Arama

Fabre d'Églantine

Güncelleme: 10 Nisan 2010 Gösterim: 1.543 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2010       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Fabre d'Églantine
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Fabre_d'Églantine_01.gif
Gösterim: 134
Boyut:  20.2 KB
Fabre d’Églantine (sivil adıyla Philippe-François-Nazaire Fabre; d. 29 Temmuz 1750, Carcassonne, Fransa - ö. 5 Nisan 1794, Paris) Fransız şair, aktör, dramaturg ve devrimcidir.

Hayatı

Önce Toulouse'da avukat olmuş daha sonra 1770'te gezici artistlere katılmıştır. Fabre'nin en ünlü eserlerinden biri
"Le Philinte de Molière ou la Suite du Misanthrope" adlı piyes olmuştur (1790, Molière'in "Mizantrop" adlı piyesinin bir sürek piyesi). Fransa'da çok sevilen "Il pleut, il pleut Bergère" (Türkçe: Yağmur Yağıyor, Çoban) adlı çocuk şarkısını yaratıp tiyatro için Jean-Jacques Rousseau'nun "Émile" adlı romanının kısımları üzerinde çalışmıştır.

Fransız Devrimi Boyunca

Fabre Fransız Devrimi boyunca Georges Danton ile Jean-Paul Marat'un taraftarı ve Club des Cordeliers üyesi olmuştur. "Révolutions de Paris" adlı haftalık gazete için yazmıştır.
Ağustos 1792 yılında "Compte rendu au peuple souverain" adlı Paris'teki hapishanelerde Eylül Katliamı'na neden olan bir beyanname yazmıştır.
17 Ocak 1793'te Milli Konvent'in milletvekili olarak XVI. Louis'in idamına oy vermiştir. Fabre, Fransız Devrim Takvimi'nin tatbik edilmesi için oluşturulmuş bir komitenin üyesi olup en çok şairane günlük adlarını takvime eklemek istemiştir. 5 Nisan 1794 yılında Danton taraftarı olarak giyotinle idam edilmiştir.
Fabre'in mezarı Paris'teki Cimetière des Errancis mezarlığındadır.

Biyografi Konusu: Fabre d'Églantine nereli hayatı kimdir.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!