Arama

Türkiye'deki Antik Kentler - Hierapolis

Güncelleme: 3 Ocak 2018 Gösterim: 8.058 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Hierapolis

Ad:  hierapolis.JPG
Gösterim: 449
Boyut:  41.6 KB

Denizli’nin yaklaşık 15 km kuzeyinde bulunan eski Frigya kenti.
Sponsorlu Bağlantılar

Küçük Çökelez Dağı eteklerinde, kireç içeren suların oluşturduğu traverten taraçalarından (seki) dolayı bugün Pamukkale diye anılan yörede yer alır. İÖ 190’da Pergamon (Bergama) kralı II. Eumenes tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Daha sonra kutsal bir kent (hieron) oldu. Burada Tanrıça Leto’nun adına, Letoia denen törenler düzenlenirdi. Leto, Yunan mitolojisindeki anatanrıçanın yerel bir karşıhğı idi. Ayrıca kentte Apollon Lairbenos’a da tapındırdı. Roma imparatoru Tiberius’un egemenliği döneminde İS y. 14-37 arasında Hierapolis yeniden inşa edildi ve 1334’teki bir depremden sonra terk edilene değin varlığını sürdürdü.

Hierapolis’teki ilk kazılar 1890’larda Almanlar tarafından yapıldı. Çalışmaları 1957’den bu yana da Italyanlar sürdürmektedir. Bugün müze olarak kullanılan İS 2. yüzyıldan kalmış hamamla gene aynı dönemde yapılmış tiyatro, bugün kısmen ayakta olan önemli yapılardır. Ayrıca iki tane sütunlu cadde, Domitianus Takı (ÎS 82-83)
ve Hıristiyanlık döneminden de bir bazilikayla (İS 6. yy) sekizgen planlı St. Philippus Martirionu (IS 5. yy) günümüze ulaşmıştır. Kentin nekropolü tümülüs, lahit ve ev tipi mezarlarıyla geç Helenistik dönemden Hıristiyanlığın ilk dönemlerine değin kullanılmıştır.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 03:12
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
15 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Türkiye'deki Antik Kentler - Hierapolis
Hierapolis, (Yunanca: Ἱεράπολις 'kutsal şehir') Pamukkale (Denizli) yakınlarında bulunan bir antik kenttir.
Sponsorlu Bağlantılar

Şehir Merkezine 24 km. mesafededir. Hierapolis şehrinin kuruluşu çok eskiye dayanmaktadır. Bergama kralı II. Eumenes tarafından M.Ö. 190 yılında kurulan şehre, efsanevi kahraman Telefos'un güzel karısı "Hiera" nın adına izafeten Hierapolis adını vermiştir. Hirapolis kutsal şehir anlamına da gelmektedir. Hellenistik özellik taşıyan şehir, M.Ö.133 te Bergama kralı 3. Attalos'un vasiyeti üzerine Hierapolis, Bergama ile birlikte Romalılara geçmiştir. M.S. 1 7 de Roma İmparatoru Tiberius zamanında şiddetli bir deprem ile yıkılmışır. Yeniden inşa edilen şehir tamamen Roma karakterine bürünüp, M.S.II-III. asırlarda Roma İmparatoru Septimus Severisve Karakalla devirlerinde büyük bir refeha kavuşarak, altın devirlerini yaşamış ve Roma İmparatorluğunun ileri gelenlerinin sayfiye şehri olmuştur.Hierapolis 'teki büyük yahudi nüfusunun hakim olduğu devirde,İsa'nın 12 havarisinden biri olan Apostle Phlippe'nin M.S. 80 de Hristiyanlığı yaymak üzere buraya geldiğinde işkence edilip öldürülmesi ile Hristiyanlık aleminde önem kazanmıştır.Bizans devrinde de piskoposluk merkezi haline gelen Hierapolis'te, St. Philippe adına M.S. 5. asırda Ottogon stilde martyrium inşa edilmiştir. M.S. 395'te Bizans idaresine geçen Hierapolis, M.S. 1210'da Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Selçukluların eline geçmiştir.

Ad:  Hamam.JPG
Gösterim: 442
Boyut:  98.9 KB
Şehir Hamamı

1354'te meydana gelen şiddetli depremler yüzünden şehir harap olmuştur. Hierapolis'in elindeki kaynaklara göre, hem Apollan Laır Benos'un hem de Apolfan Kitharoidos'un Arkhegetes Kürtünü hayali bir şehir olarak görülmektedir.Hierapolis sikkeleri M.Ö.II. yy. başlayarak M.S. III. yy.'a kadar devam etmiş bir devrin kültürünü aksettirir. Kitabeler ise daha geç bir zamana işaret eder. Sikkelerin ve kitabelerin birleştiği nokta Apollan Kitharoidos'u müşterek temsil etmeleridir. Apollon'un ağızlı baltasıyla kuwetin sembolü olarak yürürken, diğer taraftan dini merasimleri idare eden bir sembol olarak görülür.


Ad:  Tuvalet.JPG
Gösterim: 449
Boyut:  107.6 KB
Toplu Tuvaletler

Son düzenleyen Safi; 27 Kasım 2017 03:13
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Kasım 2017       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
HİERAPOLİS
Ad:  hieropolis1.jpg
Gösterim: 556
Boyut:  63.8 KB

("kutsal kent”). Tar. coğ. Anadolu'nun Phrygia bölgesinde antik kent, bugün Pamukkale Antik kalıntıların yanı sıra, kireçli beyaz traverten tortullarından oluşan doğal görünümüyle de ilgi çeker Apollon ve Plüton'un tapınma merkezidir. Hellenistik dönemde, büyük bir olasılıkla Bergama kralı Eumenes II (İ.Ö. 197-159) tarafından kuruldu. En eski yazıtlar bu kralın annesi Apollonis’e aittir. Bergama’nın efsanevi kurucusu Telephos'un karısı Hiera'ya adanarak, Hierapolis adını aldı. Attalos III döneminde tüm Bergama krallığı’yla birlikte Roma'ya bağlandı (İ.Ö. 133). Tiberius döneminde büyük bir depremde yerle bir oldu (İ.S. 17). Yeniden kurulan kent, II. ve III. yy.’larda gelişti. Yörede müsavilerin yoğun oluşu nedeniyle hıristiyanlık hızla yayıldı, ancak bu durum aziz Philippos'un burada öldürülmesini engelleyemedi (İ.S. 80). Bizans döneminde aziz Philippos adına büyük bir kilise yaptırıldı (VI. yy.) ve piskoposluk merkezi oldu.
Ad:  hierapolis.jpg
Gösterim: 532
Boyut:  37.4 KB

Yörede ilk kazılar C. Humann yönetimindeki alman arkeologlarca gerçekleştirildi (1887). 1957’de Paolo Verzone yönetimindeki İtalyan arkeologlarca başlatılan kazı ve onarım çalışmaları Daria de Bernardi Ferrero başkanlığında sürdürülmektedir (1987). En sağlam kalıntılar Roma hamamları ve tiyatrodur. Roma hamamlarının II. yy. ortalarında yapıldıkları ve birkaç kez onarıldıkları sanılmaktadır. Apollon tapınağı’nın temelleri Geç Hellenistik, üst bölümleriyse Roma dönemindendir (III. yy.). Kareye yakın dikdörtgen planlı yapı pronaos ve naos bölümlüdür. Tiyatro II. yy. Roma yapısıdır, oturma yerinin elli basamağı ortaya çıkarılmış ve onarılmıştır. Sahnenin ve yapının ön cephesini süsleyen kabartma ve heykellerde Septimius Severus ve ailesiyle Dionysos şenlikleri işlenmiştir IV. yy.'dan çeşme kabartmaları ve heykelleriyle anıtsal bir yapıdır.

Aziz Philippos'un mezarı (V. yy.) erken hıristiyanlık mimarisinin merkezi planlı örneklerindendir 20x20 m ölçülerindeki kare kaide üzerinde sekiz köşeli gövde yükselir. Ortadaki ana mekâna altı bölüm açılır. Nekropolis, Anadolu'nun en büyük ve günümüze en sağlam ulaşmış antik mezarlığıdır. İki km’lik yol boyunca K.’e uzanan nekropoliste Geç Hellenistik - Erken Hıristiyanlık dönemlerinden pek çok tümülüs, lahit, oda mezar vardır. Bunların yanı sıra kentin sütunlu yolları, üç kemerli Domitianus kapısı (İ.S. 82-83) anılması gereken kalıntılardır.

Kaynak: Büyük Larousse
SİLENTİUM EST AURUM
muhammetarabaci - avatarı
muhammetarabaci
Kayıtlı Üye
29 Aralık 2017       Mesaj #4
muhammetarabaci - avatarı
Kayıtlı Üye

Antik Roman Palace


Alanya’nın merkezine sadece 2 km mesafede bulunan bu 4 yıldızlı sahil oteli, deniz manzaralı bir teras ve özel balkonlu odalar sunmaktadır. Ücretsiz Wi-Fi ve ücretsiz özel otopark mevcuttur.
Antik Roman Palace’ın odalarında uydu kanallarını gösteren bir TV, klima ve özel banyo vardır.Konuklar balkonlarından deniz manzarasının tadını çıkarabilir.

antik roman palace 820633880213399
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Aralık 2017 16:14 Sebep: Reklam Yasaktır
Avatarı yok
ozlemyonar
Yasaklı
3 Ocak 2018       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
sinop antik otel 772108291089295
sinop antik otel 145671872557207
sinop antik otel 337607111894713
Son düzenleyen Safi; 3 Ocak 2018 23:05 Sebep: Reklam Yasaktır

Benzer Konular

8 Nisan 2012 / ThinkerBeLL Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm
4 Aralık 2013 / _EKSELANS_ Turizm
2 Temmuz 2016 / _EKSELANS_ Turizm
21 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Turizm