
Ziyaretçi
Çocuklarda Ortopedik Hastalıklar

Sponsorlu Bağlantılar
Çocuklarda Düz Tabanlık (Pes Planus)
Düz tabanlık nedir ve ne kadar yaygındır?
Düz tabanlık, ayak tabanında düzleşme durumudur. Düz tabanlık özellikle, çocuk ayağına bastığında daha belirgin hal alır. Bir çok anne ve babada çocuklarının düz taban olup olmadığı konusunda endişe vardır. 2 yaş ve altı çocuklar incelendiğinde düz tabanlık oranı % 90 ların üzerinde iken; 10 yaş grubu çocuklarda düz tabanlık oranı sadece % 4 tür.
Düz tabanlık için doktor kontrolu gerekli midir?
Düz tabanlık, birçok çocukta esnek tipte olup zaman içinde düzelmektedir. Ancak, düz tabanlık şüphesi olan çocukların ortopedi muayeneden geçerek ayırıcı tanılarının yapılması gereklidir. Düz tabanlık, kısa Aşil tendonu, ayak dış grup adelerinin (peroneal) spastisitesi ve ayak kemiklerinin arasında köprü olması durumunda tedavi gerektirir.
Zaman içinde düzelen düztabanlık ne şekilde olur?
Aşağıdaki şekillerde görüldüğü gibi, ayakta durunca ayak arkında düzleşme var ve çocuk parmak ucuna yükseldiğinde ark (ayak alt içteki çukur) normale dönüyorsa bu durum büyük olasılıkla bizim esnek düztabanlık olarak adlandırdığımız formdur. Bu formdaki düz tabanlık büyük ölçüde zamanla normale dönmektedir. Bir grup çocukta 4-5 yaşta ayak normale dönerken bir grup çocukta da düz tabalığın tamamen düzelmesi 8 - 10 yaşını bulmaktadır.
Düz tabanlık için ne tedavi uygulanır?
Esnek düztabanlık durumunda hiç bir tedavi uygulanmaz. Ancak; düz tabanlık, kısa Aşil tendonu, ayak dış grup adelerinin (peroneal) spastisitesi ve ayak kemiklerinin arasında köprü olması gibi başka nedenlerden kaynaklanırsa tedavi gerektirir.
Esnek düztaban olan çocuklarda ortopedik bot uygulaması faydalı mıdır?
Günümüzde, düz tabanlık tedavisinde ortopedik bot veya tabalık kullanılmaz. Yapılan çalışmalar, bu tip ortopedik kullanan veya hiç tedavi almayan çocuklarda 10 yaşa kadar aynı yüksek oranda (% 95) düzelme olduğunu göstermiştir. Geçmiş yıllarda rutin kullanılan ortopedik bot tedavisi yerine günümüzde esnek düztabanlığı olan çocukların evde yalın ayak yada çorapla yürümeleri önerilmektedir.
Ortopedik bot kullanımının gerekli olduğu durumlar var mıdır?
Ortopedik bot veya ortopedik tabanlık; çocuğun ayağının gelişmine yada düz tabanlığın düzelmesine katkı sağlamamaktadır. Ancak, çocukta aktivite ile baldırlarda ağrı, çabuk yorulma şikayetleri varsa destek amaçlı olarak ortopedik bot yada tabanlık kullanılabilinir.
Düz tabanlığın cerrahi tedavisi var mıdır?
Düz tabanlık, ileri düzeyde ise, hastada ağrı, yürüme güçlüğü, ayakkabı problemi ve fonksiyon kayıplarına neden oluyorsa cerrahi tedavisi mümkündür. Bu durumda sıklıkla; arthroeresis dediğimiz kemikler (talus ve kalkaneus) arasına titanium bir implant yerleştirme yada artrodez dediğimiz kemikler arasında birleştirme operasyonları ile çok başarılı sonuçlar alınır.
Bu ameliyatlardan sonra tekrarlama görülür mü?
Hastaya uygun ameliyat seçimleri ile düz tabanlıkta cerrahi sonrası tekrarlama görülmemektedir.

Parmak Ucuna Basarak Yürüme
Çocukların parmak ucuna basarak yürüdüğü durumdur. Tanısı kolay olmakla beraber parmak ucu basarak yürümenin nedeninin ortaya konulması önemlidir. Genel olarak çocuklar her iki ayak parmaklarının ucuna basarak yürürler. Olguların büyük kısmı erkek çocuklardır. Çocuklar, ilk yürümeye başladıklarında parmak ucu yürüme normalde de görülmesine rağmen 3 yaş civarında artık topuk temasının olması beklenir. Bu yaştan sonra parmak ucu basan çocuklar daha önce değerlendirilmedi ise mutlaka değerlendirilmelidirler.
Çocuğumuz parmak ucuna basıyor bunun nedenleri neler olabilir?
Parmak ucuna basarak yürüme birçok çocukta alışkanlığa bağlı olmasına rağmen mutlaka değerlendirilmelidir. Başlangıçtan beri parmak ucu basan çocuklarda spastik dipleji gibi hastalıkların olup olmadığına bakılır. Başlangıçta normal yürüyüp daha sonra parmak ucu basarak yürüme gösteren çocuklarda ise kas hastalıkları, merkezi sinir sistemi ve omurilik hastalıkları açısından değerlendirme gereklidir. Yine tek taraflı parmak ucuna basarak yürüme durumu mutlaka titiz olarak araştırılmalıdır.
Parmak Ucu Basarak Yürüyen Çocuklar nasıl değerlendirilir?
Parmak ucu basan çocukların değerlendirmesinde en önemli yaklaşım fizik muayenedir. Alışkanlığa bağlı parmak ucu basark yürüyen çocuklarda, tonus artışı, patolojik refleks, derin tendon reflekslerinde artma yada azalma gibi nörolojik bulgular yoktur. Hastalığın sürecine bağlı olarak ayak bileğinin yukarıya haraketi kısıtlı yada normal olabilir.
Parmak Ucu Basarak Yürüyen Çocuklarda Tedavi yaklaşımları nelerdir?
Altta yatan hastalığı olan çocuklarda öncelikle altta yatan hastalığa yönelik tedavi planlaması yapılmalıdır. Alışkanlığa bağlı parmak ucu yürüyen hastalarda ise, ayak bileğini yukarıya doğru hareket ettiren germe eksersizleri, ayak bileğini yukarı çeken adelelerin çalıştırılarak güçlendirilmesi eksersizleri yapılır. Bu tedavilere rağmen netice alınamayan çocuklarda seri germe alçılar yapılmaktadır. Okul öncesi yaşa kadar düzelme göstermeyen hastalarda Aşil tendonun perkütan uzatılması yada adelenin uzatılması planlanır.
Son düzenleyen perlina; 4 Temmuz 2016 22:27
Sebep: Sayfa düzeni,moderatör ekleri ve foruma uygun resim ekleri.