Arama

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve gastrektomi)

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 18 Ekim 2017 Gösterim: 1.624 Cevap: 0
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
18 Ekim 2017       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  ekol3.jpg
Gösterim: 550
Boyut:  123.0 KB

Tüp Mide Ameliyatı, laparoskopik (kapalı) yöntemle ve genel anestezi altında gerçekleştirilir. Özellikle son dönemde en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir. Midenin bitiş noktası olan pilora yaklaşık 3-6 cm uzaklıktan başlanarak özel aletler yardımı ile yemek borusuna kadar midenin tüp haline getirilmesi işlemidir.
Yaklaşık 45 dakika kadar süren işlem sonrası midenin yaklaşık %75-80’ lik bir kısmı çıkarılmış olur. Tüp mide ameliyatı 3 mekanizma ile kilo vermeye yardımcı olur.
Bu ameliyatta midenin iştah hormonu (Ghrelin hormonu) salgılayan fundus kısmı da tam olarak çıkarıldığı için hastanın ameliyat sonrası iştahı azalır.


Mide hacminin küçülmesine bağlı olarak az miktarda gıda alımı ile tokluk hissi oluşur.
Midede rezervuar kısım çıkarıldığı için alınan gıdaların ince bağırsağa geçişi hızlanır ve ince bağırsaktan GLP denilen tokluk hormonu erken salınır ve böylece kişi daha erken doygunluk hissine kavuşur.


Kilo verme süreci nasıl olur?



Ad:  mide-2-1.jpg
Gösterim: 488
Boyut:  15.4 KB

Kilo verme özellikle ilk ayda olmak üzere ilk üç ay hızlıdır. Bu dönemde hastalar genellikle çok kolay kilo verdikleri için genellikle iyi motive olurlar ve önerilere uyarlar. Fakat bazı hastalar bu dönemde spor yapmadan da kilo verildiği için önerileri göz ardı edebilir. Bu nedenle ileri döneme uyum ve kilo kaybının devamı açısından beslenme ve spor önerilerine uymaları şiddetle tavsiye edilir.Üçüncü aydan sonra kilo verme hızı yavaşlamakla birlikte birinci yıla kadar azalarak devam eder.

Birinci yıldan sonra kilo verme hızı daha da azalır ve 18-24. aydan sonra kilo verme tamamen durur. Hatta dikkat etmeyen %3-10 hastada eski kiloya ulaşmasa da geri kilo alımı görülebilir. Bu nedenle hastalar bu döneme gelene kadar ki sürede yeni yaşam tarzlarına adapte olmuş olmalıdır. En basit şekliyle karbonhidrattan uzak durmak, az ve sık beslenmek, bol su tüketmek ve spor yapmak artık bir alışkanlık haline gelmiş olmalıdır.

kaynak
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Quo vadis?

Benzer Konular

21 Kasım 2006 / kompetankedi Taslak Konular
15 Ağustos 2015 / Misafir Tıp Bilimleri
10 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
15 Şubat 2010 / _KleopatrA_ X-Sözlük