Arama

Dünya Kentleri: Priştine

Güncelleme: 12 Kasım 2008 Gösterim: 1.547 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
12 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Priştine

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


250px BoroRamizi
Priştine (Arnavutça: Prishtinë/Prishtina; Sırpça: Priština/Приштина; Türkçe: Priştine) Kosova Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük şehri. Şehrin koordinatları: 42°40′Kuzey, 21°10′Doğu.
1999 tarihinden itibaren BM'nin idaresinde olan Kosova ve başkenti Priştine'nin nüfusu yaklaşık 600.000'dir. Şehirde Arnavutlar, Sırplar, Türkler, Boşnaklar ve Romanlar yaşamaktadır. Şehir, başkent olması sebebiyle, çok etnikli bir yöne sahiptir. Kosova'nın geneli de çok etniklidir ancak Priştine, birçok yönüyle Kosova'nın diğer şehirlerinden ayrılır. Burası, tipik bir Balkan ve MüslümanPriştine Üniversitesi ve Priştine Uluslararası Havaalanı bulunmaktadır.
Uzun yıllar Osmanlı idaresinde kalan şehir I. Dünya Savaşından sonra Yugoslavya'nın bir parçası hâline geldi. Osmanlı devrinde Kosova Vilayeti'nin bir şehri olan Priştine, Priştineli Mesihi gibi birçok divan ve halk şairi, ünlü kişilik yetiştirmiş bir kenttir. Balkan Savaşları'ndan sonra, Kosova'nın birçok yerinden olduğu gibi, Priştine'den de on binlerce Türk ve Müslüman, özellikle Türkiye'ye göç etmek durumunda kalmıştır. Bugün, Türkiye'de yaşayan Kosova Türklerinin az sayılmayan bir kısmı da Priştine kökenlidir. Priştine'deki Osmanlı eserleri, tarihî süreçte ciddi zararlar görmüştür. Osmanlı sonrasındaki devirden itibaren başkent sıfatı verilen şehirde, Slav ve Batı tarzı bir anlayış ve yaşam tarzı egemen kılınmaya çalışılmış ve bu çalışma sistemiyle şehir, Osmanlı kimliğinden kısmî uzaklaşmalar yaşamıştır.
Priştine, Yugoslavya ve NATO arasında 1999 yılında meydana gelen savaştan sonra BM'nin kontrol merkezi oldu. Şehir, I. ve II. Kosova Savaşları'nın yapıldığı ovada yer almaktadır. Bu yönüyle de ayrıca, Türkler için önemlidir. Priştine yakınlarında, Kosova Ovası'nda I. Murat'ın türbesi (Meşhed-i Hüdavendigâr) bulunmaktadır.
Priştine, Kosova Cumhuriyeti'nin idarî, kültürel, ticarî, ekonomik vb. yönlerden merkez şehridir. Özellikle, Kosova'nın bağımsızlığından sonra (17 Şubat 2008), şehrin ulusal ve uluslar arası yolları genişletilmeye başlanmıştır; binalarının bazıları tadil edilmiştir, edilmektedir. Şehir, Kosova’nın geneli gibi, bir yeniden yapılanma içindedir.






120px Prishtina maj 2005

Priştine


120px Kosova MC3BCzesi PriC59Ftine



Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular