Arama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Güncelleme: 12 Ocak 2017 Gösterim: 29.222 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)


Kıbrıs adasında devlet
Sponsorlu Bağlantılar
3 355 km2; 171 000 nüf. (1990). Başkenti Lefkoşa

COĞRAFYA


Tarıma elverişli K. kesiminde yer alan toprakları, Beşparmak dağları, Kırpaşa yarımadası ve Içova'yı kaplayarak, D.'da Gazi Mağusa körfezinden, B.'da Güzelyurt körfezine kadar uzanır. Güzelyurt körfezinin B.’sında, 60'lı yıllarda Türkler’in Rumlar'a karşı kahramanca savundukları Erenköy çevresinde küçük bir arazi parçası da rum kesimi ile çevrilmiş bir adacık halinde KKTC’ye aittir. KKTC’nin rum kesimi ile olan girintili çıkıntılı sınırı D.'da Maraş'ın yaklaşık 5 km kadar G.’inde başlar, İngiliz Dikelya üssünün K.'inden geçer, Akıncılar'ı içeren bir çıkıntı yaptıktan sonra, K.-B.'ya döner, Lefkoşa'yı ikiye bölerek B.'ya uzanır ve B.’da Karlıdağ’ın (Troodhos) etekleri ile Güzelyurt körfezinin G. kıyıları arasında dar bir şerit oluşturarak sona erer. 1-2 bin rum dışında tamamıyla Türkler'den oluşan nüfusun hemen yarısı kentsel yerleşmelerde yaşar En yoğun nüfuslu alan içova'dır. Başlıca kentler Lefkoşa, önemli bir liman olan Gazi Mağusa, Girne ve Güzelyurt'tur.

ekonomi


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinde tarım kesiminin yanında ticaret ve turizm kesimlerinin de ağırlıklı bir yeri vardır. Barış harekâtfna kadar, ekonomik olarak da dış dünyadan tamamen kopmuş bir durumda bulunan Kıbrıs türk halkı, 1974'ten sonra ekonomik yönden etkili özerk yönetimini gerçekleştirebilmiş ve günümüzde 60 dolayında ülke ile ekonomik ve ticari ilişki kurmuştur. 1988 yılı itibariyle dışsatım 52,4, dışalım 218,1 milyon dolardır. Ticaret açığı, turizm ve diğer görünmeyen kalem gelirleriyle karşılanmaktadır. Dışsatımın yaklaşık % 70'ini turunçgiller başta olmak üzere tarım ürünleri, % 30'unu sanayi ürünleri oluşturur. Dış ticarette liberal bir politika izlenen KKTCde dışsatımın çok büyük bir bölümü Avrupa topluluğu üyelerine yapılırken, dışalımda ağırlık Türkiye’ye kaymaktadır. Ülkede yabancı yatırımcılar için önemli özendirici önlemler alınmıştır. Gazi Mağusa’da kurulan Gazi Mağusa serbest bölgesi 1978’den beri etkinlik göstermektedir.

KKTC’de, 1988 yılı fiyatlarıyla aynı yıl gerçekleşen 461 790 milyon TL tutarındaki GSMH'nın kesimler arasındaki dağılımı şöyle olmuştur: tarım (% 12,3), sanayi (% 11,5), inşaat (% 6,5), turizm ve ticaret (% 19,7), ulaştırma, haberleşme (% 6,8), bankacılık (% 4,1), konut mülkiyeti (% 2,8), hizmetler (% 5,3), kamu kesimi (% 16,7). Nominal değerlere göre hesaplandığında kişi başına düşen yıllık gelir 1 500 dolar, satmalıma gücü parkesine göre hesaplandığında 4 000 dolar dolayındadır.

TL'nin ulusal para olarak kullanıldığı KKTC'de para konvertibldir. 9'u yerli, 2'si Türkiye kökenli, 1'i de uluslararası olmak üzere 12 banka etkinlik göstermektedir.

Kıbrıs'ın tarihi kalıntılar bakımından zenginliğine, ama daha çok kıyılarının güzelliğine, uzun, güneşli yaz mevsimine ve hızla artan büyük yatak kapasitesine dayanan turizm, giderek adanın en önemli gelir kaynağı olma yolundadır; KKTC küçük bir ülke olmasına karşın, iki uluslararası havalimanına (Ercan ve Geçitkale), iki de uluslararası limana (Gazi Mağusa ve Girne) sahiptir.
Altyapı yatırımları konusunda Türkiye’ nin büyük ölçüde desteğini alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimin ekonomisin de üç temel sorun bulunmaktadır; üçüncü ülkeler ile doğrudan ulaşım sorunu, su ve elektrik arzındaki yetersizlikler.

TARİH


1974 Kıbrıs Barış harekâtı’ndan sonra Erenköy-Lefkoşa-Gazi Mağusa hattının kuzeyinde toplanan Türkler, rum kesimiyle bir anlaşmanın sağlanamaması üzerine şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti’ni (KTFD) kurdular. Ancak rum kesiminin iki bölgeli federasyon görüşünü kabul etmemekte direnmesi, türk ordusunun adayı bir an önce terk etmesini anlaşma için ön koşul sayması, geleceğini güvence altına almak isteyen türk toplumunu bağımsızlığını ilana sürükledi. KTFD Bakanlar kurulu’nun hazırladığı bağımsızlık kararı KTFD meclisi'nde 15 kasım 1983’te kabul ve ilan edildi. Kararda Kıbrıs Türkleri'nin serbest iradelerini temsil eden Meclis’in, türk halkının kendi yazgısına egemen olma hakkını kullanarak bağımsızlığını ilan ettiği açıklanıyordu. Kıbrıs'ın iki halkının her birinin kendini yönetme hakkı olduğu savunulurken, iki halkın adada barış içinde bir arada yaşama sorununa kalıcı bir çözüm bulabileceği, aradaki sorunların eşitlik esasına dayalı görüşmelerle çözülebileceği belirtiliyor; ayrıca KKTC'nin kurulmasının ilerde bir federal devlet oluşturulmasını engellemeyeceği, hatta kolaylaştıracağı vurgulanıyordu. Türkiye, KKTC'yi hemen tanıdı.

İngiltere, Yunanistan, ABD ve Kıbrıs Cumhuriyeti bağımsızlık ilanına tepki gösterdi. KTFD Başbakanı Mustafa Çağatay bağımsızlık ilanından 15 gün sonra istifa etti. Meclis, 70 üyeli bir Anayasa meclisi' nin oluşturularak yeni bir anayasa hazırlanmasına karar verdi. Anayasa meclisi 6 aralıkta toplanmaya başladı. 13 aralık 1983'te Nejat Konuk hükümeti kurdu. Kabinede Denktaş'ın önderi olduğu Ulusal birlik partisi ve bağımsızlar yer aldı. Nisan 1984'te Türkiye'yle karşılıklı elçi gönderilmesi Güvenlik konseyi ve Kıbrıs rum kesimi tarafından kınandı. Denktaş Birleşmiş milletler genel sekreteri Pörez de Cuellar'ın sunduğu anlaşma taslağını olumlu buldu; türk askerlerinin adadan aşamalı olarak ayrılacağını, bu çekilmenin takviminin ilerde görüşmelerle saptanabileceğini ileri sürdü.

KKTC Anayasası 5 mayıs 1985’te halkoyuna sunuldu. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini (6 haziran 1985), oyların % 70,5'ini alan Denktaş kazandı. Denktaş'ın Ulusal birlik partisi, 50 milletvekili olan Meclis'te 24 milletvekilliği kazandı. Ulusal birlik partisinden Derviş Eroğlu, solcu Toplumcu kurtuluş partisiyle bir koalisyon kurdu (temmuz 1985); Hakkı Atun da meclis başkanı seçildi. Toplumcu kurtuluş partisi, Türkiye Başbakanı Özal’ın Kıbrıs'ı ziyareti sırasında önerdiği ve Eroğlu'nun benimsediği liberal siyaseti: kamu iktisadi kuruluşlarının özel sektöre devrini, serbest ticaret bölgeleri oluşturulmasını, turizm ve bankacılığın yabancı sermayeye açılmasını onaylamadığı için koalisyondan ayrıldı (ağustos 1986). Eroğlu, Türkiye'den göçenlerin kurduğu ve desteklediği Yeni doğuş partisi’yle bir hükümet kurdu (2 eylül 1986). Şubat 1988' de rum kesiminde yapılan seçimleri kazanan Vasiliu'ya, Denktaş bir "iyi niyet paketi" sundu; toplumlar arası ticaretin geliştirilmesi, çevre korumasıyla ilgili önlemlerin alınması, ortak sağlık sorunlarının koordinasyonu, suçluların iadesi ve başka konularda işbirliğine gidilmesini önerdi (3 mart 1988). Nisan 1988'de Yeni doğuş partisi yönetimi değişti. Yeni yöneticilerin ileri sürdüğü koşullar kabul edilmeyince koalisyon dağıldı; Eroğlu istifa etti.

Mart 1990'da Rauf Denktaş istifa ettiğini açıkladı. Ancak, aynı yıl nisan ayında yapılan seçimlerde % 66,7 oranında oy alarak yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Mayıs 1990'da yapılan genel seçimlerde, Derviş Eroğlu önderliğindeki UDP, üç muhalefet partisinin ortaklaşa kurduğu Demokratik mücadele partisi (DMP) karşısında ezici bir üstünlük sağladı. DMP kazandığı 16 milletvekilliğini reddetme ve haziranda yapılacak yerel seçimlere katılmama kararı aldı. Eroğlu ise yerel seçimlerin ertelenmeyeceğini açıkladı. Bu tarihten sonra Denktaş ile Eroğlu arasında, çoğu konuda görüş birliği bulunmadığı görüldü.

EDEBİYAT


Kıbrıs'ta gelişen türk edebiyatı büyük ölçüde Türkiye'deki edebiyatın özelliklerini yansıtır. Mahmut ll’nin Lefkoşa'da yaptırdığı kitaplık dolayısıyla padişaha bir kaside sunan ve kendisine padişah tarafından sultan üş-şuara unvanı verilen Müftü Haşan Hilmi bu edebiyatın ilk temsilcilerindendir. Namık Kemal Magosa'da sürgün bulunduğu sırada yakın çevresinde yer alan Yadigâr ı muhabbet, Leyle-i visal romanlarını yazan Kaytaszade Mehmet Nâzım, Birmanzara-idilküşa adlı uzun öyküsüyle ve hicivleriyle tanınan gazeteci Ahmet Tevfik anavatandaki Jön Türk hareketine koşut yeni düşünceleri dile getirmişlerdir. Halk şiiri geleneğini sürdürenler arasında Kenzi, Sükuti İsmail gibi adlar anılabilir. Urkiye Mine Balman, Engin Gönül, Pembe Marmara gibi şairlerin Milli edebiyat akımı etkisindeki duygusal şiirlerini Türkiye'de 1950'lerde gelişen şiirden izler taşıyan Özker Yaşın, Osman Türkay, Taner Barlas gibi şairlerin yapıtları izledi. Bu edebiyatın son dönemdeki temsilcileri arasında ise Mehmet Yaşın, Fikret Demirağ gibi adiar yer alır.


Son düzenleyen Safi; 12 Ocak 2017 18:42
Hi-LaL - avatarı
Hi-LaL
Ziyaretçi
20 Mayıs 2008       Mesaj #2
Hi-LaL - avatarı
Ziyaretçi

Kıbrıs


Yunanca KİPROS
Sponsorlu Bağlantılar
Akdeniz’in kuzeydoğusunda ada.

9.251 knr’lik yüzölçümüyle Akdeniz’in üçüncü büyük adasıdır. Türkiye’ nin 64 km güneyinde, Suriye’nin 96 km batısında, Mısır’ın Nil Deltasının 400 km kuzeyinde ve Yunanistan anakarasının yaklaşık 770 km güneydoğusunda, 35°45' ve 34°15' kuzey enlemleriyle, 32°15' ve 34°30' doğu boylamları arasında yer alır. En uç noktaları arasındaki uzunluk batı-doğu doğrultusunda 224 km’ye, kuzey-güney doğrultusunda 96 km’ye ulaşır. Kıyılarının toplam uzunluğu yaklaşık 780 km’dir.

Bugün adada de facto (fiili) olarak iki devlet bulunmaktadır. Toprakların yaklaşık üçte ikisini oluşturan güney bölümü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Yunanca Kipriakı Dimokratia, Türkiye'de resmî adı Kıbrıs Rum Yönetimi) denetimi altındadır. Kıbrıs Cumhuriyeti uluslararası alanda adanın tümünü temsil eden devlet olarak tanınır. 1992 tahmini nüfusu 580.000, yüzölçümü 5.896 knr, başkenti Levkosıa’dır (Lefkoşa/Lefköşe). Türkiye’nin Temmuz 1974’teki askeri müdahalesinden sonra adanın kuzey kesiminde 13 Şubat 1975’te kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti, Kasım 1983’teki bağımsızlık ilanının ardından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) adını almıştır. KKTC uluslararası alanda yalnız Türkiye tarafından tanınmaktadır. 1992 nüfusu 176.000, yüzölçümü 3.355 km2, başkenti Lefkoşa’dır (Lefkoşe olarak da yazılır).
Bütünsel, federal bir devletin oluşturulması amacıyla iki toplum arasında sürdürülen görüşmeler bugüne değin sonuç vermemiştir.

DEVAMI Kıbrıs Adası (Kıbrıs Adası Hakkında)
Son düzenleyen Safi; 12 Ocak 2017 21:28
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
12 Haziran 2008       Mesaj #3
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Kıbrıs'ın Cografi Konumu;


Kıbrıs Akdenizde bir ada. Kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, dogusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile israil, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Misir; batisinda ise 965 km ile Yunanistan yer almaktadir.
Kıbrıs, Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adasidir. Kibris adasi 30.33 ve 35.41 eylemleri ve 32.23 ve 34.55 boylamlari arasindadir. KKTC'nin yüzölçümü 3.355 km²dir. Yaklasik olarak ada sahillerinin yarisi KKTC sinirlari içerisindedir.

Ekilebilen % 45 lik verimli arazinin % 20 si sulanmaktadir. KKTC genelinin % 20 si ormanlik olup yogun bir agaçlandirma programi devam etmektedir.

1571 yılında Türkler tarafından fethedilmis, 1878 yilinda ingilizler tarafindan isgal edilmis, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla bağımsızlık kazanmış, 1974'de Yunan darbesi ertesinde Türk Silahli Kuvvetleri'nin gerçeklestirdigi Kıbrıs Baris Harekati sonucu adada iki ayri devlet olusmustur.

Nüfusun yaklasik %78 i Yunan (Rum), %18'si Türk'tür. En büyük sehir Lefkosa (Lefkosia/Λευκωσ?α)'dir. Günümüzde ada iki ayrı cumhuriyet tarafindan yönetilmektedir: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Kesimi (Kibris Cumhuriyeti)

iklim


Kibris'in iklimi tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazlari uzun ve kurak, kışları kısa ve yagmurludur. Yıllık ortalama sıcaklık 19ºC'dir (66ºF). Yaz ortası sıcaklık 40ºC (105ºF) civarında seyretmektedir ve Akdeniz'deki en sıcak deniz olarak ortalama 21ºC'dir (75 Fº). Kışın hava oldukça yumuşaktır ve yıllık ortalama 500 mm yagmur düsmektedir.

Bitki örtüsü


Yapragini dökmeyen, çamgiller, turunçgiller, zeytingillerin yani sira makilik, yapragini döken agaç, bodur agaççıklar, agaç ve çalılıklara değişik çiçek türleri Kıbrıs'ın genel bitki örtüsünü olusturur.

Flora


Kıbrıs'ın essiz Akdeniz iklimi dogal zenginligin olusmasinda büyük bir etken olmustur. En yaygin orman tipi agaç türleri çam, servi, mese ve sonradan adada yetistirilen okaliptüstür. Kıbrıs'ta 150'ye yakın değişik türde Gramineae out dahil, doğal olarak yetisen tahmini 1900 çesit çiçekli bitki bulunmaktadir. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30'u sadece Kibris'ta yasamaktadir.
Dünyanin hiçbir yerinde bulunmayan ve yalniz Kibris'ta yetisen 19 bitki türü bulunmaktadır.

Fauna


Kıbrısgerek adada yasayan, gerekse kıtalar arasinda göç eden hayranları barındırması nedeniyle zengin hayvan türüne sahip bir ülkedir. Kuzey Kıbrıs cografik konumu nedeniyle Afrika ve Dogu Avrupa arasinda kuslarin konaklama ve yumurtlama merkezidir. Adada bulunan 350 türden 7 türü endemiktir. Ayrica 26 farkli çesit sürüngen ve amfibyum da yasamaktadir.

Kıbrıs'ın essiz sahilleri ayrica Akdeniz'de nesli tükenmekte olan caretta carettachelonia mydas kaplumbağaları için uygun yumurtlama merkezleridir. ve Karpaz Milli Parkı'nda 250 civarinda özgürce yasayan yabani eşek bulunmaktadir
Son düzenleyen Safi; 12 Ocak 2017 21:30
GÜLGECELER - avatarı
GÜLGECELER
Ziyaretçi
12 Ekim 2008       Mesaj #4
GÜLGECELER - avatarı
Ziyaretçi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

veya Kıbrıs Türk Devleti Akdeniz'de yer alan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan uluslararası camiada yanlızca Türkiye tarafından tanınan Türk devleti. Eskiden Pakistan ve Bangladeş de KKTC'yi tanımaktaydı; fakat sonra tanımaktan vazgeçmişlerdir. Birleşmiş Milletler adanın tek hâkimi olarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımaktadır.

Kuzeyde Dipkarpaz, batıda Güzelyurt, güneyde de Akıncılar'a doğru KKTC toprakları yayılır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Rum Kesimi toprakları arasında Birleşmiş Milletler'in kontrol bölgesi bulunmaktadır.

Yönetim ve Politika


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhuriyetle yönetilmekte olup yarı başkanlık sistemi bulunmaktadır. Cumhurbaşkanı Devlet başkanı Başbakan ise hükümetin başkanıdır. Çok partili sistem uygulanmaktadır. Yürütme yetkisi hükümetin elindedir. Yasama yetkisi ise hükümetle beraber KKTC Meclisi'ne aittir.
Cumhurbaşkanlığı seçimi her beş yılda bir yapılır. Cumhurbaşkanını Halk seçer. Şu an bu görevi 17 Nisan 2006 beri Mehmet Ali Talat yürütmektedir. 50 kişiden oluşan Cumhuriyet Meclisi halkın oylarıyla seçilmektedir. Şubat 2005'de yapılan seçim ile başa gelen Mehmet Ali Talat önderliğindeki CTP, Mehmet Ali Talat'ın cumhurbaşkanı olmasıyla CTP genel sekreteri Ferdi Sabit Soyer'i Cumhuriyetçi Türk Partisi başkanlığına ve başbakanlığa getirmişlerdir. Partinin iktidar ortağı Turgay Avcı önderliğindeki Özgürlük ve Reform Partisi hükümettedir.

Ekonomi


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi kamu sektörü dahilinde ticaret, turizm ve eğitimle beraber tarım ve imalat sanayinden oluşmaktadır. KKTC bütçesi:
4,409 Amerikan Doları (2002)
5,949 Amerikan Doları (2003)
8,095 Amerikan Doları (2004)
10,248 Amerikan Doları (2005)
Son düzenleyen perlina; 9 Ocak 2017 22:30
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2015       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye

Kıbrıs Türkçesi


Kıbrıs'ta, daha ziyade yerli Kıbrıslı Türklerin konuştuğu, Türkçe'nin bir şivesi veya Türkiye Türkçesi'nin Kıbrıs ağzı. Yazı dilinde kullanılmamaktadır. Kullananlar olsa bile sistematik yapısı oluşturulmadığı için kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişiklikler gösterebilmektedir. Örneğin Baf yöresi, Karpaz yöresi gibi bölgesel söyleyişlerde farklılıklar olabilmektedir.
Dilbilgisi yapısında ve kelimelerin telaffuzunda sanıldığı gibi İngilizce'den değil, Rumca'dan çok etkilendiği belirgin olarak görülmektedir. Dilbilgisinde, devrik cümle yapısı ve özellikle soru cümlelerinin cümle sonundaki ses tonu vurgusuyla yapılması Rumca (Yunanca)'da olduğu gibidir. Telaffuzda ise Türkiye Türkçesi'ndeki uzatma sesleri kullanılmaz, kelimeler düz okunur.

Sesler
Türkiye Türkçesi'nden Farklar
Türkiye Türkçesinde kullanılan bazı sesler Kıbrıs Türkçesi'nde değişime uğramıştır. Ama bu değişiklikler her durumda olmaz, istisnai durumlarda olur. Şu sessizlerde karşılıklı değişimler görülebilmektedir:
Ad:  1.JPG
Gösterim: 1385
Boyut:  37.5 KB

Dil Bilgisi
Olumlu Cümle
Olumlu cümlelerde bazı zaman kipleri farkları dışında Türkiye türçesinden pek fark yoktur. Devrik cümleler kullanılabilir. Ayrıca şimdiki zaman kipi yerine sıkça geniş zaman kipi kullanılır.
Napañ (ne yaparsın)? Gazedda okurum. ( Gazete okuyorum.)Nerden geliñ ? Evden gelirim.Bakarım bakarım ama göremem hiş bişey. (Bakıyorum, bakıyorum ama hiç bir şey göremiyorum)Başım ağrır (ağrıyor), yatırım (yatıyorum).

Soru cümlesi

Kıbrıs Türkçesinde soru ekleri (-mı, -mi, vs) kullanılmayıp genelde vurgu ile soru yapılmakdatır. Soru cümlelerinin sonundaki n sesi ñ (ng) olarak söylenir. Devrik cümleler yine kullanılabilir. Vurgulu soru cümleleri yazı dilinde ifade edilememektedir.
Yemek yeyceñ? (yemek yiyecek(mi)sin?)Dün geldiñ ? ( Dün (mü ) geldin?)Hastasıñ ? ( Hasta (mı)sın?)Gidebileceñ? (Gidebilecek (mi)sin?)Geliñ yoksa gideñ? ( Geliyor(mu)sun yoksa gidiyor(mu)sun?)

kendi (dönüşlülük zamiri)

Bu zamir Kıbrıs Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir zamir olup cansız nesneler için de kullanılmaktadır. Kendi kelimesi 3. Tekil şahsı işaret ediyorsa genni veya geni eklinde, diğer şahıslarda gendi şeklinde okunur okunur.
Napdıñ genni? Düşürddüm, gırdım. (Ne yaptın kendisini (onu)? Düşürdüm, kırdım)Al geni da gel. (Al kendisini (onu) de gel.)Ma kiminan gonuşuñ? (Kimle konuşuyorsun?) Gendi gendiminan. (Kendi kendimle)

-iken Bağ fiili

-iken bağ fiili genellikle “ikan” şeklinde okunur. Kelimenin yapısına göre “ikân” ( iskan kelimesindeki kan kelimesinde olduğu gibi )şeklinde de okunabilir. Bazen –i sesi okunmayabilir.
Giderikân (giderken) , yaparıkan( yapıyorken), bakarıkan( bakıyorken)Geçiyorkan seni gördüm . ( Geçiyorken seni gördüm)Sen uyurkan geldi. ( Sen uyuyorken geldi)

ile Edatı

Bu bağlaç genellikle “-ınan”, “-inan” şeklinde kullanılır.
Neyinan geldiñ? Arabaynan geldim. (Neyle geldin? Arabayla geldim)Çocuğuynan beraber öldü. (Çoğuyla beraber öldü)Güçüğükan kediynan, köpeynan oynardıñ. (Küçükken kediyle, köpekle oynardın)

Küçültme ekleri

Kıbrıs Türkçesinde -cık, -cik gibi küçültme ekleri oldukça sık kullanılılır. Bu tip küçültme ekleri Yunanca'da da çok kullanılmaktadır. Kullanım olarak Kıbrıs Türkçesine Rumcadan geçmiş olabilir.
Kedicik, evcik, arabacık, okulcuk vs
Esgiden köpeciğimiz vardı.

-de Bağlacı


-de bağlacı -da şeklinde kullanlır.
Hem beni hem da gendiñi yakdıñ.( Hem beni hem de kendini yaktın)Annemlere da gideceñ? ( Annemlere de gidecek misin?)Geldi da geri giddiler.

Kelime Dağarcığı


Kıbrıs Türkçesinde Rumca kelimeler oldukça fazladır. Ve bu kelimeler günlük konuşmada sıkça kullanılır. Bunu yanısıra eski Türkçe kelimeler de kullanılmaktadır.
  • Alizavra (rum.) : Kertenkele
  • Bandabulya (rum.) : Pazar, kapalı Pazar
  • Bañgo (ita.) : Mutfak tezgahı
  • Böğün : Bugün
  • Bavuri (rum.) : Bidon
  • Bandofla (rum.) : Terlik
  • Barya (rum.) : Dost, arkadaş gurubu
  • Bas (ing.) : Otobüs
  • Bulli (rum.) : Tavuk
  • Cira (rum.) : (Rum)Kadın
  • Ekşi(tur.) : Limon
  • Fica (rum.) : Deniz yosunu
  • Gabira (rum) : Kızartılmış ekmek dilimi
  • Gabbella (rum.) : Şapka
  • Garavulli (rum.) : Salyangoz
  • Gatsot : Cimri
  • Guli : Köpek yavrusu
  • Lamarina (rum) : Sac
  • Lenger (fars.) : Kova
  • Mısmıl (tur.) : Sağlam
  • Mop (ing.) : Paspas
  • Penna (rum.) : Tükenmez kalem
  • Potin : Ayakkabı
  • Pünez (fr.) : Raptiye
  • Pirilli (rum.) : Camdan misket
  • Pasadembo (isp.) : Kabak çekirdeği
  • Seki (tur.) : Basamak
  • Sakgo (İt.) : Ceket
  • Solina (rum.) : Demir boru, su borusu
  • Şafk (ar.) : Işık
  • Tomofil : Araba, otomobil
  • Yiro (rum.) : Dönmek, tur atmak
  • Zibil (aze.) : Çöp
  • Zip (ing.) : Fermuar
Son düzenleyen Safi; 12 Ocak 2017 21:33
🌘 🚀

Benzer Konular

8 Eylül 2016 / BYAYD SPEOPLE Türk ve İslam Dünyası
12 Ocak 2017 / The Unique Türk ve İslam Dünyası
10 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Türk ve İslam Dünyası
5 Mayıs 2009 / Misafir Türk ve İslam Dünyası
12 Ocak 2017 / Misafir Cevaplanmış