Arama

Kırgızistan ve Kırgızistan Tarihi - Sayfa 2

Güncelleme: 9 Eylül 2013 Gösterim: 25.564 Cevap: 13
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
11 Aralık 2010       Mesaj #11
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Kırgızistan tarihi

Sponsorlu Bağlantılar

Türk tarihinin bilinen en eski kavimlerinden biri olan Kırgız Türkleri, Çin kaynaklarında “Ge-kun”, “Kie-kun”, “K’i-ku”, “Hegu” adıyla geçmektedir.
Köktürk yazılı metinlerinde “Kırkız”, Tibetçe kaynaklarda “Gir-kis” şeklinde geçen Kırgız adının, bazı araştırıcılara göre, “kır” ile “gez” kelimelerinin birleşmesinden oluştuğu ve “kır gezen” anlamına geldiği; bazılarına göre ise “kırk” ve “yüz” sayılarının birleşmiş şekli olduğu ifade edilmektedir. Ayrıca Kırgız adının, “kır Oğuz” yani kır Oğuzları kelimesinden çıktığı da belirtilir.Ayrıca "kırk- uz(soy)" kelimesinden çıkmış olabileceğide rus ve kırgız tarih profesörleri tarafından söylenmektedir. Kırgızlar, efsanelere göre “kırk kız”dan meydana gelmişlerdir.
Kırgızlar, Orta Asya'daki en eski milletlerden biridir. Yazılı bir dile sahip olmadıklarından dolayı köklerine ilişkin çalışmalar, bölgedeki diğer gruplar tarafından Kırgızlara yapılan atıflara dayanmaktadır. Kırgızlar ile ilgili ilk yazılı belgelere, M.Ö. III. yüzyıla ait Çin kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu dönemde Hun yöneticisi Modeu tarafından Kırgız toprakları zapt edilmiş ve Kırgızlar uzun asırlar boyunca birçok göçebe imparatorlukta aktif bir şekilde savaşmışlardır.
M.Ö. II. ve I. yüzyıllarda Tanrı Dağları'nın doğusuyla Tannu-ola arasındaki bölgede Kien-Kun adında müstakil bir devlet kurmuşlardır. Daha sonra Aral Gölü ve Hazar Denizi'nin kuzeyindeki bozkırlar ile Tanrı Dağlarına kadar yayılmışlar. M.S. 560’ta Köktürklere tâbi olmuşlardır. ([711] yılına kadar 2. Göktürk devletine karşı düşman olmuşlarlardır. ([703]) yılında 2. göktürk kağanı Kapkan kağan asker toplayıp kırgızlarla savaşmış ancak başarılı olamamıştır. Bunun üzerine, Bilge kağan için yazılan taş sütun üzerine, Kırgızların kağanı Barsbekin adını yazıp; " Biz o zaman Barsbekin kağan olduğunu kabul edip, kız kardeşimi Barsbekle evlendirdim" diye yazmaktadır. Ancak Barsbek hala 2. Göktürk devletine düşmandı. Bu yüzden, türgişlere ve Çinlilere Elçi gönderip birlik kurmayı teklif etti. (BU teklif kabul edilsede savaş zamanında yardım gelmedi). Bu durum üzerine 2. Göktürk devleti saldırıp [(711)] yılında Barsbekide bu savaşta öldürerek kırgızları egemenliği altına aldı. Fakat [(744)]. yılı Uygurlar 2. Göktürk devletini yıkınca, tekrar Bağımsız olan kırgızlar, uygurların egemenliğne girmemek için, Karluk ve Çiklerle birlik kurdu. ANcak bunu öğrenen Uygurlar Çikleri [(751)] yılında, Kırgızları ise 758 yılında yenerek egemenliği altına aldı. 758’de Uygurların hâkimiyetine girmişlerdir. [(795)] yılı Uygur hakimiyetine karşı ayaklanan kırgızlar 20 yıl ayaklanmayı sürdürdüler. İç savaş nedeniyle gücünü kaybeden Uygurlar [(840)] yılında Uygurları yıkmışlardır. 840’ta Uygurları mağlup eden Kırgızlar, Ötüken’e yerleşerek bir devlet kurmuşlardır. Moğol imparatorluğu döneminde Çağatay ulusuna dâhil olan Kırgızlar, Asya’da Moğol üstünlüğü sona erdikten sonra, 1700 senesinde kurulan Hokand Devletinin hâkimiyetine girmişlerdir. 1867 yılında Kırgızistan’ın bir kısmı Türkistan Vilayetine bağlanmıştır. 1876 yılında Hokand tamamen Rusya’nın hâkimiyetine girmiştir. 20.yy.ın başında Buhara, Rusların hâkimiyetine girince Kırgızlar da Çarlık Rusya’sının etkisi altına girmişlerdir.
1862‘de Bişkek’te kurulan Rus Garnizonu 14 yılda tüm Kırgızistan’ı işgal altına almıştır. 1916 yılında zorunlu askerlik uygulaması Kırgızların Ruslara karşı şiddet olaylarının patlamasına yol açmış ancak Ruslar bu ayaklanmayı şiddet yoluyla bastırmışlardır. Devrimden ve kanlı bir iç savaştan sonra 1919 – 1920 yıllarında Kırgızistan’da Sovyet gücü kurulmuştur. Ruslar tarafından işgal edilen yerler, “Türkistan Bölgesi” adı altında Orenburg’a bağlı bir askerî valilik haline getirilmiştir. Orenburg’dan sonra 1867’de Taşkent merkez olmak üzere Türkistan genel valiliği oluşturulmuştur.
Kırgızlar, 1873 – 1875 yıllarında Rus idaresine karşı ayaklanmışlar; 1885 Oş İsyanı'ndan sonra vuku bulan 1898 Andican isyansı yenilgiyle sonuçlanmıştır. Kırgızların en kanlı isyanı 1916’da cereyan etmiş, bu isyandan sonra binlerce aile Çin’e göçmüş ve yüzlerce insan kurşuna dizilmiştir.
1 Mayıs 1918’de bütün Türkistan, Türkistan Otonom Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adı altında birleştirilmiş; 1926 yılında Kırgızistan, Kırgız Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını almıştır. Daha sonra 1936’da Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adını almıştır. Sovyet döneminden sonra Gorbaçov’in 1986’da başa geçmesiyle başlayan açıklık (glasnost) ve yeniden yapılanma (perestroyka) hareketi sonucunda Kırgızistan Cumhuriyeti 31 Ağustos 1991 günü bağımsızlığını ilân etmiştir.
CeLebRindaL - avatarı
CeLebRindaL
VIP why did you go why
25 Aralık 2011       Mesaj #12
CeLebRindaL - avatarı
VIP why did you go why
MsXlabs.org & kırgizistan Belediyesi

Sponsorlu Bağlantılar
Kırgızistan'da Ulaşım ve Haberleşme

Kazakistan'da cep telefonu almak mümkün olmakla birlikte, yeni cihaz alımının Türkiye’den yapılmasında fayda vardır.


a.KIGIZİSTAN’a giriş BİŞKEK’e 35 uzaklıktaki MANAS Havaalanından yapılmaktadır. Buraya İSTANBUL’dan haftada 3 gün TÜRKİYE’den : Salı , Perşembe , Cumartesi ; BİŞKEK’ten İSTANBUL’a ise Çarşamba , Cuma , Pazar günleri karşılıklı seferler yapılmaktadır. Havaalanından şehre taksi veya özel araç ile gelinmektedir.

b.Diplomatik misyon üyeleri hariç Manas Havaalanından çıkış yapan her yolcudan ( yeşil pasaport sahipleri dahil ) 10 ABD Doları havaalanı vergisi alınmaktadır. Mevzuat uyarınca bu vergi uçak biletine dahil edilmediğinden peşin olarak Dolar veya Som cinsinden check-in yapılmadan önce ödenmektedir.

c.Kırgız Cumhuriyetinde cep telefonu kullanımı yaygın değildir. En büyük GSM kuruluşu “ BİTEL” olup, bunun dışında KATEL şirketi de mevcuttur. Ancak verdiği hizmetin daha iyi olması nedeniyle BİTEL tercih edilmelidir.

d.BİŞKEK’te cep telefonu almak mümkün olmakla birlikte , yeni cihaz alımının TÜRKİYE’den yapılmasında fayda mülahaza edilmektedir.

e.BİŞKEK’te özellikle sanat değeri yüksek yağlıboya tabloları çok ucuz fiyata almak mümkündür. Ancak ülke dışına çıkarılması izne tabi olduğu için Eğitim , Bilim ve Kültür Bakanlığından belge almak gerekmektedir.

f.BİŞKEK’te herhangi bir yere araçla gidilmesinde emniyet açısından yarar vardır. Bu maksatla özel araç veya taksi şirketleri kullanılmalıdır. Faaliyet gösteren Taksi şirketlerinin şehir içi taşıma ücretleri 70 – 100 Som ( yaklaşık 1,5 – 2 ABD Doları ) civarındadır.
O Kadar Kalabalik ki Yalnizligim..
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
19 Haziran 2013       Mesaj #13
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kırgızistan
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Orta Asya'da devlet. Kuzeyinde Kazakistan, doğusunda Çin, batısında Özbekistan ve güneyinde Tacikistan yer alır. Kırgızistan'ın toprakları neredeyse tamamen dağlıktır. Güneyde, Tacikistan sınırı boyunca Alaya Sıradağları uzanır. Çin sınırındaki Tanrı Dağları (Tien Şan) sürekli kar ve buzlarla kaplıdır. Ülkenin en yüksek noktaları olan Zafer ve Han Tengri dorukları bu bölgede yer alır.

Kırgızistan'ın kuzeyindeki Kırgızistan Sıradağları, başkent Bişkek'in güneyinden geçerek batıdan doğuya doğru uzanır. Bu dağlardan aşağıya doğru çok sayıda kısa akarsu iner. Tanrı Dağları'nın kuzeyinden doğan Narin Irmağı, doğu-batı yönünde neredeyse ülkeyi baştan başa geçer. Güneybatıdaki Fergana Vadisi dışında ülkenin en önemli düzlükleri Talas ve Çu vadileridir. Ülkenin kuzeydoğusunda, Kırgızcada "Sıcak Göl" anlamına gelen Isık-Kul yer alır. Kırgızistan'ın denizden çok uzak olması ve çevredeki ovalara göre yüksek olması, iklimi büyük ölçüde etkiler. Ülkenin alçak kesimleri sıcak çöl ikliminin etkisi altındadır. Yüksek kesimlerde ise soğuk çöl iklimi hüküm sürer. Arada kalan bölgelerde ise iklim değişiklikler gösterir.

Batıya ve kuzeye bakan yamaçlar daha çok yağış alır. Isık-Kul çevresi nispeten ılıman bir iklime sahiptir. Ülkedeki ortalama yıllık yağış miktarı büyük değişiklik gösterir. Bu miktar Tanrı Dağları'nda 180 mm iken, Kırgız Dağları'nda ve Fergana'da 750-1.000 mm'yi bulur. Ormanlarla kaplı bölgelerde boz ayı, yaban domuzu, kurt, gelincik; bozkırlarda ise markor, geyik ve kar parsı yaşar. Kırgızistan'ın nüfusunun yarıdan biraz fazlasını Kırgızlar oluşturur (% 53). Kalan nüfusun % 22'sini Özbekler, % 13'ünü Ukraynalılar meydana getirir. Ülkede ayrıca küçük topluluklar olarak Almanlar, Tatarlar ve Ruslar yaşar. Kırgızistan'ın ekonomisi, tarımın yanı sıra maden işletmeciliğine ve sanayiye dayanmaktadır.

Tarıma elverişli vadilerde buğday, arpa ve yulaf yetiştirilir. Yamaçlarda ise bağcılık ve meyvecilik gelişmiştir. Bunların dışında şekerpancarı, tütün, lifli bitkiler gibi sanayi bitkileri ülke ekonomisinde önemli yere sahiptir. Kırgızistan'da günümüzde başta antimon ve cıva olmak üzere çeşitli madenler çıkarılmakta ve çeşitli makineler imal edilmektedir. Öte yandan gıda ve hafif sanayi oldukça gelişmiştir. Sanayileşme, tarımın makineleşmesini beraberinde getirmiş, sulama kanallarıyla ülkede tarımsal üretim büyük ölçüde artmıştır. Kırgızistan'da koyun, keçi ve sığırın yanında yarış atları yetiştiriciliği önemlidir. Ayrıca arıcılık, avcılık ve balıkçılık yapılır.

Türk halklarından biri olan Kırgızlardan, İ.Ö. III. yy'a ait Çin kaynaklarında söz edilir. Kırgızların adı, VIII. yy'a ait Orhun Yazıtları'nda da geçer. Kırgızların VI. yy'da Göktürklerin egemenliğine girdikleri, VII. yy'da Göktürklerin dağılması üzerine bağımsızlıklarını kazandıkları bilinmektedir. Daha sonra yeniden Göktürklere boyun eğen Kırgızlar, Göktürklerden sonra Uygurlara bağlandılar. 848'de Uygur Devleti'ni yıkarak Ötüken'de kendi devletlerini kurdular. Ancak Çin saldırılarına karşı koyamayan Kırgızlar, 920'de Güney Sibirya'ya sürüldüler. Kaşgarlı Mahmut, XI. yy'da Kırgızlardan en doğuda kalan Türk halkı olarak söz eder. Rus kaynaklarında ise Yenisey Kırgızlarından söz edilir. Ancak XVIII. yy'ın başlarından itibaren Yenisey Kırgızlarına ilişkin bilgiye rastlanmaz. Günümüz etnografları, XII. yy'dan başlayarak Tanrı Dağları'nda Kafkas kökenli halkların yerini Moğolların aldığını, bugün Kırgızistan'da yaşayan Kırgızların da aynı yüzyılda yöreye akın eden Karahıtaylarla birlikte geldiklerini ileri sürerler. XIX. yy'da bugünkü Kırgızistan topraklarında göçebe Kırgız kabileleri yaşıyordu. Bu kabileler Hokand Hanlığı'na bağlıydılar. Aynı yüzyılın ikinci yarısında Kırgız toprakları Ruslar tarafından işgal edildi ve bölgeye Rus nüfusu yerleştirilmeye başlandı. Ruslara karşı gelişen tepki 1916'da ayaklanmaya dönüştü. Ancak bu ayaklanma kanlı biçimde çarın orduları tarafından bastırıldı.

Kırgızlar, Bolşevik Devrimi'ne karşı da gerilla savaşı verdiler. Bu arada Kırgızistan toprakları Türkistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlandı. 1924'te ise bir oblast (özerk bölge) olarak Rusya SFSC'ye katıldı. İki yıl sonra Kırgızistan'a özerk cumhuriyet statüsü verildi. Kırgızistan, 1936'da Sovyet cumhuriyetlerinden biri oldu. 1990'da Özbeklerle Kırgızlar arasında toprak sorununa dayanan kanlı çatışmalar çıktı ve çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Bu sırada savaşın çıkmasını önlemek amacıyla iki ülkenin birbiriyle olan sınırları kapatıldı. Ekim 1990'da Askar Akayev devlet başkanlığına seçildi. Kırgızistan parlamentosu 31 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilân etti. Akayev, Ekim 1991'de Kırgızistan Demokratik Hareketi'nin de desteğiyle, daha sonra ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 21 aralık 1991'de Bağımsız Devlet Topluluğu'na katılan Kırgızistan, bağımsızlığının ardından birçok uluslararası kuruluşa üye oldu. 1994'te Anayasa onaylandı; 1995'te Akayev yeniden seçildi.
In science we trust.
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
9 Eylül 2013       Mesaj #14
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Burana kulesi
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi

220px Burana tower 2009
Burana Kulesi

Burana Kulesi, Kırgızistan'ın Tokmok şehri yakınlarındaki Karahanlı'ların başşehri olan Balasagundaki bir kule. İpek yolu üzerinde bulunan Burana kulesi, Karahanlılar döneminde hem minare hem de gözetleme kulesi işlevlerini görmüştür.
9. Yüzyıl sonlarında inşa edildiğinde yüksekliği 45 metre olan kule, 15. yüzyıldaki depremde 25 metreye düşmüştür.

Benzer Konular

22 Haziran 2008 / Bia Türk ve İslam Dünyası
13 Ocak 2012 / BARIŞ Türk ve İslam Dünyası
28 Mayıs 2008 / Misafir Türk ve İslam Dünyası