Kapsül Endoskopisi
Kapsül endoskopisi endoskopi alanında bir devrim niteliğindedir. Ağız yoluyla alınan mikro kameralı kapsül sindirim sisteminin tam bir filmini çekmeye olanak sağlamaktadır.
Gastrointestinal endoskopinin keşfinden beri, tüm gastrointestinal sistemin doğrudan görüntülenmesi doktorların hedeflerinden biri olmuştur. Standart gastroskopi ve kolonoskopi ile ince barsakların çok az bir kısmı incelenebilmektedir. Push enteroskopi, ince barsakların ancak üst yarısının (jejunumun) görüntülenmesine olanak sağlamaktadır. Sonda tipi enteroskopi ile tüm ince barsaklar görüntülenmiştir. Ancak her iki yöntem de çok ağrılı ve uzun olduğundan tıp dünyasında çok kabül görmemişlerdir.
Kapsül endoskop, bu alanda bir devrime yol açmıştır. Kapsül endoskop, tüm ince barsağın, fizyolojik koşullarda, ağrısız incelenmesine olanak sağlar. Kapsül, 26 mm uzunluğunda, 11 mm çapında bir silindir şeklindedir. Büyük bir hap boyutundaki kapsülün içerisinde ışık kaynağı, değişik bir kamera, pil ve alınan görüntüleri dışarıya aktaran transmitter-anten sistemi mevcuttur.
Kapsül saniyede 2 görüntü alarak, radyo dalgaları ile hastalar üzerine takılan kaydediciye (data recorder) gönderir. Yaklaşık sekiz saat süren inceleme boyunca ortalama 50.000 görüntü elde edilir. Kapsül disposibldır, hasta tarafından geri getirilmesi gerekmez. Görüntüleme tamamlanınca, kaydedicideki veriler bir bilgisayar programı yardımıyla 2-2,5 saatlik videoya dönüştürülür.
Kapsül endoskopi , ince barsak hastalıklarının araştırılmasında kullanılır. İnce barsak obstrüksiyonu (tıkanıklığı) olduğu bilinen hastalarda, tıkanıklık seviyesinde takılıp kalacağından, kullanılmaz. Ayrıca kalp pili olanlarda güvenilirliği hakkında yeterli veri yoktur.
İnceleme 12 saat açlık sonrası yapılır. Hasta, akşam yemeğinden sonra hiçbirşey yeyip içmeden sabah aç olarak gelmelidir. İnceleme öncesi sigara içilmemelidir. İncelemeye başlamadan önce hastaya simetikon verilmesi, midede hava kabarcığı oluşumunu azaltabilir. Bilgi kaydedici hastanın üzerine yerleştirildikten sonra kapsül 1 bardak suyla hastaya yutturulur. Bundan sonra birkaç kısıtlama dışında hasta normal günlük yaşamını sürdürebilir. Ağır egzersiz yapmamaları ve ağır yük kaldırmamaları istenir. MR gibi yoğun manyetik alan içeren yerlerden uzak kalmaları istenir. Bunun dışında, hastalar inceleme süresince yürüyebilir, oturabilir, araba kullanabilir veya işine gidip bilgisayar vb. şeyleri kullanabilir.
Kapsül ağıza alındığı andan itibaren görüntü almaya başlar. Çok net dil, diş veya ağız fotoğrafları elde edilebilir. Kapsül özofagusu genellikle hızlı geçer. Özofagusa ait 3-4 tane görüntü elde edilir, ama Z-line ayrıntılı bir şekilde fotoğraflanabilir. Kapsülün midede kaldığı süre ortalama 1 saattir, ama çok değişken olabilir. Midenin ve pilorun ayrıntılı fotoğrafları elde edilebilir. Kapsül, piloru geçtikten sonra, bulbusu da genellikle hızlı geçerek duodenum 2. kıtaya ilerler. Ampulla vateri bazen görülebilir. Jejunum ve ileumun ayrıntılı görüntülenmesinden sonra kapsül ileoçekal valvdan geçerek daha geniş olan çekuma düşer. Herhangi bir hazırlık yapılmadan dahi kalın barsak mukozasını görmek mümkündür.
Kapsül endoskopisi, daha önce doğrudan görüntülenmesi mümkün olmayan, ince barsakların hastalıklarının, araştırılıp tanı konulması alanında bir çığır açmıştır.
Kapsül Endoskopisi:
*Diğer tetkiklerle yeri saptanamayan gastrointestinal kanamalarda,
*İnflamatuar barsak hastalıklarının saptanmasında (ince barsağa yerleşmiş Crohn, Behçet hastalığı gibi),
*Malabsorbsiyon sendromlarının araştırılmasında ,
*Gluten sensitif enteropatinin takibinde,
*Sebebi bulunamayan karın ağrılarının araştırılmasında,
*Kronik diarede çok değerli bir tanı yöntemidir.