Arama

Türk Atabeylikleri - Halep Atabeyliği

Güncelleme: 11 Haziran 2012 Gösterim: 2.167 Cevap: 1
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
8 Haziran 2012       Mesaj #1
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Halep Atabeyliği

Sponsorlu Bağlantılar
Halep kenti merkez olmak üzere Nurettin Mahmut Zengi tarafından kurulan devlet (1146-1183). Musul Atabeyi İmadettin Zengi ölünce Kuzey Suriye ve Kuzey Irak bölgelerini sınırları içine alan Musul Atabeyliği, İmadettin'in iki oğlu arasında bölündü. Büyük oğlu Seyfettin Gazi, Musul Atabeyi olarak babasının yerine geçti. İmadettin Zengi'nin küçük oğlu Nurettin Mahmut Zengi de Halep merkez olmak üzere ayrı bir devlet kurdu. Nurettin zamanında Halep Atabeyliği çok güçlendi. Haçlılar ile çok başarılı savaşlar yaptı. Şam'ı aldı, Musul'u da himayesi altına soktu. Nurettin 1174'te ölünce yerine oğlu Meliküs Salih İsmail geçti. Bu değişiklikten yararlanan Selahattin Eyyûbi önce Şam'ı aldı, sonra da Halep'i kuşattı. Ancak Halep'i almayı başaramadı. İsmail'in ölümünden sonra Halep de Eyyûbilerin eline geçti.


MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
11 Haziran 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Musul Halep Atabeyliği (Zengîler) (1127-1259)

Sponsorlu Bağlantılar
Bu atabeylik, Irak Selçuklu Hükümdarı Mahmud tarafından Musul valiliğine tayin edilen İmadeddin Zengî tarafından kuruldu. İmadeddin Zengî'nin babası AkSungur da Melİkşah'ın Musul valisi idi. Zengî, kısa zamanda Cizre, Nusaybin, Sincar ve Harran'ı aldı. Haçlılara karşı koruduğu Haleb'i de kendisine bağladı ve Akdeniz'e kadar uzanan geniş bir bölgenin hâkimi oldu. Antakya Haçlı Prensini, Kudüs Kralı Foulque ile Trablus Kontu II. Raymond'u yendi. Daha sonra Urfa'yı zaptederek Frank Kontluğunu ortadan kaldırdı. Onun bu başarıları, Avrupalıların İkinci Haçlı Seferi'ni başlatmalarına sebep oldu. Zengî'nin oğullarından Nureddin Mahmud, Haieb'de, I. Seyfeddin Gazi ise Musul'da bulunuyorlardı. Babaları 1146'da ölünce, atabeylik bu iki kardeş arasında ikiye bölünmüş oldu. 1147'de Antakya Haçlı Prensi Raymond'u yenen Nureddin Mahmud, 1154'de Şam Atabeyliği'ni de kendine bağladı. Bu sırada Mısır'daki Fatımîler, Sünnî Türklere karşı Haçlılarla işbirliği yaptılar. Fakat Mahmud 1164'de Kudüs Kralı III. Bonemond'u da mağlup etti. Bundan sonra kumandanlarından Şirkuh ve Selâhaddin Eyyubî kardeşleri Fatımîlerin üzerine gönderdi. Bu kumandanlar Fatımîleri yendiler ve Selâhaddin Eyyûbî, Atabey Mahmud'un temsilcisi olarak Mısır'da idareyi ele aldı (1171).

Nureddin Mahmud 1174 de ölünce, Şam ve Haleb atabeylikleri Eyyûbî sülalesinin eline geçti. Musul'un idaresi Seyfeddin Gazi' nin kardeşi Mevdud'a, Sincar'ın idaresi II. Zengî'ye verildi. II. Zengİnin kardeşi Mesud zamanında Musul ve Sincar Eyyûbîlere tâbi oldu ve 1186'dan 1259'a kadar onlara bağlı kaldı. Fakat 1259'da bütün bölgeyi İlhanlılar işgal ettiler.


In science we trust.

Benzer Konular

11 Haziran 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası
16 Mayıs 2011 / Misafir Zooloji
11 Haziran 2012 / buz perisi Türk ve İslam Dünyası
28 Mayıs 2015 / Jumong Spor ww