Arama

Dünya Kentleri: Sheffield

Güncelleme: 5 Eylül 2009 Gösterim: 1.977 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Eylül 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Sheffield - İngiltere

Sponsorlu Bağlantılar
mapdatam

Sheffield, İngiltere'nin kuzeyinde 'Güney Yorkshire' bölgesinde bir şehirdir.
19. yüzyılda dünyanın en önemli çelik üretim merkeziydi. Şu anda daha çok hizmet sektörü ile ayakta duruyor. Sheffield Üniversitesi ve Sheffield Hallam Üniversitesi şehir ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. İngiltere'nin en büyük metropol alanlarından biridir.
Sheffield, İngiltere'nin nüfusu 520.700 olarak tahmin edilen (2005 verisi) şehridir.
Çevresiyle birlikte Sheffield İngiltere'deki 5. büyük metropolitan alanıdır. Bu alanda 1.811.700 kişi yaşamaktadır.

Bochum'un ilk kardeş şehri olan Sheffield 530.000 nüfüsu ile Ingiltere'nin 4. büyük kentidir. Sheffield 1950 yılından bu yana Bochum'un kardeş şehridir ve Donezk ile de yakınlığı vardır. Böylece bu üç şehir, kardeş şehir dostluluğunu sağlamaktadırlar. Sanayi şehri olan Sheffield olağanüstü güzel bir yerde bulunmaktadır.

Şehrin karekteristik manzerası romantik derelerden ve tepelerden, eski kalelerden, zengin malikanelerinden, renkli şelalerden, yalçın kayalardan, eski ormanlıklardan ve sanatsal park-bahçelerden oluşmaktadır. Şehirin yüzölçümü 368 km-karedir ve altı ilçesi vardır. 829 yılında Sheffield kurulmuştur ve şehir yasası 1297 yılında verilmiştir.

Sheffield nüfüsunda yabancı oranı yüksektir. Bu sebepten Sheffield kentinde bir çok din ve dini cemaatlar bulunmaktadır. Anglikan kilise üyelerinin yanında rom-katolik ve protestan hiristiyanlar, budistler, hindular, museviler, müslümanlar ve sikhsler ibadet evlerine gitmektedirler.

Her ne kadar demir sanayisinde kesintiler ve krizler yaşanmış ve ona bağlı işsizlik oluşmuşsa da demir sanayisi şehrin en fazla işverenidir. Diğer yandan bıçaklar, değerli sofra takımları ve gümüşler üretilmektedir.

Sheffield şehirinden gelen “Bassetts”, narin droplar, ağız tadını bilenler ve tanıyanlar tarafından şanını korumaktadır. Sanayi imalatı eskisi gibi ilk pozisyonda değildir. Bir zamanlar tek taraflı olan dağılımı ve sonradan krizlere uğrayan Ingiltere'nin kuzey kıyısı, Ruhr bölgesi gibi, ticarete ve hizmet sektörine el atmıştır. Bunu Sheffield Üniversitesi ispat etmektedir Dokuz fakültede 70´den fazla öğrenim dalları sunmaktadır ve ülkede ki temiz ismini korumaktadır. Siyaset Fakültesi ve Teknik Yüksekokulu hem devamlı ve dışarıdan okuyan öğrencilere ders vermektedir.


“Crucible” -döküm potası- şehir tiyatrosu pek çok küçük sahnesinde şehrin tiyatro sanatını sergilemektedir. Ingiliz kardeşlerimizin müzik faaliyetlerinin belediye salonunda sabit bir yeri bulunmaktadır. Sanatçılara, kendi stiline uygun, bir çok galeri ve yerel dernekler tarafından sergileme imkanı vermektedir. Tabiiki Sheffield´de müzeler de bulunmaktadır: Bir sanaat müzesi ve iki sanayi müzesi. Şehirin ünlü bir oğlu olan ve yıkılmayan Joe Cocker rock ve blues zamanının büyüklerinden birisidir.
Çok sayıda olan stad ve bahçeler halkına ve misafirlere spor faaliyetlerinin ucuz bir şekilde yapmalarını sağlamaktadır.
Universiade oyunları,-Dünya Öğrenci Şampiyonası- spor seven Sheffieldlilere 1991 yılında yapılmıştır. Aynı zamanda Ingiltere birinci futbol liginde oynamaktadır. Sheffield'da sürekli cok güzel kriket takımları görülmektedir.
1897´de mükellef viktorian stilinde yapılan belediye binası ve inşaatı, neoklasik stilinde yapılan Mappin Sanat Galerisi ve -Peter ve Paul roman roma-katolik St. Marie kilisesi- iki büyük gotik katedralı görülmeye değerdir. Geniş alış veriş sokakları ve iş merkezleri şehirin manzarasını şekillendirmektedir. Yorkshire mevkiisi Peak milli parkı ve Rother Valley Country parkı Sheffield şehrin çevresindedir.

Kaynak: Vikipedi, Bochum.de

sheffieldarms
Sheffield Arması


sheffieldy









Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular