Arama

Akarsu Turizmi

Güncelleme: 20 Mayıs 2014 Gösterim: 5.965 Cevap: 1
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
3 Haziran 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Akarsu Turizmi

Sponsorlu Bağlantılar

Ülkemizdeki akarsuların büyük bölümü "akarsu turizmi" olarak tanımlanan rafting, kano ve nehir kayağı için çok elverişlidir.

Doğa turizminin önde gelen dallarından biri olarak akarsu turizmine yönelik ülkemizin sunduğu bu büyük potansiyelin geliştirilmesi ve geniş kitlelere hitap edecek şekilde tanıtımının yapılması önem taşımaktadır. Büyük yatırımlar gerektirmeyen akarsu turizmi, çevrenin tarihi, arkeolojik, kültürel, otantik değerleri ve diğer turizm çeşitleriyle bir bütün oluşturmaktadır. Bu nedenle, nehirlerimizin akarsu turizmi potansiyeli incelenirken, çevresinde yer alan ve entegre bir şekilde geliştirilebilecek diğer turizm değerleri de bu proje kapsamında belirlenmiştir.

Ülkemizde raftinge uygun akarsular:

- Çoruh nehri,
- Köprüçay,
- Manavgat Çayı,
- Dim Çayı,
- Adana-Feke-Göksu Nehri,
- Zamatı Irmağı,
- Fırat nehrinin bir kısmı.

Alintidir.
Kültür ve Truzim Bakanligi

d_n_z - avatarı
d_n_z
VIP VIP Üye
20 Mayıs 2014       Mesaj #2
d_n_z - avatarı
VIP VIP Üye
Akarsu Turizmi

Sponsorlu Bağlantılar
Akarsu Turizmi (Kano-Rafting)

Kaçkar Dağları, hızlı akışlı akarsuların kaynağıdır. Bunların en önemlileri Fırtına Deresi, Taşlıdere, İkizdere, Karadere ve İyidere’dir. Bu derelerde akarsu sporları (kano-rafting) için gerekli debi rejim miktarı vardır.

Bu akarsularımızda ulusal rafting gösterileri ve 2004 yılı ulusal rafting şampiyonası gerçekleştirilmiştir. Akarsular dışında irili ufaklı birçok dere de bulunmaktadır.

Fırtına Deresi
İkizdere

Çoruh Nehri, 3225 m. rakımlı Mescit Dağları’ndan doğarak toplam 466 km. kat ettikten sonra Gürcistan sınırları içerisinde Karadeniz’e dökülmektedir. Nehir aynı zamanda dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biridir. Yöre, her yıl dünyanın her tarafından gelen, rafting, kano ve nehir kayağı gibi akarsu sporlarını yapan yerli ve yabancı sporcuları ağırlamaktadır.

Zengin flora ve faunaya sahip Çoruh Nehri Vadisi, aynı zamanda kuşların göç yolu üzerindedir. Nehrin çevresindeki bazı kayalıklarda nesli tükenmekte olan kızıl akbaba türü koloniler halinde yaşamaktadır. Ayrıca Çoruh Vadisi boyunca; boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, porsuk, sansar, su samuru, tavşan, keklik, yaban horozu, çulluk, yaban ördeği, üveyik, sarıasma, sarısandal, ardıç kuşu, güvercin, tahtalı kuşu ve çeşitli yaban hayvanı türleri bulunmaktadır.

Bayburt’tan başlayıp İspir ve Yusufeli’ni takip ederek Artvin’e kadar uzanan ve yaklaşık 260 km. uzunluğundaki nehirde, 4 farklı etapta rafting yapılmaktadır. Zorluk dereceleri 1, 2, 3, 4, 5, 6’ya kadar çıkmaktadır. Profesyonel sporcuların tercih ettiği nehirde, 1993 yılında 4. Dünya Akarsu Şampiyonası yapılmıştır.

Bartın Çayı: Antik çağda Parthenios adı ile anılan ve kente de adını veren çaydır. Başlıca iki kolu olan Kocaçay ve Kocanazçayı, Bartın merkezinde Gazhane Burnu’nda birleşip 12 km yol katederek Boğaz mevkisinde Karadeniz’e ulaşır. Türkiye’nin üzerinde ulaşım yapılan tek akarsuyudur. Bu nedenle turizm faaliyetleri açısından oldukça önemlidir. Turist taşımacılığında kullanılabileceği gibi kanoing ve kürek yarışları gibi turistik faaliyetler açısından da potansiyeli yüksektir.

iLKiMimmmMsn Angel

Benzer Konular

26 Ocak 2011 / virtuecat Müzik tr
6 Temmuz 2015 / GusinapsE Felsefe tr
25 Kasım 2006 / Kral_Aslan Müzik tr
11 Eylül 2012 / Daisy-BT X-Sözlük
6 Temmuz 2015 / nötrino Sanat tr