Arama

Dünya Kentleri: Cakarta (Jakarta)

Güncelleme: 13 Nisan 2011 Gösterim: 9.063 Cevap: 3
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Cakarta

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Cakarta
250px Central Jakarta
Şehir Merkezi
Motto: "'Jaya Raya
(Endonezce): "Büyük ve Başarılı""

Yeri
250px IndonesiaJakarta


İdari Yapı:
Bağlı: Java
Vali:Fauzi Bowo
Özellikleri:
Alanı Toplam661.52 km²
Nüfus (2004)8,792,000
Yoğunluk 13,290.6²/km²
Web sitesi: www.jakarta.go.id
Cakarta, Endonezya Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Cava Adası'nın kuzeybatısında 661.52 km² alana kurulu olup, nüfusu 8,792,000'dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
21 Eylül 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Cakarta (Jakarta)

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  jakarta.jpg
Gösterim: 622
Boyut:  45.1 KB

Endonezya'nın başkenti, en bü­yük kenti ve başlıca limanıdır. Cava Adası'nın kuzeybatısında, Çi Liwung Irmağı'nın ağzın­da yer alır. Su baskınlarına açık, düz ve alçak bir ovada kurulmuş olan kentin iklimi tropik ve çok nemlidir.
Kent, üç bölümden oluşur:
  1. Irmak ağzı bo­yunca uzanan eski kent,
  2. Daha yüksekçe olan güneydeki yeni kent,
  3. 10 km doğudaki Tancungperiyuk limanı.
Eski kentte demir döküm-evleri, tabakhaneler, basımevleri, doğrama, dokuma ve kimya fabrikaları gibi birçok sana­yi kuruluşu vardır. Cakarta Endonezya'nın bankacılık ve ticaret merkezidir. Cavalılar, Çinliler ve Araplar kentin aşırı kalabalık ma­hallelerinde yaşarlar. Hollanda sömürge dö­neminin yapıları ve modern gökdelenler ile doğu özelliği taşıyan evler kente karmaşık bir mimari özellik verir. Modern alışveriş mer­kezlerinin hemen yanında renk renk açık ha­va pazarları görülür.

Ad:  photo_lg_jakarta.jpg
Gösterim: 570
Boyut:  67.0 KB

Yeni kent içinde hükümet binaları, 110 metre yüksekliğiyle kentin en görkemli yapı­larından olan Ulusal Anıt, bir öğretmen oku­lu, Ulusal Üniversite ve iki büyük müze var­dır. Geniş çevre yolları kentin bu bölümünde kesişir. Betjaks denilen üç tekerlekli ve mo­torlu taksiler de içlerinde olmak üzere her türlü araçla tıkanan trafik kenti bunaltır.
Koruyucu bir dalgakıranı olan Tancungperiyuk limanı 12 metre derinliğe gereksinim duyan gemileri barındırabilir. Endonezya adalarının çay, kauçuk, kahve, baharat, kuru­tulmuş hindistancevizi ve palmiye yağı gibi ürünleri gemilerle başka ülkelere gönderilme­den önce buradaki depolara getirilir. Kentin havaalanı limanla eski kent arasında yer alır.

Tarih
M.S. 5. yüzyılda Portekizliler'i yenerek Cakar­ta'nın bulunduğu yere yerleşen Banten sultanı buraya, "Görkemli Kale" demek olan Cayakerta adını vermişti. 1619'da Hollandalı tüc­car Jan Pieterszoon Coen, Cakarta kentinin hemen yanına Batavia adlı kaleyi yaptırdı. Sonraki yıl kenti ele geçirerek yakıp yıkan Hollandalılar aynı yerde, Batavia adını ver­dikleri bir kent kurdular. 300 yıl boyunca kent bu adı taşıdı ve Doğu Hint Adaları, Çin ve Avustralya ile sömürge ticareti yapan Avru­palıların uğradığı önemli bir liman oldu. Hol­landalılar burayı, büyük alanları ve üç şeritli geniş caddeleri ile güzel bir kent haline getir­diler. Bugün müze olan, sömürge döneminin eski belediye binası gibi tarihi Hollanda yapı­ları ve kanallar eski kentte Hollanda havasını yaşatır. Endonezya 1949'da bağımsızlığını ka­zanınca Cakarta yeniden eski adına kavuştu. Hemen hemen tüm Hollandalıların terk etti­ği kentin nüfusu 7.829.000'dir (1985).



MsXLabs.org & Temel Britannica

Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
22 Eylül 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Jakarta
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
13 Nisan 2011       Mesaj #4
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi&MsXLabs

Cakarta
Cava Adası'nın kuzeybatı kıyısında, Endonezya'nın federal başkenti olan büyük liman. 1619'da Hollandalılar tarafından Batavia adıyla kurulmuş, bağımsızlığını kazandıktan sonra bugünkü adını almıştır. 8.254.000 (1990) nüfusuyla ülkenin en kalabalık kentidir. Uluslararası bir havalimanı bulunan kentte üniversite, sanat ve bilim kuruluşları, dökümevleri, demiryolu malzemesi ve otomobil montaj fabrikaları da vardır. Ayrıca Cakarta'da kimya ve dokuma sanayii; deri ve kereste işlemeciliği de önemli bir yer tutmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm