Arama

Dünya Kentleri: Tanca

Bu Konuya Puan Verin:
Güncelleme: 23 Aralık 2011 Gösterim: 1.376 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Aralık 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tanca(Tangiers)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

300px Tangier 5184a
Tanca koyu

100px Flag of Tanger provincesvg
Bayrak
  • Koordinatlar: 17px WMA button2b35°46′N 5°48′W
  • Yönetim
    • - Belediye başkanı Fouad El Omari -
    • Vali Mohamed Hassad
  • Nüfus
    • (2004) - Toplam 669.685
Tanca, Fas'ın kuzeyinde 669.685 nüfuslu bir şehir. Kuzey Afrika kıyısının Cebelitarık kenarında yer alır. Tanca Eyaletinin merkezidir. Tanca, doğusundaki Akdeniz'i batısındaki Atlas Okyanusu ile buluşturmaktadır. 1940'ta Hendaye'de Hitler'le anlaşma yapan Francisco Franco tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmiştir. Savaşta Almanlar gerilemeye başlayınca Francisco Franco, müttefiklere yaklaşmak için Tanca'dan geri çekilmiştir. Fas'ın bağımsızlığını 1956 yılına kadar Tanca, stratejik konumu ve liman oluşu nedeniyle uyuşturucu, kaçakçılık ve casusluk trafiğinin kavşağı denilebilecek bir yerdi. Şimdi ise şehir, yasadışı aktiviteleriyle değil, turistik özellikleriyle ön plana çıkmakatadır.

İklimi

aaarz


Ulaşım
Demiryolu hattı şehri güneyde Rabat, Kazablanka ve Marakeş'e; doğuda Fès ve Oujda'ya bağlar. ONCF demiryollarını işletir. Rabat - Tanca otoyolu ( A 1 otoyolu) Tanca'yı, Rabat (250 km) üzerinden Fès'e, Kazablanka (330 km) üzerinden Settat'a ve devlet yolu ( N 16 yolu)Tanca-Med limanına bağlar. İbni Batuta uluslararası havalimanı (eski adıyla Tanca-Bukhalef) şehrin 15 km güney batısındadır.
Yeni Tanca-Med limanı Danimarkalı firma A.P. Moller-Maersk Grubu tarafından işletilmektedir ve eski limanı turizm ve eğlence mekanlarının kullanımına olanak sağlayacaktır. Tanca'nın havalimanı ve demiryolu Fas rivierası Tanca ve Oujda arasındaki sahillere geçiş kapısı olacaktır. Geleneksel kuzey kıyısında, Fas, fakir ve az gelişmiş bir bölge idi ama Akdeniz'in en güzel plajlarından bazılarına sahip olan bölgede hızlı bir gelişme görmek olasıdır.
İbni Batuta uluslararası havalimanı genişletildi ve daha fazla uçuşlar karşılamak için modernize edilmiştir. Havaalanındaki en büyük havayolu şirketi Royal Air Maroc'tur. Buna ek olarak, bir TGV, hızlı tren sistemi inşa ediliyor. Tamamlanması bir kaç yıl alacak ve Kuzey Afrika'daki en hızlı raylı sistem olacak.

Kardeş Şehirler
  • 22px Flag of Spainsvg Cadiz İspanya
  • 22px Flag of Portugalsvg Faro Portekiz
  • 22px Flag of Spainsvg Sevilla İspanya
  • 22px Flag of Belgium 28civil29svg Liege Belçika
  • 22px Flag of New Zealandsvg Wellington Yeni Zelanda
  • 22px Flag of Tunisiasvg Kartaca Tunus

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
23 Aralık 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TANCA

Sponsorlu Bağlantılar
Kuzey Fas'ta, Cebelitarık Boğazı'nın batı ucunda, Rif Dağları eteğinde liman kenti.

Fenike ve Kartacalılar döneminden beri tanınan tarihî kent Tanca, birçok el değiştirdikten sonra, 8. yüzyılın başlarında Arapların kontrolüne geçti. Daha yakın yıllarda Fas'ın bağımsızlığı ve Fas'ta Avrupalı devletlerin nüfuz rekabeti gibi önemli olaylara sahne oldu. Bu liman ve yakın çevresi 1923-1956 arasında "uluslararası bölge, serbest liman" statüsüyle yönetildi. 1959'da liman Fas'a bırakıldı. Bugün Fas'ın Akdeniz kıyısında en önemli ihraç ve ithal kapısıdır.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular