop rahatsızlığına yol açabilecek bir hücre keşfettiklerini açıkladı.

Araştırma ekibinin lideri göz doktoru Greg Schwartz, "Bu buluş, miyopiyi kontrol altına almayı hedefleyen yeni bir tedaviye öncülük edebilir." dedi. Çalışmada, yeni keşfedilen, ışığa karşı oldukça duyarlı retina hücresinin, gözün büyümesini ve gelişmesini kontrol ettiği belirtildi. Araştırmacılar, yeni keşfedilen hücrenin, göze çok uzun süre büyümesini emretmesi halinde görüntülerin retina üzerine odaklanmadığını, bu durumun da miyopiye ve bir ömür boyu gözlük veya kontakt lens kullanmaya neden olduğunu söyledi.

Retinanın görüntüyü göze odaklamak için bir sinyal verdiğinin uzun zamandır bilindiğini belirten Schwartz, söz konusu sinyalin çocukluk döneminde göz büyümesinin uygun bir şekilde düzenlenmesi için önemli olduğunu vurguladı.Schwartz, "Yıllardır hangi hücrenin sinyal taşıdığı bilinmiyordu. Araştırma sayesinde asıl görevi gerçekleştiren eksik parçayı bulmuş olduk." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Current Biology (9 Şubat 2017)

Benzer Konular

18 Temmuz 2016 / mami403 Tıp Bilimleri
18 Temmuz 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış