Arama

Dünya Kentleri: Gagra

Güncelleme: 14 Kasım 2008 Gösterim: 1.384 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Kasım 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Gagra

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi



300px Old Gagra

Eski Gagra.


300px Gagra

Gagra, Karadeniz kıyısı.


250px Oldenburg palace

Prens Oldenburg Sarayı.


Gagra (Abhazca ve Rusça: Гагра, Gürcüce: გაგრა), Gürcistan’ndan tek yanlı bağımsızlık ilan Abhazya’da kent. Kafkas Dağları eteklerinde, Karadeniz’in kuzeydoğu kıyısında 5 km’lik bir alana yayılır. Gagra, yarı tropikal iklimi nedeniyle Çarlık Rusya’sı ve Sovyet dönemlerinde ünlü dinlenme ve sağlık merkezlerinden biriydi.
Gagra kentinin 1989 sayımına göre nüfusu 26.636 idi. Ancak burada yaşayan Gürcüler tamamen göç ettirildi ve bugünkü nüfusu kesin olarak bilinmemektedir.


Tarih

Gagra, Yunan koloniciler tarafından Triglite adıyla kuruldu. İlk sakinleri Yunanlılar ve Kolhlardı. İÖ 1. yüzyılda Roma yönetimi altına girmeden önce Pontus Krallığının egemenliği altına kaldı. Roma döneminde Nitica olarak adlandırıldı. Bu dönemde Gotların ve başka istilacıların saldırılarına maruz kaldı. Roma’nın ardından Gagra’yı Bizans ele geçirdi. 9. yüzyılda, Abhazya’nın diğer bölgeleriyle birlikte Gürcü devletlerinden biri olan İmereti Krallığına katıldı. Cenovalı ve Venedikli tacirlerin önemli limanlarından biri oldu. Gagra limanından kereste, bal, balmumu ve köle gönderiliyordu. Gagra adı, ilk kez İtalyan Pietro Visconti’nin 1308’de yaptığı haritada görülür. Bu harita günümüzde Venedik’te San Marcos Kütüphanesi'nde korunmaktadır.
Gagra, 16. yüzyılda Abhazya’nın diğer bölgeleriyle birlikte Osmanlı Devleti tarafından fethedildi. Osmanlı döneminde Sohumkale önemli bir liman ve askeri garnizonken, Gagra önemsiz bir yerleşme olarak kaldı. 19. yüzyılda bütün Abhazya ile birlikte Rusların eline geçti. 1866 yılında Gagra’da sadece 336 erkek ve 280 kadın yaşıyordu. Bunların çoğu da görevli askerler ve aileleriydi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osmanlılar geçici olarak kasabayı ele geçirdiler. Ancak savaştan galip çıkan Rusya Gagra’yı elinde tuttu.
Gagra Çarlık Rusya’sı ve Sovyet döneminde önemli bir dinlence ve sağlık merkezi işlevini kazandı. Sanatoryum ve yeni oteller inşa edildi. Burada aynı zaman bir askeri üs kuruldu. 1980’lerde Gagra’da yaşayan Abhazlar ve Gürcüler arasında anlaşmazlıklar arttı. 1992-1993 arasındaki savaşta binlerce Gürcü Gagra’dan göç ettirildi.

Gagra ilçesi

Gagra, aynı adlı ilçenin de merkezidir. Gagra ilçesi, Abhazya’nın batı kesini oluşturur ve Rusya’nın Krasnodar Kray’ından doğudaki Psou nehrine kadar uzanır.

Görülecek yerler

Abaata Kalesi (4-5. yüzyıl) kalıntıları, Abhazya'nın en eski kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi, Marlinsky Kulesi (1841), görülecek başlıca yerlerin başında gelir.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular