Arama

Kapalıçarşı

Güncelleme: 17 Temmuz 2012 Gösterim: 26.301 Cevap: 3
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
18 Şubat 2007       Mesaj #1
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Kapalıçarşı

Sponsorlu Bağlantılar
Tarihçe

Fatih Sultan Mehmet İstanbul' u aldıktan sonra şehrin dahilindeki çarşılar, dükkanlar, hanlar, hamamlar, evler ve camiler yapılmasını emretmişti. Şarkta bez satılmak için yapılmış, daha sonra her nevi kıymetli eşyanın alım, satımına tahsis olunmuş kapalıçarşılara bedesten denildi. Fatih Sultan Mehmet 'in eski saray yanına yaptırdığı bedesten, sonraları eski bedenten, iç bedesten, yahut Cevahir Bedesteni diye anılmaya başlandı. Bunun ilerisine yapılan ve yeni bedesten denilen Kapalıçarşı' da bir yolu pamuk, bir yolu ipekle dokunan ve sandal denilen bir nevi kumaş satışına tahsisinden dolayı Sandal Bedesteni ismini almıştı. Her iki bedestende de Fatih Devri inşa karakterleri hakimdir.


Eski zenginler, tacirler mücevherlerini ve kıymetli altın ve gümüş eşyalarını bedestendeki kasalarda küçük bir ücret mukabilinde saklarlardı. Bedestende dünyanın ve imparatorluğun her tarafından toplanmış mücevherler, altınlar, silahlar, kıymetli kumaşlar, şallar, halılar ve her nevi kıymetli eşya bulunurdu. Buradaki esnaf şehrin en zengin esnafı idi. Kapalıçarşı muhtelif tamirler görmüş, ve 1894 depreminden sonra esaslı tadilata uğramıştır.

19. asırın 2. yarısından itibaren Avrupa kumaşlarının geniş ölçüde memleketimize ithali, bedestenlerimizin yerli el dokuması kumaş ticaretini sekteye uğratmış, bankaların açılmaya başlaması da bedestenlerin banka hizmetine son vermiştir.
Bu suretle eski Bedesten, mücevherat, halı, antika eşya satışı ile hizmete başlamış, Sandal Bedesteni de faaliyetini durdurmuştu. 1914 yılında burası İstanbul Belediyesi tarafından satın alınarak bir umumi meraz yeri haline sokuldu. Sonradan neden ise bundan vaz geçildi, ama mezat birçok güzelliği de ortaya çıkartmıştı. Bu yüzden mezat olacağı günü herkes beklemektedir.

Her devirde hayatımızı aksettiren Çarşı, yabancı seyyahların kitaplarında, yabancı ressamların fırçalarında binbirgece masalları gibi yaşatılmıştır. 3000' den fazla dükkanın bulunduğu Kapalıçarşı ' yı hergün mevsimine göre 250.000 ile 400.000 kişi ziyaret etmektedir. Kaybolmaya yüz tutmuş birçok mesleği, kendisine has kültürüyle yaşatan Kapalıçarşı dünyanın en eski, en büyük ve en çeşitli üretimlerinin sergilendiği bir mekandır. Modern çağın gereklilikleri sonucu yapılan yeni alış-veriş merkezlerinin mimari ve kültürel dokusundan dolayı etkileyemediği Kapalıçarşı çok çeşitli ürünü birçok yerden daha ucuza sergilemektedir.

Kapalıçarşı Haritası

kapalicarsiharita13cd97ox3
KAPALIÇARŞI SEKTÖRLERİ
  • KUYUMCULAR (373)
  • HALI VE KİLİM (125)
  • GÜMÜŞ (89)
  • HEDİYELİK EŞYA (217)
  • DERİ (148)
  • ANTİKA (36)
  • KONFEKSİYON (114)
  • BAKIR EŞYA (5)
  • BANKA VE FİNANS (16)
  • YEMEK (49)
  • TURİZM (0)
  • DİĞER (70)
Kapalıçarşı İstanbul kentinin merkezinde yer alan dünyanın en eski ve büyük kapalı çarşısıdır. Kapalıçarşı'nın temeli 1461 yılında atılmıştır. Dev ölçülü bir labirent gibi, 30.700 metrekarede 60 kadar sokağı, 3600'den fazla dükkânı ile Kapalıçarşı, İstanbul’un görülmesi gereken, benzersiz bir merkezidir. Adeta bir şehri andıran, bütünü ile örtülü bu site zaman içerisinde gelişip büyümüştür. İçinde son zamanlara kadar 5 cami, 1 okul, 7 çeşme, 10 kuyu, 1 akarsu, 1 sebil, 1 şadırvan, 18 kapı, 40 han vardı.
Sokakları: Acıçeşme, Ağa, Altuncular, Aminçiler, Araracıoğlu, Aynacılar, Basmacılar, Bitpazarı, Çuhacıhanı, Fesçiler, Ganiçelebi, Hacıhasan, Hacıhüsnü, Hacımemiş, Halıcılar, Hazırelbiseciler, İplikçiler, Kahvehane, Kalpakçılar, Karakol, Karamanlıoğlu, Kavaflar, Kazazlar, Keseciler, Kilitçiler, Kolancılar, Koltukçu, Kürkçüler, Lütfullahefendi, Mercançıkmazı, Muhafazacılar, Mühürdaremin, Ortakazazcılar, Örücülerhamamı, Parçacılar, Perdahçılar, Püskülcüler, Reisoğlu, Ressam, Sahaflarbedesteni, Sandal, Sandalbedesteni, Serpuççular, Sıraodalar, Sipahi, Tacirler, Takkeciler, Tavukpazarı, Terlikçiler, Terzibaşı, Terziler, Tuğcular, Varakçıhan, Yağlıkçılar, Yarımtaşhan, Yeşildirek, Yorgancılar, Yüncühasan, Zenneciler,'dir.

15. yüzyıl'dan kalan kalın duvarlı, bir seri kubbe ile örtülü eski iki yapının etrafı sonraki yüzyıllarda, gelişen sokakların üzerleri örtülerek, ekler yapılarak bir alışveriş merkezi haline gelmiştir. Geçmişte burası her sokağında belirli mesleklerin yer aldığı ve bunların da, el işi imalatının sıkı denetim altında bulundurulduğu, ticari ahlak ve törelere çok saygı gösterilen bir çarşı idi. Her türlü değerli kumaş, mücevherat, silah, antika eşya, konusunda nesillerce uzmanlaşmış aileler tarafından, tam bir güven içinde satışa sunulurdu. Geçen yüzyılın sonlarında deprem ve birkaç büyük yangın geçiren Kapalıçarşı eskisi gibi onarılmışsa da, geçmişteki özellikleri değişikliğe uğramıştır.

Eskiden esnafa olan güven duygusu halkın birikmiş parasının, bir banka gibi onlara verilmesine ve işletilmesine neden olurdu. Günümüzde birçok sokaktaki dükkânlar fonksiyon değişikliğine uğramıştır. Yorgancılar, terlikçiler, fesçiler gibi meslek grupları sadece sokak ismi olarak kalmıştır. Çarşının ana caddesi sayılan sokakta çoğunlukla mücevher dükkânları, buraya açılan yan bir sokakta altıncılar bulunur. Oldukça küçük olan bu dükkânlar değişik fiyat ve pazarlıkla satış yaparlar. Kapalıçarşı renk ve atraksiyon olarak her ne kadar eski canlılığını koruyor ise de, 1970’li yıllardan itibaren İstanbul’u ziyarete gelen turist gurupları için alışveriş olanakları, çarşının ana girişindeki modern ve büyük kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır. HaliçMısır Çarşısı da daha küçük ölçüde bir kapalı çarşıdır. Galata semtinde 15. yüzyıl'da kalma diğer bir küçük kapalı çarşı da halen kullanılmaya devam etmektedir.
Kapalı Çarşı günün her saatinde hareketli ve kalabalıktır. Esnaf, ziyaretçileri ısrarlı olarak kendi mağazasına çağırır. Çarşı girişinde gelişen konforlu, büyük mağazalar Türkiye’de elde imal edilen ve ihracatı yapılan hemen bütün eşyayı satışa sunmaktadır. El halıları ve mücevherat geleneksel Türk sanatının en güzel örnekleridir. Bunlar kalite ve orijin belgeleri ile satılır ve dünyanın her tarafına garantili gönderme yapılır. Halı ve mücevheratın yanında meşhur Türk işi gümüşten yapılmış eserler, bakır, bronz hediyelik ve dekoratif eşya, seramik, oniks ve deriden mamul, üstün kaliteli, Türkiye hatıraları zengin bir koleksiyon oluştururlar.

Anakapıları: Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı, Zenneciler.

Hanlar: Ağa, Alipaşa, Astarcı, Balyacı, Bodrum, Cebeci, Çukur, Evliya, Hatipemin, İçcebeci, İmamali, Kalcılar, Kapılar, Kaşıkçı, Kebapçı, Kızlarağası, Mercan, Perdahçı, Rabia, Safran, Sarnıçlı, Sarraf, Sepetçi, Sorguçlu, Varakçı, Yağcı, Yolgeçen, Yolgeçen, Zincirli


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Mira; 17 Temmuz 2012 15:36 Sebep: Düzenlendi.
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
28 Şubat 2007       Mesaj #2
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi
Kapalıçarşı
kcarsi2
Kapalıçarşı, aslında tek başına bir kente bedeldir. Bir yandan yayıldığı muazzam alan, bir yandan içindeki dükkanların sayısı ve çeşitliliği ile dünyanın önde gelen merkezlerinden biridir. Doğal olarak bu görkemine bir de tarihsel önemini ekleyecek olsak, sanırız Kapalıçarşı’nın konumunu bir nebze de olsa özetleyebiliriz.
Sponsorlu Bağlantılar

Nuruosmaniye ile Beyazıt’ı bağlayan iki ana kapısı arasında büyük bir ana cadde ve bu ana caddeye açılan irili ufaklı onlarca sokak, Kapalıçarşıyı aslında onlarca kapı ile çevresine bağlamaktadır.


Kapalıçarşı aynı zamanda dünyanın en büyük kuyum çarşısıdır. Dünyada bir eşi daha bulunmayan el emeği ve göz nuru kuyumlar, çevresindeki hanlarda şekillenir ce Çarşı’nın vitrinlerinde ziyaretçilerini bekler. Bir dönem göz kamaştıran müzayedelerin yapıldığı Büyük Bedesten ile yanı başındaki Sandal Bedesteni, bugünlerde Halıcıların mekanı olmuştur. Sandal Bedesteni’nin hemen gerisinde ise “Bitpazarı” olarak da anılan 2. el ev eşyalarının satıldığı dükkanların sıralandığı galeri yer alır.


... Ve, Türkiye ekonomisine bile adını verdiği, serbest piyasanın kalbinin attığı döviz piyasası yine Kapalıçarşı’da doğmuş ve adı ile özdeşleşmiştir.
Döviz bulundurmanın yasak olduğu günlerde, el altından dövizlerin bozulduğu yan sokaklar, artık Türkiye ekonomisinde “resmi” adıyla anılmaktadır.


Son düzenleyen Mira; 17 Temmuz 2012 15:39 Sebep: Düzenlendi.
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2009       Mesaj #3
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Kapalı Çarşı
MsXLabs.org & Temel Britannica

Doğu-İslam ülkelerine özgü bir ticaret merkezi yapısı olan kapalı çarşılar daha çok büyük kentlerde görülür. Küçük kentlerde ise bu işlevi ya ticarete ayrılmış belirli sokaklar ya da hanlar yerine getirirdi. Osmanlılar ayrıca 15. yüzyılın ikinci yarısın­dan başlayarak bir eksen üzerinde dizilmiş dükkânlardan oluşan üstü açık ya da kapalı küçük çarşılar da yapmış ve bunlara "arasta" adını vermişlerdir. Daha büyük yapılar olan kapalı çarşılar ise kentin ticaret merkezini oluşturur, burada satılan malların bir bölümü de çevrelerinde kurulan hanlarda yapılırdı.
Bugün İran'da, Arap ülkelerinde ve Türki­ye'de Edirne ve Bursa gibi eskiden önemli birer ticaret merkezi olan kentlerdeki kapalı çarşılar hâlâ varlıklarını sürdürmekle birlikte kapalı çarşı denince aklımıza daha çok İstan­bul'daki büyük çarşı gelir. Kapalı çarşı asıl İstanbul'u oluşturan yarımadanın ortasına ya­kın bir bölgede yer alır. Çarşının çekirdeği Fatih Sultan Mehmed döneminde (1451-81) yapılmış olan İç Bedesten'dir. Fatih yeni fethedilen kentin ticaretini canlandırmak amacıyla yaptırdığı İç Bedesten'den sonra bugün Sandal Bedesteni olarak anılan ikinci bir çarşı daha yaptırdı. Zamanla bu iki bedes­tenin çevresinde oluşan sokaklarla birlikte büyük bir kapalı çarşı ortaya çıktı. Yangınlar ve depremler sonucu birkaç kez yıkılan çarşı çeşitli onarımlardan sonra bugünkü görünü­münü aldı.
Eskiden kentin en önemli alışveriş merkezi olan kapalı çarşıda 4.000'e yakın sayıda dük­kân ve 50'yi aşkın alanda etkinlik gösteren esnaf vardı. Genellikle her esnaf belli bir sokakta toplanmıştı. Kapalı çarşının çevresin­de ayrıca küçük birer üretim merkezi olarak çalışan birçok da han vardı. Bu hanların sayısı 30'u aşkınken 1894 depreminden sonraki ona­rımda birçoğunun çarşıyla bağlantısı kesilmiş­tir. Bugün çarşıya bağlı han sayısı 11'dir. Bazı sokakların da çarşı dışında bırakılması sonucu dükkân sayısı 3.000 dolayına inmiştir.
20. yüzyılda kentin iyice büyümesi, yeni ticaret bölgelerinin oluşması, ticarete konu olan malların türlerindeki değişmeler çarşının yapısını yavaş yavaş etkilemeye başladı. Bir­çok geleneksel esnaf türü ortadan kalktı. Kapalı çarşı günümüzde halıcıların, kuyumcu­ların ve hediyelik eşya satıcılarının çoğunluk­ta olduğu turistik bir çarşı görünümü almaya başlamıştır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
17 Temmuz 2012       Mesaj #4
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kapalıçarşı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İstanbul'un en eski ticaret merkezlerinden biri. Kapalıçarşı, bir mimarî bütünlük olmayıp çeşitli zamanlarda yapılan inşaatlarla oluşmuştur. İstanbul'un fethinden hemen sonra kâgir olarak yapımına başlandı. Önceleri üzeri açık bir dükkânlar dizisi olan bu merkez, sonradan alıcıyı korumak amacıyla, önce derme-çatma örtüler, ardından da kiremit kaplı ahşap bir çatıyla örtüldü. 1588, 1652, 1660 yıllarındaki büyük yangınlarda önemli zararlar gören Kapalıçarşı, 1894 depremiyle de büyük bir yıkıntı geçirdi. 1943 ve 1955'te yeniden yanan Kapalıçarşı'da eski bir belgeye göre 4.399 dükkân, 2.195 hücre, 497 tezgâh, 12 mahzen, 1 hamam, 1 cami, 10 mescit, 16 çeşme, 2 şadırvan, 1 sebil, 8 kuyu, 1 türbe, 1 okul ve 24 han bulunuyordu. Sonradan bu sayılar oldukça azalmıştır. Bugün Kapalıçarşı hareketli bir ticaret merkezi olma niteliğini korumakta ve turistik özelliklere sahip bulunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
In science we trust.