Arama

Işıl Yücesoy

Güncelleme: 9 Eylül 2014 Gösterim: 18.877 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
24 Temmuz 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
isilyucesoy

Sponsorlu Bağlantılar
IŞIL YÜCESOY

Adı Soyadı: Işıl YÜCESOY
Doğum Tarihi: ----
Doğum Yeri: Kırklareli
Eğitim : Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı


Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan Işıl Yücesoy, Devlet Tiyatrosu'nda sanat hayatına atıldı (1969). Daha sonra 1975 yılında şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başladı. Aynı yıl ilk 45’liği Çalamazsın Mutluluğu basıldı. 1978 yılında kendi firması Orient Plak’ı kuran sanatçı, birçok gece kulübü ve gazinoda sahneye çıktı. Dört adet plağı basılan Yücesoy, 1981'den sonra film ve dizilerde rol almaya başladı.

Kırklareli’nde doğan Işıl Yücesoy, sanatla içiçe bir ailede hayata gözlerini açmış. Babası müzik öğretmeni olan ve bu sayede küçük yaşlarda piyano çalmayı öğrenen Yücesoy’un dedesi bestekar Giriftzen Asım Bey, halası ise Türk tiyatrosunun büyük oyuncularından Muazzez Kurdoğlu idi. İstanbul’da devam ettiği orta öğrenimi boyunca altı yıl süreyle okulun voleybol takımının kaptanlığını yaptı. Liseyi bitirdiği günlerde Rasimpaşa Spor Kulübü onu transfer etmiş, profesyonel sporcu olma yolunda ilk adımı atmıştı ki, sanat ağır bastı.

Ankara Devlet Konservatuarı’nda oyunculuk eğitimi alan Işıl Yücesoy, mezun olur olmaz devlet tiyatrolarında oyuncu olarak sahneye çıkmaya başladı (1969). Altı yıl süren bu dönemden sonra birtakım sorunlar nedeniyle devlet tiyatrolarından ayrıldı. O günlerde gelen teklifleri değerlendirerek 1975 yılında şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başladı. Aynı yıl ilk 45’liği “Çalamazsın Mutluluğu / Köye Geldi Bir Gelin” yayınlandı.

O artık sahnelerin aranan isimlerinden biriydi. İşine gösterdiği özen ve titizlik nedeniyle gün aşırı plak yayınlanan o günlerde, ikinci 45’liğini piyasaya çıkarmak için acele etmeyen Işıl Yücesoy’un, 1977 yılı içerisinde iki 45’liği yayınlandı. “İçmeden Sarhoş / Açılmamış Mektup” ve “Sen Seni / Bir Var Bir Yok”. Evren plak etiketiyle piyasaya sürülen bu plakların masrafları da yine kendisi tarafından karşılanmıştı. Başından itibaren birlikte çalışmakta olduğu Fikret Şeneş’in, yazdığı her şarkı sözünü, söyleyecek şarkıcının kişiliğine ve şarkıcılık yeteneklerine göre şekillendirmesindeki ustalığı, Yücesoy’un üstün şarkıcılık performansıyla bir araya gelince ortaya yine mükemmel işler çıkmıştı. Her iki plak da, yayınlandığı dönemin en kalburüstü Işıl Yücesoyçalışmaları olarak müzik tarihine geçti.

1978 yılında kendi firması Orient Plak’ı kuran Işıl Yücesoy, son 45’liğini bu firmadan yayınladı. Sahne çalışmalarında İngilizce, İtalyanca ve Rusça şarkılar söylemiş, ilk plaklarında Türkçe sözlü yabancı şarkılar seslendirmişti. Üçüncü 45’liğinde yer alan “Sen Seni” plaklarında seslendirdiği ilk Türk bestesiydi. Dönemin gözde bestecisi Selami Şahin’in imzasını taşıyan bu şarkının kazandığı başarının ardından dördüncü ve son 45’likte bu defa iki Selami Şahin bestesi ve Halit Çelikoğlu -Ahmet Selçuk İlkan’ın muhteşem sözleri yer alacaktı: “Ya Seninle Ya Sensiz / Sen İnanma”. Bu 45’lik, özellikle A yüzünde yer alan şarkıyla o günlerin en gözde plaklarından biri oldu ve yıllar boyu birçok şarkıcı tarafından seslendirilmesine rağmen, Işıl Yücesoy’un dinleyenin tüylerini diken diken eden muazzam yorumuyla Türk popunun en sağlam hitlerinden biri olarak hafızalara kazındı.

Işıl Yücesoy’un ilk ve tek albümü yine Orient Plak etiketiyle 1979 yılında yayınlandı. Sadece dört 45’lik plakla Türk popunda kendine ait bir ekol yaratmayı başarmış bu müthiş şarkıcının bir albüm dolusu şarkıyla karşımıza çıkması doğrusu az şey değildi. Bu albüm de tıpkı 45’likler gibi Yücesoy’un hiçbir zaman işin kolayına kaçmamasının, her zaman en iyisini bulana dek uğraşıp didinmesinin getirdiği kusursuzluğu taşıyordu. Popun klasikleri arasına girecek Can Arpaç-Selmi Andak imzalı “Çıkmaz Sokak” başta olmak üzere her şarkısıyla dört dörtlük bu albümde Işıl Yücesoy ilk kez bir de kendi bestesini seslendiriyor, bu alanda da ne denli iddialı olabileceğini ispat ediyordu. “Bir Evet Yeter” adı verilmiş bu albüm onun şarkıcılık kariyerinin son plağı oldu.

1981 yılından sonra film ve dizilerde rol amaya başladı ve "Korkuyorum Anne" filmindeki rolüyle çeşitli ödüller aldı.Bu ödüller sırası ile ;

12. Adana Altın Koza Film Şenliği, 2005, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
16. Ankara Film Festivali, 2005, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
13. ÇASOD En İyi Oyuncu Ödülleri, 2006, En İyi Kadın Oyuncu
28. Siyad Türk Sineması Ödülleri, 2006, En İyi Kadın Oyuncu


Diğer BilgilerOynadığı Diziler
Rüya Gibi
Zoraki Koca
Çemberimde Gül Oya
lamia

Oynadığı Sinema Filmleri
Korkuyorum Anne


Alıntı

Biyografi Konusu: Işıl Yücesoy nereli hayatı kimdir.
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
12 Ocak 2010       Mesaj #2
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Işıl Yücesoy

Sponsorlu Bağlantılar
Işıl Yücesoy

Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
9 Eylül 2014       Mesaj #3
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
2 Ekim 1945 doğumlu, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu, ses sanatçısı.

Gerçek Adı: Işıl Yücesoy
Doğum Yeri: Kırklareli
Doğum Tarihi: 2 Ekim 1945

Hakkında:
- Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu.
- 1969 yılında Devlet Tiyatrosu'nda sahne hayatına atıldı.
- İlk plağını 1975 yılında "Çalamazsın Mutluluğu" ismiyle çıkardı.
- İlk albümü olan "Bir Evet Yeter" 1979 yılında yayınlandı.
- Birçok film ve dizide rol alan sanatçı, 2004 yapımı "Korkuyorum Anne" filmiyle Altın Koza Film Festivali'nde "en iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülünü aldı.

İlk Albüm: Bir Evet Yeter
İlk Plak: Çalamazsın Mutluluğu


Karnaval.com
🌘 🚀

Benzer Konular

20 Nisan 2009 / Harry Kewell Spor tr
2 Temmuz 2010 / Mystic@L Tiyatro tr
7 Mayıs 2013 / Jumong Tiyatro tr
30 Ağustos 2014 / Jumong Müzik tr