Arama

Dünya Kentleri: Taşkent

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 26 Ekim 2016 Gösterim: 5.531 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Taşkent

Ad:  TAŞKENT1.jpg
Gösterim: 1791
Boyut:  66.9 KB

Özbekistan’ın başkenti.
Sponsorlu Bağlantılar

Orta Asya’nın en büyük kentidir. Çatkal Dağlarının batısında, Çirçik Vadisinde, 450-480 m yükseklikte yer alır. Çirçik Irmağına bağlı bir dizi kanal kentin içinden geçer. 1Ö 1. ya da 2. yüzyılda kurulduğu sanılan kent, tarihte Cac, Çaçkent, Şaşkent ve Binkent gibi değişik adlarla anılmıştır. Taşkent adı ise kayıtlara ilk kez 11. yüzyılda geçmiştir.

Batı’ya ve Doğu’ya giden kervan yolları üzerinde önemli bir ticaret ve el sanatları merkezi olan kent, 8. yüzyıl başlarında Araplar tarafından fethedildi ve 13. yüzyıl başlarında Moğolların eline geçinceye değin çeşitli Müslüman hanedanların denetimi altında kaldı. Bir süre Timurlular ve Şeybaniler tarafından yönetildikten sonra bağımsızlığını elde etti ve bu statüsünü Hokand Hanlığı tarafından ilhak edildiği 1809’a değin korudu.

1865’te Rusların eline geçtiğinde Rusya’yla yapılan ticaretin önde gelen merkezlerinden, 70 bin nüfuslu, surlarla çevrili bir kentti. 1867’de yeni Türkistan valiliğinin yönetim merkezi yapılmasından sonra eski kentin yanında modem bir kent gelişti. 1917 Ekim Devrimi sırasında, Kasım 1917’deki silahlı bir ayaklanmadan sonra kentte Sovyet yönetimi kuruldu. Taşkent, Nisan 1918’de ilan edilen yeni Türkistan ÖSSC’nin başkenti yapıldıysa da bu cumhuriyetin 1924’te ikiye bölünmesinin ardından Semerkand, Özbekistan SSC’nin ilk başkenti oldu ve başkent ancak 1930’da Taşkent’e taşındı.

Taşkent günümüzde Orta Asya’nıA önde gelen ekonomik ve kültürel merkezidir. Sanayi ürünlerinin ağırlığını tanm ve tekstil makineleriyle tekstil ürünleri gibi pamukla ilgili ürünler oluşturur. Kentte bulunan çok sayıdaki yükseköğretim ve araştırma kurumu arasında 1920’de kurulan üniversiteyle 1943’te kurulan Özbek Bilimler Akademisi’ne bağlı çeşitli enstitüler sayılabilir. Navoy Halk Kütüphanesi de. önemli bir kuruluştur. Kentteki birçok Özbek ve Rus tiyatrosunun başında Navoy Opera ve Bale Tiyatrosu gelir.

Taşkent’te bir Sanat Sarayı’yla çeşitli müze, park ve stadyumlar da vardır. Üç yüz bin kişinin evsiz kalmasına yol açan 1966’daki depremden sonra kent büyük ölçüde yeniden inşa edilmiştir. Depremde ayakta kalan 15. ve 16. yüzyıla ait az sayıdaki dinsel yapı ve anıtın arasında Orta Asya ve Kazakistan Müslümanları Kurulu’nun merkezi olan Barakhan Medresesi de vardır. Nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i Rus ve Özbek olan Taşkent’te Tatar, Yahudi ve UkraynalI azınlıklar yaşar. Nüfus (1991) 2.119.900.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 22:11
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
30 Haziran 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Özbekistan Cumhuriyeti'nin Başkenti Taşkent


Ad:  TAŞKENT2.jpg
Gösterim: 372
Boyut:  58.7 KB

Sponsorlu Bağlantılar
Orta Asya'nın nüfus bakımından en büyük kenti olan Taşkent , eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde de Moskova , St. Petersburg ve Kiev'den sonra dördüncü büyük kenttir. 1966 yılında yaşanan yıkıcı depremin ardından kent büyük ölçüde yeniden inşaa edilmiştir.1999 yılı rakamlarında göre şehrin nüfusu 2,241,000 dır. Geniş yolları, yeşil alanları, park - bahçeleri, düzenli yerleşimi, düzenli ve sağlam altyapısı ile kent Orta Asya şehir planlamacılığının en önemli örneklerinden biridir.Her istasyonu farklı mimari biçemlerde yapılmış olan Taşkent metrosu görülmeye değerdir. Orta Asya'da ilk ve tek olan metro 1978 yılında hizmete girmiştir. Üç güzergahta yolcu taşıyan metro, kentin ulaşım yükünü büyük ölçüde yeraltına taşır. Yerüstü taşımacılıkta çevreci nitelikli elektirikli tramvay ve troleybüsler yaygın olmakla birlikte, son yıllarda artan bir eğilimle bazı tramvay hatları sökülmekte, yerlerine otobüs ve minibüsler konulmaktadır.Çok sayıda tiyatro, konser, sinema salonları ve üniversiteler bulunan Taşkent, Orta Asya'nın kültür başkenti sayılabilir.

Şehir Sovyetler Birliği zamanında Orta Asya'nın Paris'i olarak nitelendirilmiştir.Bölgede bilinen ilk yerleşim M.Ö. 2. yüzyıl dolaylarında kurulan "Ming Uruk - Bin Erik" yerleşimidir. Şehir daha sonraları ; Çaç, Şaş, Şaşkent ve Binkent isimlerini almıştır.751 yılında Araplar tarafından ele geçirilen kent, İpek Yolu güzergahı üzerinde önemli bir nokta olmuştur. Şehir ilk kez 11. yüzyıl dolaylarında Birini ve Kaş garlı Mahmut'un yazılı metinlerinde Taşkent adıyla anılmıştır.9 ve 10. yüzyıllarda Samani Devleti topraklarında yer alan şehir, 10. yüzyıl sonlarından 13. yüzyıl başlarına kadar Karahanlılar Devleti sınırları içinde olmuştur. Daha sonra bir süre Karahitaylar (KarTimur İmparatorluğuakitaylılar) tarafından kontrol edilen Taşkent 14. yüzyılda Timur tarafından ele geçirilerek Timur İmparatorluğu'nun en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir.16. yüzyılın ikinci yarısında Buhara Hanlığı tarafından ele geçirilen şehir, 17 - 18. yüzyıllarda Kazak ve Kalmıklar'ın denetine geçmiş, 1809 yılında Hokand Hanlığı opraklarına katılmıştır.Hokand Hanlığı'nın zayıflaması ile şehir, 1865 yılında Rusya İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiş ve Rusya'nın Türkistan Genel Valiliği merkezi olmuştur.1899 yılında hizmete alınan Taşkent-Orenburg demiryolu ile şehir Orta Asya'nın en önemli ticari geçiş noktası haline gelen şehir, Kasım 1917'de Sovyet denetimine girmiş, 1918 yılında Türkistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.1924 yılında kurulan Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti topraklarına dahil olan Taşkent 1930 yılında bu cumhuriyetin başkenti olmuştur.Taşkent, 1 Eylül 1991 tarihinden bu yana Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden Özbekistan Cumhuriyeti'nin başkentidir.

Taşkent’in “Eski şehir” namlaşmış kısmı onun tarihi merkezidir. Burada zamanımız ’a kadar orta asırlar arkıtekturası ’na ait olan tarihi yerler saklanmış: Barak Han medresesi (XVI), Kökeldaş medresesi (XV), Kaffal Şaşi türbesi (XV), Zengi Ata türbesi (XIX). Özbekistan Diyanet İşleri Başkanlığın ‘daki Hz. Osman Mushaf’ı nüshasını görülmesi teşkil dilmiş.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 22:12
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
6 Mart 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  TAŞKENT3.jpg
Gösterim: 391
Boyut:  74.4 KB
TAŞKENT

Özbekistan'ın başkenti.

Ülkenin kuzeydoğusunda, Siriderya'nın doğudaki küçük bir kolu üzerindedir. Doğu Türkistan'ın başlıca ticaret ve endüstri merkezlerinden biridir. Başlıca kuruluşlar şunlardır; tarım ve maden makineleri, dokumacılık, elektrik araç ve gereçleri, kimya, seramik ve diğer küçük endüstriler.

Özbekistan'ın kültür merkezi olan kentte üniversite ve diğer yükseköğrenim kurumları vardır. 7. yüzyılda kurulmuş olan tarihî Taşkent, 8. yüzyılda Arapların, 13. yüzyılda Timur İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi. 1865'te Çarlık Rusyası'nın egemenliğine giren Taşkent, devrimden sonra da yeni kurulan Özbekistan Cumhuriyeti'nin merkezi oldu. 1991'den onra ise bağımsızlığını ilân eden Özbekistan'ın başkenti oldu.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 26 Ekim 2016 22:13
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Ekim 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
TAŞKENT
Ad:  TAŞKENT4.jpg
Gösterim: 498
Boyut:  98.9 KB

Özbekistan'ın başkenti;
2 073 000 nüf. (1989).
Taşkent, Orta Asya'nın en büyük iktisadi, siyasal ve kültürel merkezlerinden biri, nüfus açısından Özbekistan'ın en büyük kentidir.
Tien Şan’ın K.-B. ucunda, Çirçik kıyısında bulunan Taşkent vahası, strateji ve ticaret açısından önemli yolların girişlerine 11292 egemen bir konumdadır Sir Derya yoluyla ulaşılabilen kent, Türksib'in (Türkistan -Sibirya demiryolu) tamamlanmasından (1931) bu yana Orta Asya’nın başlıca demiryolu kavşağıdır Sir Derya’nın sağ kıyısında gerçekleştirilen sulama çalışmaları sayesinde iyice genişleyen zengin vahanın ortasındaki Taşkent, gelişmekte olan sanayi ve madencilik merkezlerine (Angren, Almalık, Çirçik) yakındır.

Özbekistan' ın donanım gereksinimini karşılamak için, kente makine fabrikaları (tarım makineleri, iplik ve dokuma tezgâhları), tekstil ve kimya sanayileri, konserve fabrikaları (besin maddeleri) yapıldı. Yönetim, kültür ve bilim için gerekli bütün büyük kurumlan ve bir anakente özgü bütün üçüncü kesim kurumlarını bünyesinde toplayan Taşkent' in etkisi bütün Orta Asya’ya yayılır. Çok önemli kentçilik çalışmaları, eski sömürge kentinin ikili yapısını değiştirmiştir; 1966 depremi sırasında bir bölümü yıkılan kent yeniden yapılmıştır.

—Tar. Taşkent, toprağa yerleşik toplumla bozkırın sınırında yer alan, Akdeniz'i ve Kubeldaş medresesi Çin'e bağlayan büyük ticaret yolu (İpek (XVI. yy. ortası) yolu) üstünde, Orta Asya'nın en eski kentlerinden biridir. Adı ilk kez, I.Ö. II.yy. çin kroniklerinde geçer. Kent, V.-VIII. yy. arasında Şaş adıyla, XI. yy.'da da bugünkü Taşkent adıyla anıldı. Taşkent, Samaniler'in (IX.-X. yy.) ve Karahıtaylar'ın (XII.-XIII. yy.) eline geçti; XV. yy.'da Timuroğulları döneminde gelişti. XIX. yy.'da Kokand Hanlığı'na bağlandı ve Türkistan'ın başlıca ticaret kenti oldu. 1865 yılında Ruslar tarafından işgal edilen Taşkent, 1918 yılına kadar Türkistan genel valiliğinin merkeziydi. 1918'de Özbekistan ÖSSC'nin başkenti haline getirildi. 1924 yılında yerini Semerkand aldıysa da, 1939 yılında yeniden başkent oldu.

—Güz. sant. Sık sık deprem geçiren Taşkent’te, dikkati çeken anıtlar arasında, XV.-XVI. yy.'lardan Barakhan (Orta Asya ve Kazakistan İslam merkezi) ve Kubeldaş medreseleri ile Zeynettinbaba ve Yunushan türbeleri belirtilebilir. Ali Şir Nevai opera, bale ve tiyatro binası, Güzel sanatlar sarayı ve Novay halk kütüphanesi de ilgi çekici yapılardır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

1 Eylül 2012 / Misafir Cevaplanmış
19 Aralık 2016 / estudiantes Müzik tr
16 Temmuz 2012 / Rower Taslak Konular