Arama

Dünya Kentleri: Napoli

Güncelleme: 31 Temmuz 2013 Gösterim: 3.266 Cevap: 2
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
8 Ağustos 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Napoli

Sponsorlu Bağlantılar
naplespanorama


Napoli, (Yunanca: Νεάπολη (Neapoli-Yenişehir) İtalya'nın üçüncü büyük şehridir. Ayrıca İki Sicilya Krallığı'nın da başkentliğini yapmiştır. Şehir İtalya'nın Güneyinde bulunur. Turizm açısından önemlidir. Özellikle Pompei antik sehri ve Kapri Adasi baslica turist çeken yerlerdir.

İtalya'nın Güneybatısı'nda, İstanbul'a oldukça benzeyen, Tiran Denizi kıyısında 1.5 milyon nüfuslu bir İtalyan kentidir. Campania Eyaletinin merkezidir. yakın zamana kadar turistlerin gitmeye çekindiği halen de sokaklarında belli bir saatten sonra polis sirenlerinin duyulabileceği, köşe başlarında bekleyen motorlu serserilerin görülebileceği bir yerdir. Buna rağmen ayrı bir çekiciliği vardır. köklü bir tarihe, güzel tarihi eserlere sahiptir. Napoli hakkında bir söz vardır: "Kuzeyliler Güneylileri sevmez, Güneyliler Kuzeylileri sevmez ama bütün İtalyanlar Napoli'yi sevmez." Napoli kendi kabuğuna çekilmiş bir şehirdir.

Kaynak: Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
23 Şubat 2011       Mesaj #2
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Napoli
MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
Napoli (Napoliten lehcesi ile Napule) İtalya'nın üçüncü büyük şehridir. Şehir Campania eyaletinin ve "Napoli" ilinin merkezsel şehridir. Şehir tarih, sanat, kültür, mimari, müzik ve astronomi yönlerinden İtalya'da hayati rol oynamaktadır.
İtalya tarihinde 2.800 yıllık geçmisi ve (1285 – 1816 doneminde özerk bir devlet olan) Napoli Krallığı başkentliği yapması nedeniyle çok büyük öneme sahiptir. 720 hektarlık Napoli eski şehir merkezi UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadir.

Napoli İtalya'nin başşehri olan Roma'nin 250 km güneyindededir. Şehir Akdeniz sahilinde Napoli Körfezi üzerinde iki volkanik bölge (doğusunda Vezüv Yanardağı ve batısında "Campi Flegri") arasında bir yerleşkededir. Napoli limanı Akdeniz'in ve Avrupa'nın en büyük lımanlarından biri olup yakinda bulunan birçok küçük Akdeniz adalarına, Sardinya'ya, Sicilya'ya, Eoliyen adalarına, Korsika'ya ve Tunus'a giden feribotların merkez limanıdır. AMA ŞEHİR BATMAKTADIR!

Sehir idaresi Commune sınırları içinde nüfusu (2009) 962,638 olup İtalya'da Roma ve Milano'dan sonra üçüncü şehir idare nufusuna sahiptir. Napoli şehri İtalya'nin en yuksek nüfüs yoğunluğu gösteren şehridir. Metropoliten Napoli alanı için nüfüs ise 3 ile 5 milyon olarak verilmektedir.
İtalya'da ekonomik gelişme bakımdan, Roma, Milano ve Torino'dan sonra en güçlü şehir olarak sınıflanmıştır. Satın alma gücü bakımından dünya sınıflandırmasına göre ABD'de $43 milyar olan GSMH ile dünyada 83. sırayı almaktadır. Napoli şehri ekonomik bakımdan cok buyuk gelişme göstermekle ve şehir ve merkezi olduğu Campania eyaletinde, işsizlik haddi 1999'dan beri devamlı düşmekle beraber, Napoli şehri politik ve ekonomik bozukluk ve çok gelişmiş karaborsa faaliyetleri merkezi olarak tanınmışlığını korumaktadır.İtalya'nın çok büyük şirketlerinden bazılarının (örneğin MSC) merkezliğini yapmaktadır. 1958'den itibaren "Napoli Center RAI" medya merkezidir. Napoli limanının "Bagnoli" bölgesi güneydoğu NATO üssü ve merkezidir.

Turizm açısından çok önemlidir. Özellikle Vezüv Yanardağı ve etrafındaki arkeolojik antik şehirler (Pompei, Herculanum vb.) ve Kapri Adası başlıca turist çeken yerlerdir. Kuzeyindeki Amalfi Kiyisi ("Costiera amalfitana") UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunmaktadir.

Kardeş şehirler
  • 22px Flag of Greecesvg Atina Yunanistan
  • 22px Flag of Hungarysvg Budapeşte Macaristan
  • 22px Flag of Tunisiasvg Kafsa Tunus
  • 22px Flag of Palestinesvg Nablus Filistin
  • 22px Flag of Madagascarsvg Nosy Be Madagaskar
  • 22px Flag of Spainsvg Palma-(Mallorca) İspanya
  • 22px Flag of Cubasvg Santiago de Cuba Küba
  • 22px Flag of Cubasvg Santiago de Cuba Province Küba
  • 22px Flag of Romaniasvg Sighetu Marmaţiei Romanya
  • 22px Flag of Venezuelasvg Valencia Carabobo Venezuela 1955
  • 22px Flag of Azerbaijansvg Bakü Azerbaycan

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Efulim; 31 Temmuz 2013 14:22 Sebep: Mesaj Düzeni.
🌘 🚀
_VICTORY_ - avatarı
_VICTORY_
VIP Silent storM
31 Temmuz 2013       Mesaj #3
_VICTORY_ - avatarı
VIP Silent storM
Napoli
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Güney İtalya'da, Tiren Denizi kıyısında büyük sanayi ve ticaret limanı.
Aynı adı taşıyan koyun kuzey kenarında, Vezüv Yanardağı yakınında bulunur. Dokumacılık, çelik, gemi yapımı, lokomotif, uçak parçaları, elektrik makineleri, petrol rafinerisi gibi sanayilerin toplandığı Napoli, aynı zamanda tarihî yapıtları, çevresindeki Roma dönemine ait kalıntılar (özellikle Pompei ve Herculaneum gibi), üniversiteleri, müzeleri ile çok canlı bir turizm merkezidir. İtalya'nın başlıca deniz üssü olan kentin nüfusu yaklaşık 1.400.000'dir.
Tesadüfen Zirveye Çıkılmaz... Çıkılsa Bile Durulmaz...

Benzer Konular

13 Eylül 2010 / ener Turizm
13 Eylül 2010 / ener Turizm
26 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük
12 Haziran 2015 / ahmetseydi Taslak Konular