Arama

Dünya Kentleri: Selanik

Güncelleme: 8 Ocak 2017 Gösterim: 19.958 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Mart 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Selanik, Yunanca THESSALONIKİ

Ad:  Selanik1.JPG
Gösterim: 1251
Boyut:  34.1 KB

Yunanistan’ın kuzeyinde Selanik ilinin (nomös) yönetim merkezi kent.
Sponsorlu Bağlantılar

Thermai Körfezi (kölpos) kıyısında, Khalkidikı Yarımadasının batı kesiminde yer alır. Gallikos ve Vardar ırmaklarının delta ovalarına bakan Khortiâtis Dağının (1.201 m) eteklerinde kuruludur. Pire’nin ardından ülkenin ikinci büyük limanı, önde gelen bir sanayi ve ticaret merkezidir. Nüfus bakımından Atina’dan sonra ikinci sırada gelir.

İÖ 316’da kuruldu ve Büyük İskender’in kız kardeşi Thessalonike’nin adını aldı. İÖ 146’da Roma’nın Makedonya eyaletinin başkenti oldu. İlk piskoposu Gaius, kent halkına iki mektup yazan Havari Paulus’un müritlerinden biriydi. İS 6. ve 7. yüzyıllarda Avarların ve Slavların sürekli saldırılarına uğramasına karşın, Bizans yönetimi altında daha da gelişti. Bizans imparatoru III. Leon’un (hd 717-741) ikonları yasaklamasından iki yıl sonra, 732’de papalığın yetki alanından çıkarılarak Konstantinopolis Patrikliği’ne bağlandı. Kent halkının ikon kullanma geleneğini sürdürmesi, bu sanat hâzinelerinin bir bölümünün günümüze ulaşmasını sağladı.

Sonraki yüzyıllarda Bulgar, Norman ve başka halkların istilalarına uğrayan Selanik, 1246’dan sonra yeniden Bizans yönetimine Osmanlıların sürekli saldırıları karşısında 1423’te Venedik’in egemenliğini tanıdı. Ama 1430’da II. Murad tarafından ele geçirilerek bir Osmanlı sancağına (liva) dönüştürüldü. Aynı yüzyılın sonunda oldukça azalan nüfusu Ispanya’dan gelen 20 bin Yahudi göçmenin kente yerleştirilmesiyle arttı. Osmanlı döneminde Selanik liman, ticaret ve sanayi merkezi olarak önemini korudu. Burda üretilen kumaşlarla (Selanik çuhası) yeniçerilerin gereksinimi büyük oranda karşılanıyordu. Kent aynı zamanda batıya yapılan seferlerde önemli bir üs görevi görüyordu. 17. yüzyılda Sabetay Sevi’nin İslâmî kabul etmesinden sonra Dönmeler olarak bilinen mezhep önemli bir Yahudi merkezi olan Selanik’te ortaya çıktı. 1864 tarihli Vilayet Nizamnamesi’yle vilayet yapılan Selanik, Selanik (merkez), Tırhala, Siros (Syros) ve Drama sancaklarından oluşuyordu. Daha sonraki düzenlemelerde Manastır, Debre, Elbasan ve Üsküp sancaklarıda zaman zaman Selanik vilayetine bağlandı.

Ad:  Selanik5.JPG
Gösterim: 720
Boyut:  30.2 KB
Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurucusu Mustafa Kemal (Atatürk) 1881’de Selanik’te doğdu. O dönemde Selanik yeni düşünce ve siyasal akımların en çok yankı bulduğu merkez ve siyasal bunalımın odağı olan Makedonya’nın en büyük kentiydi. En uzun ömürlü Türkçe gazetelerden olan Yeni Asır, 1895’te Asır adıyla Selanik’ te yayımlanmaya başladı ve 1924’te İzmir’e taşındı. II. Meşrutiyet’in ilanını (1908) sağlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin merkezi olan Selanik, I. Balkan Savaşı sırasında 1912’de Yunan ordusunca ele geçirildi. Ardından Bükreş Antlaşmasıyla (1913) resmen Yunanistan Krallığı’na geçti. 1915- 18 arasında İtilaf Devletleri’nin Boğazlar’da yürüttüğü askeri harekâtlarda üs olarak kullanıldı. Yunanistan başbakanı 1916’da Bulgaristan ve Almanya’ya savaş açarak Selanik’te geçici bir hükümet oluşturdu. Balkan Savaşı’nın ardından ve 1923’ten sonra Ahali Mübadelesi olarak bilinen karşılıklı değişim sırasında Selanik’teki Türklerin önemli bir bölümü Türkiye’ye göç etti. II. Dünya Savaşı sırasında Almanların 1941'de Selanik'i işgal etmesinden sonra, kentte yaşayan yaklaşık 60 bin Yahudinin büyük bölümü sürgün edildi ya da öldürüldü.

Ad:  Selanik3.JPG
Gösterim: 585
Boyut:  41.6 KB
Kentte ve yörede yapılan kazılarda Helenistik döneme ait pek çok kalıntı ortaya çıkarılmıştır. İS 1. yüzyıldan kalma büyük bir Roma taş kemerinin 1867’de yıkılmış olmasına karşın, İmparator Galerius’un yaptırdığı 4. yüzyıldan kalma tuğla ve mermer kemer hâlâ ayaktadır. Eski kent merkezi ve I. Theodosius döneminden (379- 395) kalma kale duvarlarının üst bölümü restore edilerek korunmuştur. Bizans kilise mimarisini yansıtan yapılar arasında 1585- 89’da camiye dönüştürülen 8. yüzyıldan kalma kubbeli Hagia Sophia Kilisesi ile kentin koruyucu azizinin anısına 5. yüzyıl başlarında inşa edilen ve 1926-48’de baştan aşağı restore edilen Hagios Dimitrios Kilisesi sayılabilir. Birçok Bizans kilisesine esin kaynağı olan Panagia Khalkion (1028 ya da 1042) Yunan haçı planının yetkin bir örneğidir. 5. yüzyıldan kalma küçük Hosios Kilisesi mozaikleriyle ünlüdür.

Selanik, Yunanistan ve Yugoslavya’nın çeşitli bölgelerinden gelen demiryollarının son durağıdır. 1901’de açılan limanından krom, manganez, çeşitli ham ve işlenmiş tarımsal ürünler ihraç edilir. 1960’larda kurulan petrol rafinerileri, petrokimya ve çelik fabrikaları kenti büyük bir sanayi merkezine dönüştürmüştür. Kentte içki, deri, dokuma, halı, tuğla, kiremit, sabun ve un fabrikaları da vardır. Yunanistan Kilisesi’nin metropoliten piskoposluk merkezlerinden biri ve 3. Yunan Kolordusu’na bağlı bir tümenin karargâhı olan Selanik’in başlıca öğretim kurumlan arasında Selanik Aristoteles Üniversitesi (1925) ile bir dizi yabancı okul sayılabilir. 1890, 1898, 1910 ve özellikle 1917 yangınlarında büyük hasar gören kent 1978 depreminde de büyük yıkıma uğramıştır. Nüfus (1991) 377.951.

Kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Baturalp; 8 Ocak 2017 02:38
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
10 Eylül 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Selanik

(Yunanca: Thessaloniki)
Ad:  Selanik1.JPG
Gösterim: 498
Boyut:  24.2 KB

MsXLabs.Org &Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Yunanistan'da liman kenti. Halkidikya Yarımadası'nın batısında, Vardar Irmağı'nın karıştığı Selânik Körfezi bitimindedir. Kuzey Yunanistan'ın ekonomik ve kültürel merkezidir. Demir ve karayolları kavşağı olan Selânik'te birçok endüstri toplanır (dokuma, şarap, bira, deri ve metal eşyalar, yapı malzemesi, sabun, kimyasal maddeler vb.). Çok elverişli olan limandan tahıl, hayvan, tütün, manganez cevheri ihraç edilir. Selânik'te bulunan Atatürk'ün doğduğu ev, müze hâline getirilmiştir. Nüfusu 706.180.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Ocak 2017 02:49 Sebep: başlık düzenlendi. resim eklendi.
Sen sadece aynasin...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Kasım 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Selanik'te Atatürk Evi



Zemin Kat: Kapıdan tuğla döşemeli bir hole girilir. Sağdaki birinci oda, kiler, ikincisi mutfaktır. Kilerde mutfak eşyaları (Bakır kaplar, toprak testiler, çömlekler, balta, havan ve küpler, sandıklar) teşhir edilmektedir. Mutfakta dolap ve raflar vardır. Soldaki birinci oda (Hizmetçi odası), ikinci oda (Merdivenli Sofa) dır. Buradan birinci kata çıkılır.
Ad:  Selanik'te Atatürk Evi.JPG
Gösterim: 609
Boyut:  77.7 KB
Birinci Kat: Buraya bahçedeki çıkartma taş merdivenle girildiği gibi zemin kattaki merdivenli Sofadan da girilmektedir. Girişte ahşap tavanlı geniş sofa vardır. Sofanın bahçeye bakan atlas perdeli üç penceresi önünde yastık ve işlemeli yaygılarla döşenmiş bir sediri bulunmaktadır. Sofanın orasında yuvarlak ahşap bir masa durmaktadır. Sofanın bahçe girişinde, sağda (Misafir odası) ve bu odadan geçilen küçük bir (Sandık odası) bulunmaktadır. Misafir odası, kadife koltuk ve kanepeler, atlas perde, aynalı komodin, bakır mangal ve sehpalarla döşenmiştir. Duvarda ibrişim işleme bir yazı levhası, bir duvar saati asılıdır.

Soldaki birinci küçük oda (mutfak) tır. Burada ocaklar ve çeşitli mutfak eşyaları yer almaktadır. İkinci oda Yatak odasıdır. Odanın bir köşesinde , çift kişilik demir bir karyola bulunmaktadır. Yatağın baş uçundaki duvarda, gümüş kılaptanlı, kırmızı atlas cüz kasesi içerisinde bir Kur'an-ı Kerim ve bir levha asılı, Levhada Fetih Süresinin ilk ayeti olan (inna fetehnaleke fethan mübina) yazılı. Karyolanın önünde pirinç bir mangal, caddeye, bakan atlas perdeli pencereler boyunca da döşenmiş bir sedir bulunmaktadır.

İkinci Kat: Birinci katın sandık odası bitişiğindeki merdivenli sofadan ikinci kata çıkılır. Buradaki sedirli sofa da birinci kat sofasının aynı olup yalnız daha küçüktür. Girişte sağdaki alçı işleme tavanlı oda (çalışma odası) olarak yarılmıştır. Atatürk'ün doğduğu bu odada, Atatürk'ün tunç bir büstü ile, bir yazı masası, pirinç mangal, koltuklar yer almaktadır. Duvarlarda Atatürk'le ilgili levha ve tabaklar asılıdır. Sağdaki (Yatak odası) Atatürk Müzesi haline getirilmiştir. Vitrinlerde Atatürk'ün kullandığı elbiseler ve şahsi eşyaları görülür. Atatürk'ün hayatına ait fotoğraflarla, okul çağlarına ait belgeler sıralanmış, bir de küçük Atatürk kitaplığı kurulmuştur. Yatak odasının bitişiğinde tahta parmaklıklı bir teras mevcuttur.

Selanik'teki Atatürk Evi'nin son onarımı, düzenleme ve sergilemesi 1981 yılında yapılmıştır.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Ocak 2017 03:21
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
9 Kasım 2015       Mesaj #4
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye

Selanik

Ad:  Selanik'te Atatürk Evi1.JPG
Gösterim: 618
Boyut:  42.4 KB

Yunanistan'ın ikinci büyük şehir ve Yunan Makedonya bölgesinin başşehridir.

Türkiye'de Selânik olarak bilinir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1881'de doğduğu şehirdir. Jöntürk hareketi de büyük ölçüde bu şehirde gelişmiştir. 1912'de Balkan savaşları sonunda şehir Yunanistan yönetimine geçmiştir. 1924 nüfus mübadelesi sonunda pek çok Anadolu'lu Rum göçmen bu şehre yerleşmiştir. Nüfusu 1,000,000 civarındadır ve coğrafi koordinatları 40°38′ N 22°58′ E'dır. En önemli turist ziyaret yerleri Beyaz Kule ve Arkeoloji Müzesi'dir. Sahil şeridinin İzmir'i andırdığı söylenir. Selanik 1997'de Avrupa kültür başkenti seçilmiştir.

Tarihi


Kent M.Ö. 315 yılında Makedonya kralı Cassander tarafından bugünkü Thermi'de kurulmuştur.

Osmanlı dönemi


boyunca kente Selanik 1430 tarihinde padişah II. Murat'ın yönettiği bir Osmanlı ordusu tarafından fethedildi. 15. yüzyılAnadolu'dan getirilen çok sayıda Türk yerleşti. 1492 yılında Osmanlılar İspanya'dan kovulan Sefardi Yahudilere kapılarını açtıklarında Selanik Yahudilerin yerleşmek için en fazla tercih ettikleri şehir oldu. Selanik 500 yıla yakın bir süre boyunca bir Osmanlı şehri olarak kaldı. Çeşit çeşit Hristiyan, Yahudi ve Müslüman toplumların hep birlikte uyum içinde yaşadığı önemli bir kültür ve ekonomi merkezi haline geldi. 1800'lü yılların sonlarına doğru Selanik'te 90.000 Yahudi, 30.000 Yunan ve 10.000 Türk yaşamaktaydı.

17. yüzyılda Sabetay Sevi tarafında başlatılan Sabetayizm hareketi Selânik'teki Yahudiler arasında çok rağbet buldu. Sabetay Sevi'yi izleyerek Müslüman olan Yahudiler Selânik'te Osmanlı Devleti'nin yenileşme çabalarına büyük katkılarda bulundular. Jöntürk hareketi büyük ölçüde Selanik'te gelişti. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit tahttan indirildikten sonra 1909 yılında Selanik'e sürgüne gönderildi. Fakat 3 yıl sonra Selanik Yunanlıların eline geçince İstanbul'a geri gönderilmek zorunda kaldı.

Yunanistan dönemi


1912'de Balkan Savaşları sonunda şehir Yunanistan yönetimine geçti. Osmanlı orduları, şehri Yunan çetelerine savaşmadan, ancak şehirdeki Türklerin can güvenliğinin sağlanması koşuluyla bıraktılar. Osmanlı Ordusu'nun Selanik'te bulunan kuvvetleri de silahlarını Yunan çetelerine teslim ettiler. Ancak Yunan çeteleri şehri teslim aldıkları günün gecesi kentte yaşayan pekçok Türkü, aralarında Osmanlı askerleri de bulunmak üzere katletmişlerdir. Şehrin simgesi olan Osmanlıların inşa ettiği Beyaz Kule sembolik bir vaftiz işleminden geçerek beyaza boyandı. O günden beri Beyaz Kule adıyla anılan bu yapının beyaz boyaları zamanla aşınıma uğradı ve eski rengini tekrar kazandı.

1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. 1924 nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı. Kısa bir süre içinde şehrin nüfus yapısı tamamen değişti. Yunanlılar Selanik'te azınlıktayken kısa bir süre içinde ezici bir çoğunluk haline geldiler. Böylece Selânik'in Osmanlı- Türk kültüründe oynadığı rol son bulmuş oldu. Atatürk 10. Yıl Nutku'nda "Keşke Selanik'i de misak-ı milli sınırları içerisine alabilseydik" diyerek kentin Türkler için önemini vurgulamıştır.

İklim
Selânik Akdeniz İklimine sahiptir. Şehrin kuzeyi Balkan iklimi etkisi altında kaldığı için kışlar daha soğuk geçer.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Baturalp; 8 Ocak 2017 03:35 Sebep: başlık düzenlendi. resim eklendi.
Quo vadis?
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
8 Ocak 2017       Mesaj #5
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

Selanik Olayı


Fransa ve Almanya’nın Selanik konsoloslarının bir grup Selanikli Müslüman tarafından linç edilmesi (6 Mayıs 1876).

Osmanlı topraklarında yaşayan Hıristiyan toplulukların ayrılıkçı eylemlerinin geliştiği, Müslüman nüfusla Hıristiyanların yer yer çatıştığı bir dönemde, Selanik’e bağlı Avrathisar’da Bulgar asıllı Hıristiyan bir kızın Müslüman olmak istemesi, yörede yeni bir gerginlik kaynağı oldu. 6 Mayıs 1876’da bu Bulgar kızı yeni dinini tescil ettirmek için Selanik’e geldiğinde, kendisini istasyonda karşılayan 150 kadar Rum ve Bulgar asıllı Hıristiyan gösteri yaptı. Bu arada Selanik’in Rum asıllı Amerikan konsolosu, kızı OsmanlI güvenlik görevlilerinin elinden alarak Amerikan Konsolosluğu’na götürdü ve müftülüğe gitmesini engelledi. Olayın duyulması üzerine Selim Paşa Camisi’nde (Saatli Cami) toplanan bir grup Müslüman, kızı konsolosluktan zorla almaya karar verdi. Eylemciler, kendilerini caydırmak için camiye gelen Fransa ve Almanya’nın Selanik konsoloslarını linç ederek öldürdüler.

Selanik Olayı Avrupa’da büyük tepki uyandırdı. Berlin’de toplanan Rusya, İtalya, Avusturya, Fransa ve Almanya temsilcileri, bir ültimatomla Osmanlı hükümetine konsolosların öldürülmesinin savaş nedeni olduğunu duyurdular ve suçluların hemen cezalandırılmasını istediler. Fransa ve Almanya, konsolosların cenazelerini alma gerekçesiyle Selanik açıklarına gönderdikleri savaş gemileriyle Osmanlı yönetimine gözdağı verdiler. Bu tepki Osmanlı hükümetini telaşlandırdı. Selanik valisi Baytar Refet Paşa olaylarda etkisiz kaldığı gerekçesiyle hemen görevden alındı; konsolosları öldürenler de saptanarak halkın önünde yargılandı ve aynı gün idam edildi. Ardından Fransız ve Alman savaş gemileri geri çekildi.

Kaynak: Ana Britannica
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
8 Ocak 2017       Mesaj #6
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Selanik

Benzer Konular

8 Ocak 2017 / Ziyaretçi Cevaplanmış
26 Kasım 2010 / Misafir Soru-Cevap
6 Mart 2009 / Yavru_Aslan X-Sözlük
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
6 Aralık 2010 / Misafir Taslak Konular