Arama

Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?

Güncelleme: 24 Ekim 2016 Gösterim: 3.271 Cevap: 1
741852 - avatarı
741852
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #1
741852 - avatarı
Ziyaretçi
Hepatit B hastasının yüksek ürik asit değerlerine karşı alabileceği önemler nelerdir?
Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2016 13:23
LaDy - avatarı
LaDy
Ziyaretçi
1 Mayıs 2010       Mesaj #2
LaDy - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
ÜRİK ASİT:
Analiz Materyali:
Serum
Sponsorlu Bağlantılar
Alternatif Materyal: Plazma (Heparinli)
Stabilitesi: Oda ısısında yaklaşık 4-6 saat, buzdolabında 24-48 saat.
Metod: Üricase-PAP.
Analizi Etkileyen Olumsuz Faktörler: Hemolizli, lipemik, ikterik serum örnekleri tercih edilmemelidir. Ayrıca EDTA'lı, sitratlı, fluoridli, ve okzalatlı tüplerde ürik asit ölçümü için kan alınmamalıdır.
Normal değerler:
Erkek: 3,4-7,0 mg/dl
Kadın: 2,4-5,7 mg/dl
İnsanlarda ürik asidin büyk bir kısmı guanin metabolizmasından oluşur. Hergün yaklaşık olarak 750 mg ürik asit oluşur. Dolaşımdaki ürik asidin bir kısmı endojen ve bir kısmı ise eksojendir. Günlük total 750 mg ürik asidin % 25-30'u gastrointestinal sisteme giren tüm sıvı ve salgılarla atılır ve kalın barsaklarda bakteriler tarafından yıkıma uğratılır. Geri kalan kısmıda idrarla atılır.

Ürik Asit Düzeyinin Artmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Gut hastalığı
  • Preeklamsi ve eklamside
  • Pnömoni
  • Lösemiler
  • Hemolitik anemiler
  • Pernisiyöz anemi
  • Böbrek yetmezliği
  • Polisitemiler
  • Lenfomalar
  • Hipoparatiroidi
  • İskemik kalp hastalığı
  • Kurşun zehirlenmesi
  • Down sendromu
  • Glikojen depo hastalığı
  • İlaçlar
  • A-alfa lipoproteinemi
  • Tip III hiperlipoproteinemi
Ürik Asit Düzeyinin Azalmasına Yol Açan Bazı Sebepler:
  • Akut hepatit
  • Uygunsuz ADH sendromu
  • Wilson hastalığı
  • Akromegali
  • Fankoni sendromu
  • İnsülin enjeksiyonu
  • Neoplastik hastalıkla
ürik asit yüksekliği, hastanın şikayeti olmadığı sürece hem doktorlar hem de hasta tarafından fazla önemsenmeyen bir metabolizma bozukluğudur. Kanda ki ürik asit seviyesinin yükselmesi sonucu eklemlerde biriken kristaller Gut hastalığı’na neden olarak daha çok ayak başparmağında olmak üzere, el, ayak bileği, diz kapağı ve diğer eklemlerde kızarma ve şiddetli ağrı ile seyreden bir tabloya neden olur. Ağrı o kadar fazladır ki gut krizi geçiren hastalar ayaklarına basamaz, yürüyemezler. ürik asit yüksekliği sadece gut krizine neden olsa gene iyi, Neuropsikoloji dergisinin Ocak 2007 sayısında yayınlanan bir araştırma, ürik asit yüksekliği ile erken bunama arasında da bir ilişki olduğunu gösterdi. Araştırmaya göre; ürik asidi yüksek seyreden hastaların “hatırlama” ve “düşünme” fonksiyonları daha çabuk bozuluyor. Bu çalışma hastaların şikayeti olmasa bile ürik asit yüksekliğini önemsememiz ve diyete daha çok dikkat etmemiz gerektiğini göstermesi açısından bence çok önemli...
Özellikle ailesinde gut hastası olan kişilerin eklem ağrıları olunca ürik asit yüksekliği ihtimalini düşünmelerini tavsiye ederim.

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİNİN BAŞLICA NEDENLERİ
1.Genetik yapı-ailesel yatkınlık
2.Şişmanlık.
3.Aşırı alkol kullanımı
4.Aspirin, diüretik ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları ürik asidi yükseltebilir.
5.Pürinden zengin gıdaların aşırı tüketilmesi: Sakatat, sucuk, salam, sosis, yağlı et, yağ, kabuklu deniz ürünleri, pasta börekler..

ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ OLANLAR NE YAPMALI?
1.Kilo vererek ideal kilonuza inin, yasaklara dikkat edin.
2.Alkol tüketimini sınırlayın.
3.Bir doktor önermedikçe düşük doz Aspirin kullanmayın. Doktorunuza, tansiyon ilaçlarınızın ürik asidinizi yükseltip yükseltmediğini sorun.
4.Spor yapmaya çalışın.
5.Her zaman bol su içmeye dikkat edin.
6.Aşağıda önerdiğim ürik asit diyetine dikkat edin:

ÜRİK ASİT DİYETİ-PÜRİNDEN SINIRLI DİYET
Aşağıdaki yiyecekleri mümkün olduğu kadar azaltın veya hiç yemeyin.
  • Sakatatlar (beyin, böbrek, işkembe...vb.)
  • Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon.
  • Yağlı et, yağlı balık, yağlı tavuk eti
  • Midye, karides, havyar, sardalya, uskumru, yengeç
  • Mayonez, kaymak, krema, tahin, tahin helvası, çikolata, susam
  • Kuruyemişler
  • Aşırı yağlı pasta ve börekler, kremalı kekler
  • Alkollü içecekler ve meşrubatlar
  • Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, aşırı yağlı peynir
  • Çavdar, kepek, yulaf ve bunlarla yapılmış ürünler
  • Mayalı gıdalar
  • Et ve tavuk suyu
  • Küçük balıklar ve av hayvanlarının eti
  • Yemeklerin az yağlı olmasına özen gösteriniz, sıvı yağları tercih ediniz

Dr. Murat Kınıkoğlu
BAKINIZ Hepatit

Son düzenleyen Safi; 24 Ekim 2016 13:23

Benzer Konular

2 Aralık 2017 / Misafir Tıp Bilimleri
15 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
6 Ekim 2009 / ostekin36 Soru-Cevap
2 Ağustos 2011 / _Yağmur_ Kimya