Arama

Göreme Kaya Kiliseleri

Güncelleme: 15 Eylül 2013 Gösterim: 3.310 Cevap: 1
Heulwen - avatarı
Heulwen
VIP VIP Üye
15 Eylül 2013       Mesaj #1
Heulwen - avatarı
VIP VIP Üye
Nevşehir’in tarihî ve arkeolojik zenginliklerinin toplandığı Göreme bölgesinde turistlerin en çok ilgisini‘çeken, Peribacaları ile X. Yüzyılda kayaların içine oyulmuş, ortaçağ Bizans sanatının en güzel freskleriyle süslü kaya kiliseleridir.

Sponsorlu Bağlantılar


Sayıları 365’İ bulan kaya kiliseleri. Nevşehir’in Göreme bölgesinde aşınma sonucu meydana gelen kayaların içine oyulmuştur. O çağlarda, dünyadan elini eteğini çeken keşişler, ömürlerinin geri kalan günleri dua ederek geçirmek için bu kiliselere çekilirlermiş. Uzaktan bakıldığı zaman kaya kiliseleri, üzerlerine oyulmuş küçük pencereler ve tepelerinde yine aşınma sonucu oluşmuş küçük kubbeciklerle birer ortaçağ şatosunu andırırlar.

Kiliselerin iç duvarlarında, bugün çoğu silinmiş ve renkleri solmuş bile olsa, Bizans resim sanatının o devirlerini yansıtan freskler yer alır. Ziyaretçiler, gün ışığından yararlanarak veya fenerlerle kiliselerin içini gezebilirler. Kaya kiliselerinin en ünlüleri Tokalı kilise. Elmalı kilise. Karanlık kilise Çarıklı kilise, Yılanlı kilise ve Kılıçlar kilisesidir.

TurkeyGC3B6reme038

Kaynak ; MainBoard
Intersect - avatarı
Intersect
VIP VIP Üye
15 Eylül 2013       Mesaj #2
Intersect - avatarı
VIP VIP Üye
Göreme'deki Kiliseler
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Göreme'deki Kiliseler, Türkiye’deki Nevşehir şehrinin bir ilçesi olan Göreme'de bulunan ilk Hristiyanlar tarafından inşa edilen kiliseleri kapsar.

200px GC3B6reme OpenAir Museum Dunkle Kirche 2 11 2004
Karanlık Kilise'deki fresklerden bir örnek

Erciyes Dağının volkanik patlamasından sonra lavlar Kapadokya Bölgesinde yumuşak kayalar oluşturmuştur. Bu türde kaya yapısı 20.000 km² arazide görülmektedir. Yumuşak kaya zamanla su ve rüzgar tarafından erozyona uğratılmış, bu sayede bugün üzerinde sert kaya yapı bulunan peri bacaları oluşmuştur. Bu kayaya çok kolay şekil verilebildiğini gören Göreme ve Kapadokya halkları kayalara ev, kilise ve manastırlar oymuştur.
Özellikle ilk Hristiyanlar tarafından sığınmak için kullanılan mekanlarda Bizans sanatının önemli örnekleri yer almaktadır. Freskler post-ikonoklast dönemin çok önemli örnekleridir. MS 4.yüzyılda bölgede Kayseri’den Aziz Basil’in talimatıyla küçük topluluklar oluşmaya başlamış ve bu kayalara evler oyulmuştur. MS 725-842 yılları arasındaki ikonoklast döneminde bölgedeki kutsal mekanların süslenmesi asgari ölçekte tutulmuş, genellikle sadece haç imgesi kullanılmıştır. Bu dönemden sonra kayalara yeni kiliseler oyulmuş ve kutsal mekanlar renkli fresklerle süslenmiştir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Yok bir şey iyiyim. Sadece ölü olmayı tercih ederdim.

Benzer Konular

30 Mayıs 2016 / CrasHofCinneT Spor
15 Ağustos 2012 / mhmmdcngz Din/İlahiyat
18 Temmuz 2009 / Daisy-BT Taslak Konular
16 Ağustos 2012 / buz perisi X-Sözlük