Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Diş Apsesini Geçirmek İçin Tıbbi Tedavi
Diş apsesi teşhisi konulduktan sonra ve oluşan enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak tedavi süreci değişim gösterebilir. Hastaya ilk olarak apseye yol açan enfeksiyonu gidermek için antibiyotik tedavisi uygulanır. Ardından apsenin şiddetine bağlı olarak irinin akması sağlanır. Drenaj ve devam küretaj ile diş temizliği uygulanarak apsenin geçmesi sağlanabilir.
Diş apsesi sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur. Dişte oluşan apsesinin zamanla kana karışma riski vardır. Bu nedenle tedavisi için vakit kaybedilmemelidir. Apse için doktora başvuran kişi için apse değişik şekillerde tedavi edilebilir. İlk olarak 1 hafta süre ile kullanılması gereken antibiyotik tedavisi uygulanır. Apsenin şiddetine göre antibiyotik tedavisinin süresi uzatılabilir. Diş apsesi oluşmuşsa dişin çekilme olasılığı yoktur. Dişin çekilmesi için ilk önce apsenin temizlenmesi gerekir.
Apse geçtikten sonra hekim apsenin neden kaynaklandığını tespit ederek tedaviye devam eder. Tedavi sürecinde dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi uygulanabilir. Diş apsesi diş nedeniyle oluşmuşsa tedavi o yönde, diş eti kaynaklı ise kaynağa bağlı olarak devam ettirilir. Yine apse vücudun başka bir alanında oluşan enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkmışsa tedavi seçeneğinde değişiklik olabilir.
Diş Apsesinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir? - Ağız temizliği ve dişeti temizliğine mutlaka dikkat edilmelidir.
- Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır.
- Fazla sakız çiğnemek diş apsesini tetikleyen bir faktördür.
- Sağlıklı diyet ve beslenme programı uygulanarak diş apsesinden korunmak mümkün olur.
- Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
- Ağız içinde enfeksiyon riskini azaltmak için düzenli gargara yapılmalıdır.
Diş Apsesi Kaç Günde Geçer
Diş apsesi kaç günde geçer; Apse, vücudun herhangi bir yerinde irin birikmesine verilen addır. Bu irin, mikroplu ya da mikropsuz, genellikle sarımtırak renkte koyuca olabilir Diş apsesi denildiğinde ise iltihabın dişte ya da diş yakınlarında oluştuğu kast edilir. Oluştuğu yere göre İki tür diş apsesi vardır;
Diş kökünde ve dişle diş eti arasındaki bölgedeki apse.
Diş kökündeki apseler; Genellikle daha önceki bir diş tedavisi sırasında olan yaraların zaman içinde iltihaplanması ya da çürümüş köklerin tedavi edilmemiş olmasından kaynaklanır. Eskimiş dolgular bakterilerin kolay geçişine izin vererek diş köklerinde iltihaplanmaya neden olabilir.
Diş etlerini etkileyen apseler ise; Ağız bakımı yapılmadığında ya da düzgün yapılmadığında, diş etlerine zarar veren içeriği belirsiz ağız bakım ürünleri kullanıldığında, diş etine zarar veren aşırı şekerli ve asitli gıdaları sık tüketildiğinde oluşabilir. Aynı zamanda diş etlerini etkileyen apseler bağışıklık sistemi zayıfladığında da ortaya çıkabilir.
Diş apsenin iyileşme süreci apsenin farkına ne zaman varıldığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Antibiyotik tedavilerle geçebileceği gibi cerrahi müdahale gerekebilir. Çoğu zaman kendi kendini dışarı atmaz bu yüzden apsenin doktor tarafından uygun görülen yöntemle tedavi edilmesi şarttır. Diş apsesinin teşhisi için röntgen gerekebilir.
Apsenin iyileşme süresi kişinin bağışıklık sistemine göre, tedavinin türüne göre, apsenin büyüklüğü ya da yerine göre farklı sürelerde iyileşir.
Diş apsesinin belirtileri; - Dişte ya da dişlerde zonklama, ağzı ya da sızılar, boyun bölgesinde ya da diş üzerinde şişlik, ateş ve yorgunluk hissi, bazı durumlarda kulakta duyma hissinin kaybedilmesi, sıcak ya da soğuk gıdalara karşı aşırı hassasiyet.
- Diş kökünde oluşan apselerde kanal tedavisi uygulanır. Dişin durumuna göre bir gün ya da birkaç seferde tedavi sürebilir. Bazı durumlarda kanal tedavisi yeterli olmayacağından cerrahi tedavi ya da en son çözüm olarak diş çekimi yapılabilir.
- Diş apsesi temizlendikten sonra en az 6 ay boyunca doktor kontrolü devam eder. Böylelikle kemiğin iyileşmesi, enfeksiyonun yeniden oluşup oluşmadığı, irinli bölgenin kapanıp kapanmadığı izlenir.
- Diş apseler tedavi edilmedikçe etkisi geçmez, ağrılar ve zonklamalar devam eder. Eğer apse önemsenmez ve kendi kendine iyileşmesi beklenirse diş ve kemiklerin erimesine yol açar ve diş kaybedilir. O yüzden diş apsesi tedavi edilmedikçe geçmez..
- Dişte apse oluştuğu durumlar tedavinin yanında; dişlerin günlük bakımını yapmaya özen göstermek, günde 3-4 kere tuzlu su ile gargara yapmak, bol sıvı tüketmek, doktorun tavsiye ettiği ilaçların dışına çıkmadan ve ilaçları düzenli kullanmak, kontrolleri ihmal etmemek, şekerli ve asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak tedavinin en kısa sürede bitmesine yardımcı olacaktır.
Diş Apsesine Ne İyi Gelir
Diş apsesine ne iyi gelir, bakteri ve mikroplar ağız içi hijyeni olmadığında özellikle diş ve diş eti üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Dişlerde oluşan enfeksiyon, zaman içinde içi iltihapla dolu şişliklerin oluşmasına neden olur. Apse denilen bu oluşumlar, diş apsesi olarak tanımlanır. Diş apsesi oldukça ağrılı olduğundan, en doğusu bir diş doktoruna giderek, bundan kurtulmak gerekir. Fakat kısa süreliğine bile olsa, apsenin verdiği rahatsızlıktan kurtulmak, biraz rahatlamak için şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Diş apsesinin etkilerinden tamamen kurtulmanız için, mutlaka apsenin boşaltılması gerekir. Diş apsesinde enfeksiyonun giderilmesi için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Apse drenajı uygulanarak, apsenin iyileşmesi sağlanır.
Diş apsesine iyi gelen bitkisel öneriler - Karanfil yağı: Karanfil hem diş ağrısı için iyi gelen, hem de diş apsesine iyi gelen bir üründür. Apse için karanfil yağını pamuğun üzerine birkaç damla damlatarak kullanabilirsiniz. Bunu apsenin olduğu bölgeye sürün. Arzu ederseniz 1 çay bardağı suya karanfil yağı damlatarak, bununla gargara yapmayı tercih edebilirsiniz. Fakat karanfilin diş eti üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle uygulamayı uzun süreli kullanmamanız gerekir. Sadece rahatlama amacıyla tercih edebilirsiniz.
- Sarımsak: Doğal bir antibiyotik olan sarımsağı iyice ezerek diş apsesinin üzerine koyabilirsiniz. Bu şekilde apse nedeniyle oluşan ağrıların dinmesine ve apsenin etkisinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.
- Zeytin yaprağı: Zeytin ve zeytin yaprağı pek çok soruna çaredir. Bunu çay olarak hazırlayıp, ılık olarak gargara yapabilirsiniz. Apsenin olumsuz etkilerini hafifletecektir.
- Karahindiba: Bu şifalı bitkinin çayı hazırlanarak, gargara şeklinde kullanılabilir. Apsenin neden olduğu şişlik için hafifletici etki yapacaktır.
- Çay ağacı yağı: 1 su bardağı suya 1-2 damla çay ağacı yağı damlatarak, gargara yapılabilir. Arzu ederseniz apseli alana pamukla bu şifalı yağı sürebilirsiniz. Ancak bu yağı yutmamaya çalışın. Tadı acı olduğundan, midenize zarar verebilir.
- Dulavratotu kökü: Bitkinin çayıyla gargara yapılabilir. Diş apsesinde oldukça faydalı olur.
- Toz zerdeçal: 1 çay kaşığı su ile 1 çay kaşığı toz zerdeçalı karıştırarak, diş apsesinin olduğu alana sürebilirsiniz. Bu yaptıklarınız diş apsesi için kısa süreli rahatlama sağlar. En doğru yaklaşım diş apsesinin doktor tarafından boşaltılması ve tedavi edilmesidir
DEVAMI Diş Apsesi, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri