Arama

Kafatasımızda hangi kas çeşidi bulunur?

Güncelleme: 27 Nisan 2016 Gösterim: 8.242 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Ekim 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kafatasımızda hangi kas çeşidi bulunur?
Son düzenleyen Safi; 27 Nisan 2016 03:12
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
12 Ekim 2011       Mesaj #2
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Kafa Anatomide hayvan ve insanların en rostral (anatomik pozisyonda) bölümünde bulunan, genellikle beyin, göz, kafatası, kulak, burun ve ağızı içeren kısımdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yüzün anatomisi :
Beş adet boşluktan müteşekkildir. Gözler, burun ve ağız. Yüz bölgesinin beslenmesi external karotid arter den gelen kanlanma ile olur. Sinir yapısı ise trigeminal sinir ve facial sinir aracılığı iledir. Mimik kasları yüz hareketlerini sağlarken, çiğneme kasları da çiğneme fonksiyonunu sağlamaktadır.

Çiğneme Kasları:
Çene eklemini (art. temporamandibularis) hareket ettirerek çiğnemeyi sağlayan 4 tane çiğneme kası bulunur.

M.masseter :N.massetericus(n.mandibularis'in dalı) tarafından inerve edilir. Arcus zygomaticus'un alt kenarı ve medial yüzünden başlar .Mandibula'nın proc.coronoideusu ve ramus mandibula'nın lateral yüzüne tutunur. Tek taraflı kasılırsa mandibula'yı kendine çeker. Çift taraflı kasılması ise mandibula'nın yukarı kalkmasını ve ağzın kapanmasını sağlar.

M.temporalis :Nn.temporales profundi(n.mandibularis'in dalları) tarafından inerve edilir. Çiğneme kaslarının en kuvvetlisidir. Yelpaze şeklindedir. Linea temporalis inferior, fossa temporalis'in döşemesi ve fascia temporalis'in iç yüzünden başlar. proc.coronoideus ve ramus mandibula'nın ön kenarına tutunarak sonlanır. Çift taraflı kasılması mandibula'yı kaldırı ve ağzı kapatır, tek taraflı kasılması ise mandibula'yı kendine doğru çeker.

M.pterygoideus lateralis :Kısa ve kalın bir kastır. Superior ve inferior olmak üzere iki başı vardır. Bu başları arasından n.bukkalis ve a.maksillaris geçer. N.pterygoideus lateralis(n.mandibularis'inn dalı) tarafından inerve edilir. Çift taraflı kasılması mandibula'yı öne ve aşağıya çeker ve ağzı açar. Çenenin sağa ve sola doğru hareket etmesini sağlayarak öğütme işlemini gerçekleştirir. Ağzı açan tek çiğneme kasıdır.

M.pterygoideus medialis :Kalın ve dikdörtgen şeklindedir. kasın lateral yüzü ramus mandibula ile komşuluk eder. N.pterygoideus medialis(n.mandibularis'in dalı) tarafından inerve edilir. Çift taraflı kasılırsa mandibula'yı yukarı kaldırır ve ağzı kapatır. Tek taraflı kasılırsa mandibula'yı kendine çeker. M.pterygoideus lateralis ile mandibula'yı öne çeker.
Son düzenleyen Safi; 27 Nisan 2016 03:14
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
27 Nisan 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Baş kası
48157d1461706119 kas sistemi nedir kas sisteminin yapisi ve gorevleri k7
Baş kasları, yüz kasları ( musculi faciales) ve çiğneme kasları olmak üzere iki grupta incelenir. Çene eklemi baş bölgesindeki tek hareketli eklem olup alt çenede kemiğe ve eklemlere etki ederek ağzın açılıp kapanmasını sağlar ve böylece çiğnemeye etki ederek besinlerin öğütülmesinde görev alır. Eklemin hareketlerini, ( M. Masseter, M. Temporalis ) çiğneme kasları sağlar. Ağız iç kısmını oluşturan kaslar ise dil kemiği üstü (Hyoid üstü kaslar) kaslarıdır. Dil kemiği altı kasları ise boynun ön kısmında deri ve kas zarının altındadır.
Mimik Kasları

Yüz ifadesinin oluşumunu mimik kasları sağlar.

DEVAMI Kas Sistemi Nedir - Kas Sisteminin Yapısı ve Görevleri
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Ocak 2018 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
25 Şubat 2016 / Unregistered Cevaplanmış
9 Temmuz 2015 / d_n_z Forum Oyunları
17 Şubat 2010 / Misafir Cevaplanmış
19 Şubat 2014 / Misafir Taslak Konular