Arama

Dünya Kentleri: El Paso

Güncelleme: 5 Ağustos 2011 Gösterim: 1.913 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
2 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
El Paso

Sponsorlu Bağlantılar
mapdatal

El Paso, ABD'nin Teksas Eyaleti'nin en büyük kentlerinden biridir. 1850 yılında, New Mexico sınırının güneyinde, Rio Grande Irmağının üzerinde kurulmuştur. Irmağın üzerinden bir köprüyle Meksika'daki Ciudad Juarez'e bağlanır.
ABD - Meksika sınır kentlerinin en büyüğüdür. El Paso, çağdaş bir Amerikan metropolitenidir.

2006 nüfus sayımına göre, nüfusu 609,415 kişidir. El Paso, Meksikalıların en yoğun olduğu şehirlerden biridir. Bu şehir, vahşi batı dönemlerinde, "gerçek vahşi batı" olarak bilinmekteydi. Çünkü o dönemde, çoğu kumarbaz, silahçı, hırsız, at kaçıran, katil, rahip ve Çinli ray mühendisi, az bilinen bir Teksas şehri olan El Paso'ya göç etmiştir. Yukarıdan çöl gibi görünen El Paso, düz şehir görünümüyle dağlık bir bölgede konumlanmıştır. Chihuahuan Çölü tarafından sarılmış durumdaki El Paso, yazın çok sıcak ve kurak, kışın ılık ve yağışlı bir iklime sahiptir. El Paso ismi, İngilizcede "The Passage", yani geçiş anlamındadır. Bu ismin konulmasının nedeni, eski zamanlarda El Paso'nun Amerika-Meksika geçişinin en yoğun bölgesi olmasıydı.

Çiftlik hayvancılığı, sulu pamuk tarımcılığı, madencilik açısından bölgenin en önemli merkezidir. Petrol, çeşitli metaller, gaz, gıda maddeleri ve giyecek alanında çok sayıda sanayinin bulunduğu kenti, yakınındaki Füze Tesisleri de güçlendirmektedir.

El Paso, bir gümrük limanıdır ve kara ve demiryollarının kesişimlerinde yer almaktadır. Ulusal Parklar, Teksas Üniversitesi de diğer önemli özellikleridir.

Kaynak: MsXLabs, Vikipedi

nighttimedowntown




elpasodowntown1


ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
5 Ağustos 2011       Mesaj #2
ener - avatarı
Ziyaretçi
Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Sponsorlu Bağlantılar
El Paso

images?qtbnANd9GcRXl0X6TmVMLK2Iy3jgk7x6TUG4Fs BVWY1kj6 auv99gBRQTZbog

Texas'ta ırmak limanı (ABD). Rio Grande Irmağı kıyısında ve Meksika'ya ait Ciudad Jurez kentinin karşısındadır. Kentte çeşitli endüstriler (cam, dokuma, et kombinası, deri, yün, maden, petrol rafinerisi) gelişmiştir. Meksika'ya başlıca giriş kapısıdır. Kentte Metalurji ve Maden Yüksek Okulu vardır. Nüfusu 474.870 (1985).

Benzer Konular

30 Kasım 2015 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
27 Ocak 2012 / Misafir Soru-Cevap
4 Temmuz 2011 / LaSalle Turizm
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
11 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri